Zuhal Demir
Vlaams energieminister Demir stelt ambitieus zonneplan voor

Op voorstel van de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir keurde de Vlaamse Regering vandaag het nieuwe Zonneplan goed. Daarmee wil minister Demir de rol van zonne-energie in Vlaanderen opvallend laten toenemen met 1.500 MW of een stijging van 40% tegen 2025.

Jaarlijks kunnen 27.000 gezinnen rekenen op een premie voor nieuwe zonnepanelen, middelgrote bedrijfsinstallaties krijgen investeringssteun die niet in de energiefactuur wordt verrekend én energie delen met bijvoorbeeld je buurman- of vrouw wordt mogelijk door energiegemeenschappen.

Zonnepanelen zijn en blijven een goed renderende en tegelijk ecologische keuze om energie op te wekken.  Zonne-energie vormt samen met windenergie en groene warmte een belangrijk onderdeel van het energiesysteem van de toekomst. In de periode 2021-2025 wil minister Demir het vermogen aan zonnepanelen in Vlaanderen met minstens 1.500 megawatt (MW) uitbreiden. Dat komt overeen met ongeveer 400.000 huishoudelijke zonnepaneleninstallaties.

“Zeer ambitieus”, beseft minister Demir. “Maar ook broodnodig om de energie- en klimaattransitie waar te maken. Vandaag ligt er ongeveer 3.600 MW aan zonnepanelen in Vlaanderen, verdeeld over meer dan 500.000 installaties, die ongeveer 5% van de geschikte dakoppervlakte bedekken. Er is dus nog veel potentieel, aldus Demir.

Energiesysteem van de toekomst betaalbaar houden

Om vijf jaar lang een groei van gemiddeld 300 MW per jaar te stimuleren, start de minister heel wat aantrekkelijke initiatieven op, waar ze ook grote budgetten voor vrijmaakt. In 2021 start ze met 57,6 miljoen euro. Ze stapt bovendien af van het doorrekenen van die kosten in de energiefactuur van de mensen en de ondernemers.

Vanaf 1 januari 2021 komt er een premie voor nieuwe zonnepanelen tot 1.500 euro met een omvormervermogen dat kleiner is dan of gelijk is aan 10 kVA. De bedoeling is om daar 27.000 gezinnen per jaar mee te ondersteunen.

Op 1 april 2021 start een projectoproep (‘call’) voor middelgrote zonneprojecten van 40 kW tot 2 MW. Dit vervangt het huidige systeem met  groenestroomcertificaten. Zo wordt oversubsidiëring tegengegaan.

Om het energiesysteem op lange termijn betaalbaar te houden, introduceert minister Demir ook een aantal logische principes, zoals een optimaal zelfverbruik. Het is aangewezen de stroom van de zonnepanelen zo veel mogelijk op het ogenblik van de productie te gebruiken. Daardoor worden zonnepanelen rendabeler en de factuur lager. Het zelfverbruik stijgt bijvoorbeeld als elektrische toestellen slim aangestuurd worden.  Zo verhoogt het zelfverbruik als de zonnestroom opgeslagen wordt, in thuisbatterijen of via warmtepompboilers. Daarom verlengt de minister de batterijpremie tot eind 2021 en wordt de premie van 300 euro voor stuurbare warmtepompboilers behouden.

Energie delen met je buurman of -vrouw

In de toekomst zal zonnestroom ook met anderen gedeeld kunnen worden. Zo zullen burgers, lokale overheden en ondernemingen zich kunnen verenigen in bijvoorbeeld een energiegemeenschap en zullen ze de opgewekte energie kunnen delen.

Ook eigenaars van grote asbestdaken worden gestimuleerd om zonnepanelen te overwegen, er komt een zonnecoach die KMO’s gratis onafhankelijke eerstelijnsinformatie geeft over zonnepanelen en er wordt ingezet op de voorbeeldfunctie van de overheid. Er moeten meer PV-installaties komen op Vlaamse overheidsgebouwen, sociale woningen en schoolgebouwen. Demir wil bovendien een duidelijk engagement en streefcijfer voor elk lokaal bestuur.

“Vlaanderen bewijst hiermee nogmaals haar ambitie om op een doordachte manier te gaan naar meer hernieuwbare energie. Kostenefficiëntie primeert, oversubsidiëring bestrijden we én we gaan niet zomaar alles doorrekenen in de energiefactuur. Maar we leggen de lat hoog en we zijn er zeker van dat wie die ambitie ook kunnen waarmaken”, besluit Demir.

Bron: Zuhaldemir.be, 27 november 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

10 reacties

 1. wie geloofd nog in politiek ? In de tachtiger jaren was elektrische verwarming het van het.Hetzelfde met de diezel-
  wagens,eerst loven en dan zwaar belasten.Hoe kan ik investeren in zonnepanelen die produceren het meeste in de zomer maar met elek. verwarming heb ik veel kwh nodig in de winter.Ik word daar kwaad in.Minder mensen op onze wereld is het ENIGE dat het klimaat echt kan redden.

 2. Mijn eerste installatie dateerf van 2008 , de insftallatie nadien dienden om mijn verbruik te verminderen naar 0 . Men wérkt met terugwerkende kracht om zoveel mogelijk onze portemonnee te plunderen ondanks de beloftes van 15 jaar terug draaiende teller . De minister van energie heeft toen wijselijk gezwegen over deze regeling vanaf de eerste installatie datum. Want anders had hij dat er nooit doorgekregen bij de regering. Hij heeft niet gelogen maar wel een belangrijk element verzwegen. Hetgeen gelijkwaardig is als liegen . Men had die 15 jaar aan iedereen moeten geven vanaf de uitrol van de digtale meter en dan was er totaal geen probleem geweest met de uitrol. Iedereen gelijk behandeld. Zoals dat moet.

  1. 2008 … Dus met heerlijke groene stroomcertificaten waardoor je installatie op zowat 5 jaar volledig terugbetaald was, en als je slim was zelfs met geleend geld waardoor je niets zelf moest investeren.

  1. Mijn extra investering in zonnepanelen in 2015 en 2016 wordt mij gewoon afgenomen door de digitale diefstal meter in 2023 want dan verdubbelt mijn factuur zonder dat er iets wijzigt aan mijn installatie. Dat zijn de 15 jaar beloofde terugdraaiende teller van onze ministers van energie ,voor mij is dat maar 4 jaar inplaats van 15. Ik zou weer zwaar moeten investeren om een optimaal gebruik te kunnen maken van de zon hetgeen ik nu al doe maar in plaats van ons te belonen worden we gestraft voor onze investering ; als dat de mensen aanmoedigen is om in zonne – energie te investeren ???? Goe bezig mevrouw de minister!!!!!!!!!!

   1. Als je in 2015 zonnepanelen gelegd hebt zal in principe uw terugdraaiende teller nog tot 2030 blijven terugdraaien. Ook met een digitale meter. Alleen als het GWH op vraag van de Vreg de vernietiging van wat ministerieel beslist werd bevestigd zal de terugdraaiende teller vroeger verdwijnen. Alles hangt dan af van hoeveel verbruik je hebt en hoe hoog uw prosumententarief was. Als dat hoog was zal je factuur zeker niet verdubbelen.

 3. En wat bij een volgende regering terug naar af en nieuwe beloftes ,zie verhalen zonnepanelen en de VREG werking = totaal geen vertrouwen meer in het geheel .Altijd andere spelregels en leugens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS