Vanaf welke datum gaat termijn compensatieregeling terugdraaiende teller in?

digitale meter thumb

Vanaf welke datum gaat termijn compensatieregeling terugdraaiende teller in?

Op 3 april keurde het plenaire Vlaams parlement het decreet over de digitale meter goed. Dit decreet bepaalt dat bestaande zonnepaneleneigenaars (omvormervermogen ≤ 10 kVA) die een digitale meter krijgen er voor kunnen kiezen om hun huidige compensatiesysteem te behouden voor 15 jaar waarbij de digitale meter virtueel terugdraait.

Een veelgestelde vraag is op welke datum de termijn voor deze 15 jaar exact ingaat.

Voor bestaande zonnepaneleneigenaars die in het vergoedingssysteem met de virtueel terugdraaiende teller willen blijven, geldt de datum van het eerste volledige AREI-keuringsverslag als datum van indienstname.

Als een bijkomende installatie wordt geplaatst of de bestaande installatie wordt uitgebreid, dan blijft de datum van het eerste volledige AREI-keuringsverslag van het oorspronkelijke deel gelden.

Bron: Nieuwsflits 2019/7 PV-Vlaanderen

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (79)

 • Agatha Moon Reply

  Heeft u dringend een lening nodig om uw financiële problemen op te lossen of om uw bedrijf op te starten of uw bedrijfsfaciliteiten uit te breiden? een lening om uw vakantie te plannen en uw rekeningen te betalen? zo ja, neem dan contact met ons op via e-mail: lapofunding960@gmail.com

  23 maart 2021 at 05:59
 • karel cami Reply

  in de zomer bij zeer warm weer mag mijn buurman gebruik maken van het overschot van stroom ;wordt toch niet betaald en kan hij zo zijn zwembad verwarmen.Verlengdraad van 20 m is genoeg.

  19 december 2019 at 19:31
 • Marnix De Grie Reply

  @ De Ratio en PV eigenaar,

  Nog een belangrijk punt waar PV eigenaar WEL 100% gelijk heeft:
  Het is inderdaad zo dat de overvloed aan zelf geproduceerde GROENE stroom tijdens de zomer, mijzelf ten goedde komt door de TERUGDRAAIENDE teller.
  Dus was ik 100% zeker dat:
  * ik mezelf kon voorzien van mijn GROENE elektrische energie, het ganse jaar door.
  * ik voor mijn buren( die geen panelen gelegd hebben) ook nog wat GROENE energie kan voorzien.

  Met de digitale meter is dit compleet gedaan en zal ALLE GROENE energie die IK PRODUCEER en niet zelf OP HET TIJDSTIP VAN PRODUCTIE opgebruik, door mijn medeburgers die het op dat moment wel nodig hebben, opgebruikt kunnen worden.
  Maar AL deze energie zal ik de zakken komen van de energieleverancier!!
  Mvg,

  11 mei 2019 at 11:32
 • Marnix De Grie Reply

  @ De Ratio,

  “PV eigenaar” antwoordde dat je deels gelijk hebt.
  Daar ben ik ( die in het geval zit zoals u beschrijft = meer vermogen op dak dan mijn jaarlijks verbruik) het helemaal niet mee eens!
  Ik argumenteer even:
  * Van zodra ik wist dat panelen GROENE stroom konden maken en dus de wereld GROENER kan maken, heb ik besloten om hierin mee te gaan.
  En inderdaad!! toen stimuleerde de regering dit door allerhande subsidies en GSC’s.
  * Maar, omdat de terugverdientijd (door o.a. de groene lening en belastingvoordeel op je investering) betrekkelijk kort was, en ik de maandelijkse afbetaling (10jaar) van mijn investering, zonder een boterham minder te eten, kon betalen, heb ik EXTRA vermogen gelegd. Zie volgend punt.
  * Het EXTRA vermogen was puur met het gedacht om de GRATIS (voor mijzelf overtollige) GROENE energie aan de buurman te geven. Spijtig genoeg werkt het (nu nog) zo niet en rekent de energiemaatschappij MIJN geproduceerde GROENE stroom aan mijn buurman aan, aan de volle pot!!
  En vergeet niet… ik heb sinds 2015 reeds 3766€ aan PROCUMENTEN-taks betaald aan diezelfde energiemaatschappij.
  * dus mijn bedoeling was puur om de planeet GROENER te maken en dankbaar gebruik te maken van de stimulatie maatregelingen van de regering.
  * Maar vergeet ook niet dat de regering dit niet gedaan heeft voor onze schone ogen hé! Het was om hun DOELSTELLINGEN te halen!!
  Mvg,

  11 mei 2019 at 11:19
 • pv eigenaar Reply

  aan ‘de ratio’ – uw zienswijze klopt maar gedeeltelijk – want alle te veel geproduceerde stroom heb je vaak nodig om uw verbruik in de wintermaanden te dekken – FYI : een overgedimensioorde installatie koste pakweg 10 jaar geleden ook mega veel. Ik heb een bescheiden installatie van 3.5 kw / kostprijs 10 jaar geleden : 22000 ! €/
  Terug naar essentie : NA 2021 zullen we mogelijks GEEN CV ketel meer kunnen vervangen en na 2030 GEEN GAS verwarmingsketel meer mogen vervangen. Gezinnen moeten vanaf dan volledig op hernieuwbare energie werken. Probeer dat maar eens te fixen in België. We hebben minsten tijdens 3 maanden een serieus probleem omdat de opbrengst zonneënergie veel te laag zal zijn. In praktijk wil dit zeggen dat gezinnen in de koude zullen zitten als ze geen electriciteite (die dan pokkeduur zal zijn) kunnen bijkopen. Met een batterij de winter overbruggen is ook utopie. Je kan al raden : we zullen terug hout verbranden met veel uitstoot ….
  Eigenlijk is er op de aardbol maar 1 en slechts 1 oplossing : zet PERFORMANTE zonnepanelen in de woestijn (1/3 oppervlakte van de kleinste woestijn op deze aardbol zou volstaan) waar de opbrengst veel hoger zal zijn en je kan heel Europa bedienen van stroom. Er is wel ook 1 probleem – de kabels voor energietransport zijn onbetaalbaar om afstand te overbruggen. Wat de politiek niet snapt is dat gezinnen GEEN keuze zullen hebben en dat ze op alle niveaus in België ‘gemolken’ worden. Je voelt nu reeds heel goed aan dat de ernergiemaatschappijen stilaan alle regels bepalen/opleggen en enkel in hun belang, de slimme meter zal ertoe bijdragen dat groene stroom niets meer zal opbrengen voor de gezinnen (behalve eigen just-in-time verbruik) – de netbeheerders zullen de winsten opstrijken – jan met de pet zal betalen, veeeeel betalen. Daarbij komt dan inderdaad nog dat de overheid regels wijzigt tijdens het spel.
  Mijn motto is : laat iedereen van de zon genieten en gun de particulier wat hem toekomt en je zal veel meer bereiken in belang van de energieswitch. Leven en laten leven, gezond boerenverstand.

  7 mei 2019 at 22:15
 • De Ratio Reply

  Ik ben akkoord dat zonnepaneeleigenaars zich zouden moeten verenigen en kijken of ze een “class action” kunnen starten tegen de huidige regeling voor het invoeren van de digitale meters.
  Maar, ik lees hier toch veel boze reacties van mensen die een zonnepaneelinstallatie hebben die ruim meer opbrengt dan hun verbruik. Er is iemand die post dat zijn installatie 7500 kWh opbrengt maar zijn jaarlijks verbruik is 5000 kWh. (ik geef dit als voorbeeld om te verduidelijken waarop ik het heb, ik wil niemand individueel aanvallen of veroordelen). Dat mensen installaties geplaatst hebben, groter dan ze nodig hadden, dat is toch volledig ingegeven door hebzucht? Door de hoge prijs die ze gegarandeerd kregen voor hun groenestroomcertificaten. En vooral die hebzucht wordt nu bestraft. Als je rationeel bent een installatie hebt die ongeveer je jaarlijks verbruik denkt, dan is het niet zo heel erg moeilijk om het grootste deel van de zonnestroom te verbruiken terwijl de zon schijnt. Daar heb je dan geen batterijen voor nodig, je komt al heel ver met wasmachine, afwasmachine, droogkast (let wel op voor de brandveiligheid), frigo en diepvriezer.

  6 mei 2019 at 16:47
 • Pv eigenaar Reply

  Pv eigenaars die in aanvangsfase gestart zijn hebben recht op 20 jaar groene stroom,certificaten en een in tijd recht op onbeperkt terug draaiende meter. Dit waren de voorwaarden zoals ze destijds geldig waren. Ik heb van insider vernomen dat dit verdedigbaar zou zijn voor de rechtbank. De vreg heeft contractuele verbintenis en deze mag nooit eenzijdig opgezegd worden. Pv eigenaars kunnen zich dus beter groeperen voor ze een slimme meter opgelegd krijgen. Dit zou voer kunnen zijn voor test aankoop maar die horen we helemaal niet in dit dossier.

  5 mei 2019 at 20:12
  • PAul Reply

   Met deze stelling ben ik volledig akkoord. Hier wordt meermaals contractbreuk gedaan. We zouden dit beter inderdaad doen.

   6 mei 2019 at 13:55
  • Robert Reply

   Zo is het ook het zijn de juiste woorden voor de ganse omschrijving van het onderwerp , in het verleden heeft de organisatie van zonnepaneel installateurs wel een rechtspraak gewonnen ivbm het procumententarief Zouden deze mensen dan nu ook misschien iets kunnen ondernemen om een regeling uit te werken waarbij er niemand benadeeld wordt ? Op testaankoop moeten we zeker niet hopen want deze mensen worden te zeer gesubsidieerd door de overheid dus zeker niet onpartijdig in deze zaak .

   1 april 2020 at 11:10
 • Marnix De Grie Reply

  Aanvulling op reactie van De Colfmaeker Lorette,

  Ik stel mij ook de vraag, hoe de mensen die beslissen over de wetgeving, in Gods naam aan dit soort ideeën komen!
  Worden zij geld toegestopt van machtige instanties om wetten te maken waar zij enorm rijk mee worden door elke kleine man te pluimen?? Hoe komt het dat de grote bedrijven niet over dezelfde kam worden geschoren als ons, gewone burgers?? Zitten zij ook in dat clubje??
  Waar is de TRANSPARANTIE is dit geheel?
  Wat is de ECHTE reden, dat men als ARGUMENT gebruikt, dat men de burgers wil stimuleren om hun EIGEN geproduceerde energie SIMULTAAN op te gebruiken. Een klein kind weet zelfs dat dit niet mogelijk is als hun mama en papa gaan werken zijn als de zon schijnt.
  Indien het zou liggen aan het feit dat ons distributienetwerk dit niet aan zou kunnen, dan stel ik mij de volgende vraag: kunnen de gascentrales/biocentrales/ander…, niet terugschakelen in hun productie (is MINDER VERBRUIK voor de centrales) wanneer de zonnepaneel-eigenaars het NET voeden???
  Maak hier eens een documentaire over en breng dit naar de burger via de media.
  Wedden dat ze dit nooit zullen doen…
  En inderdaad, Patrick heeft hier een zeer belangrijk punt naar voren geschoven betreft warmtepompen.
  Als wij in de toekomst geen STOOKOLIE (2021) en GAS (2025) meer mogen gebruiken MOETEN wij wel met warmtepompen werken.
  Mensen moeten wel beseffen dat er 2 verschillende warmtepompen zijn: 1) deze die ENKEL warmte kunnen produceren 2) deze die zowel kunnen KOELEN als verwarmen.
  Om het even welk type heeft bij VERWARMEN steeds (elektrisch) een beter rendement dan wanneer men een elektrisch verwarmingstoestel gebruikt. Bij warmtepomp: 1 kW elektrisch verbruikt levert minimuum 2,5 kW aan warmte en kan zelfs oplopen tot 4 kW warmte! Echter, als met gaat KOELEN dan wordt het een energie VRETER!
  Ik hoop hiermee nog meer mensen te betrekken in dit onderwerp en hoop ECHT dat wij een comité kunnen oprichten om oog in oog met de wetten-makers op een eerlijke en professionele manier tot een GROENE oplossing te komen voor onze planeet.
  Mvg,

  4 mei 2019 at 17:14
 • pv eigenaar Reply

  inderdaad, respect Patrick, het resultaat van foute overheidsbeslissingen is al lang gekend, België zal binnen afzienbare tijd de slechtste leerling zijn van Europa met de hoogte boetes als gevolg. Het feit blijft wel dat de eindverbruikers/consumenten, dus alle belgen, ook deze meerkost zullen moeten ophoesten. Wij zullen dit nog wel kunnen betalen maar de minder begoede burgers, niet werkenden, zullen nog meer in de problemen geraken. Dan kunnen politiekers over dit issue nadenken en steunmaatregelen lanceren. Bovendien, als vele zonnepaneel eigenaars hun PV panelen verwijderen zal de overheid voor extra energie moeten zorgen. Ben benieuwd waar ze nog windmolens kunnen bijplaatsen. Als je bemiddeld bent kan je investeren in batterij-opslag. Blijkbaar zouden standaardbatterijen van electrische heftrucks in aanmerking komen. Met een 6 a 7000 € ben je uitgerust en moeten we niet meer wakker liggen van deze onzin.

  3 mei 2019 at 21:45
 • tielemans roger Reply

  goedenavond
  een vraagje , is er ergens een verbond van zonnepaneeleigenaars , die , verenigd een advocaten bureau kunnen aanspreken om de verplichtte digitale meter kunnen aanvechten , ik wil best een bijdrage leveren om de kosten te kunnen dekken , want wat hier allemaal aan de hand is , is te gek voor woorden .Er moeten toch ook politiekers zijn , die deze blogs allemaal lezen , neem het op in uw verkiezingsbeloften , gegarandeerd dat het u kiezers oplevert (als het tenminste langer duurt als de verkiezingen ) of een handtekeningactie , ik zeg maar wat , er moet toch wat aan te doen zijn , we worden met z’n alle toch genoeg geplukt zou ik denken

  3 mei 2019 at 17:59
  • Robert Reply

   Zou ik ook denken zijn er dan geen advocaten en of slimme mensen die ook zonnepanelen liggen hebben en die zich ook benadeeld voelen die dan iets zouden kunnen ondernemen op de juiste manier ?Wil graag ook bijdragen als er iets ondernomen moet worden .

   1 april 2020 at 11:23
 • De Colfmaeker Lorette Reply

  Heb al via alle media heel geleerde mensen de niet terugdraaiende digitale meter weten verdedigen met de drogreden dat je je gebruik van de elektrische apparaten moet aanpassen aan de productie van je installatie. Ik vraag me dan af wat bezield die mensen om dergelijke onzin uit te kramen. Zijn dit echt mensen die onafhankelijk van welke instantie ook handelen? Des te erger voor hun imago.
  Wij zijn elke dag thuis en profiteren dus maximaal van onze producerende zonnepanelen. Wanneer de zon er niet is om mijn verbruik te compenseren heb ik dus mijn terugdraaiende meter. Ons productieoverschot begin november ligt gemiddeld rond de 1500 KWH. Op 31/03 blijft van dit overschot nog amper iets over. Omdat wij de terugdraaiende meter hebben kunnen wij dus deze periode overbruggen. De opname van de meterstand gebeurt begin juni zodat ik ook hier het teveel geproduceerde verlies.
  Bij een vergelijkende test zou ik zonder terugdraaiende meter ongeveer 120€ meer betalen. Wat dan met de buitenhuis werkende mens? Het gevoel van machteloosheid is minstens even erg als het eventueel verlies in euro.
  Soms denk ik dat ook producenten van opslag van elektriciteit belang hebben bij deze gang van zaken.
  Proficiat aan Patrick voor zijn eerlijkheid.

  2 mei 2019 at 10:56
 • pv-eigenaar Reply

  beste illumen, we zijn nu al bijna een jaar in een rondje aan’t draaien, we kennen nu stilaan alle opmerkingen wel, elk normaal denkend mens weet dat pv-eigenaars belazerd worden. Volgens mij is het HOOG tijd dat zonnepaneeleigenaars zich kunnen groeperen om via gerechtelijke weg een correcte, eerlijke oplossing te bekomen voor dit mega groot probleem. Jullie zouden hier geweldig kunnenscoren als jullie dit organiseren. Bovendien bieden jullie PV-systemen, pidbox en ook batterijen aan. Mochten jullie hierin slagen zullen vele pv-eigenaars graag bereid zijn Illumen klant te worden. Waarom mag jan met de pet niet genieten van de zonne-opbrengst. De overheid claimt de zon maar die is van iedereen. Ik hoop dat politiekers die achter de ‘slimme’ meter staan en dit scenario goedkeuren toch eens goed nadenken. Zoniet, zal België geschiedenis schrijven in het SLECHTS presterend PV-land van Europa met nog meer onbetaalde energiefacturen…. Binnen een aantal jaar is het zo ver en zullen hun kinderen de klus kunnen klaren. Inderdaad, het zijn domme politiekers die via het vele lobywerk zich in de luren laten leggen maar de burger zal dit niet snel vergeten.
  Dus beste pv eigenaars, koop GEEN electrisch voertuig, GEEN warmtepomp, zet GEEN 24H/24H draaiend ventilatiesysteem ……. want het gaat ons zeeeeer veeeeel geld kosten aan energie.
  Uit protest zal ik NIET gaan stemmen want België is een GEK land met GEKKE politiekers.
  Onze noorderburen hebben veel meer verstand van zaken EN hebben alles veel beter onder controle.
  Ik hoop dat ik snel buitenlandse stroom kan aankopen. vraagje aan Europa, wanneer komt er eindelijk vrij verkeer van stroom ?

  1 mei 2019 at 22:21
  • Marnix De Grie Reply

   100% correcte reactie/opmerking.

   4 mei 2019 at 16:30
 • rik Reply

  Kan er nu eens eindelijk iemand begrijpelijk (en eerlijk/recht voor de raap/a-politiek en niet uit eigen winstbejag) uitleggen wat de beste keuze is als je zonnepanelen hebt ?Hoe meer ik er van lees hoe groter het doemscenario wordt en ik vrees dat mijn gevoel juist is.Spaargeld in een batterij steken is goed voor degene die mijn huis koopt als mijn pijp uit is,ik haal dat nooit meer terug binnen enz enz Een mens wordt misselijk van dat pottengedraai.

  1 mei 2019 at 19:40
  • a Reply

   Hallp Rik,

   Een batterij plaatsen, kan je helpen om de zonne energie van de dag op te slaan en deze af te geven tijdens de uren dat u thuis bent s’avonds of s’nachts . Doch op het einde van de nacht moet de batterij terug leeg zijn om de energie van de volgende zomerdag te kunnen opslaan. Maar u kan onmogelijk alle energie die voornamelijk in de zomer wordt opgewekt houden tot de winter om deze te gebruiken voor b.v. verwarming die u enkel in de winter nodig heeft.
   Tenzij er personen zijn die miljonair zijn en hun overschot aan zomerenergie, allemaal kunnen stockeren tot de wintermaanden eraan komen. Ik ben maar een gewone werkman, heb leven en dat is het, en ik heb ook geen hectare plaats om een batterijveld te plaatsen.

   2 mei 2019 at 13:37
  • Marnix De Grie Reply

   Beste Rik,

   Wat a hieronder schrijft is correct! Ik vul het nog wat aan:
   De batterij zal in ons voordeel zijn op de ZONNE-dagen omdat wij die dagen, s’avonds, onze EIGEN “opgeladen groene stroom” kunnen aanspreken. Om zeker te zijn dat wij (middels “normaal” huishoudelijk verbruik), na elke ZONNE dag onze EIGEN energie opgebruiken tot bij het slapen gaan ZONDER van HET NET af te nemen, moet men toch rekenen op een batterij van 8 à 10 kWh opslag. Maar dit is voor 95% van ons niet betaalbaar…
   Echter, is die batterij bijna “nutteloos” in de “donkere” maanden, want wij kunnen onze batterij niet opladen tijdens de dag.
   En hoeveel ZONNE-maanden hebben wij: mijn productie is 100% optimaal (perfect in het zuiden en geen beschaduwing) en mijn 1ste opbrengsten beginnen in eind april en eindigen ergens in oktober. DUS 5 MAANDEN.
   Mvg,

   4 mei 2019 at 16:24
 • Denis Reply

  anders moeten we met zen alle een airco’s zetten zodat we zelf iets hebben aan de te veel geproduceerde stroom
  ipv hem gratis weg te schenken

  1 mei 2019 at 15:10
 • JPe Reply

  Als ik dit allemaal lees en herlees blijkt mij een betere oplossing logisch en misschien wel aanvaardbaar.
  Omdat wij vandaag nog steeds niet weten wat wij voor de teruggestuurde en digitaal gemeten KWH gaan terugkrijgen (Daar moet blijkbaar lang over gedacht en door meerderen beslist worden) :
  De netto kwh prijs ( Met separaat verbruik dag-, verbruik nacht/weekend-, verbruik exclusief nacht)? De kwh prijzen + kosten distributie – dag, nacht en exclusief, De kwh prijzen + kosten distributie-dag, nacht en exclusief + kosten transport? , De kwh prijzen- dag, nacht en exclusief + kosten distributie + kosten transport + de percentages van meerkosten groene stroom, WWK (Vlaanderen!!!!!), bijdrage op energie, federale bijdrage, ….en wat met de btw’s?????.
  Questions, questions, questions….
  Een slimme Vreg en een schrandere nieuwe regering zou kunnen voorstellen van eerst de defecte meters, de nieuwe installatie-meters, de budgetmeters, de aangevraagde voor wijziging meters, enz kunnen laten plaatsen en ons daarna uit studie en uit ondervinding een duidelijk beeld te geven van wat ons eigenlijk te wachten staat. Opdat wij dan pas juist en zelf kunnen beslissen welke optie in ons geval de juiste is.
  M.h.o.

  1 mei 2019 at 11:30
  • Marnix De Grie Reply

   Jpe,

   Volledig met u eens!
   Mvg,

   4 mei 2019 at 16:03
 • De Waegemaeker Reply

  Met een terugdraaiende meter gebruik je het net als opslag voor de teveel geproduceerde stroom. Dat je een vergoeding moet betalen voor het gebruik van het net lijkt mij billijk, maar dan zou die in verhouding moeten zijn met het ver/gebruik. Als je produceert moet je betaald worden -met de terugdraaiende meter is dat dan korting op je verbruik uit het net- als de digitale meter virtueel mindering geeft op je verbruik door je productie dan is dat een schijnvertoning. Die digitale meter heeft maar één doel: de kleine groene energieproducent als concurrent uitschakelen en die energie te stelen! Er is maar een oplossing op langere termijn en dat is zelf energieverproductie stokkeren mits een batterijpak maar dat is dan weer een serieuze investering !

  1 mei 2019 at 10:31
 • Mathys Franćois Reply

  Een vaststelling de netbeheerders willen kost wat kost hun winsten en dat zijn zeer grote niet zien dalen.De onafhankelijke ? waakhond de VREG ? dat is een glazen cocon politiek getind die alleen hun voordelen met veel macht dirigeren. De kleine investeerder in groene energie is bedot ,bedrogen en misleid.Een oplossing burgerlijke ongehoorzaamheid wij betalen de factuur niet een enig middel om ons te laten horen .Welke taxen en belastingen komen er nog aan ,producenten,capaciteits tarief enz en misschien later ook nog tax op batterijen.

  1 mei 2019 at 08:49
 • Patrick Reply

  Ik ben zelfstandig installateur centrale verwarming en energiebesparende technieken. Ik ben naar mijn klanten toe zeer correct wat betreft terug verdien tijd. Onlangs heb ik mijn brevet warmte pompen behaald via een examen ( rescert gecertificeerd ). Ik heb voor de jury een warmtepomp afgeraden t.o.v een condensatieketel. Heb dit aangetoond via berekeningen van verbruik ( elektriciteit en gas ) als of niet met zonnepanelen. De jury heeft mij gelijk gegeven. Dus mensen blijf van een warmtepomp af dit is nog zo een bedrieglijke installatie door de overheid de hoogte in geprezen. Ik spreek tegen mijn eigen winkel maar ik weet waar ik over praat. Wat betreft mijn zonnepanelen behoor ik tot de groep die bedrogen achter blijven. Panelen geplaatst in 2009 nog 5 jaar geen terug draaiende meter. En dan gaan mijn panelen van mijn dak. Gedaan met die zever. Heb departement Tommelein geschreven in het verleden maar deze blijven hun leugens verdedigen. Iedereen dient te stoppen met zulke investeringen te doen. Ken je dat gezegde van die ezel en de steen Laat onze overheid maar boetes betalen aan Europa.

  30 april 2019 at 22:04
  • Bart Reply

   Bedankt voor de uitleg ivm de warmtepomp. Door alle kritieken op de warmtepompen hier op dit forum, was ik tot dezelfde conclusie gekomen. MAAR, vanaf 2021 (?) wordt verboden om nog een verwarming te plaatsen op stookolie en vanaf 2025 (?) wordt verboden om nog een verwarming te plaatsen op gas!
   De regering(en) zullen ons naar de warmtepompen en andere alternatieve verwarmingen drijven, willen of niet!

   2 mei 2019 at 07:52
   • Walter Hoebeke Wachtebeke Reply

    Blijft over cv- installatie op pellets. Beetje onderhoud maar goedkoop in stookkosten. Ik verwarm er reeds 12 jaar mee.

    21 augustus 2019 at 13:20
  • André Reply

   Patrick,

   Bedankt voor uw goede en deskundige mening en reactie, dat de mensen dit maar goed lezen en in hun oren knopen. Omvormer defect na die 15 jaar, vervang ik niet meer, ik stop ook. Dat de overheid maar zelf installaties aanlegt.

   2 mei 2019 at 13:24
 • vit Reply

  Als ik het goed heb begrepen ik heb mijn zonnepanelen in 3 keer gelegd dus die 15 jaar telt van de 1 panelen
  Wat een bedrog een ding weet ik zeker als er een omvormer defect geraakt word hij niet meer vervangen ik ga er geen geld meer insteken wan dat is allemaal weggegooid wand dat kan ik toch niet gebruiken wat die produceren
  Als ik een goede raat mag geven aan de mensen die er nu nog leggen neem er niet meer dan je verbruikt dus voor de meeste is dat tussen 3000 tot 4000 W de rest is weggesmeten geld

  30 april 2019 at 20:36
  • Marnix De Grie Reply

   Vit,

   En dan nog….
   Als de zon schijnt en je bent niet thuis dan zal je 4000W voor niets naar de energieleverancier gaan en zal deze op zijn beurt een medeburger laten betalen. Oplichterij op zijn best!!

   4 mei 2019 at 11:14
   • Marnix De Grie Reply

    Even een rechtzetting op mijn reactie van hieronder:
    Vit, u bedoelde niet 4000 W/jaar (4 kWh/jaar) maar 4000 kWh/jaar.
    Met 4000 W kan je vrouwtje 4 tot 8 uur lang haar haardroger gebruiken 🙂
    Ik ben, hier bij mijn onderstaande reactie niet attent op geweest.
    Maar 1 feit is zeker!!
    Wat u van uw eigen opgewekte GROENE energie niet zelf kan opgebruiken, en dus in het net injecteert, zal door uw buurman die het op dat moment nodig heeft, verbruikt worden.
    En de energie leverancier zal hem de volle prijs aanrekenen.
    Vraag is: hoeveel zal u hiervoor beloond worden….
    Mvg,

    6 mei 2019 at 07:07
 • Lot Reply

  Ik ben altijd thuis’ en heb dus de proef op de som gedaan om het optimale rendement uit de zonnepanelen te halen,ik kan u verzekeren dit is een dagtaak op zich ( dit is niet vol te houden. ) Iedereen geeft hier af en laat zich maar belazeren.De schaamte voorbij dit is Belgie

  30 april 2019 at 19:41
 • Stefaan Vos Reply

  Wat zal er gebeuren bij het plaatsen van een digitale meter als je huidige meter negatief staat?
  Nog veel onduidelijkheid

  30 april 2019 at 17:04
  • marnix De Grie Reply

   Stefaan,
   Wat denk je….
   Het antwoord is zo voorspelbaar, is het niet?
   Dit is een onderdeel van de teleurgang van België
   Mvg

   4 mei 2019 at 11:09
 • Marnix De Grie Reply

  Aan Ilumen,

  Kan u even een beeld geven wat het betekent voor iemand in deze situatie?
  Op jaarbasis wordt er 7500 kWh aan GROENE stroom geproduceerd.
  Doordat man en vrouw lange werkuren hebben wegens woon-werk tijdverlies, wordt er weinig eigen stroom gebruikt.
  Wegens het vermijden van veiligheids risico’s, worden geen toestellen ONBEWAAKT in bedrijf genomen tijdens de “zonuren”, dus wanneer niemand thuis is.
  Gevolg:
  – er wordt op jaarbasis maar 2000 kWh eigen stroom gebruikt.
  – er dient op jaarbasis 3000 kWh van het net afgenomen te worden.
  – er is dus 5500 kWh op het net geinjecteerd !!

  Hoe zal de factuur er uit zien voor dit gezin?

  BVD
  Mvg,

  30 april 2019 at 16:55
 • Mastronardi Reply

  Eerst werd aangemoedigd om panelen te zetten, daarna kwam er een extra bijdrage op de factuur van iedereen om de kosten van het net te dragen, nog later werd er het prosumenten tarief ingevoerd oor paneel eigenaars (denk om compensatie op verliezen terug te keren) nu digitale meterset beperkte terugdraaien mogelijkheden, waar eindigt dit?

  30 april 2019 at 14:24
 • Eric vervliet Reply

  In de zomermaanden zit je met overproductie welke mooi word afgeroomd, in de winter kom je onmogelijk toe met je productie . Dus het is simpel de digitale meter is er alleen om je te bestelen. Waar zit test aankoop in dit verhaal? Of worden ze betaald om niets te doen?

  30 april 2019 at 13:25
  • André Reply

   Ik lees al jullie reacties en vind me volledig terug in deze. We weten het allemaal onze Vlaamse politiekers die nu aan de macht zijn, hebben ons weer eens goed liggen. Dan zijn de Waalse politiekers toch veel beter, hier wordt de digitale meter niet ingevoerd, of deze mogen kiezen de terugdraaiende meter behouden of niet.
   Wij als Vlamingen hebben geen keuzen. Ik heb wel nog één keuze en dat is bij alle volgende verkiezingen die komen, degene die dit hebben goed gekeurd zullen nooit nog één stem van mij krijgen en ik hoop dat alle zonnepaneel eigenaars slim genoeg zijn om dit ook te doen. Hopelijk denken jullie op 26 mei hieraan.

   30 april 2019 at 20:12
 • Joris Reply

  Welke politieke partij is met de onjuiste belofte van 20 jaar terugdraaiende teller gaan lopen .?

  Opletten niet voor kiezen

  30 april 2019 at 13:11
  • Van Wesemaal Reply

   Gewoon even na gaan welke partijen in de regering zaten toen dat beloofd werd?

   1 mei 2019 at 09:25
 • Jean-Pierre Philippe Reply

  Heb panelen bijgelegd zonder certificaten, dit voor warmtepomp en E-auto, daar deze in de zomer te veel opbrengen zie ik na afloop van de eerste 15 jaar mij dan die laatste ook terug afnemen , de totale productie is niet te veel maar brengen niet op wanneer het nodig is en dat is in de winter!

  30 april 2019 at 13:05
 • Walter Reply

  –> M.i. heeft “ons” Vlaams Parlement dit unaniem goedgekeurd
  … d.i. dus alleen geldig in Vlaanderen
  … zijn alle Belgen dan toch niet gelijk … ?

  –> eind mei kunnen we aan “onze” Vlaamse politici duidelijk maken wat we ervan vinden … ?
  … misschien moeten we eens allemaal stemmen voor de partijen die hieraan niet mochten of konden deelnemen
  … 2 “keuzemogelijheden” –> PVDA of Vlaams Belang … ?

  30 april 2019 at 11:44
 • Marc Reply

  Mij was in 2009 terugdraaiende meter onbeperkt in tijd beloofd. Dit is pure woordbreuk en diefstal. Digitale niet terugdraaiende meter is nutteloos tenzij je bij zonneschijn thuis blijft om de was en plas te doen en s’avonds geen elektriciteit verbruikt. Bedankt corrupte hypocriete liegende politici.

  30 april 2019 at 11:35
  • Roger Hermans Reply

   100% gelijk Marc, we worden weeral bestolen.

   30 april 2019 at 19:39
  • Stefan Van pellicom Reply

   Mij is er in 2009 ook een terugdraaiende teller voor 20 jaar beloofd.
   Nu doet men het voor alsof men ons met 15 jaar (en wie zegt dat ze zich dààr aan gaan houden ?) een kado geven.
   Maar in realiteit pakken ze me een kwart van mijn rendement af.
   Ik laat geen installatie van de slimme meter in mijn huis toe.

   2 mei 2019 at 08:20
 • lambrecht rik Reply

  milieubox en slimme meter zijn van de zelfde familie met andere woorden burgers betalen en politiekers incaseren

  30 april 2019 at 11:33
 • fernand Reply

  Beste Ilumen,

  Wij zijn gepensioneerd en zijn veel thuis en behoren dus blijkbaar tot de ‘gelukkigen’ in dit complex verhaal.
  Niet iedereen is dus gelijk voor de wet, hé.

  Suggestie; zou het mogelijk zijn om naast een PIDbox batterij ook een ‘keukentoestelletje’ te ontwerpen die het mogelijk maakt om een beeld te krijgen van de zonneproductie in functie van ons verbruik, dit om ieder ogenblik van de dag. Een strip dat gaat van rood (geen zon) naar groen (volle zon) zodat we niet telkens naar de tellers in de garage moeten lopen om uit te rekenen als we nog genoeg ‘saldo’ hebben om bvb de droogkast nog aan te leggen teneinde geen gebruik van het net te moeten nemen… begrijpt U?

  Binnen de huidige wifi-wereld moet dit toch mogelijk zijn en niet alleen via een IPhone , – pad en andere pod toestanden… maar een klein apparaatje boven onze ‘kookplaat’
  Kan ilumen dit ontwerpen voor ons aub?
  Indien niet, kan u ons doorverwijzen naar een firma die dit wel kan?

  Is dit een zot voorstel?

  Alvast bedankt voor een reactie hierop.

  30 april 2019 at 11:28
 • steven Reply

  Indien je je installatie in 2010 geplaatst hebt en in 2015 een uitbreiding van de installatie hebt gedaan, vanaf wanneer geldt dan de 15 jaar?
  Je hebt bij overstap met behoudt van prosumententarief nl slechts 1 digitale meter en die meet zowel de opbrengst van je panelen van 2010 als die van de uitbreiding in 2015.

  30 april 2019 at 11:27
 • tielemans roger Reply

  ik sluit me aan bij de vele vraagtekens hier . Eerst word er beloofd 20 jaar terugdraaiende teller en certificaten , de certificaten zullen we krijgen 20 jaar lang begrijp ik , maar wie gaat er lopen met mijn overschot aan stroom , want het is grote onzin wat ze vertellen , zomerdag brengen mijn zonnepanelen 35 kwh op per dag , terwijl ik er amper 10 kwh verbruik , als dat geen diefstal is weet ik het niet meer , Wij hebben al gedacht om de panelen als deze comedie doorgaat , gewoon te verwijderen , en dan kunnen jullie wel zeggen dat we dan niets meer hebben , dat is juist , maar dan heb ik toch het gevoel dat ik niet belazerd ben , wat ik nu wel heb , heel veel dank aan de ministers met een dikke portefeuille , wat geven die toch om een klager met zonnepanelen
  Een boze zonnepaneeleigenaar

  30 april 2019 at 10:46
  • inez van den dries Reply

   de terugdraaiende teller?? daar zat geen tijdslimiet op toen in het systeem van zonnepanelen stapte, dus dat was “voor eeuwig en 3 dagen” , dus zeker niet voor 15 jaar of 20 jaar.

   de GSC die werden beloofd voor 20 jaar (in mijn geval , installatie in 2010)

   wat is de volgende stap??, de zon wegnemen, voor zonnepaneeleigenaars ??

   30 april 2019 at 22:18
 • Sven Reply

  Die ballon gaat niet op.
  Zonnepaneel eigenaars houdt uw deur dicht als ze langskomen, genoeg is genoeg!

  30 april 2019 at 10:42
  • Verbraeken Eric Reply

   Beste als we de digitale meter weigeren dan word je afgesloten van het net.Dit zijn geen gezonde praktijken.

   30 april 2019 at 16:28
  • Remi Reply

   Het is een schande van de kl….. Politiekers zoals met alles als ze ons maar kunnen beleven en bedriegen. We moeten onze conclusies trekken en niet meer kiezen, het helpt toch niet, word alleen maar erger

   30 april 2019 at 18:42
 • altijd gejost Reply

  Het is een gegeven dat de opbrengst voor 90 % tijdens de zomermaanden mei tot september gebeurt ,
  het is wachten op een batterij die 10.000 kwh kan opslaan dan komen we de winter door .

  30 april 2019 at 10:16
 • Willy L Reply

  Begrijp ik het goed? Mijn installatie is van 2010, dus nu 9 jaar oud en werd toen gekeurd. Ik kan dus nog maar 15-9 = 6 jaar ‘genieten’ van die mogelijkheid.
  De politiek kondigt met bombarie 15 jaar aan, het grote publiek zegt schitterend maar vergeet de kleine letterjes te lezen dat trouwensook ook stilletjes verzwegen werd door hen. Mooi is dat, halvelings een vergiftigd geschenk dus…

  Tenzij ik het verkeerd begrepen heb natuurlijk en die keuring terug moet gebeuren bij de installatie van de nieuwe meter en de periode dan ingaat .
  In mijn geval heb ik trouwens reeds een electronische versie – we zaten in een proefproject-regio – maar blijkbaar wordt ook die vervangen.
  Ik dacht ook dat de leverancier die daggegevens kon gebruiken om zo de productie te regelen maar ook dat was niet het geval, alleen de distributeur kreeg die blijkbaar. Mijn inziens een gemiste kans om een grondige voorstudie te doen van die elektronische meters.

  30 april 2019 at 10:12
 • Jan Reply

  Heb in totaal 34 zonnepanelen. Geplaatst in 2 fases. De 12 laatste zijn geplaatst eind 2017. Het genot van de terugdraaiende teller begint volgens die “slimmerikken” te tellen vanaf de keuringsdatum van de eerste reeks. Is volgens mij alles behalve logisch. Kan één van de kl…zakken mij eens een fatsoenlijke uitleg geven waarom het niet kan vanaf de keuringsdatum van de laatst geÏnstalleerde reeks. Al hun regeltjes worden allemaal opgesteld om de burger op alle mogelijke manieren te bedriegen en te bestelen.

  30 april 2019 at 10:05
  • Bart Reply

   Same here.
   16 panelen gelegd in 2005, heel duur betaald, gelukkig met een beetje investeringssubsidies, 100€ GSC 10 jaar lang. Uitgerekend op basis van opbrengst vs kosten: zou na 11j GSC een goeie investering geweest zijn…
   32 panelen bijgelegd in 2015, aja, want warmtepomp en elektrische auto gepland, om milieubewust te zijn, zure appel van “er zijn nu geen GSC meer” doorgebeten.

   Dus ten laatste tot volgend jaar terugdraaiende teller ????
   Bedankt regering, voor het “belonen” van milieubewuste Vlamingen.

   30 april 2019 at 14:57
 • Bart Reply

  De digitale meter heeft geen enkele invloed op de groene stroommeter voor de certificaten !

  30 april 2019 at 10:04
 • Carlos Reply

  Ik heb al verschillende berichten over deze materie gelezen, maar het is me nog steeds een raadsel
  hoe er gaat omgegaan worden met dag en nachttarief en recupereren van teveel geproduceerde
  kilowatts .
  Gaan we overschot s’nachts en in de week-ends aan nachttarief kunnen afhalen of is enkel dagtarief mogelijk
  voor zonnepaneel bezitters?

  30 april 2019 at 09:52
 • VDB Reply

  Ik heb ook een warmtepomp en heb een installatie van 10kWA, ,het is voor mij niet interessant om met een digitale
  meter ,maar wel met een terugdraaiende meter.

  Alle mensen met zonnepanelen en een warmtepomp hangt een zwaard va Damocles boven het hoofd

  we moeten ook distributiekosten en Taksen en 21% betalen op onze elektriciteit, dit gaat ons veel kosten !!!

  30 april 2019 at 09:47
  • Jules Reply

   Tja, soms doet ne mens een verkeerde investering… Het is duidelijk aan het soort reacties te lezen hier dat het milieu (waar men in de eerste plaats zonnepanelen zou moeten voor plaatsen) hier op de 35ste plaats komt en het geldgewin dat men dacht te doen met deze ‘superinvesteringen’ op de eerste plaats. Bij het plaatsen van zonnepanelen zou het nooit de bedoeling mogen geweest zijn om in de eerste plaats geld te verdienen, wel om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar ja, geld schiet het doel voorbij, da’s duidelijk…

   1 mei 2019 at 04:37
 • Pol Vandenberge Reply

  Over de certificaten zegt men niets dus dat blijft gelden voor 20 jaar???

  30 april 2019 at 09:45
 • Michel Devos Reply

  Dat betekend een diefstal van 5 jaar gezien op moment van aanschaffen 20 jaar beloofd was ….zonder kosten met verboden verkoop van de overschot van productie ……(verdediging van monopolie Eandis , Fluvius wat ever de die die al het recyclage geld voor de kern centralen gestolen hebben .)
  Eerste diefstal de prosument tarief : in de berekening van de vergoeding van de leveranciers was een minimum 10% voorzien als vergoeding , die tot 21 % kon lopen op de totaal certificaten ….van privé en van de vennootschappen…dus geen gratis service …
  tweede het termijn vermindering dat betekend dat het afschrijving dat de mensen hebben kunnen berekenen bv 20 jaar zoals een lening : misbruik van macht en illegaal wijziging van overeenkomst.
  Plus nu de leugen voor de batterijen : u zie GEEN windmolen die naast hem een speciaal batterij lokaal heeft : bewijs van de niet interessant investering voor producten gemaakt in buitenland en sterk vervuilende , de productie van elektriciteit met zonnepanelen werkt niet minimum 3 à 4 maanden . Maar er is meer mogelijkheden met de windmolen ….Dus mr Tommelein in Oostende wanneer de batterijen bij de wind molen?

  30 april 2019 at 09:34
  • joris Reply

   GSC staan los van het verhaal digitale meter, u heeft sowieso 20 jaar die GSC. Het gaat hem over de keuze te maken van het ‘principe’ van een terugdraaiende teller of mee te stappen in het nieuwe verhaal van de digitale meter. En momenteel is het nieuwe verhaal maar interessant voor mensen die thuis werken/zijn. Bij opbrengst (lees: zon) kun je dan uw verbruikers (was/droog/enz…) aanleggen.

   30 april 2019 at 09:46
   • Lot Reply

    Ik ben altijd thuis’ en heb dus de proef op de som gedaan om het optimale rendement uit de zonnepanelen te halen,ik kan u verzekeren dit is een dagtaak op zich ( dit is niet vol te houden. ) Dit is schaamte voorbij iedereen geeft hier af en laat zich maar belazeren.Dit is Belgie

    30 april 2019 at 16:51
 • De graef guino Reply

  We hebben wel een contract aangegaan voor een terugdraaiende meter voor 20 jaar en geen 15 jaar dat is wel contract breuk van de regerering wanneer gaat daar eens iemand iets aan doen ga daar eens mee naar het Europees gerecht groene energie zoveel mogelijk maar daarna pikken ze de brave burger alles stilzwijgend af kontraktbreuk zeg ik

  30 april 2019 at 09:29
  • marissen Reply

   zo is dat met zen allen naar het europees gerecht ik heb het zwart op wit staan 20 jaar

   30 april 2019 at 15:35
  • Luc M Reply

   Volledig akkoord. Eerst beloven ze 20 jaar GS certificaten. Vervolgens gaan ze prosumententarif heffen. En vervolgens geldt het maar 15 jaar i.p.v. 20. Je reinste oplichting. Als toetje romen ze ook nog de teveel opgewekte energie GRATIS af? Suggestie. Schenk hem dan liever aan een buurman zonder zonnepanelen, gewoon een verlengkabel leggen!!!

   30 april 2019 at 20:04
  • inez van den dries Reply

   op het “recht” op een terugdraaiende meter stond geen tijdslimiet, geen 15 jaar en geen 20 jaar… dat werd later ingevoerd, net als dat vermaledijde prosumententarief….. , die 20 jaar die ging over de GSC

   30 april 2019 at 22:29
 • Rik Reply

  beste Ilumen,
  OP mijn vorige vraag heb ik geen antwoord gekregen.
  Wie is de leverancier van de digitale meter en welk merk en type is het ?

  30 april 2019 at 09:29
  • NU Reply

   ja,met liefs de aanbestedingen en de alles erop enaan,met
   bv de verschillende prijsaanbiedingen enz..
   waarom kan dat spul niet zichtbaar terugdraaien ipv virtueel (aanwezig maar niet werkzaam,denkbeeldig
   of slechts schijnbaar bestaand volgens Van Dale)

   30 april 2019 at 12:49
 • Yvan SLOCK Reply

  En wat met diegenen die 20 jaar groenestroomcertificaten beloofd werden. Gaat men die net als met die prosumentenvergoeding nog eens een contractbreuk aansmeren en dus bedriegen en bestelen?

  30 april 2019 at 09:24
 • michel Reply

  is men verplicht om over te schakelen op de digitale meter? ik heb zonnepanelen sinds 2012. als ik me goed herinner geniet ik gedurende 20 jaar van certificaten. (is dit correct?)
  indien ik verplicht ben om een digitale meter te installeren, verlies ik 5 jaar certificaten

  30 april 2019 at 09:19
  • tom Reply

   * ja verplicht
   * ja 20 jaar certificaten
   * de meterstand voor je certificaten is de teller van je omvormer of een afzonderlijke (nu al digital) meter na je omvormer, niet de meter in je meterkast. Anders ben je je verbruik aan het doorgeven in plaats van je productie

   30 april 2019 at 09:32
   • andre Reply

    mijn meterkast staat binnen in mijn huis,prive domein dus.
    ik ben niet verplicht vreemden toe te laten op mijn prive……………………..

    30 april 2019 at 13:22
    • Jan Reply

     Tot ze van op straat je electriciteit afsluiten…….
     Volgens mij is de meter ook niet jouw eigendom…

     30 april 2019 at 14:35
    • inez van den dries Reply

     de elektriciteit is ook perfect afsluitbaar zonder in uw huis binnen te komen hoor…

     30 april 2019 at 22:33
    • ge pakt Reply

     gelukkig staat er ook een stroomkast in de straat waar een schakelaar aan hangt.
     er zal snel telefoontje zijn wanneer je merkt dat deze schakelaar gebruikt word.

     30 april 2019 at 23:18
  • joris Reply

   certificaten staan los van het verhaal digitale meter, tot 2032 heeft u die GSC

   30 april 2019 at 09:44

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *