PV mooi
VEKA maakt (onvolledige) marktcijfers zonnepanelen 2021 bekend

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap publiceerde rond de jaarwisseling de voorlopige en onvolledige marktcijfers voor zonnepanelen tot eind november 2021. Deze cijfers zijn nog onvolledig, onder andere door de lange doorlooptijd tussen AREI-keuring, de aanmelding door de eigenaar bij Fluvius, en de verwerking door Fluvius.

Zeker de cijfers voor september-november zullen daarom nog stijgen. Hierdoor verwacht VEKA dat het uiteindelijke geïnstalleerde vermogen boven de doelstelling van 300 MW groei zal liggen. Het huidig cijfer van 236,21 MVA (omvormervermogen) zal dus nog gevoelig worden opgetrokken. Zolang de marktcijfers voor 2021 nog niet volledig zijn, is het dus niet correct om deze rechtstreeks te vergelijken met volledige cijfers van de voorgaande jaren.

Marktcijfers zonne-energie Vlaanderen

Uit de voorlopige cijfers valt wel een  significante daling op van het aantal installaties kleiner dan 10 kVA na het einde van de terugdraaiende teller en het arrest van het Grondwettelijk Hof. Dit is ook logisch, gezien veel investeerders nog voor het einde van de terugdraaiende teller een installatie wilden plaatsen en er daardoor een zeer hoge piek was eind 2020.

Daarnaast is er een significante toename waarneembaar van het aantal installaties groter dan 10 kVA, vermoedelijk onder invloed van de afbouw van de certificatensteun.

Bron: PV Vlaanderen – Techlink Nieuwsflits 4 januari 2022

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

 1. Wie gaat nu nog investeren in zonnepanelen?? Ideaal om een warmtepomp aan te drijven natuurlijk en zo klimaatneutraal onze woning verwarmen. MAAR November, december, januari en februari wanneer je uw warmtepompen het meest nodig hebt is er geen zon energie, DURE batterijen staan leeg.
  Deze zonnepanelen zijn enkel nuttig om in volle zomer een zwembad te verwarmen en airco aan te drijven.
  Dus de dag dat de terugdraaiende teller zijn intrede deed was het nekschot voor de zonnepanelen en warmtepompen!
  Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp zorgt voor een HOGE factuur voor al zo een dure installatie!!!
  Een digitale meter kan evengoed gebruik worden als terugdraaiende teller, MAAR SUES zou dan veel winst missen. (zie het belachelijke vergoedingsbedrag voor de geinjecteerde elektriciteit)
  Het is de politiek die de mensen terug naar de kolen en houtkachels duwt met alle klimaatgevolgen, boete van Europa van paar miljoenen euro omdat we onze klimaat doelen niet halen!!! En de groenen zijn nu eens aan het bewind!!!!!!!!
  Dus waarom zou je nog 1 euro in zonnepanelen investeren??????????

  Mvgr Geert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS