Veelvoorkomende fouten bij investering in zonnepanelen

zonnepaneel dak

Veelvoorkomende fouten bij investering in zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een investering van duizenden euro’s. Als u nog groen achter de oren bent als het op zonnepanelen aankomt, dan is het best u eerst goed te informeren vooraleer te investeren. Wij leggen hieronder uit welke veelvoorkomende fouten u kunt voorkomen.

Humasol

  1. De energieaudit overslaan

Voordat u zonnepanelen aanschaft is het essentieel om eerst een schatting te maken van uw energieconsumptie, zodat u weet hoeveel u kunt besparen. Het is ook mogelijk om uw dak, ramen en muren te isoleren om warmteverlies tegen te gaan. Ook kunt u ervoor kiezen om energieslurpende apparatuur vervangen met A+++ energiezuinige modellen. Hetzelfde geldt voor lampen: kies LED om nog meer energie te besparen.

Nadat u uw energieverbruik geëvalueerd hebt, kunt u beter kiezen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt voor dit gebruik. Zo weet u zeker dat u een realistisch beeld hebt van de investering, wat maakt dat u geen geld weggooit of het risico loopt dat uw zonnepanelen onvoldoende energie produceren.

  1. Het aanbod niet vergelijken

De zonnepanelenmarkt is flink aan het groeien, waardoor het aantal leveranciers in de afgelopen jaren razendsnel is gestegen. Er zijn uiteraard verschillen tussen de leveranciers, niet alleen qua prijs, maar ook qua opties. U kunt kiezen uit verschillende panelen, omvormers, de kwaliteit van de dienst na verkoop, garanties, de Wifi of Bluetooth functionaliteit van de omvormer, etc. Dit is belangrijk voor de rendabiliteit van uw investering en de dienstverlening op langere termijn.

  1. Besparen op de installatie

Dit lijkt vrij logisch, maar er hangt vaak een prijskaartje aan kwaliteit. Als u zonnepanelen koopt, vergeet dan niet dat ze nog geïnstalleerd moeten worden. Om op lange termijn problemen met uw fotovoltaïsche panelen te voorkomen, kunt u de installatie beter overlaten aan een professional, zelfs als het iets duurder is. Een vakman zal ervoor zorgen dat alles op maat wordt gedaan, de elektriciteitsleidingen correct worden aangesloten en dat alles volgens de reglementen.

Neem contact op met de leverancier wanneer u kiest voor een installateur. Zo kan de leverancier een ervaren professional aanraden. Deze persoon zal kennis hebben van elektriciteit, waterdichtheid van daken en ook alle huidige wettelijke veiligheidsvoorschriften. Aarzel niet om op onderzoek uit te gaan en let daarbij niet alleen op de standaard offerte. Het is noodzakelijk dat de installateur een gepersonaliseerde factuur opstelt, zodat u precies weet waar u aan begint.

  1. Een energielening kiezen in plaats van een renovatielening

Inmiddels hebt u besloten dat u de investering wil doen. Nu is het tijd om zich te verdiepen in de financiering van uw fotovoltaïsche panelen. Als u de zonnepaneleninstallatie wil financieren met een lening, kies dan vooral niet voor een gewone renovatielening. Een groene lening, ook energielening genoemd, is een lening die banken aanbieden om milieuvriendelijke initiatieven te steunen. Het is dus een variant van de renovatielening, maar dan met een betere rentevoet. U kunt hiermee energiebesparende investeringen financieren zoals isolatie, een zonneboiler, een warmtepomp en vanzelfsprekend ook zonnepanelen.

Sommige banken staan het toe als u 25% van de lening gebruikt voor andere doeleinden. Zo gebruikt u 75% voor de energiebesparende investeringen, terwijl de rest wordt gebruikt voor uw keuken of een serre bijvoorbeeld. Vergelijk alle energieleningen en bekijk welke instellingen de beste prijs en voorwaarden biedt.

Een investering in zonnepanelen is een belangrijke beslissing en om te genieten van de financiële voordelen kunt u beter niet overhaast beslissen. Zo kunt u een optimale bijdrage leveren aan het milieu en ook zoveel mogelijk geld besparen. Te veel kennis bestaat niet!

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *