Zuhal Demir
Vlaams Energieminister Demir bezorgd over nieuwe nettarieven op stroomfactuur

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakt zich zorgen over de impact van de nieuwe nettarieven op de stroomfactuur van gezinnen. Ze vraagt extra uitleg van de energiewaakhond VREG.

“Ik vind het belangrijk dat we goed weten wat de VREG beslist en wie hier nadelen van ondervindt”, zegt Demir in Het Nieuwsblad. “Het kan niet de bedoeling zijn dat er enkel negatieve gevolgen zijn voor mensen in armoede of dat mensen gestraft worden omdat ze met tweeën werken.”

De minister vraagt de VREG dan ook meer uitleg over de financiële gevolgen van de nieuwe distributienettarieven, die de Vlaamse energieregulator vorige maand beslist in te voeren.

Capaciteitstarief

Het nieuwe capaciteitstarief gaat vanaf 2022 in voege. De netkosten op de stroomfactuur zullen dan niet meer variëren met de hoeveelheid stroom die een gezin in een jaar verbruikt, maar met het piekverbruik op momenten dat meerdere apparaten tegelijk draaien. Het wordt dus duurder om op hetzelfde ogenblik veel stroom te verbruiken.

Voor veel gezinnen zullen de nieuwe tarieven op jaarbasis slechts enkele euro’s verschil maken. Maar sommigen, vooral kleinere verbruikers, zien hun nettarieven verdubbelen terwijl grootverbruikers die hun verbruik spreiden in de tijd enkele honderden euro’s kunnen uitsparen.

Nachttarief verdwijnt

Hiernaast verdwijnt het nachttarief, wat uiteraard zijn gevolgen heeft voor mensen met een accumulatieketel die ’s nachts elektrisch opwarmt om overdag warmte af te geven. Minister Demir verwacht dat de afschaffing van het nachttarief financiële gevolgen kan hebben voor maar liefst 140.000 gezinnen. “De beslissing lijkt op het eerste zicht te resulteren in een verhoging van hun netfactuur met 30 procent, maar kan soms zelfs hoger oplopen. De VREG mag hier niet te licht overgaan”, aldus Demir.

De VREG en de minister beloven alvast samen te gaan zitten om de zaak uit te klaren.

250 euro extra’s in stroomfactuur

De Vlaamse regering heeft in principe geen bevoegdheid met betrekking tot de netkosten. De VREG is bevoegd om te bepalen hoe de kosten voor de uitbating van het distributienet worden doorgerekend aan de gebruiker. De regering kan wel flankerende maatregelen nemen, zoals renovatiepremies en subsidies. Ze is ook verantwoordelijk voor de vele extra kosten die er op de stroomfactuur zijn bijgekomen. Het gaat dan om de openbare dienstverplichtingen, bijdragen om allerhande zaken te financieren zoals openbare verlichting, renovatiepremies, laadpalen en subsidies voor zonnepanelen. De Vlaamse overheid int via die weg 1,7 miljard euro per jaar via bijdragen op de stroomfactuur. Een gemiddeld gezin betaalt daarvoor jaarlijks ruim 250 euro.

De VREG is vragende partij om die extra kosten uit de stroomfactuur te halen en te financieren via de overheidsbegroting. Dan kunnen de kosten zo verdeeld worden dat mensen die veel stroom verbruiken voor een warmtepomp niet worden benadeeld tegenover mensen die verwarmen op gas of stookolie, waar veel minder extra’s voor worden aangerekend. Demir liet in juni in het parlement verstaan dat het ingaan van de nieuwe nettarieven in 2022 het goede moment is om te kijken of lasten uit de elektriciteitsfactuur gehaald kunnen worden en verschoven naar de factuur voor gas en stookolie.

Bron: Tijd.be, 4 september 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

75 reacties

 1. dat de pieken per kwartier gemeten wordt niets op tegen maar nergens wordt er gewag van gemaakt hoe deze pieken per maand worden berekend.
  Nog een andere opmerking want de pieken worden per fase gemeten; wanneer de zonne installatie bij drie fasen ongelijk verdeeld is en de ene fase stroom neemt van het net en een ander fase stroom levert aan het net ; hoe berekent men dat dan?

  1. Het laatste nieuws: de vreg heeft gelijk gekregen bij het grondwettelijk hof als gevolg weldra een veel duurdere factuur
   zeker weten. De bezorgdheid die onze huidige minister heeft is een lachertje daarmee lost men de verhoging van de energie factuur niet op het is zelfs zo dat iedereen aangemoedigd wordt om in hernieuwbare energie te investeren maar doet zelf niets!!!!!

 2. Schandalig. Zoals zovelen indertijd de aanbevolen elektrische verwarming laten installeren. Koos dan nog voor directe elektrische verwarming. Heb uiteraard ook nachttarief en dit was tot heden zeer rendabel, de nachten zijn koud en dus draait deze verwarming voornamelijk tijdens het nachttarief. Om de kosten te drukken heb ik gedurende 35 jaar een kolenkachel gebruikt en deze brandde steeds overdag. Was aan vervanging toe en heb thans een gashaard.
  Nu wordt ik 2 x geschareld. Nachttarief verdwijnt en men wil a.o. de gasinstallaties meer belasten.
  Waar zijn die regeringsleiders mee bezig. Beloven pensioenen op te trekken en dan kan ik vervolgens alles terugstorten via de energie- overbelastingen. Mevrouw Demir je geniet mijn volle steun en ik hoop dat je kunt opboksen tegen die bende graaiers in België.

 3. inderdaad, het omgekeerde effect zou kunnen bekomen worden door de zonnepaneeleigenaars en gezinnen die willen installeren te ondersteunen ipv zonnepaneeleigenaars tot in het oneindige uit te melken.
  Ik vraag me nog steeds af waarom er geen belangengroep bestaat die de pv-eigenaars verdedigen.

 4. De Vlaamse regering betaalt 22,5 miljoen aan Denemarken om een Europese boete wegens een tekort aan hernieuwbare energie te vermijden.
  en nog melken ze de mensen die willen of hebben geld gestoken in groene energie uit, het is toch belachelijk dat zoiets gebeurt , maar ja we leven in een land waar alle (2000) ministers hun zakken moeten vullen

  1. Je blijft wel de kampioen in het verspreiden van fake nieuws. Er zijn helemaal geen 2000 ministers in België. Zelfs als je alle federale staatssecretarissen (6) meetelt, alle ministers (15) van de Federale regering, de Vlaamse regering (9), de twee Waalse regeringen (8+5) en deze van de Duitstalige gemeenschap (4) zijn het er meer dan veertig (40) keer minder dan wat jij beweert.

   Kan het met minder? Waarschijnlijk wel. Maar als je een bestaande situatie opzettelijk zo scheeftrekt om weer eens een niet bestaand gelijk trachten te bewijzen verlies je alle geloofwaardigheid.

   1. u bent vergeten de oude ministers bij te tellen, die trekken ook nog 2 jaar hun loon, en ik bedoel niet alleen ministers , maar ook de mensen die er voor werken, dus dan kom ik met mijn 2000 nog niet toe, en wat is fake nieuws? wat ik zeg is wel de waarheid, maar u kan dit niet verdragen dat de mensen de waarheid weten, u hebt ook een belangrijk postje zeker, heel de dag zitten en proberen de mensen nonsens wijs te maken, vertel nu toch eens één keer de waarheid

 5. Men gaat er van uit dat iedereen min 2,5 KW verbruikt .Dat is er dik over7en zeker asociaal voor die- genen die minder verbruiken zoals wij .
  Wat een geldklopperij op grote schaal is weeral en intussentijd gaat men premies geven tegen armoede
  en het lage pensioen trachten te verhogen .
  Zorg eerst dat er genoeg binnenlandse el. produktie is de volgende jaren opdat we geen 70% duur moeten aankopen in het buitenland

  1. Men gaat ervan uit dat iedereen minstens 1 keer per maand 625 Watt op een kwartier verbruikt. Meestal gebeurt dit als je aan het koken bent. Dan gebruik je 2 of 3 kooplaten van 2.2 tot 2.5 kW vermogen gedurende enkele minuten op volle kracht en dit resulteert op een kwartier op ongeveer 625 Watt verbruik. Dat is zo bij iedereen die elektrisch kookt. Het asociale zit hem in het feit dat iemand die maar 6 keer in de maand elektrisch kookt een even hoge kwartierpiek heeft als iemand die alle dagen elektrisch kookt. Het eerste koppel zal 5 keer minder verbruik noteren en toch een even hoge vast tarief moeten betalen. Het argument dat gebruikt wordt is ; of je nu 1 keer of 30 keer kookt op een maand : het zijn dezelfde kabels die in de straat liggen en het zijn dezelfde windmolens die moeten onderhouden worden. Dat heeft niets te maken met hoeveel stroom er beschikbaar is maar enkel met de infrastructuur die moet onderhouden en uitgebreid worden. Het asociaal aspect ervan : nl het feit dat vooral kleine verbruikers meer gaan moeten betalen terwijl grote verbruikers minder gaan moeten betalen : zal hopelijk door de nieuwe regering aangepakt worden.

    1. Het verbruik wordt per uur in kWh gerekend. Bvb een pomp met een vermogen van 3500 Watt op volle toeren gedurende een uur aanzetten zal 3.5 kWh verbruiken. Dan heeft die pomp elk kwartier 875 Watt verbruikt met een vermogen van 3.5 kW. Als je dus omgekeerd het verbruik per kwartier kunt meten met een digitale meter. Dan is dat verbruik op dat kwartier (0.875 kWh) veroorzaakt door het gebruik van de 3.5 kW vermogen van de pomp. Daarom moet je het verbruik per kwartier vermenigvuldigen met 4 om het gemiddeld vermogen van elk kwartier te weten.

 6. Ik heb dit voorjaar een thuisbatterij Solax Triple Power 6,3 Kwh laten plaatsen om mijn piekverbruik te beperken.
  Gelijktijdig heb ik 16 bijkomende zonnepanelen laten plaatsen en dit voor een totaal bedrag van 9.633,47 euro (BTW en keuring inclusief). De aanschafprijs van de batterij bedroeg 3.113,10 € (exclusief BTW). Via een app kan ik de productie van mijn zonne-energie en mijn verbruik volgen. De opgeslagen energie van de batterij dekt meestal volledig mijn verbruik tijdens de avond en nacht. Het is nu afwachten wat de winter brengt want mijn woning wordt verwarmd met een warmtepomp (lucht/lucht). Ik heb voor de plaatsing van de batterij geen premie aangevraagd.

  1. Was de aanschafprijs van de batterij inclusief plaatsing en omvormer of heb je dat zelf gedaan?
   Was de plaatsing in Vlaanderen? Installateurs van Solax Power zijn in Vlaanderen moeilijk te vinden (ik heb er maar één gevonden).

 7. Capaciteits tarief aanrekenen wanneer men in de daluren meer verbtuikt door toestellen samen op te zetten is een schande want de electriciteitsproducenten betalen de grote bedrijven om extra stroom te verbruiken gedurende deze periodes om aan een minimum capaciteit te geraken om hun centrales in dienst te houden, kan het nog zotter? Word de rekening dan gemaakt voor het kwartier de men erover zit of voor de hele maand of jaar?

  1. Zeer goed punt : Sommige dagen bij felle zon en veel wind zijn er momenten waar sommige bedrijven die in staat zijn hun verbruik op te drijven een negatieve prijs krijgen voor dat extra verbruik tijdens enkele uren van de dag. Als wij dat zouden doen om geld te krijgen door op die uren meerder toestellen tegelijk op te zetten zullen we een hogere piek creeren en dus onze vaste jaarkost verhogen waardoor onze winst zou verdwijnen of zelfs negatief worden. Daarom is er in de consultatie van de Vreg nu reeds een verwijzing naar de mogelijkheid om in de toekomst ook voor het capaciteitstarief een Time of Use prikkel in te voeren. Dat wil zeggen dat men eraan denkt om de capaciteitsprijs bvb te laten dalen op die momenten van overdadige productie.

 8. Hoe wordt de piek gemeten, mensen met een digitale meter daar kan men pieken gaan aflezen.
  Mensen met de analoge meter niet.
  In 2022 allemaal digitale meters, ik weet niet of dat gaat lukken, ik denk het niet.
  Hoe wordt dan de piek gemeten bij mensen met een analoge meter?
  Of gaat men discrimineren, alleen de mensen met digitale meter zodanig belasten, of een forfait handteren voor de mensen met een analoge meter, dit is dan niet juist, kan lager zijn dan de werkelijkheid, ook discriminatie.
  Waar blijft de stem van de politiekers, de mensen die verkozen zijn, sommige dan toch, die moeten zorgen voor het wel en wee van de burger. Ik hoor niets

  1. Met een analoge meter is er een forfaitair capaciteitstarief van 2.5 kW. Er moet dus niets gemeten worden.

   Er is geen discriminatie want bij de digitale meter is het minimum capaciteitstarief ook 2.5 kW. Ook al meet de meter een lagere piek.

   1. Ja minimum, minimum, maar als de persoon met een digitale meter dat minimum overschrijdt, dat kan gemeten worden, wat dan? Wordt iedereen zowel analoog als digitaal maximaal voor 2,5 kW belast? Welke zin heeft het dan? Alleen de elektriciteit duurder maken? Ja en het is zo, de eigenaar van een analoge meter ziet de factuur niet van de eigenaar met een digitale meter en andersom. Jullie doen wat jullie willen. Met ons voeten spelen, ja dit mijn besluit en ons voor dom verkopen. Ben benieuwd naar je antwoord

    1. Uw elektriciteit wordt niet noodzakelijk duurder. De prijs van je elektriciteit hangt af van het contract dat je afsloot met je energieproducent. Dat varieert dus van gebruiker tot gebruiker (afhankelijk van het verbruikersprofiel en het afgesloten contract).
     Wat wel duurder of goedkoper kan worden is het gebruik van het net dat je maakt. Dat wordt niet bepaald door je elektriciteitsleverancier.
     In de overgansperiode (zolang niet iedereen een digitale meter heeft) is zowel het minimum als het maximum bij een analoge meter 2.5 kW.
     Bij een digitale meter is het minimum ook altijd 2.5 kW maar ga je daarboven hangt daar een extra tarief aan vast. Hoeveel dat zal bedragen is nog niet bekend.
     Heb je nog een analoge meter en je hebt hogere pieken dan 2.5 kW doe je voordeel want je tarief stopt op 2.5 kW. Heb je lagere pieken doe je nadeel.
     Heb je een digitale meter en heb je hogere pieken dan 2.5 kW doe je nadeel tov een analoge meter.
     Je betaalt nu ook een nettarief. Dat is afhankelijk van je afname. Sommige mensen doen daar voordeel mee andere nadeel.
     Het nieuwe nettarief wordt voor een deel niet mee rop je afname berekend maar op eventuele peiken. Anderen zullen dus voordeel doen en weer anderen niet.
     Wie of wat kan nog niet bepaald worden want de regeling en de tarieven die daarmee samenhangen zijn nog niet gekend.

     Het is hier nu ook niet de gewoonte dat de buren elkaars (energie)rekeningen gaan controleren. Dus ik begrijp niet welk punt je daarmee wil maken.

     Zal er een onderscheid zijn bij eenzelfde verbruikersprofiel tussen iemand met een analoge meter en een digitale? Waarschijnlijk wel.
     Dan heb je een punt dat, als je dat wenst, juridisch kan aangevochten worden voor de beovegde rechtbank.
     Dat moet je dan ook doen (alleen of in groep).
     Eén ding is zeker, door op het internet er wat op af te geven (sommigen dan nog op basis van volkomen verkeerde uitgangspunten) bereik je helemaal niets.
     Als je niet dom bent weet je dus wat je te doen staat. 🙂

     1. Ik heb het begrepen, dat er een verschil is tussen analoge meter en digitale meter, zoals ik eerst zij, daar is dus wel een vorm van discriminatie, of het negatief is in het ene geval, of positief is in het andere geval bij de analoge meter is er geen meting bij de digitale wel. In mijn eerste schrijven is er geen sprake van KWh prijs, alleen dat te factuur duurder kan en zal worden en de melding van discriminatie. Daar ging het om. Geen verkeerde interpretatie geven of dingen toevoegen aan mijn tekst, dat is niet correct. Jou woorden wijzen hierop deze zijn: (Eén ding is zeker, door op het internet er wat op af te geven (sommigen dan nog op basis van volkomen verkeerde uitgangspunten).
      Dus hier zijn door jou veel woorden vuil gemaakt om te zeggen dat het systeem niet correct is, zoals ik in mijn eerste schrijven heb aangehaald. En ik hoop dat men in groep naar de rechtbank stapt, ik doe mee.

   2. Er is wel degelijk een discriminatie omdat een analoge meter geen pieken kan meten wat een digitale meter wel kan en zo een onderscheid tussen gebruikers wordt gemaakt.
    Degenen met een analoge meter betalen een forfaitair capaciteitstarief van 2,5 kw . Meerverbruik wordt voor hen niet aangerekend. Iemand met bv 10 kw zal maar betalen voor 2,5 kw. Degenen met een digitale meter gaan wel extra gaan betalen voor het meerverbruik boven de 2,5 kw.
    Het meest eerlijke zou zijn te wachten met de invoering van het capaciteitstarief tot iedereen een digitale meter heeft.

    1. Daar heb je volledig gelijk in.
     Maar dat is niet de optie waarvoor men, spijtig genoeg, gekozen heeft.
     Dan zijn er maar enkele mogelijkheden:
     – Je bent hiermee akkoord en ondergaat de nieuwe regeling.
     – Je bent niet akkoord maar kiest de gemakkelijkste weg en je legt er je bij neer of je past je aan en buigt een eventueel nadeel om in een voordeel.
     – Je bent niet akkoord en kiest de moeilijke weg en je spant een juridisch geding aan tegen de regeling. Dat kan je echter pas als er een rechtsgeldige maatregel is waartegen je je met alle geldende middelen kan verzetten. Je kan je juridsich niet verzetten tegen geruchten of veronderstellingen.
     En als je slim bent bereken je eerst of het wel de moeite waard is om je tegen iets te verzetten. Of je zou een die hard principeridder met veel te veel geld moeten zijn. Niemand kan nu berekenen of het gewijzigde tarief voordelig of nadelig zal zijn en al helemaal niet hoeveel euro dat zal schelen in vergelijking met de huidige situatie.

 9. Ik heb de overtuiging dat de VREG stevig voor de energiemaatschappijen werkt en dus niet onafhankelijk is. Beetje bij beetje moet iedereen dieper en dieper in de geldbuidel gaan om alle verhogingen te betalen. Hoelang nog?

  1. Energiemaatschappijen leveren elektricteit en rekenen U daarvoor (volgens je afgesloten contract) de elektriciteitsprijs aan.
   Het capaciteitstarief slaat volledig op het netgebruik en niet op de elektriciteitsafname en niet op de eventuele injectie van zelf geproduceerde elektriciteit op het net.

   Geen enkele elektriciteitsmaatschappij heeft dus voor- noch nadeel bij het aangerekende nettarief. Zij factureren dit deel alleen maar aan de klant en moeten dit volledig doorstorten aan de netwerkbeheerder.

   Nu is dit ook zo. Alleen wordt het gebruik van het net nu aangerekend per afgenomen kWh. Vanaf 2022 zal dit voor een groot deel aangerekend worden via de jaarlijkse gemiddelde piek welke bepaald wordt door de som van de hoogste kwartieruurmaandpiek gedeeld door twaalf.
   Noch nu, noch na 2022 heeft de elektriciteitsleverancier daar iets aan. Hij moet alleen de factuur opmaken (op basis van de metermeting uitgevoerd door de netwerkbeheerder) het geld ontvangen en nadien het netdeel en de kosten integraal doorstorten. Alleen het deel elektriciteitscomponent komt de leverancier ten goede. Zij werken dus eigenlijk voor dat netdeel gratis voor de netwerkbeheerders.

   1. Beste,hoe berekenen ze het kwartieruurmaandpiek dan?
    Ik dacht gewoon het hoogste kwartierpiek vd hele maand toch?
    WAAROM hier ook geen gemiddelde maken van over het aantal dagen per maand?
    Want de ene dag is de andere toch niet,stel bvb dat u een tweede verbijf heeft waar u slechts
    weekends verbijft of nog minder en een dag een grote piek heeft ,ik denk bv aan electr verwarming, enz.

    1. De digitale meter meet per klokkwartier (letterlijk te nemen dus van 00:15 tot 00:30, 00:30-00:45, enz.) het gemiddelde vermogen en slaat dat op.
     Binnen dezelfde maand wordt bij een nieuw gemeten hoger vermogen de vorige piek overschreven. Per maand wordt dan alleen de hoogste piek van die maand weerhouden.
     Om je jaarpiek (waarop je factuur met betrekking tot het netgebruik gedeeltelijk op berekend zal worden, volgens de laatste info rond de 80%, de overige 20% nog op de kWh afname) te bepalen zal het deeltal (de som van de maandpieken) gedeeld worden door deler 12. Dit quotiënt levert dan de gemiddelde jaarpiek op.
     Hoeveel dat in € precies zal zijn per piek en hoeveel het prijsverschil tussen de vastgestelde pieken zal bedragen is nog steeds niet bekend gemaakt.

     Het doel van het capaciteitstarief is o.a. het voorkomen van piekbelasting op het net. Dat bereik je niet door het het gemiddelde van een maand te nemen want doordat er meerdere uren met bijna geen gebruik gaan zijn gaat dat gemiddelde geen piek opleveren.
     Het doel is dat gebruikers daardoor hun pieken gaan spreiden en niet op hetzelfde kwartier allemaal hun (groot)verbruikers gelijktijdig gaan activeren.
     Het elektriciteitsnet heeft geen probleem met een gespreid gebruik. Maar wel met af en toe een gelijke hoge piek.
     Uw voorbeeld met betrekking tot een week-end verblijf geldt ook voor een gewone woning. Denk bv. aan een feestje in de winter of tijdens de avonduren of nog eenvoudiger als je thuis een EV wenst op te laden. Als je dat vlug wenst te doen ga je meestal uren na elkaar (dus altijd een kwartier) een hoge piek hebben. Zelfs meer dan bij elektrische verwarming. Een laadpaal levert nl. een constant vermogen.
     Het is zelfs zo dat als je maanden niet in je (week-end) verblijf komt (en 0 kWh verbruikt) je wel minimaal een piektarief van 2.5 kW zal aangerekend krijgen (zowel met de digitale als de analoge meter).

     Een ander alternatief zou geweest zijn om alle netten te moderniseren om de omschakeling van fossiel naar elektrisch aan te kunnen. Maar dat kost ook heel veel geld (en wie dacht je dat dit dan zou moeten betalen? ) en duurt daarenboven ook nog eens oneindig lang.
     Wachten en niets doen is ook geen optie. De tijd dringt en als we vroeger ook zo gedacht hadden gingen we nog te voet en verwarmden we ons nog met houtvuren. Alles evolueert met de tijd. En dan heb je altijd mensen die er aan verliezen en een deel dat er beter van wordt.

     Ik spreek me niet uit of de nieuwe berekeningen goed of slecht is en voor wie ze voordeliger of nadelig is. Ik probeer alleen de feiten weer te geven en de achterliggende gedachte (van de netbeheerders en overheid) om zo te rekenen. Tijdens de consultatierondes hebben er meerdere scenario’s de ronde gedaan (o.a. een piekbelasting op het vaste aansluitvermogen van een woning) en wat er nu voorligt is het laatste gekende scenario.
     Het is nog altijd mogelijk dat er bijsturingen komen, bv. voor vaste elektrische verwarming.

 10. “… armoede of dat mensen gestraft worden omdat ze met tweeën werken.”
  Beste Demir,
  Ik ben alleen en wordt dus nog extra gestraft!!!
  Wil je aub eens rekening houden met deze mensen ook. Extra belast op loon (54% ipv 37%), verwarmen is idem als voor twee of meerdere personen, kosten frigo, diepvriezer, wasmachine, enz. zijn identiek.
  Hier(bij de alleenstaanden) is de grootste armoede. Zal de VREG hiermee HOOGDRINGEND rekening houden aub?

  “… een gemiddeld gezin betaalt daarvoor jaarlijks ruim 250 euro” (met twee lonen). Iemand die alleen is dient dit volledig bedrag alleen te betalen. Dus nogmaals gestraft. Zo doende kan ik niet geld uitgeven dat ik niet heb om te investeren in zonnepanelen, batterij, enz.

  1. Dat is toch niet zo moeilijk.
   Bij de analoge meter is dat sowieso 2.5 kW. Weinig aan te controleren.
   Bij de digitale meter worden deze gegevens opgeslagen en heb je als klant de mogelijkheid (door aan je netbeheerder te vragen de opties te openen) om de meting op te volgen.
   Je hebt zelfs meer mogelijkheden dan nu. Ik heb tot nu toe weinig elektriciteitsverbruikers zich zien afvragen of de meting van hun analoge meter wel zo correct was. Of dat hun internetverbruik wel juist gemeten werd. Of hun belminuten……
   Voor een paar euro installeer je zelf een controlemeter (als je de meting van de netbeheerder niet vertrouwt) op je installatie. zie dan wel dat deze MID gekeurd is (net zoals eventueel de GSC meter in je elektriciteitskast)

 11. Ik begrijp echt niet wat het nut of voordeel van het afschaffen van het nachttarief heeft uit oogpunt van energie voorziening of reguleren. De kans bestaat dat het net een minder gunstig effect heeft !
  Het enige effect waar het wellicht om te doen is betreft een hogere factuur waar de consument nog maar eens voor opdraait ! Enige tijd terug is het nachttarief al fiks duurder geworden !
  Straks komen veel gepensioneerden al niet meer toe met hun beloofd riant misschien minimum pensioen van €1500 netto om al die energie prijs verhogingen te betalen.
  Het zoveelste resultaat van amateuristisch beleid in België.

  1. Het nachttarief is indertijd (idem voor de toenmalige wildgroei aan straatverlichting) ingevoerd om de overtollige capaciteit van kerncentrales (die men binnen 24 uur bijna niet kan moduleren) kwijt te geraken.
   Nu de kerncentrales verminderen (en hun capaciteit) en de geproduceerde elektriciteit overdag juist goedkoper wordt dan ’s nachts (zonne-energie is er alleen overdag) is een nachttarief, in de huidige context, achterhaald.

   De volgende stap zal dan ook zijn dat de digitale meter de afgenomen kWh tegen een variabel tarief zal aanbieden (bv. per kwartieruur) volgens de prijs van vraag en aanbod. Bij veel aanbod en weinig vraag kan het dan zelfs voorkomen dat je bij afname geld terugkrijgt ipv te moeten betalen. En als je bij veel vraag en weinig aanbod zelf injecteert kan je daar dan ook geld voor krijgen. Daar staat natuurlijk tegenover dat bij veel vraag en weinig aanbod en je zelf vraag hebt en geen injectie je op dat ogenblik veel zal moeten betalen voor een afgenomen kWh. Als je meermaals in dat verbruikersprofiel zit dan is de oplossing piekshaving.

   1. Als de overdag geproduceerde energie dan toch goedkoper wordt, waarom wordt het huidige dagtarief dan niet teruggebracht naar het huidige nachttarief ?
    Voorlopig draaien de kerncentrales nog en de daar geproduceerde energie gedurende de nacht moet men nog steeds kwijt. Men heeft de tarief enige tijd terug al eens fiks opgedreven en nog is het niet genoeg ?
    Er moet best eens een onafhankelijke grondige audit/doorlichting komen betreft de onafhankelijke werking van de VREG.
    Is er iemand bij de VREG die enig realistisch inzicht heeft waar de elektriciteit straks vandaan zal komen als onze huidige regering zijn plannen inzake elektrische wagens en kerncentrales probeert door te voeren ?
    Is men misschien de energie rekening verder aan het bijsturen om er helemaal een tweede aanvullende belasting brief van te maken ?

    1. En waar wil je dan stoppen met het invoeren van controles op controleurs? 🙂
     De VREG is juis teen onafhankelijke regulator die moet toezien op het correct berekenen van de nettarieven. En de CREG voor de component elektriciteit.
     Je bent niet tevreden met hun bevindingen dus je wil daar controle op.
     En als een ander dan weer niet tevreden is met die uitkomst wil je dan weer een andere controle-organisme daarbovenop?
     En aan wie denk je dat al die bijkomende kosten zullen aangerekend worden? 🙂

     Zoals ik zei, als iedereen een digitale meter heeft zal het niet lang duren voor de kWh prijs die je afneemt van het net doorlopend en dag en nacht zal aangepast worden aan de produktieprijs van dat ogenblik.
     En dan zal er weer een periode volgen met commentaar van consumenten die daar niet mee tevreden zijn.

     Dit is slechts het begin van een niet te stoppen evolutie. En mensen veranderen niet graag hun gewoonten. Dus het kjlagen zal ook nog wel een tijdje duren.

     1. Het is zeer ernstig als consumenten twijfelen aan de onafhankelijkheid van een organisme die net moet waken over faire prijzen in functie van energie net regulering. Ik ben heus niet de enige met terechte twijfels, zomaar even wegzetten als normaal gedrag van mistevreden consumenten is op zijn zachtst gesteld kort door de bocht.
      Het resultaat van doeltreffend reguleren zou net een gunstiger eindfactuur moeten opleveren. We stellen met velen net het omgekeerde vast. Alle organisaties moeten een audit kunnen doorstaan, wanneer daar aan getwijfeld wordt zal daar wel een reden voor zijn zeker.

 12. Wanneer je tergelijkertijd aardapelen kookt, groenten kookt en ook je vlees bakt op een elektrische kookplaat kom je gemakkelijk boven de 3.5 Kw uit. Dus in de toekomst nog enkel koude schotels

  1. Als je dat allemaal gelijktijdig en op vol vdermogen binnen eenzelfde klokkwartier wil doen wel ja.
   Er zijn echter maar weinig elektrische toestellen welke onafgebroken op vol vermogen (kW) werken.
   Een zware waterkoker verbruikt bv. tot 3.000 W per uur (3 kWh) maar heeft maar een gemiddeld kwartierpiekvermogen van 0.6 tot 1 kW.

   1. Hangt er maar van af.
    Als ze een taxshift doorvoeren (CO2 belasting) van (groen opgewekte) elektriciteit naar fossiele brandstoffen (waaronder gas) ben je dan ook weer geschoren.
    Zelfs gasland Nederland zet niet langer meer in op gas.

    En zelfs als je daar geen rekening mee houdt, niet iedereen kan zo eenvoudig en zonder extra kosten van inductiekoken overschakelen naar koken op gas.

    Als je dat overweegt toch best eerst eens uitrekenen of het de moeite waard is.

 13. Bedoeling van de Vreg …………zoeken hoe ze legaal aan ons geld raken ………..nu het vroegere makkelijk verdiende centje weg valt door prosumenten ipv consumenten ……….

  Nu gaan we een batterij installeren , Binnen enkele jaren gaan ze dan iets anders uitvinden ……….netzekerheid , gebruik van natuurlijke bronnen ……..hoe gekker hoe liever , maar betalen zult ge doen !

 14. Beste lezers
  Ons gezin maakt ook deel uit van die 140.000 waarover minister Demir het heeft. Het kan toch niet zijn dat verwarming met accumulatiekachels wordt gestraft, trouwens het opladen gebeurt gedurende de nacht wanneer er minder elektriciteit op het net wordt gevraagd denk ik. Daarbij komt nog dat wanneer deze elektriciteit wordt vervaardigd door de windmolens, het gaat om propere energiewinning en verwarming die eerder zou moeten worden gepromoot!
  Het zou volgens mij geen probleem mogen zijn om voor een dergelijk elektriciteitsverbruik het nachttarief te behouden; het is toch niet onze schuld dat in de jaren 1980 dit systeem werd gepromoot!
  Johnny

  1. Wij hebben 14 jaar geleden een warmtepomp laten plaatsen omdat fosiele brandstoffen zouden stijgen en electriciteit goedkoper zou worden.
   Wij zijn dus duidelijk voorgelogen geweest, want het omgekeerde heeft plaatgevonden.
   Dan maar zonnepanelen leggen om te compenseren, 2 installaties laten leggen daar investering in die tijd duur was, 20 jaar terugdraaiende teller!
   Dit ondertussen teruggebracht naar 15 jaar en nog een tariefje er bovenop omdat je stroom injecteerd in het net.
   vanaf 2022 dan het nieuwe systeem, met een warmtepomp wordt dit dus dik betalen.
   Wij overwegen om vanaf 2022 naar gas over te schakelen, na 15 jaar één van de omvormers uit te schakelen en enkel te laten bijschakelen op het moment dat we meer energie verbruiken.
   wij werken met 2 en hebben niet altijd de mogelijkheid om tijdens de dag maximaal gebruik te maken van een spreiding.
   Als werkende mens wordt je hier weer de rekening gepresenteerd, wat help het om LED’s te installeren en zuiniger toestellen te kopen als mijn warmtepomp start, is alle moeite voor niets!

   1. Wie heeft je dan voorgelogen dat je recht had op 20 jaar terugdraaiende teller?
    Daar is nooit sprake van geweest.
    Over welk injectietarief van elektriciteit in het net heb je het?
    Daar is ook nu nog geen sprake van. Dus het kan je in vet verleden ook niet zijn aangerekend.

    Wat heeft het gebruik van een WP voor verwarmen te maken met het feit dat je met twee gaat werken? Als je slim verwarmt laat je de ruimtetemperatuur in de woning bij afwezigheid nooit zakken onder een bepaalde drempel en hou je het verschil in temparatuur in de woonruimte tijdens aanwezigheid en afwezigheid best zo laag mogelijk. Dat is zuiniger dan je verwarming afzetten bij afwezigheid en terug opstarten bij aanwezigheid. Als je zo stookt zal een normale warmtepomp bij normaal gebruik en in een goed geïsoleerde woning ook geen grote pieken produceren. Een warmtepomp als verwarming gebruiken in een slecht geïsoleerde woning is altijd een slecht idee.
    Hoe weet je dat je met het capaciteitstarief ‘dik’ moet gaan bijbetalen? De tarieven voor de drempeloverschrijding zijn niet eens gekend.

 15. Ze dwingen ons gewoon naar meer zelfvoorziend te zijn . Ofwel adhv batterijen, ofwel adhv gespreide net belasting, of zelfs eigen productie, enz…
  Allemaal goed voor wie het kan en wil betalen, maar wie het niet kan zal er de dupe van zijn.
  De globale kost die ze hier nu voor hebben zal dan hoofdzakelijk afgeschoven worden naar wie geen gebruik kan maken van deze mogelijkheden ( zoals het al het geval was toe de zonnepanelen kwamen ).
  We zijn reeds een aantal jaren bezig aan een onomkeerbare energie revolutie …
  Ze zouden er net moeten voor zorgen dat energie uit het net goedkoper zou zijn dan eigen opgewekte energie adhv het schaalvoordeel dat ze hebben …

 16. E N W A T H E B B E N W E G E L E E R D V A N D A A G …..
  LAAT NOOIT EEN SLIMME METER PLAATSEN …. – MET ANALOGE METER KAN MEN VOLGENS MIJ UW PIEKMOMENT NOOIT BEPALEN

  1. Laat ten gepaste tijd maar weten op welke wettelijke basis je de digitale meter permanent geweigerd hebt.
   Vanaf het ogenblik dat ze je afsluiten van het net heb je uiteraard geen problemen meer met het piektarief (dat met je analoge meter gewoon forfaitair zal worden aangerekend).
   Hopelijk heb je op dat ogenblik als ‘PV-eigenaar’ ook geen recht meer op GSC want die verdwijnen dan ook als sneeuw voor de zon.

   1. beste, de wet zegt, niemand mag afgesloten worden van het net, u die zich voordoet als de man, weet ge dat dan niet? maar u werkt ook voor Vreg of een andere instelling, ik zie dat er hier bij de berichten enkele mensen bij zijn die ons geld uit onze zakken willen halen, en u bent daar zeker bij, stop toch met de mensen wat wijs te maken, wij weten ook wel dat het weer meer gaat kosten

    1. Ah neen, probeer het dan maar eens. Je krijgt geen normale toegang tot het net meer en geen elektriciteit meer van een reguliere elektriciteitsmaatschappij. Je krijg talleen nog beperkt toegang tot het net via een budgetmeter of als je een DM hebt via een gestuurde beperkte toegang. Tegen een vast (en hoog) tarief.

     En het is niet omdat bepaalde personen gewoon correcte informatie willen meegeven en willen weergeven hoe het juist in elkaar zit dat ze daarom gebonden zijn aan een bepaald einstelling.
     Afgaande op uw berichten ga ik toch ook niet verkondigen dat jij voor de fossiele industrie werkt of, wat er meer op lijkt, de lezersrubriek van HLN.

     Wat jij thuis doe laat mij koud. Het is uw rekening en ik heb daar geen enkel voordeel noch nadeel aan. Uw geld zal dus al zeker niet in mijn zakken belanden. Als je daar zo zeker van bent dat ‘ik daar bij ben’ is dat de zoveelste ongefundeerde mening van je. Dat is het dan ook maar.
     Jij kan het blijkbaar niet verdragen dat je ongefundeerd geroep af en toe eens bijgestuurd wordt. Lezers hebben recht op de juiste informatie. Niet alleen op wat geroep van verzuurde mensen.

     Het is aan de lezers om uit te maken wat ze geloven of niet. Wat ik schrijf is gemakkelijk te controleren in de reglementering en de wetgeving. Het is niet eens mijn mening. Geoon een weergave van een toestand.
     Ik spreek me niet eens uit of dat een goede of slechte regeliing is. Daarom is het verbruiksprofiel van ieder pro- en consument te verschillend.
     Zoals bij iedere regeling (en wijziging) zullen er consumenten zijn die er geen hinder van ondervinden, een deel dat er voordeel mee doet en een deel waarvoor het nadeliger zal zijn.
     Daarom moet je de feiten nog niet gaan verdraaien (zoals hier al herhaaldelijk geprobeerd wordt om de GSC regeling negatief te koppelen aan de digitale meter).

     1. beste, wat gij doet laat mij ook koud, ik weet alleen dat ge de mensen een digitale meter wilt laten plaatsen, dus het geld verdwijn wel in uw(firma) zakken, stop toch met alles om te draaien

 17. Ik renoveerde voor 25 j appartementen. Toen klonk het dat elektrisch verwarmen; goedkoop, eenvoudig en goedkoop te plaatsen was en eenvoudig in gebruik. Ontploffingsgevaar zoals bij gas bestond niet. We plaatsten dus alles elektrisch boiler en accumulatie vuren. Nu vraagt men conformiteits attesten voor verhuurde appartementen en ook EPC waarden. Deze EPC waarde stijgt met zeker 200 punten omdat men elektrisch verwarmt.. Bijkomend gaat men nu ook het nachttarief afschaffen. Als dit alles aanpassingen vereist zullen de huurprijzen en zeker ook de sociale appartementen andermaal duurder worden!!!

 18. schande , de VREG is een dictatoriale organisatie moet tegen niemand verantwoording afleggen en een wereldvreemde , dik verdienende directeur die geen last heeft van al de prijsverhogingen en de kleine verbruiker is weer de dupe ongelooflijk ,echt een bananen republiek waardig

  1. Wij worden gestraft omdat we weinig
   Verbruiken

   Asociale maatregelen die het Grondwettelijk Hof nooit zullen
   GOEDKEUREN

   echt schandalig , wie vindt zoiets uit
   In 2020 .
   Hoge lonen hebben hier geen last van
   Demir werk aan de winkel met jullie Vreg

 19. De uitleg van de minister zowel als de vreg is dubieus. Dat men eerst eens praktijk voorbeelden neemt ipv verzonnen berekeningen doet door een aantal gezinnen die reeds een digitale meter hebben te monitorren met het oude systeem en het nieuwe en dan de eindfactuur maakt over een jaar gespreid en dan vergelijkt welk het voordeligst is ipv zomaar direkt een nieuwe tariefstruktuur in te voeren. men moet zelfs deze mensen niet verwitigen. Gewoon hun het voordeligste tarief aanrekenen. Maar misschien kan fluvius niet automatisch rekenen zoals de slimme meter

 20. Groot verbruikers worden beloond ; dat kan je niet vertalen behalve in ons apenland.
  Waar zit de politiek met hun VREG prutsers ????,

  Lage verbruikers betalen voor wat ze niet gebruiken ??? Het Grondwettelijk hof zal terug werk hebben .Iets Groen ????? Anuna ??? waar zitten jullie ??

 21. hoe meer ministers aan de stoelendans deelnemen hoe minder ze op de hoogte zijn van het dossier.
  Iedere keer een nieuwen die zich een jaar lang moet inwerken vooraleer hij weet waarover het gaat, laat staan dat hij/zij dan al een (lange termijn) beleid kan voeren. En bij elke stemming liefst een andere portefeuille behartigen zodat de incompetentie niet kan opvallen.

 22. ’s morgens de groenten koken, ’s middags het vlees bakken, en ’s avonds de patatjes koken tussendoor een wasje doen en de regenwaterpomp daartussen gebruiken om toilet door te spoelen. Wanneer dat allemaal gebeurd id de tv aan steken hahahaha

 23. Ik kan echt niet volgen.
  Het uiteindelijke doel is dat we zo weinig mogelijk verbruiken.
  Doen we dit komt er een capaciteitstarief waarbij elk doorsnee gezin waar je met 2 gaat werken het max zal betalen. Wan als ik het goed begrijp, 1 enkel kwartier per maand boven 3,5 kW zitten is voldoende om je de max aan te rekenen.
  Kans dat dit eens voorkomt lijkt me toch wel realistisch, niet?
  Wasmachine, vaatwas, droogkast, regenpomp als je wasmachine draait/toilet doortrekt, kookfornuis, microgolf, oven, verlichting in de winter … Alles gecombineerd zal dat toch wel eens lukken denk ik dan.
  Gewoon absurd.
  Vreg zoekt vooral inkomsten en verkoopt dit altijd dat de mensen er voordeel kunnen uithalen maar voor zover mijn kennis rijkt is dit nooit het geval geweest. Toch niet in mijn gezin.

  1. Het doel van het capaciteitstarief heeft niets te maken met de hoeveelheid van je verbruik => afname in kWh.
   Het doel is belasting van het net voorkomen => belasting in kW.
   Als je het een beetje slim aanpakt kan je zelfs meer afnemen (in kWh) en minder betalen dan voorheen.
   Je moet dan wel het verbruik kennen van je individuele toestellen en hoe ze pieken en het gebruik daarvan er op afstemmen.
   De formule om vanuit de afname bij tijdsverbruik (kWh) tot de piek in kW te komen werd hier al geplaatst.
   3.5 kW piek komt overeen met wat een gemiddeld huishouden nu betaalt. En als je daarboven gaat is dat al zeker niet de max. piek. En dan gaat het nog maar over de facturatie van het netgebruik niet van je elketriciteitsafname want dat blijft berekend in kWh.

  2. Jong,
   Het uiteindelijke doel is dat de overheid meer geld uit je zakken wil halen.
   Ze zien vandaag naar het vermogen van de belgen en vinden dat mensen teveel geld hebben en dat, terwijl zij, de regering meer blijft uitgeven dan dat ze aan inkomsten heeft, rekening houdend lmet het feit dat ze nu virueel gaan en spreken van aankoop van gezonde lucht in het buitenland enz. .. Absurd maar het is niet anders. Waar moet het geld vandaan komen ? Van u en mij. Hoe gaan ze dat uit onze zakken halen, wel door archlistige trukken toe te passen. Gaat de politiek dat niet tegen houden … neen, ze gaan de politiekers wat geld in de zakken duwen ogf de vrienden wat postjes geven en … klaar is Kees. De dupe … zijn jij en ik

   1. Je mag je van mij gerust uitspreken zoals je wil.
    Je mag er zelfs je eigen conclusies uit trekken.
    Wat je niet kan doen is mijn rekening maken want die gegevens heb je niet.
    Dat ze geld uit jouw zakken willen halen kan ik niet beoordelen.
    Uit mijn zakken zal het niet zijn. En ik ben het best geplaatst om dat te berekenen en te weten.
    Ik voel me dan ook in geen enkel geval ‘de dupe’ van wat dan ook.

 24. De milieu onvriendelijke elektrische auto subsidiëren, daarna de elektriciteit factuur duurder maken omdat het net overbelast gaat geraken, een CO2 neutraal België maken, dus alle toestellen voertuigen elektrisch, ja dan gaan we nog wat beleven in dit apenland België

 25. Asociale maatregel en totaal wereldvreemd van de VREG..
  Pensioen verhogen en armoedepremies geven gaan niet samen met te betalen op wat men niet verbruikt heeft .De lage verbruiker en zuinig mens wordt terug een s gestraft .Wie vindt dit uit
  in 2020 ??????? Prutsers bij de VREG en Cie
  Demir maak er werk van .Het is hoogtijd om orde op zaken te zetten

 26. Ongelooflijk toch hoe hier schaamteloos met de energiefactuur wordt omgesprongen? Geen nachttarief meer, capaciteitstarief… De consument belonen om de grote verbruikers ’s nachts te laten werken was een manier om overdag het net minder te belasten. Maar waarom zou je de pieken nog langer ’s nachts opvangen als ze overdag geld opbrengen?

  1. Als het wasmachine aanstaat en de waterpomp start dan zitten we sowieso boven de 3,5 KW ,
   dan spreken we nog niet over de warmtepomp of andere elektrische apparaten.
   We worden hier door de VREG koud gepakt en denken er zelfs aan een aantal verwezenlijkingen af te bouwen, zoals de warmtepomp en terug onze houtkachel in te schakelen, leidingwater ipv putwater enz.
   De nieuwe prijsberekening is gewoon schandalig.

   1. Mijn wasmachine veroorzaakt nooit een kwartierpiek die hoger is dan 2 kW. (Wassen op 60 °) Uw waterpomp werkt die dan een kwartier lang op zijn maximum vermogen? (bvb ingesteld om het toilet een kwartier lang aan een stuk door te spoelen? Als je een pomp hebt met een vermogen van 2200 Watt of 2.2 kW zal die op volle kracht gedurende een uur 2200 Watt verbruikt hebben. Daarmee kan je waarschijnlijk 1000 L water verplaatsen. Uw piekvermogen zal dan gelijk zijn aan 2.2 kW. Hiervoor verbruikt de pomp elk kwartier 550 Watt of 4 x 550 = 2200 Watt op een uur.
    Als je pomp in dat uur maar 30 sec aanstaat om bvb het expansievat op peil te houden om uw toilet gedurende enkele sec door te spoelen dan is zijn verbruik in dat kwartier = 30 sec x 2200 Watt / 3600 sec of = 18.33 Watt. Uw pomp veroorzaakt hiermee een kwartierpiekvermogen van 18.33 x 4 = 73.33 W of 0.073 kW. Samen met de wasmachine als die opwarmt een totaal kwartierpiekvemogen van 2.07 kW en geen 3.5 kW.

    1. Probeer maar eens elektrisch te koken (inductievuur x4, oven) voor een gezin en een kwartier lang onder die 3.5kW te blijven… Nu zet ik die allemaal samen op maar dat zal niet meer mogen, 1 pannetje per keer opzetten en hopen dat de andere pit of oven niet terug aanschiet om wat bij te verwarmen. Alles afzetten om een blok ingevroren saus te ontdooien in de microgolfoven om dan terug verder te doen met de rest… Koken is nu al moeilijk genoeg maar dan gaat het zijn zoals chinese borden draaien denk ik 🙂
     En 1 keer je vergissen en je hangt er aan voor je tarief voor heel de maand.
     Het enige wat er zou logisch *kunnen* zijn is dat je slimme meter een duurdere electriciteitsprijs aanrekent gedurende de periode dat je de piek maakt, niet gedurende heel de maand dan. Dat zou een tariefsysteem zijn, nu is het voorstel een boetesysteem !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS