Terugdraaiende teller zonnepanelen
Versoepeling meteropnamebeleid klasse meters geïntroduceerd

Op vraag van Fluvius heeft energieregulator VREG beslist een versoepeling door te voeren in het meteropnamebeleid voor klassieke meters. Tot vandaag was de netbeheerder verplicht om bij deze meters minstens tweejaarlijks ter plaatse een meteropname te doen.

Vanaf nu is deze tweejaarlijkse fysieke meteropname enkel nog nodig in situaties met een verhoogd risico op fouten. Het gaat dan over situaties waarbij er sterke afwijkingen zijn in het jaarlijkse verbruik, bijvoorbeeld een sterk toegenomen of verminderd verbruik, of situaties waarbij er in het verleden regelmatig rechtzettingen nodig waren. In alle andere gevallen, waarbij er geen problemen te verwachten zijn, is een meteropname ter plaatse nog maar minstens om de vier jaar vereist.

Door de uitrol van de digitale meter zullen de meteropnames door een meteropnemer op termijn helemaal verdwijnen.

Bron: VREG nieuwsbrief, 7 mei 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

15 reacties

 1. Vorige jaren werd de meteropname telkens digitaal of via telefoon gedaan. Nu plots sturen ze een meteropnemer op pad voor een brief in de brievenbus. Hierin werd gevraagd de meterstand zelf in te vullen (dus nog geen sluitende controle) en dit uit te hangen voor de venster. Meteropnemer is dan een tweede keer langs gekomen om dit te noteren en een bedankbriefje in de bus te steken. Dit noemen ze dan een efficiënt beleid. Ware het niet eenvoudiger en goedkoper het bestaand systeem te handhaven…. Nu werd er tweemaal een meteropnemer op pad gestuurd met een vervuilende (Lees niet elektrisch) wagen. En nog steeds geen grondige controle…. Het grote Vlaamse blunderboek…..

 2. Het ziet er niet goed uit voor de hardwerkende, eerlijke zelfstandige installateur van zonnepanelen.
  Leveranciers van dergelijk materiaal moeten ook inleveren.
  De brede massa oordeelt de overheden als onbetrouwbaar.

  1. Is volgens jou de overheid dan niet onbetrouwbaar?
   Het is echt niet de schuld van de massa.
   Het is een spijtige zaak, het zou goed zijn als we een eerlijke prijs voor de geleverde stroom kregen.
   Overheid en energie maatschapijen zijn niet geinteresseerd in particuliere energie op wekkers.
   Voor hen peanuts en last.

 3. Dat is een goede zaak. Die manuele meteropnames waren wat achterhaald.

  Niet gebruikte overschotten van de productie door zonnepanelen komen nu ten goede aan de netbeheerder, die het stroomverlies dat bij het transport van de elektriciteit ontstaat moet compenseren. Na de invoering van de digitale meter zal men die overschotten kunnen verkopen. Aangekochte stroom is echter veel duurder door alle taksen en heffingen die men erop betaalt. 8 tgo 32 euro ongeveer.

  De argumentatie voor de digitale meter is grotendeels nep. Wanneer er teveel productie is en het net dat niet aankan slaan je panelen automatisch af.

  Om efficiënt en rendabel te zijn zul je meer zonnepanelen, in verschillende windrichtingen moeten leggen en een batterij aansluiten. Zo kun je de verschillen tussen ochtend, middag, avond en nacht, en tussen de seizoenen opvangen.

 4. ik dacht dat het grondwettelijk hof voor gans België telde , en in Wallonië en Brussel blijft de terugdraaiende teller , dat is pure discriminatie , zelfde land , gelijke rechten

 5. “……meteropnemers die op termijn helemaal verdwijnen.”????
  Weer een bizar bijgesleurd excuus voor een probleem dat er helemaal niet was : de meterstanden werden reeds lang -grotendeels- digitaal doorgegeven.
  Abnormaliteiten dienen straks toch ook apart geverifieerd.

 6. wel jammer dat als wij onze overschotten verkopen aan een peulschil , onze buurman die duur moet kopen ,
  leg dat maar eens uit aan jan met de pet , en kom niet af met stroom verbruiken als de zon schijnt want dat klopt aan geen kanten

  1. Hoe kan men de Belg nog meer uitperssen en steeds weer uitperssen, maar ja, als je zoveel politiekers moet eten geven en hun luxe en verloven en dienstreizen betalen, dan weet je het wel.

   1. Niet de Belg maar de Vlaming is de pineut.
    In Wallonië blijft het systeem van de terugdraaiende teller gewoon doorlopen, ALLE Belgen gelijk voor de wet ….. haha

 7. De mensen die eertijds geïnvesteerd hebben in zonnepanelen deden dit met de bedoeling het milieu en de stroomproducenten te helpen. Dit werd hen ook zo voorgehouden. Meestal legden ze meer panelen dan voor hun eigen nodig was en de niet gebruikte stroom verdwijnt op het net in ieders voordeel. Nu bijna iedereen zonnepanelen heeft wordt men gestraft door het op termijn wegnemen van de terugdraaiende teller en het betalen van het consumenten tarief. We hebben geen beheerrecht meer over onze eigen investeringen en de betrouwbaarheid in de regelgevende instanties is ver zoek. Spijtig !!

 8. Door het bos dat men gecreeerd heeft ziet men de bomen nietmeer het enige dat hun interesseert is ons geld en laat de boer maar dorsen. Diegenen die dit allemaal uitwerken zijn een stelletje onbekwamen.

 9. de meteropname’s verdwijnen helemaal niet,
  ze worden konstant in de gaten gehouden en gemanipuleerd door digitale brol!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS