Vlaams Energieminister Peeters formeel: ‘Eigenaars zonnepanelen zullen rendement behouden’

Lydia Peeters

Vlaams Energieminister Peeters formeel: ‘Eigenaars zonnepanelen zullen rendement behouden’

Op woensdag 9 januari legde Vlaams Energieminister Lydia Peeters de eed af als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie. Zij volgt tot de verkiezingen van mei Bart Tommelein op, die vandaag de burgemeesterssjerp in Oostende draagt.

Lydia Peeters krijgt meteen een delicaat energiedossier op haar bord. Elke Vlaamse woning krijgt op termijn een digitale energiemeter, maar het is nog niet duidelijk hoe de eigenaars van zonnepanelen hun rendement behouden als zij zo’n meter installeren.

Terugdraaiende teller

Wie vandaag zonnepanelen bezit, ziet zijn elektriciteitsteller terugdraaien als de zonnepanelen stroom op het net zetten. Als er ongeveer evenveel op het net wordt gezet als verbruikt, registreert de teller bijna niets en betalen de eigenaars weinig voor hun verbruik en de bijhorende taksen die het grootste deel van de elektriciteitsfactuur uitmaken. Bij een digitale meter worden de productie en het verbruik apart geregistreerd. De teller draait dus niet meer terug, waardoor de rendabiliteit van de investering in zonnepanelen in gevaar dreigt te komen.

Investering blijft rendabel

Peeters wil daarom zo snel mogelijk met de energieregulator aan tafel gaan zitten. “We hebben de transitie naar groene energie nodig. Als we de slimme meter uitrollen, moeten we de eigenaars van zonnepanelen de garantie kunnen geven dat hun investering rendabel blijft”, klinkt het.

“We moeten als overheid betrouwbaar zijn. Sinds men weet dat ik de nieuwe minister word, hebben al heel veel ongeruste burgers me over deze kwestie gecontacteerd. Die digitale meter moet er komen, maar niet ten koste van de investeringen in zonnepanelen.”

Bron: De Tijd, 9 januari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (66)

 • jan bij Reply

  Waar blijven die mooie w9orden van onze enegie ministers nu????
  Gaan zij het verschil in rendement dat zij ons voorhielden compenseren???????????¿??????????????.??????????????

  10 februari 2021 at 20:13
 • Etienne Reply

  DOMME METER. De nieuwe slimme meter kan niet terugdraaien. Klopt, een digitale meter draait niet. Maar een digitale teller die het verschil tussen opbrengst en verbruik niet kan berekenen? Lijkt mij nochtans een simpele formule.
  “Je moet elektriciteit verbruiken als deze wordt geproduceerd”. Hallo! Wanneer is dat: vooral in de zomer: mensen moeten gaan werken (“investeer in tijdsklokken”, nog maar eens investeren!), in de zomer 7-14 dagen op vakantie (= geen verbruik, of mogen we niet meer op vakantie gaan?); in de zomer verbruik je al minder elektriciteit; in de winter produceer je minder elektriciteit maar verbruik je er meer.
  Het prosumententarief is al diefstal: weg opbrengst groenestroomcertificaten! = duurt langer eer je je investering hebt terugverdient. Tuurlijk, een burger mag niet te veel opbrengst hebben uit investeringen!
  “We zullen worden vergoed voor onze elektriciteit die we op het net zetten”. Eerst zien en dan geloven! Het zal nogal de moeite zijn wat we mogelijks zullen krijgen.
  Kortom, de gewone burger wordt weer eens bedrogen met een verdoken belasting, en de aandeelhouders en energiebedrijven zullen hun zakken nog wat meer vullen!
  Eerst de burgers lokken met allerlei subsidies en groenestroomcertificaten (waar bedrijven nog het meest hebben van kunnen genieten) en dan de regels wijzigen en de burger meer laten betalen! SCHANDE!
  Het moest me even van het hart!

  11 maart 2019 at 09:38
  • Luc Reply

   Etiene, ik denk dat je niet veel overn een digitale meter weet. ik heb er reeds ééntje (al enkele jaren) en deze heeft 2 telwerken. hij telt het verbruikte vermogen en het geïnjecteerde vermogen. Dit wordt op het einde van het jaar verrekend met alkaar.

   19 april 2019 at 16:38
 • Friedemann Reply

  De digitale meter is alleen de messenger van het gebeuren en de politicie zijn verantwoordelijk voor wat er me gebeurd. Dus met de juiste beslissing kan het problem voor iederen wel opgelost worden. Ik stem voor de installatie van de digitale meter omdat men dan op een rechtvaardige manier kan beslissen.

  10 maart 2019 at 13:30
 • Filiep Reply

  PV installatie geplaatst, dak geïsoleerd, spouwen volgespoten, hoogrendementsglas gestoken met beter isolerend kaders, LED lampen gemonteerd en mijn PV-overproductie gratis weggeschonken aan mijn buren waarvoor de energiemaatschappijen de volle pot kunnen aanrekenen : allemaal omdat wij aan het milieu dachten voor de toekomstige generaties, onze leiders volgden ivm de Europa normen EN ook voor eigen portemonnee. Dwz : mijn stookolie verbruik drastisch verminderen (minder kosten – maar ook minder CO2, roet, fijn stof, …).

  De afschrijving van bovenstaande kosten werd gebaseerd op de premies, belastingvermindering, groenestroomcertificaten, terugdraaiende teller en minder stookolie verbruik.
  Bij het installeren van de PV installatie (2010) werd rekening gehouden met :
  – terugdraaiende teller voor levensduur PV installatie (dit werd nu beperkt tot 15 jaar ipv 20 à 25 jr),
  – gsc’s voor 20 jaar (wordt nu gedeeltelijk afgeroomd door de prosumententarief),
  – en we spreken niet over de BTW.

  De planning was nog een kleine elektrische wagen en een warmtepomp op een extra PV installatie, maar momenteel gaat dit niet door gezien de onbetrouwbaarheid van onze “leiders”. Momenteel blijf ik op diesel rijden en op stookolie verwarmen en vervang ik mijn kapotte LED’s door mijn Halogenen die ik nog niet naar het containerpark gebracht had.
  Het zal afwachten zijn tot alles duidelijk wordt ivm de “slimme meter” (terugdraaiend of niet), prosumententarief (valt weg of niet) en de certificaten (werkelijk voor 20 jr?).
  Wellicht komt er dan geen vervangende PV installatie na 20-25 jr (einde levensduur) en kan de regering zelf zorgen voor de Europa normen door meer windmolens te bouwen en/of de kernenergiecentrales langer in leven te houden.
  Intussen heb ik hier al enkele suggesties gelezen ivm het verkleinen van de PV overschotten.

  18 januari 2019 at 11:11
  • een bezorgde pv-eigenaar Reply

   ik heb me al dikwijls afgevraagd hoe “het net” de elektriciteit van de zonnepanelen verwerkt in de zomer (zoals vorige). Kunnen zij dat stockeren in de hoogspanningsverdeelpunten? Wordt dat gemonitord en draaien ze dan de gaskraan in gascentrales een beetje toe? of worden er enkele windmolens uit de wind gezet? Ik heb wat gegoogeld en rondgevraagd en een van de antwoorden was: het overschot wordt geaard!!!! net zoals in een oud ( heel oud) huis zonder differentieel dat stroom verliest naar de aarde en war je dan op het einde van het jaar een grote factuur krijgt. Zou dit kunnen? Niet te verwonderen dan dat de energie maatschappijen fan zijn van een digitale teller die niet kan terugdraaien. Je kan toch zo zien dat het systeem van je elektriciteit iedere dag verbruiken als hij opgewekt wordt niet houdbaar is, tijdens de winter heb je het meest stroom nodig en is er het minste zon.
   Eigenlijk moeten zonnepaneeleigenaars geen batterijen plaatsen maar moet de boekhouder van eandis (of andere verkopers van elktr) zijn aankoop van elektriciteit zo doen dat ze tijdens de zomer veel meer elektr van zonnepanelen kopen en in de winter ze elders halen

   21 januari 2019 at 00:55
 • Verbiest JOHAN Reply

  Op einde van het jaar sta mijn enkelvoudige meter op nul,na de winter staat er terug flink wat kilowattuur op en na de zomer door het terugdraaien gaat deze terug naar nul zelfs een stuk eronder.Ga je dit voordeel kwijt zijn..Enkelvoudige meter heb ik twee jaar geleden laten plaatsen en heb er nog flink voor mogen betalen,heb toen geïnformeerd hoe het zat met die slimme meters en daar zou volgens enandis de eerste jaren nog geen sprake van zijn.Dus als ze slimme meter komen plaatsen zullen mij eerst die andere mogen terug betalen anders komen ze er niet in//

  18 januari 2019 at 09:53
 • Jacky Lefevere Reply

  Wij zijn beiden op pensioen en hebben eveneens geïnvesteerd in zonnepanelen.
  Als eigenaars van zonnepanelen betalen wij nu reeds een prosumententarief en een bijdrage aan het energiefonds.
  Als ik het goed begrijp draait de “slimme” meter niet meer terug. Dit houdt dan in dat wij, op jaarbasis, voor een verbruik van +- 3300 KWh dus een zeker bedrag zullen moeten betalen bovenop al het andere? Daar onze panelen +- 3500 KWh produceren schenken we er nu reeds +- 200KWh gratis aan de leverancier de deze dan terug aanrekent aan een andere verbruiker. Waar blijft onze vergoeding hiervoor? Goed meegenomen voor hen nietwaar als je weet dat er zo nog vele zonnepaneeleigenaars in een dergelijke situatie zitten.
  Waarom hebben wij, en vele anderen, de investering gedaan om zonnepanelen op ons dak te leggen? Omschakeling naar groene, milieuvriendelijke stroomproductie, wordt ons dus dubbel aangerekend (zonnepanelen investeren en toch het volle verbruik betalen) daar de groencertificaten weggevallen zijn voor huidige investeerders.
  Met, of zonder, groencertificaten is perfect geweten wat er geproduceerd wordt op jaarbasis. Met de “slimme meter” is eveneens geweten wat het jaarverbruik is en zou de eindafrekening dus de zelfde moeten blijven dan dit het geval was met de “oude meter” maar wij vrezen ervoor dat dit niet het geval zal zijn (duurder zoals steeds). Dan zou het misschien verstandiger zijn om uit te kijken naar een vorm van “opslag” van de eigen geproduceerde elektriciteit als men er al de ruimte voor heeft. Maar dit wordt dan terug investeren.
  Het wordt hoog tijd dat er, van de overheid uit, duidelijkheid geschapen wordt.
  Zullen de, wel gekende, industriëlen die duizenden zonnepanelen liggen hebben eveneens over de zelfde kam geschoren worden? Ons oordeel is dat indien het weeral eens een stijging van de kosten met zich zal meebrengen dit de markt van de zonnepanelen wel eens in elkaar zou kunnen storten met alle gevolgen van dien. Waar staan we dan in België met de omschakeling naar groene stroom?

  18 januari 2019 at 07:40
 • Jan Reply

  Wat kost elektriciteit indien je een slimme meter krijgt ?
  Waarom is de VREG zo terughoudend ?
  Eigenlijk is het niet zo moeilijk om zelf de rekening te maken:
  Een kleine, simplistische simulatie voor een 5 kWpiek zonnepaneelinstallatie,over de jaren heen, degelijke Duitse kwaliteit zonnepanelen ( = 5000 kWh productie/jaar ):
  Stel je verbruikt al je energie die je produceert= 5000 kWh
  Scenario 1= voor het prosumententarief: kostprijst/jaar: 25 euro ( Abonnement )
  Scenario 2= vanaf het prosumententarief: kostprijs/jaar: 500 euro ( +/- 100 euro/kWpiek )
  Scenario 3= met de slimme meter: kostprijs : 1550 euro ( 700 euro distributiekosten om energie op het net te steken in de zomer + 700 euro distributiekosten om energie van het net te halen in de winter voor je warmtepomp + 150 euro bijdrage hernieuwbare energie !!! )

  17 januari 2019 at 22:25
  • JPe Reply

   “BLAUW,BLAUW,BLAUW…
   yeah, BLAUW…”.
   Blauw is wat wij ons nu reeds betalen voor onze stroom.
   En de ‘slimme’ meter zal het nog duurder maken voor de zonnepaneeleigenaars, ongeacht de reeds vele eco-inspanningen door ons gedaan.
   Werk aan de winkel, mevr. Peeters.

   18 januari 2019 at 13:11
 • Rick Reply

  Over al de opgewekte stroom door zonnepanelen , die op het net gestuurd worden daar spreekt men niet over, duizenden KWH die ze ook nog eens door verkopen,duizenden euro’s verdienen ze.

  17 januari 2019 at 19:38
 • Serwy Damien Reply

  Kan ik die ‘ slimme meter ‘ weigeren ?

  16 januari 2019 at 23:51
 • FONS Reply

  JE HEBT NIKS TE MORREN IN EEN OPEN GEVANGENIS.

  16 januari 2019 at 22:48
 • Fonske Reply

  snap ook niet waarom iedereen zo een probleem heeft met de digitale meter, tis om het verbruik beter af te stemmen aan de opgewekte energie, als we onze gewoontes een beetje aanpassen (zoals we vroeger ook allemaal gedaan hebben toen de dag/nacht teller er kwam) dan valt het allemaal mee, maar je moet natuurlijk eerst wat nadenken, berekeningen maken wanneer je wat verbruikt en wat je opbrengsten zijn tijdens de dag en voor de meeste mensen zal het zelf een verbetering zijn, en als we een digitale meter hebben is een investering in een batterij (die ook gebruikt kan worden als backup systeem) nog een sterke verbetering … best eens te raden gaan bij mensen die dat voor u kunnen uitrekenen, monitoren en de best oplossing kunnen geven

  16 januari 2019 at 21:18
  • Jos Reply

   Fonske wij gaan beiden werken .Ik vertrek s’morgens om 8uur en kom s’avonds om 19.30 thuis. Mijn partner vertrekt ook naar het werk omstreeks 8 uur en komt om 19 uur thuis.Wat nut hebben de zonnepanelen dan nog.
   Als de meter niet terug draait gaan ze van het dak af.

   17 januari 2019 at 14:20
   • Peter Reply

    Helemaal mee eens Jos. Ik denk dat fonske de impact van een niet terugdraaiende meter nog niet helemaal snapt, of helemaal geen zonnepanelen heeft. Dan maakt het allemaal niet uit natuurlijk.
    Bij mij ook … terugdraaiende meter OF een berekening waar mijn opbrengst van de zonnepanelen in mindering gebracht wordt op mijn niet terugdraaiende meter. Zoniet … opruimen die bron van groene stroom.

    17 januari 2019 at 19:17
  • Chris Reply

   Fonske, mensen met zonnepanelen gaan zeker verlies lijden als de teller niet terug draait. Dan zal je in de zomer al je elektriciteit moeten opgebruikt of weg geven en in de winter alle elektriciteit die je verbruikt betalen. Dat weet ik zonder berekeningen en je zal nooit de elektriciteit kunnen opslaan tot de winter met de huidige batterijen.

   17 januari 2019 at 18:06
 • johan Reply

  de slimme meter DIENT alleen de netbeheerder ,ze kunnen van op afstand de meter beheren ,dit om het net niet te overbelasten ,DIT IS DE ENIGE REDEN WAAROM MEN DE SLIMME METER DOOR ONZE STROT WIL DUWEN ALLEEN OM DE NET BEHEERDER TE BESCHERMEN ,en de zonnepanneleigenaar die bewust gekozen hebben het milieu te ontlasten mogen de rekening betalen,maar geen nood de slimme meter werkt op 3 en 4G wiffi en ,bouw er een kooi van faraday rond en het zootje werkt niet meer ,de mijne licht al klaar.
  en wiffi is vrij makkelijk te hacken zodat het redelijk makkelijk word het te manipuleren.
  IN MIJN HUIS TELLEN MIJN WETTEN WIFFI IS STRALING ?HEB AL GENOEG STRALING.
  komt het toch zo ver heb een document laten opstellen door een advocaat volledig rechtsgeldig aangaande de mijn prive gebruik van energie dit document gaan ze moeten tekenen zijn door de bevoegde persoon ,wat ik niet zie gebeuren,dit alles zal gebeuren via de rechtbank

  16 januari 2019 at 18:44
  • Peter Reply

   Slimme meter zal niet met de netbeheerder communiceren via wifi, maar gewoon via de draden van het net, zoals nu de dag/nacht teller ook zijn signaal om om te schakelen via het net krijgt.
   Verder gaat het er mij niet zo zeer om welke informatie ze via die meter willen binnenhalen mbt. tot mijn verbruik … ze doen maar. Waar het om gaat is dat die niet meer terugdraait.

   17 januari 2019 at 19:24
  • Marc Van Der Stuyft Reply

   Uw visie is de enige juiste en terecht dat u ze in een democratische vrije staat die naar behoren functioneert realiseert. Daar is alleen aan toe te voegen dat het david is tegen Goliath dus een makkie.

   21 januari 2019 at 01:39
 • René Marien Reply

  Op de website van het ECO-huis in 2140 Antwerpen wordt een terugverdientijd van 8 à 9 jaar vermeld voor wie investeert in een PV-installatie.

  Emailgewijs vroeg ik het ECO-huis of deze terugverdientijd nog realistisch zou zijn na uitrol van de digitale meter en of het niet correcter zou zijn op de website te vermelden dat de beloofde terugverdientijd enkel van toepassing op een terugdraaiende meter en geen realiteitswaarde meer heeft met de digitale meter.

  Eigenlijk was dit een”stoute” vraag want het was mij duidelijk dat de digitale meter een grote negatieve impact zou kunnen hebben op het rendement van de investering in een PV-installatie -als de VREG zijn zin krijgt, onmiddellijke zelfconsumptie zonnestroom – maar ik vind het de plicht van een consulent energie publiekswerking van het ECO-huis eigenaars die overwegen een PV-installatie te plaatsen volledig en correct te informeren.

  Hieronder het ONVERBLOEMDE antwoord dat ik ontving van deze consulent energie publiekswerking van het ECO-huis Turnhoutsbaan 139, B-2140 Antwerpent:

  “Bedankt voor uw mail
  Momenteel (met de huidige kennis en wetgeving) is de terugverdientijd vermeld op de website inderdaad nog realistisch.
  Maar zodra de slimme meters ingevoerd worden en de belofte van minister Tommelein (“slimme meters 15 jaar lang volgens principe terugdraaiende teller”) niet zou behouden worden door de nieuwe minister, zullen we de terugverdientijd inderdaad moeten aanpassen…
  Wij hopen nog altijd dat dit niet nodig zal zijn, want anders zal de PV-markt inderdaad instorten”

  Einde antwoord ECO-huis

  De PV-markt zou dus kunnen instorten volgens het ECO-huis

  Het wordt tijd dat de installateurs van zonnepanelen zich laten horen want hun werkgelegenheid wordt bedreigd,
  indien het effect van terugdraaiende meter niet behouden blijft na plaatsing met de digitale meter zoals voormalig energie minister Tommelein beloofde, citaat: “Ik wil de mensen met zonnepanelen NIET bedotten”

  16 januari 2019 at 17:51
 • nulens Reply

  RENDABEL blijven ?? nu 500 EURO RENDABEL,straks 150 E RENDABEL ? en toch is het dan nog rendabel,
  men zegt niet blijven zoals het is, regels tijdens het spel veranderen dat kunnen ze perfect.
  DUS burgelijke ongehoorrzaamheid inroepen en niet binnen laten, want nu gaan ze zich echt moeien met
  onze privaat in ons eigen huis,denk maar aan bv wanneer we onze was en of afwas moeten doen om toch maar rendabel te blijven,.privacy wet inroepen is toch in de mode of niet.

  16 januari 2019 at 17:18
 • Marcel Reply

  We kunnen eens beter nadenken wat we kunnen doen tegen de digitale meter die niet kan terug draaien. Iedereen weet dat het onrechtvaardig is wat ze willen doen. Formulier oplossingen.

  16 januari 2019 at 17:02
 • Rens Guido Reply

  Geïnvesteerd in zonnepanelen, Pid box geplaatst, hoogrendementsglas geplaatst, extra muren geïsoleerd, overstap elektrische ,led verlichting ocergeschakeld ,verwarming naar warmtepompen lucht – lucht , dit alles om rond te komen met de geproduceerde zonne-energie en zo het milieu te sparen.
  Rechtlijnig in de aangegeven richting van de regeringen…houd dan ook de gemaakte afspraken rechtlijnig en eerlijk aub.

  16 januari 2019 at 16:34
 • René Marien Reply

  Als het effect van de terugdraaiende meter niet behouden blijft met de digitale meter vliegen onze zonnepanelen van het dak, of installeren we airco zodat we in de zomer opgewekte zonnestroom dadelijk kunnen verbruiken.

  Onmiddellijke zelfconsumptie van zonnestroom zal volgens de VREG aangewezen zijn om het rendement van zonnepalen zo zo optimaal mogelijk te houden na installatie van de digitale meter.

  16 januari 2019 at 15:41
 • Van Overberghe Eddy Reply

  Beste Mevrouw, in Nederland bestaat de salderingsregeling en dat is een regeling die van toepassing is tot en met 2020. De regeling houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt levert u terug en als het donker is gebruikt u diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2020 is het nog uiterst onzeker wat er met die regeling gaat gebeuren. Het zou best eens kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt. Minister Kamp heeft dit al op 13 november 2013 aangegeven in een rapport aan het parlement. Dus de slimme meter in Nederland kan dus wel degelijk optellen en aftrekken zoals geleerd in de lagere school. Met andere woorden het ligt niet aan de slimme meter maar aan de regering en de energiebedrijven die winst willen maken op de kap van de investeringen in eigen energie productie. Als we onze aardbol willen redden zal het aan de maatregelen van onze verkozen leiders liggen of/en hoe snel we de opwarming kunnen verminderen (stop met maatregelen waardoor mensen beginnen twijfelen) en niet meer investeren in groene energie of de regering zal de investeringen zelf moeten dragen i.p.v. gedragen door de bevolking. Maak een eerlijk en doordacht energie voorstel waarmee u het vertrouwen van de mensen terug krijgt en het aantrekkelijke van groene energie volgt vanzelf want de mensen zijn het gepruts beu.

  16 januari 2019 at 15:26
 • eksterke Reply

  Wie is in ons Vlaanderen de hoofdverantwoordelijke voor de energie (elektriciteit, gas,..). Dat deze persoon opstaat en klaar en duidelijk (d.i. verstaanbaar en zonder diverse interpretatiemogelijkheden) verslag uitbrengt over het hoe en voor wie welke oplossing voorzien is. Als die verantwoordelijke nu nog de juiste afspraken met producenten, netbeheerders, eventuele taxaties,… , niet kan in de media brengen, dan is hij die positie (hoofdverantwoordelijke) niet waardig. Bespaar ons verder van massa’s verloren Vlaams.
  Dus, producenten van groene energie, komt er spoedig geen heldere uitleg over de regels waaraan wij zullen onderworpen worden, dan moten wij SPIJBELEN. Twee meisjes protesteren tegen no progress in de klimaatafspraken en Brussel en de ganse regering zijn in rep en roer.
  Daarom SPIJBELEN (klinkt vriendelijker dan betogen) tot het eigenlijke waarom en het eigenlijke hoe en het eigenlijke wanneer ontegensprekelijk kenbaar gemaakt wordt.

  16 januari 2019 at 13:51
  • grouwels Reply

   Bedenking:
   Er is nog steeds geen eenduidige informatie ter beschikking van de consument te weten:

   1 De digitale meter registreert mijn werkelijk verbruik. JA /NEE
   2 De digitale meter registreert de geproduceerde zon-energie van de panelen. JA / NEE
   3. De jaarlijkse factuur afrekening = werkelijk verbruikte stroom aangerekend. JA / NEE
   4. De jaarlijkse factuur afrekening de prosumententarief 5kW . JA / NEE
   5. de premie (belofte bij aanvang gedurende 20 jaar) voor elke kW productie ontvang, JA / NEE
   Besluit:
   ik betaal de werkelijk verbruikte geregistreerde stroom en ik betaal prosumententarief.
   Een verhoging van kosten die ik met de huidige meter dus niet heb.
   Ik wordt dus gestraft omdat ik groene stroom op het net zet…
   DANK U WEL ….ZE GAAN ERAF DE ZONNEPANELEN….!

   16 januari 2019 at 15:39
 • Lattré Reply

  Wat voor een oneerlijke handel is dat met die niet terugdraaiende digitale meters. Wij en velen onder ons hebben veel geld neergelegd om ons te voorzien van zonne-energie ( veel mensen vergeten dat soms). Plots kwamen ze af met het prosumententarief zogezegd omdat we het net gebruiken om het overschot van stroom op het openbaar net te zetten. Daar ik onvoldoende stroom genoeg zelf produceer, moet ik dus er dus nog bijkopen aan een energieleverancier. Ik betaal dus al een eerste keer om stroom af te halen van het net en moet ditzelfde net een tweede keer betalen om iets dat ik weg geef. Nu gaan ze ons dat kleine beetje, noem het winst als je wil, ook nog afpakken. Dit noem ik pure diefstal!!!
  Eerst maken ze de mensen warm om zelf in energie te investeren en een paar jaar later pakken ze alles gewoon af.
  De bedrijven leggen voetbalvelden aan en maken daar miljoenen euro’s winst mee en wij als particulier (lees: gewone arbeider van zo’n fabriek) worden volledig uitgemolken.
  Ik geloof niets meer van al hun zever.

  16 januari 2019 at 13:47
 • jasta Reply

  Een zoveelste staaltje van gelegaliseerde diefstal !

  16 januari 2019 at 13:28
 • STABEL RENE Reply

  Al die ministers die burgemeester willen worden omdat je lokaal dichter bij de burger staat? Ook Bart Tommelein. Wat is belangrijker voor de burger die rekende op Bart om het rendement van de zonnepanelen te behouden? Dat Bart deze belofte als minister zou waarmaken voor de honderduizend zonnepaneeleigenaars? Maar voor Bart is het blijkbaar belangrijker dat de Oostendse stoepen recht liggen en dat de zonnepaneeleigenaars bedrogen worden raakt hem blijkbaar niet meer.

  16 januari 2019 at 13:04
 • Van der Meulen Willy Reply

  Achteruitgang.
  Feitelijk is de digitale meter en stomme meter, een achteruitgang in tijden van top-technologie.
  Alles wat in het nadeel van de verbruiker is wordt geregistreerd, maar alles wat in het voordeel van de verbruiker is wordt genegeerd. Waar zijn wij mee bezig? Schande dat men geen rekening houdt met de inzet van de zoveel duizenden zonnepaneelhouders.
  Ik hoop dat er hier zoveel mogelijk reacties op komen en de mensen hun ongenoegen laten blijken.

  16 januari 2019 at 13:01
 • Chris Nollet Reply

  Wat betekent dit ‘ investering blijft rendabel’ of ‘ rendement blijft behouden’. Dat zijn rekbare begrippen! Nu ik het producenten tarief betaal is mijn investeringen nog steeds rendabel, maar we veel minder. Het rendement van een PV-installatie daalt niet als je een slimme meter plaatst maar de meter
  draait niet terug. Mijn inkomsten van mijn investering daalt wel! Allemaal uitspraken die anders kunnen geïnterpreteerd worden. Niemand die me zegt, je zal geen financiële nadeel hebben bij het plaatsen van de digitale meter!

  16 januari 2019 at 12:54
 • Alex Boel Reply

  Allemaal goed en wel om te zeggen dat de digitale meter niet binnen komt. Ik denk er net zo over.
  Maar waar staat men juridisch indien men de installatie weigert? Wat kunnen de electriciteits maatschappijen hiertegen doen? Heeft hier iemand info over?

  De digitale meter ook “laten terugdraaien’ is kwestie van de software aan te passen. Het is een eenvoudige formule wat men ook beweerd en niet eens zo duur een paar programa lijnen aan te passen.
  TIP voor de formule: Effectief Verbruik – Opbrengst zonnepanelen = Te factureren bedrag. Elementaire school wiskunde.

  16 januari 2019 at 12:44
 • Danny Reply

  wie niet veel thuis is . is zo een digitale meter oke …
  ik vind als de meter defect is dat ze hem dan vervangen .
  wij moeten de eindrekening toch betalen …
  een oude meter kan voor en achter draaien en een digitale willen ze niet !!!!!!!!

  16 januari 2019 at 12:31
 • De Colfmaeker Lorette Reply

  Lijkt me inderdaad niet zo moeilijk verbruik – productie berekenen. Dat een toestel die alles en nog wat kan registreren, doorzenden enz… deze simpele berekening niet kan maken is nogal straf en heeft meer met de gulzigheid van de politiek en elektriciteitsmaatschappijen te maken. Straffe uitspraken zoals – mensen moeten hun elektriciteitsverbruik meer op de productietijd afstemmen- kan je enkel verwachten van dergelijke personen. Vraag me trouwens af wat de werkende mens zal doen? Een andere vraag is waarom ik niet betaald word voor de overproductie (de laatste 2 jaar gemiddeld 1000KW per jaar) maar ik wel een prosumententarief te betalen krijg?

  16 januari 2019 at 12:02
 • Van der Meulen Willy Reply

  Kaats de bal terug.
  Net zoals de prosumentenkosten ingevoerd werden in functie van de omvormer, kunnen dezelfde waarden gebruikt worden om onze kosten te verminderen bij de eindafrekening.
  Laat de digitale teller maar komen, maar zorg er dan voor dat de opgewekte stroom volgens de bestaande omvormer in vermindering gebracht wordt. Is dat geen faire oplossing?

  16 januari 2019 at 12:00
  • Peter Reply

   Zeer faire oplossing voor de consument, die niet meer (zo hard) bestolen wordt. Dus geen interessante oplossing voor de dief.

   16 januari 2019 at 13:02
 • Huybrechts piet Reply

  Grote schande , ik produceer stroom , mijn meter draait terug oké, maar die komt niet op het net die gaat naar de geburen die er eerst kunnen van genieten , die betalen daarvoor en ik ook , dus dubbel gefactureerd , grote schande , dieven zijn het , die meter komt er bij mij niet in , over mijn lijk,
  Waarom kan het bet niet dienen als opslag voor de zonnepaneeleigenaars, dat stoort toch niemand. Of toch wel , zij die geen panelen hebben roeren zich en die wil de elektriciteitsmaatschappij rustig houden.

  16 januari 2019 at 11:49
 • Theys Reply

  Beste Lydia
  Bij deze laat ik weten dat ze niemand moeten
  Sturen met een digitale meter want ze komen er deze
  Keer niet in , genoeg opgelicht ben het beu !!!!!

  16 januari 2019 at 11:44
 • Bart Knapen Reply

  Welk ‘probleem’ wordt er eigenlijk opgelost met de digitale meter? Dat is me volstrekt onduidelijk:

  – De consument verbruikt te veel electriciteit en de digitale meter gaat de consument helpen besparen -> Hoe dan? In andere landen met een digitale meter is al gebleken dat dit effect niet bestaat. De digitale meter bespaart geen energie. Als welwillende consument kun je perfect stroom besparen zonder digitale meter.
  – De meteropname wordt eenvoudiger voor de distributie bedrijven -> okay dit is een voordeel. maar niet voor de consument.
  – De digitale meter is nodig om de distributie kosten voor zonnepaneel bezitters aan te rekenen -> Maar daarvoor is al een PROSUMENTENTARIEF ingevoerd. Dus waarom nog een digitale meter invoeren?

  16 januari 2019 at 11:43
 • Lenaerts Reply

  Ik vraag me af waarom deze meter “slim” heet. Vermoedeliijk omdat deze enkel in het voordeel van de producent (gdf suez), staat … werkt. De opgewekte stroom via zonnepanelen in rekening brengen zou onmogelijk zijn, maar om op termijn de mensen stroom aan te rekenen op minuutbasis (als de prijs op zijn hoogste staat tussen 17 en 20 uur wanneer iedereen verplicht is om hoger verbruik te hebben en wanneer zonnepanelen niet meer werken in herfst en wintertijd).
  Wacht tot alle meters geïnstalleerd zijn (vlg mij binnen 2 jaar), dan zullen we zien wat we extra betalen!!!! Dit is pure volksverlakkerij. Eerst iedereen op kosten jagen (persoonlijkheb ik € 27500 betaald voor 5 KWPiek. Nu zijn we zover dat ik jaarlijks 1000Kwh gratis lever aan het net (welk tegen volle prijs verkocht wordt aan mijn buren) en hiervoor dien ik jaarlijks meer € 500 voor te betalen. Il faut le faire !!!!!! (GDF Suez)

  16 januari 2019 at 11:39
 • Jean Reply

  Laat de eigenaars van zonnepanelen zelf kiezen, in Wallonië is dat zo dacht ik, waarom kan daT hier niet, we zijn toch allemaal BELGEN

  16 januari 2019 at 11:37
 • Peter Reply

  Zo lang ze ons wijsmaken (ja wijsmaken) dat digitale meters per definitie niet kunnen achteruit tellen, geloof ik van al de andere beloftes ook niets. Er zijn best wel slimme digitale meters op de markt die wel achteruit tellen als we energie op het net zetten. Het is dus een kwestie van deze meters gewoon niet te willen leveren.
  Er zijn bovendien meters die vooruit tellen voor elke KWh die je gebruikt van het net EN voor elke KWh die je op het niet zet … opnieuw vooruit tellen. Als het uiteindelijk van die gaan zijn die we krijgen schakel ik mijn zonnepanelen af. Niks krijgen om energie aan het net te leveren is al erg … ook nog moeten betalen (intussen dan al 2 keer) om energie op het net te zetten is er ver over.

  16 januari 2019 at 11:27
 • Josson Marc Reply

  Indien een digitale meter wordt geplaatst moet het prosumenten tarief niet meer te worden betaald!(500€)
  Vermits het niet mogelijk is een digitale meter terug te laten draaien dient men een batterij te plaatsen, die zijn momenteel nog veel te kostelijk, men zou eventueel subsidies kunnen voorzien voor wie deze batterij aankoopt. Vermits ik ook elektrisch verwarm (accumulatie in de vloer systeem DIRAC geïnstalleerd in 1982)
  kan ik ook de opgeslagen elektriciteit tijdens de nacht aanwenden. Ik moet dan wel het rendement van mijn zonnepanelen verhogen door ze te vervangen, de nieuwe, zonnepanelen hebben een groter rendement. Mijn installatie dateert van 20111.

  16 januari 2019 at 11:12
 • Gregoire leonard Reply

  Ik moet geen nieuwe meter
  Het geen wat wij op de lijn zetten word toch door verkocht aan ander mensen en daar zien wij ook niets van terug
  Dus laat het zo dat we iets terug krijgen van de investering
  Grt leonard

  16 januari 2019 at 11:10
 • Walter Janssens Reply

  Bij een digitale meter, ook wel slimme meter genoemd, worden de productie en het verbruik apart geregistreerd. Men heeft de dag van vandaag software voor alles en nog wat maar blijkbaar is er geen die het verschil tussen productie en verbruik kan berekenen. De slimme meter blijkt dat toch niet zo slim te zijn dat hij geen simpele rekenkundige bewerking kan uitvoeren die ons al in de lagere school aangeleerd werd. Het niet kennen van dit basisrekenen betekende voor ons in school een buis en het jaar overdoen. De digitale meter krijgt van mij een dikke buis.

  16 januari 2019 at 11:07
 • sillie Reply

  beste thomas van iLumen, in de uitspraken van de “politiekers” staat nu al de verschuiving in “nuance”
  – b.tommelein verklaart “behoud van rendement voor PV”
  – l.peeters verklaart “rendabel blijven” dat is NIET hetzelfde als “rendement” behouden,

  ergens na 2021 zal er een capaciteit-vergoeding komen (in plaats van prosumententarief)
  EN na plaatsing van een digitale meter kan==zal de “netbeheerder” een vergoeding rekenen zowel bij consumptie als bij injectie
  of “vadertje staat” ook geld vraagt voor injectie??
  de sukkelaars zijn: de prosument – wij betalen altijd EN de energieleveranciers – die krijgen niets

  16 januari 2019 at 11:04
  • Guy Reply

   Inderdaad “rendabel blijven” is niet hetzelfde als behouden wat we nu hebben

   16 januari 2019 at 15:31
 • André Otté Reply

  Een slimme digitale meter die niet kan terugdraaien? Domme meter dus!

  16 januari 2019 at 11:00
 • S Reply

  Zoals ik al vaker gezegd heb. De digitale meter komt er thuis niet in, de deur blijft dicht voor fluvius en consoorten. Zijn al genoeg bedrogen met het prosumenten tarief waardoor de gsc opbrengst jaarlijks serieus ingeboet heeft. De regering is onbetrouwbaar, maakt niet uit wie er op de stoel gaat zitten …

  16 januari 2019 at 10:59
 • Boereke Reply

  Als eigenaar van zonnepanelen is het fijn te horen dat we de garantie krijgen dat onze investering rendabel zal blijven, het moest er nog bijkomen! Wat erger is, de rest van de “gewone mensen” want voor de industrie en zelfstandigen gelden er, weeral eens, andere regels, zal wel opdraaien voor de kosten. Het enige doel van die digitale meter is om de elektriciteitsprijs te kunnen manipuleren. Als er veel verbruik is gaat de stroom duur zijn, als er weinig verbruik is is hij goedkoper, alleen weet je nooit of er nu net veel of weinig gebruikt wordt, wat de stroom op dat moment kost en wie zegt ons dat ze niet “altijd” vinden dat er veel stroomverbruik is en dus altijd een hoog tarief zullen hanteren? heel de georkestreerde cinema van stroomtekort en afschakel – plannen zou als doel kunnen hebben ons nu al voor te bereiden op de melding er stroom tekort, we zullen hem duurder moeten maken. Geloof me, die digitale meter is er niet voor het goed van de mensen, die dient enkel om de zakken van de elektriciteitsmaatschappijen nog meer te vullen op de kap van de gewone mensen die geen kant op kunnen. Een goede raad probeer zo vlug mogelijk een paar batterijen bij je zonnepanelen en/of windmolen te hebben zodat je kan afsluiten en niet meer afhankelijk bent van elektriciteitsleveringen van de de energiemaffia.

  16 januari 2019 at 10:47
 • Els Poppe Reply

  Bij ons hangt die digitale meter er al een paar jaar. Testproject door de gemeente. We hadden geen keuze.
  Ik vraag me dus inderdaad al een tijd af wat dit met mijn energie doet nu het metertje niet terugdraait. Ik ging er altijd van uit dat de geproduceerde energie werd afgetrokken van de verbruikte energie. Niet dus? Dat zou ik een regelrechte schande vinden. Zeker als je weet dat je ook nog moet betalen voor wat je op het net steekt. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat ik produceer voor anderen? Of zie ik dat verkeerd?

  16 januari 2019 at 10:39
  • Ivo Willems Reply

   Beste vrienden, ik ben er ook niet gerust in. Wij hebben in zonnepanelen geïnvesteerd toen die nog veel kostten.
   Als de ‘terugdraai’ wegvalt, en er wordt door de regering geen alternatief geboden, zien we ons rendement in verlies opgaan. Voor ons een financiële kater, en voor het algemeen belang, zeker geen promotie voor alternatieve zonne-energie. Hopelijk ziet Mevr. Peeters dit in, anders: goe bezig !!!!!!

   16 januari 2019 at 11:41
  • Eric Reply

   Inderdaad Els.
   Particuliere eigenaars van zonnepanelen (zonder terugdraaiende teller) investeren voor de opbrengst van de energiemaatschappijen en wat nog erger is, we moeten daar nog eens voor bijbetalen ook!!! We worden maw bestolen op onze investering en productie. Regelrechte witte boord maffia is dat.
   De voorgestelde klimaatdoelstellingen worden grandioos misbruikt door de politici om extra geld in het laatje te krijgen.

   16 januari 2019 at 12:00
  • Azou Gilbert Reply

   Els, je bent idd sponsor voor de elec.maatschappijen !!! Uw dagelijks (niet opgebruikt) rendement wordt u dagelijks afgenomen en gratis afgegeven aan de elec. maatshappijen. M.a.w. wat u tijdens de zomer zou moeten opgespaard hebben, kan je niet opgebruiken tijdens de wintermaanden, want die KW’s zijn weg !!! foetsie.
   Uw zonnepanelen leveren quasi niks op, eigenlijk jammer dat je er liggen hebt, wat de maatschappijen met de minister op kop ook mogen beweren.

   16 januari 2019 at 12:04
  • jos Reply

   als het zo zit met een niet terugdraaiende teller, gratis elektriciteit van uw zonnepanelen weg geven aan de leverancier dan gingen ze er direct van het dak af en verkoop ze door aan mensen die er geen benul van hebben

   16 januari 2019 at 15:57
 • Van Lierde Marc Reply

  Voor mij geen digitale meter want ik vertrouw politici niet meer. Eerst alles promoten om nadien af te straffen. Kijk maar naar vroeger : LPG voor de auto om nadien te taxeren dan de diesel, …en nu de zonnepanelen.

  16 januari 2019 at 10:36
 • van gorp Reply

  garantie van de overheid?
  EERST ZIEN EN DAN GELOVEN
  aan de reactie te zien zijn er maar weinigen die nog enig geloof hechten in de belofte’s .
  en terecht,we worden al jaren opgelicht.

  16 januari 2019 at 10:36
 • Willy Bogaert Reply

  Stop met die digitale meter ,het lijkt een beetje op brexit , veel gepraat weinig concreet.

  Maak geen onnodige kosten ,zorg eerst voor centrales .

  16 januari 2019 at 10:29
 • rudi vloebergh Reply

  zolang ik geen garantie krijg dat ik aan dezelfde voorwaarden kan verder doen , mag hij zijn digitale meter op straat installeren. Hij komt er niet in !!

  16 januari 2019 at 10:21
 • Engels jean pierre Reply

  “Eigenaars zonnepanelen zullen rendement behouden” : Dankjewel Lydia Peeters.

  Maar hoe gaat men dat klaarspelen?
  Ik ben een van de zovelen die bewust o.a. energie spaart.
  Ik heb nu een terugdraaiende teller voor dag-/nacht- en weekend. En een exclusief nachtteller, met ’s nachts en middagnalading, voor mijn electrische verwarming.
  Ik bezit een zonneboiler, warmtepomp, all-electrische : keuken , was- en tuingerief, led lampen, houtkachel en zelfs een electrische auto.
  De huidige meter voldoet volledig aan zijn intentie: meten en terugdraaien.
  Standopname meters gebeurt jaarlijks per mail, niemand hoeft met een camion(!!!!!!) rond te rijden als ik wel of niet thuis ben.
  ik vermoed dat de digitale meter het voorlopig niet aankan: Waarom nu nog al die testen??? Heeft men al gekocht??? voor iedereen?????? Men heeft toch al vergelijk met onze buitenlandse buren???
  Voor mij en de gelijken dringt het niet.
  Ik heb geduld tot er een definitieve, eerlijke en juiste kwaliteitsoplossing komt.
  m.h.o.
  J.P.

  9 januari 2019 at 12:36
 • Leyssens Reply

  waarom blijft men de mensen wijsmaken dat een computer niet kan aftrekken. Het is toch simpel om de geproduceerde zonne of wind energie van de energie van het net af te trekken, Niet soms???
  Dit gebeurd nu duidelijk wel bij de test-gemeentes. Dus stop deze volksverlakkerij waarbij men steeds verteld dat de meters niet terugdraaien, maar vertel simpel dat de computer deze data wel kan verrekenen, zeker nu men dagelijks of zelfs per uur de data kan opvragen van de digitale meter.
  Ook zou men beter eens informeren welke slimme toestellen men moet kopen om een beter rendement te bekomen. Dit kan waarschijnlijk ook reeds zonder de digitale meter. Niet soms ???

  Waarom moet ik ‘net’- kosten betalen voor het teveel aan energie die ik op het net zet? Mijn buurman die geen zonnepanelen heeft gebruikt die energie en betaald dus netkosten. De electriciteitsmaatschappijen betalen toch ook geen net-kosten om hun productie op het net te zetten??? en daarenboven krijgen ze geld voor mijn teveel geproduceerde energie, zonder dat ze daar iets voor moeten betalen…

  9 januari 2019 at 11:01
  • De Vuyst Joel Reply

   Ik volg uw redenering ten volle: de digitale meter heeft geen draaiende onderdelen , dus kan hij niet terugdraaien.
   Maar dit is helemaal niet de reden waarom er geen rekening kan gehouden worden met de geproduceerde KWh die wij aan het net leveren met onze zonnepanelen. Deze geproduceerde energie wordt trouwens eveneens door de digitale meter gemeten, maar men wil het verschil verbruik – productie niet op de factuur zetten omdat dit minder inkomsten voor de sector betekent. Eerlijk is dat zeker niet!
   Dat de nieuwe minister voor Energie, Mevr. Peeters Lydia, de belofte van haar voorganger (Mr Tommelein) overneemt, mag zeker gewaardeerd worden.

   16 januari 2019 at 11:12
   • Danny Reply

    tellers kunnen vooruit en achteruit tellen dat bestaat al 20 jaar ..
    dat is gewoon niet willen ..

    16 januari 2019 at 17:30
  • Digitronix Reply

   Klopt helemaal, gewoon de twee met elkaar aftrekken en men heeft juiste het resultaat.
   Ik begijp dus ook niet waarom men daar al jaren over aan het zeveren is.

   16 januari 2019 at 12:41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *