Vijf prangende vragen over groene stroom beantwoord

Hoogspanning

Vijf prangende vragen over groene stroom beantwoord

Ons land heeft nog een pak werk voor de boeg, wil het de Europese doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie halen. De transitie naar duurzame stroom staat bovenaan de agenda.

Daar kunt u als consument een steentje toe bijdragen door te kiezen voor groene elektriciteit. Hoog tijd dus om vijf veelgestelde vragen te beantwoorden.

1. Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Groene stroom is afkomstig van hernieuwbare en onuitputtelijke energiebronnen, zoals zonne-energie, waterkracht, windenergie, geothermische energie en biomassa. Grijze stroom is elektriciteit opgewekt met fossiele brandstoffen zoals steenkool, bruinkool, aardgas en aardolie. Ook stroomproductie uit kerncentrales valt onder die noemer. Voor de productie van eenzelfde hoeveelheid elektriciteit komt een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen vrij. Die energiebronnen zijn bovendien eindig. Bij de productie van elektriciteit met kerncentrales komt weliswaar minder CO2 vrij dan bij gas- en kolencentrales, maar is het radioactieve afval de boosdoener.

2. Hoe kunt u groene en grijze stroom van elkaar onderscheiden?

Alle producenten zetten hun stroom namelijk wel op hetzelfde net. Energieleveranciers moeten de herkomst van hun energie wel staven. Dat gebeurt aan de hand van garanties van oorsprong. Ze garanderen een strikte opvolging van de elektriciteit en de hernieuwbare energiebronnen. Energieleveranciers hebben met dat bewijs van groene energie een extra troef in handen om de consument te overtuigen.

3. Is alle groene stroom afkomstig uit Belgische energiebronnen?

Ons land moet op dat vlak nog een lange weg afleggen. Tegen 2020 wil België dat 13% van alle geproduceerde energie groen is, wat een forse inhaalbeweging vereist. Op langere termijn mikt ons land op een aandeel van 18,3% hernieuwbare energie tegen 2030. De Europese Commissie vraagt onze overheid om meer ambitie te tonen. Energieleveranciers voeren vandaag bijgevolg groene stroom in om aan de noden van de markt te voldoen. Via de herkomstvergelijker van energieregulator Vreg kunt u nagaan uit welke landen en regio’s de energie komt.

4. Is groene stroom duurder?

Hoewel het opwekken van groene energie op zich meestal duurder is, merkt u als consument het verschil amper of niet in uw portemonnee. We testten dat in de praktijk via een online vergelijkingstool. Onze simulatie ging uit van een gezin uit Antwerpen met een enkelvoudig tarief en een gemiddeld verbruik (3.305 kWh). Enkel formules met een vaste prijs kwamen in aanmerking. We hielden geen rekening met lopende promoties.

De consument betaalde op 8 juli 2019 het goedkoopste jaartarief bij Engie. De formule Easy3, met slechts acht procent groene stroom, kwam als goedkoopste uit de bus met 888 euro per jaar. Honderd procent groene stroom via leverancier Mega bleek met 903 euro amper 15 euro duurder. In andere provincies biedt onze test quasi dezelfde uitkomst.

5. Hoe weet ik of mijn bestaande elektriciteitscontract groen is?

Dat kan via de Groencheck, ook op de website van energieregulator Vreg. Daarmee ziet u onmiddellijk het percentage groene stroom dat uw leverancier u de afgelopen maanden heeft geleverd. Diverse online vergelijkingstools afficheren de verhouding tussen groene en grijze stroom sowieso ook in hun prijstabellen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • jean D Reply

  De Vergelijking werd gemaakt in juli. Dit is het tijdstip waarop de groene stroom veel goedkoper is dan grijze stroom. De prijs van groene stroom was zelfs gedurende 10 dagen negatief in juli 2019. Dat is natuurlijk het moment om een vast jaarcontract te tekenen bij de goedkoopste leverancier met groene stroom. In de volgende kwartalen zal het wel meer verschillen.

  11 oktober 2019 at 20:31
 • van gorp Reply

  waar de politiek zich mee moeit loopt altijd fout af voor de consument

  24 augustus 2019 at 13:03
 • verpoorten frans Reply

  en nu met die digitale meter, zal het stoppen, er is toch niemand zo dom om nu nog zonnepanelen te leggen

  21 augustus 2019 at 10:56
 • Pol Vandenberge Reply

  het is de bevolking die er voor opdraait de regering legt enkel verplichtingen op

  21 augustus 2019 at 09:34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *