Verstrengde wetgeving rond energiefraude bij zonnepanelen op 1 april van kracht

Zonnepanelen iLumen

Verstrengde wetgeving rond energiefraude bij zonnepanelen op 1 april van kracht

Vanaf 1 april gaat de nieuwe wetgeving tegen energiefraude van kracht. Fraudeurs riskeren dan boetes van 150 tot maar liefst 20.000 euro als ze bijvoorbeeld het prosumententarief proberen te ontwijken.

Zonnepanelen iLumen

Vlaams Energieminister Tommelein geeft in Het Belang Van Limburg aan dat hij niet enkel grote maar ook kleine fraudeurs wil aanpakken. “Sinds de afschaffing van de subsidies hebben nogal wat eigenaars van zonnepanelen hun installatie niet aangemeld bij de netbeheerder”, klinkt het. “Zo vermijden ze het prosumententarief, de bijdrage die je moet betalen om energieoverschot op het distributienet te plaatsen. Met de nieuwe regeling kunnen we dit aanpakken.”

Volgens Tommelein hebben netbeheerders Eandis en Infrax in 2017 maar liefst 834 nieuwe dossiers opgestart rond energiefraude.” In totaal vorderen ze al 1,1 miljoen euro terug. 437.293 euro kwam van fraude met groenestroomcertificaten. Vanaf 1 april start het boetesysteem.”

Luchtfoto’s

Maar wat houdt die verstrengde wetgeving juist in? “We gaan inzetten op fraudes waarbij mensen een verplichte melding niet doen, rond de onrechtmatige aftakking van elektriciteit en gas, rond afgesloten energiecontracten en rond fout ingediende premies”, verduidelijkt woordvoerder Björn Verdoodt van Infrax.

De netbeheerders krijgen meer middelen van de overheid om fraude op te sporen. “We kunnen oudere en recente luchtfoto’s van heel Vlaanderen koppelen met onze eigen beschikbare data. Daardoor kunnen we vaststellen of er wel effectief zonnepanelen liggen. We gaan ook teams samenstellen van personeelsleden die rond energiefraude zullen werken. Zij krijgen op basis van de nieuwe wetgeving de bevoegdheid om energiefraude te detecteren en hier een proces-verbaal van op te stellen. Voor zonnepanelenfraude zal er een team van 30 personen over heel Vlaanderen worden ingezet.”

Prosumententarief

Sinds de invoering van het prosumententarief en de afschaffing van de subsidie voor huishoudelijke zonnepanelen heeft 28 procent van de Infrax-klanten die na 2015 een installatie heeft geplaatst dat niet doorgegeven. “Sinds 1 juni is de installateur ook verplicht om de netbeheerder van een nieuwe installatie op de hoogte te brengen. Tot vandaag werden op die manier al 1.195 nieuwe installaties aangemeld. Een op vijf daarvan had de installatie verzwegen en heeft nu een aanmaningsbrief ontvangen.”

Bron: HBVL +, 24 maart 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (15)

 • Koen Reply

  Ik begrijp Tommelein zijn idee niet om zonnepanelen om op water te installeren. Dit vraagt om 100% injectie! De kleine man die een beetje injecteert betaald een vast prosumententarief. Als je omvormer 1 jaar uit ligt of werkt dat boeit niemand. De energie die men injecteert en dus voor betaald wordt verkocht aan je buurman, deze betaald ook alle nodige kosten en de energie wordt dus 2x aangerekend. Is dit wettelijk? 2x laten betalen op hetzelfde? De distributiekosten worden betaald door het prosumententarief en door de nieuwe eigenaar.

  4 april 2018 at 11:31
 • Verstraten Reply

  Art. 15.3.5/12.
  Bij bestaande decentrale productie-installaties met een maximaal AC-vermogen van 10 kVA
  en decentrale productie -installaties met een maximaal AC-vermogen van 10 kVA die geïnstalleerd
  worden tot en met 31 december 2020, wordt gedurende vijftien jaar vanaf de aanmelding van de installatie
  de elektrische productie van de installatie die geïnjecteerd wordt op het distributienet,
  jaarlijks in mindering gebracht van de afname. Als de termijn van vijftien jaar verstrijkt voor
  31 december 2020, wordt die elektrische productie in mindering gebracht tot en met die datum

  MEN STEELT DUS 5 JAAR van de 20 jaar in ons contract.

  3 april 2018 at 18:29
 • Peter Reply

  u zegt hierboven: “Zo vermijden ze het prosumententarief, de bijdrage die je moet betalen om energieoverschot op het distributienet te plaatsen”
  Ik betaal bij mijn weten toch prosumententarief op het geinstalleerde vermogen, dit terwijl we ook afnemen en terwijl een deel van de installatie minder produceert dan het nominale.
  Hoe zit dat nu ?

  3 april 2018 at 16:57
 • De Maerschalck Marc Reply

  De particulieren die meer stroom produceren dan ze verbruiken zouden ALLEEN de prosumenten tarief moeten betalen .Zij ( met certificaten ) die TE VEEL panelen gelegd hebben ontvangen GELD en betalen daar geen belastingen op .In Belgie verboden ! Diegene die minder produceren dan ze verbruiken zouden moeten beloond worden .Afschaffen die onterechte belasting .Waarom spreken ze daar nooit over op TV . ?

  3 april 2018 at 16:56
 • Christian Lamont Reply

  Regering heeft geld nodig om de parken van hun rijke vriendjes te kunnen blijven financieren… bende oplichters zijn het allemaal, voor iedereen gaat de zon gratis op, behalve voor de kleine man in belgen apenland… wordt tijd om deze apenland eens tot stilstaan te brengen, en niet alleen voor en dagje…

  3 april 2018 at 14:45
 • Jeroen Reply

  Oei, er staan 2 typo’s in de eerste zin van dit artikel: het woordje “enkel” moet 2 woorden verder staan en “ook” staat er teveel. Zo dus:
  “Vlaams Energieminister Tommelein geeft in Het Belang Van Limburg aan dat hij niet grote maar enkel kleine fraudeurs wil aanpakken.” 😉
  Helaas is het geen grap: http://pvda.be/artikels/pvda-eist-onderzoek-naar-fraude-bij-commerciele-zonneparken
  Het HBVL+-artikel is een zoveelste poging om gewone mensen tegen elkaar op te zetten en we trappen er helaas massaal in (zoals hierboven aangehaald kan men adhv de terugdraaiende teller direct het gros van alle zonnepanelen-eigenaars vinden, men moet alleen van overheidswege zijn werk doen). Eigenlijk zouden we en masse ostentatief moeten weigeren om als particulier het prosumententarief te betalen (wegens eveneens hierboven terecht aangehaald: we leveren gratis stroom én betalen nog eens daarvoor ook. Het moet het één of het ander zijn), want deze hele zaak draait eigenlijk gewoon om het halen van geld waar het niet moet. Bovendien is er nog een verschil tussen de “fraude” van de consument die strikt genomen moet bekeken worden als nalatigheid en de échte fraude die enkel door de grote spelers kan gerealiseerd worden en bovendien door de wetgever vaak nog gelegaliseerd wordt à la tête du client. Die laatste fraude, daar zullen we dus nooit veel van horen, noch van de feiten, noch van de afhandeling ervan. In heel dat verhaal wordt van overheidswege ook gemakkelijkheidshalve nog even vergeten dat het hoofddoel van zonnepanelen is om de energievervuiling af te bouwen. Zoals steeds wordt alles herleid tot een geldkwestie, en het is de overheid zelf die dat doet, omdat de (centraal georganiseerde) energiesector er een was/is waar tonnen geld mee te verdienen was/is. Met de invoering van gedistribueerde systemen zoals zonnepanelen ziet men die geldstroom langzaamaan opdrogen. In 1 zin: de kosten van de energieomwenteling zouden moeten aangerekend worden aan zij die niét mee willen in dat verhaal, maar men doet net het omgekeerde. Daar zijn vele redenen voor, maar ze zijn alweer niet van ecologische maar enkel van financiële aard, samenvattend omdat men het geld niet bij bedrijven wil gaan halen maar bij de burger (omdat die klein maar talrijk, niet georganiseerd en vooral niet mobiel is, i.t.t. de grote bedrijven).
  Hoe je ’t ook draait of keert, de (in dit geval milieubewuste) consument zal altijd de klos zijn, tot we eindelijk eens allemaal samen ‘uit onze zetel komen’ om onze rechten af te dwingen, precies zoals dat vroeger gebeurd is door arbeiders (waarmee men o.a. betaald verlof heeft afgedwongen en andere beschermingsrechten, zaken waarvan de huidige burger denkt dat ze sedert mensenheugenis ‘normaal’ waren). Dat waren ze dus niet, daar zijn indertijd doden voor gevallen. Om dergelijke scenario’s te vermijden is het nodig dat de burger tijdig en met velen tegelijk duidelijke signalen geeft dat hij niet akkoord is met de gang van zaken bij de overheden tegenwoordig. Gelukkig kan zoiets vandaag online en hoef je dus niet meer op straat te komen, maar het gebeurt helaas amper nu omdat we in slaap gewiegd werden en de onverschilligheid en het machteloosheidgevoel aangeleerd gekregen hebben dat men van bovenhand wilde. En op deze manier verliezen we dus langzaamaan terug verworven burgerrechten zonder dat we het merken…
  Om te besluiten terug naar het artikel: de toon van de reactie van een minister die beslissingen neemt ten voordele van zijn burgers had moeten zijn: “We zijn niet tevreden met het feit dat sommige particulieren het prosumententarief proberen te ontwijken, maar we kunnen dit enigszins begrijpen gezien het beleidsmatig niet klopt dat mensen die voor de juiste weg kiezen daarvoor extra worden belast. We willen m.a.w. zo snel mogelijk komaf maken met het prosumententarief en in het algemeen alle taxen op groene stroom tot een minimum herleiden ten nadele van de oude energietechnologieën.”

  3 april 2018 at 12:17
  • Marcel Reply

   Jammer, maar we zullen niet uit onze zetel komen. We hebben het nog te goed. Zolang we naar de voetbal kunnen kijken met een pint in de hand en hopen dat de politiek (gelegaliseerde oplichting) ons met rust laat, komt er geen massaal protest. Trouwens de pers heeft in het belang van de politiek de mensen zonder panelen opgezet tegen de mensen met panelen : waarom zouden we samenkomen.

   3 april 2018 at 23:47
 • Eduardo Reply

  Dat ze het geld eens halen bij diegene die meer dan 100 panelen hebben ofzo!!! Eerst de burger warm maken om zonnepanelen te leggen en nu moet we gaan betalen.
  Als ze het eens bij Freya gaan halen! Ze hadden die certificaten enkel aan de privé moeten geven en niet aan de industrie!!! Snap niet waarom een houtverbrandingscentrale certificaten moeten krijgen, echt groen is diene stroom niet hé!!!

  3 april 2018 at 10:58
 • Pol Van den Berghe Reply

  de grote velden die krijgen er miljoenen subsidies voor die zullen het wel aangeven dus is de jacht op de kleine man open

  3 april 2018 at 10:38
 • Debels Gery Reply

  Ik weet niet juist hoe het systeem werkt als er géén terugdraaiende teller staat. Maar indien dat geen kwalijke gevolgen heeft voor de meter zelf kan dat alleen maar voordeel betekenen voor de leverancier, zo denk ik toch?
  En ja, als er een klant een terugdraaiende teller aanvraagt, dan is het toch duidelijk dat er zonnepanelen liggen en ligt het enkel aan de netbeheerder om zijn werk goed te doen..

  3 april 2018 at 09:52
 • Rikkie Reply

  Ok. Eerlijk is eerlijk. . . Aangeven van installatie!!!
  Maar de regering en energiebedrijven moeten dat OOK zijn!!! EERLIJK zijn!!!
  Waarom de gewone burger extra geld uit de zakken halen, terwijl hij aan de energiemaatschappijen gratis stroom afstaat( die we in overschot hebben) en waaraan dan hopen geld verdiend wordt door die energiemaatschappijen??? Er wordt nu dubbel aan ons verdiend!!!
  Maar ja…met die mandaten v politici in bedrijven…. vriendjes onder mekaar om eigen zakken te vullen…. ronduit corruptie is dat!!!

  3 april 2018 at 09:22
  • Meeus Willy Reply

   Eindelijk iemand die de werkelijkheid onder ogen ziet.
   Dit is ook het geval wanneer men van leverancier veranderd, de vermindering is in sommige gevallen veel kleiner dan de overschot van stroom die je kwijt bent.
   Voor mij zijn de politiekers legale dieven!!!

   4 april 2018 at 07:49
 • n Tommelein Reply

  prosumententarief is gewoon diefstal van de overheid, we betalen al genoeg, en als ze die digitale meters gaan invoeren zijn we alles kwijt, dus wie zonnepanelen heeft, laar GEEN digitale meter plaatsen, we zijn dit niet verplicht, omdat die meters 24/24 straling uitzenden, is zeer slecht voor kinderen en oudere mensen

  3 april 2018 at 09:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *