‘Verdoken’ kosten verhogen uw energiefactuur jaarlijks met 329 euro

Energiefactuur

‘Verdoken’ kosten verhogen uw energiefactuur jaarlijks met 329 euro

Een doorsnee gezin betaalt elk jaar 329 euro extra op zijn energiefactuur voor de zogenaamde ‘ODV-kosten’, zoals groenestroomcertificaten, sociale en technische verplichtingen. “Een aanzienlijk bedrag en bovendien weinig transparant”, zegt de Vlaamse energieregulator.

De overheid legt een resem verplichtingen op aan energieleveranciers en distributienetbeheerders binnen het energienetwerk. De openbaredienstverplichtingen (ODV), zo worden ze genoemd. Het gaat vooral over technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen, zoals groenestroomcertificaten en premies voor energiebesparende werkzaamheden.

Die kosten komen voor een deel op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven terecht, maar zijn daar niet rechtstreeks op af te lezen. Ze zitten verwerkt in de ‘distributienettarieven’, de energieprijs zelf, en extra heffingen.

De Vlaamse energieregulator Vreg berekende voor het eerst wat die ODV-kosten voor de modale gebruiker betekenen. In totaal zijn ze goed voor 1,6 miljard euro, btw inbegrepen. Bij een doorsnee gezin weegt dat vooral op de elektriciteitsfactuur. Die ligt 288,51 euro hoger door de ODV-kosten. De aardgasfactuur stijgt met 40,31 euro. Ook een doorsnee klein bedrijfziet de factuur aardig aandikken. Voor elektriciteit betaalt het 4.011,79 euro ODV-kosten, voor aardgas 195,61 euro.

“Verkeerd signaal”

De Vreg is behoorlijk kritisch over die extra kostenposten. Ze stelt vast dat de totale maatschappelijke kost van de ODV’s “naast aanzienlijk, ook weinig inzichtelijk is”. Eerdere studies besloten al dat de kosten in het buitenland voor gebruikers een stuk lager liggen, en dat dat voor een groot deel te wijten is aan de ODV-kosten. De Vlaamse overheid zou de heffingen beter uit de algemene middelen financieren, in plaats van ze op de elektriciteitsfactuur te zetten, vinden critici.

Bovendien houdt dit rapport enkel rekening met de Vlaamse ODV’s; er zijn er ook nog federale, die komen erbovenop.

Betaalbare energietransitie

De Vreg stelt zich ook vragen bij het feit dat vooral de elektriciteitsfactuur zo zwaar belast wordt, in vergelijking met aardgas. Want elektriciteit zal alleen maar belangrijker worden, als we minder uitstoot van broeikasgassen willen. “Gelet op de energietransitie, die onder andere tot veel meer warmtepompen en elektrische voertuigen zal leiden, en de verdere groei van decentrale hernieuwbare productie, is elektriciteit een energiedrager van de toekomst. Om te evolueren naar een koolstofarm energiesysteem geeft dit dus een verkeerd signaal.”

De Vreg wil met het rapport bijdragen tot een voor iedereen betaalbare energietransitie, zegt algemeen directeur Pieterjan Renier: “We hopen dat de transparantie die dit rapport brengt de aanzet zal zijn voor de beleidsmakers om de huidige ODV’s en hun financieringswijze te herbekijken. We moeten werk maken van een betaalbare energietransitie.”

Bron: Het Belang Van Limburg, 29 augustus 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • NU Reply

  Als ze de ovd’s uit de elektrfactuur halen en elders verrekenen,
  vermindert het prosumententarief dan ook??
  Anders zijn we 2maal aan het betalen toch?
  WAT een soep.

  5 september 2019 at 13:24
 • Tops Reply

  Slecht nieuws voor zonnepaneel eigenaars. Het rendement zal door deze ingreep aanzienlijk dalen en men zal nog moeilijk op 15 jaar uit de kosten komen. De VREG wil blijkbaar op alle manieren particuliere opwekking van groene energie ontmoedigen. Wel akkoord voor de transparantie op alle vlakken.

  4 september 2019 at 12:03
 • Joris Reply

  Het ergste is dat men er bovenop nog BTW bijzet .
  De VREG heeft jaren geslapen en slaapt rustig verder .Wie heeft ze gekozen ??

  De VREG doet altijd vergelijkingen met aardgas maar nooit het totaaltraject incl. met de rendementsverliezen van de el.centrales ,transmissie en dure aankopen in buitenland in de winter .

  Alleen op het einde rekenen is niet voldoende en kort door de bocht als men weet dat een centrale in het beste geval een rendement haalt van misschien 50% ?
  Zou dit graag een uitgerekend zien op een eerlijke basis en dan vergelijken met rendement van aardgasverwarming . Dan is het stil ???

  4 september 2019 at 10:33
  • van gorp Reply

   inderdaad,daarbovenop nog eens 21% btw,aja want 6% is nog niet genoeg,
   en binnenkort iedereen nog eens een” GRATIS” verplicht digitaal speeltje in huis,zodat we de mensen
   nog wat meer kunnen beduvelen en de grote graaiers zijn weer gelukkig.

   4 september 2019 at 14:53
  • Jean-Pierre Philippe Reply

   Heb hier de prof op de som genomen, natuurlijk is de ene winter niet de andere maar met een warmtepomp is onze kost 5 maal (laatste winter) meer dan met propaangas (voorlaatste winter)

   4 september 2019 at 16:09
   • jean D Reply

    Daarom kan je best je warmtepomp combineren met zonnepanelen. Als je warmtepomp per seizoen 5000Kwh nodig heeft en je kan dit verbruik compenseren door met zonnepanelen 5000Kwh in het net te steken dan is uw verbruik van de warmtepomp 0 Kwh. Je betaalt alleen prosumententax. Als die prosumententax even hoog is als uw propaangasaankoop kost uw verwarming niets meer. Bovendien heb je geen CO2 uitstoot. Als je naar de toekomst kijkt zal de prijs van propaangas sterk stijgen vooral na 2025 als de kernuitstap een feit is. Vanaf 2025 zal met de kernuitstap ook de elektriciteitsprijs sterk gaan stijgen maar als jij het praktisch gratis kunt gebruiken door uw zonnepanelen zal dat voor jou geen rol spelen..

    10 november 2019 at 22:27
 • Hermans Reply

  Als men de OVD kosten uit de elektriciteitsfactuur haalt zal men het geld toch ergens anders uit onze zakken halen. Betalen zullen we, weliswaar onder een andere naam.

  4 september 2019 at 09:20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *