Versoepeling wetgeving maakt ‘directe lijn’ tussen producent en afnemer zonne-energie aantrekkelijker

dak zonnepanelen

Versoepeling wetgeving maakt ‘directe lijn’ tussen producent en afnemer zonne-energie aantrekkelijker

Vlaamse ondernemingen zullen in de toekomst gemakkelijker zonne-energie kunnen afnemen die elders geproduceerd wordt. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein op zijn website.

dak zonnepanelen

Met de zogenaamde ‘directe lijn’ wordt de mogelijkheid gecreëerd om een zonnepaneleninstallatie te verbinden met een afnemer die niet gelegen is op dezelfde site. Vandaag kan dit enkel onder zeer strikte voorwaarden, waardoor in de praktijk zelden gebruik wordt gemaakt van deze maatregel. Nochtans resulteert een directe lijn in lagere belasting van het net, waardoor de kosten dalen.

‘Boost geven’

Voor industriële gebruikers is de investering in hernieuwbare energie pas rendabel als ze zelf voldoende stroom kunnen afnemen. Omdat dit in de praktijk vaak niet het geval is, halen veel ondernemers hun neus op voor bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallie. “Er gaan dus heel wat opportuniteiten verloren”, reageert minister Tommelein. “Met deze versoepeling willen we hernieuwbare energie bij bedrijven en lokale overheden een boost geven.”

Ondernemingen die een directe lijn willen installeren dienen wel nog steeds bij te dragen aan de openbare dienstverplichtingen. Dat zal gebeuren door middel van een vergoeding per MWh die wordt geïnjecteerd in de directe lijn. Om oversubsidiëring te vermijden zal elk project dat gebruik maakt van een directe lijn projectspecifieke steun moeten aanvragen.

Bron: Tommelein.com

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • Markske Reply

  Dat ze dan eens bij een windmolen een paar snellaadstations zetten voor elektrische voertuigen. De stroomprijs per kWh zak dan al ferm zakken gezien er geen DNB kosten leer van tiepassing zijn. En voor de windmolenuitbater zullen de inkomsten ook hoger zijn.

  17 april 2018 at 16:24
 • Mikel Reply

  Wel die” kleine vergoeding “voor elke geproduceerde kWh komt er wanneer de digitale meter in gebruik is.
  Daar tegenover staat een “grote vergoeding “voor elke opgenomen kWh.

  17 april 2018 at 13:01
 • Marc Goudesone Reply

  Wanneer komt er een (kleine) vergoeding voor elke niet-verbruikte geproduceerde Kwu ?

  17 april 2018 at 09:47
  • n Tommelein Reply

   ik vind dat het weer lang duurt, zoals altijd hier in belgié, hij zal het zolang trekken dat we niets gaan krijgen, en als die digitale meters er komen(heel ongezond) zullen we ons verbruik kunnen betalen en wanneer we te veel hebben verkopen de maatschappijen het

   17 april 2018 at 12:53

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *