Energiefactuur
Vlaams energieminister Peeters wil stroomfactuur ‘ontvetten’

Vlaams energieminister Lydia Peeters wil de elektriciteitsfactuur ‘ontvetten’. “Kosten die niet rechtstreeks met energie te maken hebben maar nodig zijn om het algemeen beleid te financieren, moeten in de toekomst uit de elektriciteitsfactuur”, klinkt het. 

Meer dan een derde van de elektriciteitsfactuur gaat naar distributienettarieven enerzijds en naar kosten die te maken hebben met de zogenoemde ‘openbare dienstverplichtingen’ anderzijds.

“Bovendien komt er voor heel Vlaanderen best één distributienettarief”, vindt Peeters. “Sinds we één distributienetbeheerder voor heel Vlaanderen hebben, valt nog moeilijk te verdedigen dat er verschillende tarieven gelden, met soms tot 200 euro verschil, naargelang de plaats waar je woont. Eén nettarief voor heel Vlaanderen is veel eerlijker.”

Openbare dienstverplichtingen

‘Openbare dienstverplichtingen’ slaan zowel op federale als Vlaamse bevoegdheden. Het gaat onder meer om sociale tarieven, financiering van de OCMW’s, van de federale energieregulator CREG, van de nucleaire passiva, van allerhande premies voor energiebesparende maatregelen, de kosten voor zonnepanelen alsook offshore en onshore windturbines, van openbare verlichting, enzovoort. Op dit moment worden deze kosten via de elektriciteitsfactuur doorgerekend.

“Algemeen beleid financieren we beter via de begroting. Door de kosten te verrekenen via de elektriciteitsfactuur, is elektriciteit duurder dan fossiele alternatieven, zoals aardgas en steenkool”, zegt Lydia Peeters. “Als we mensen willen motiveren om over te stappen op koolstofvrije alternatieven, dan mogen we via de factuur enkel de kosten aanrekenen die te maken hebben met de productie en de levering van elektriciteit.”

Besparing op factuur

In totaal zou het om een bedrag van afgerond 300 miljoen euro gaan die uit de factuur kan, waarvan 157,5 miljoen euro voor Vlaams beleid en 161 miljoen euro federaal beleid. Voor de gemiddelde verbruiker (3.500 kilowattuur) zou het om een besparing van tussen de 80 en 100 euro gaan per jaar.

Minister Lydia Peeters wil dat de volgende Vlaamse regering in de komende legislatuur werk maakt van de vereenvoudiging en verlaging van de elektriciteitsfactuur.

“Elk obstakel dat de omslag naar een nieuw energiemodel vertraagt of in de weg staat, wil ik wegwerken. Het billijker maken van de elektriciteitsfactuur is zeker een zinvolle stap. Als ik herverkozen word, zal ik er alles aan doen om daar werk van te maken”, besluit Lydia Peeters.

Bron: Lydiapeeters.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

9 reacties

 1. 300 miljoen euro……..
  21% btw……………..
  en binnenkort nog een lydia tax op de dig tellers?????
  trouwens,waar gaan ze die 300 milj dan wel in verrekenen?
  of gaan ze die ons cadeau doen,
  dat dacht ik al………………….

 2. en wie gaat die digitale meters betalen? juist wij, bedankt Peeters voor de zoveelste leugen, u kunt al meegaan met Tommelein

 3. Dat vet is voor mij (prosumententarief genoemd in hun taal) maar liefst 1100 euro/jaar dat niet in het contract staat bij plaatsing.
  Op 10 jaar is dat 11.000 euro dat men mij afneemt, ik noem dat gangsterpraktijken.
  Andere zitten daar voor in de bak voor diefstal, hier kan het ieder jaar opnieuw zonder enige tegenwind.

  Ook driegt dan nog de terug draaiende teller te verdwijnen.

 4. de vorige keer ging het ook over die politieke mandaten en penningen.Zijn die nu al afgeschaft of blijft alles stilzwijgend zoals het was.daar wordt met geen woord meer over gerept.Bovendien gingen wij die onterechte inning (ik denk van de turteltaks) vanaf juli 2018 terug krijgen .Ik heb daar niets van gezien bij mijn eindafrekening
  Bovendien hebben Brussel en wallonié deze taks al terug gekregen.Vlaanderen nog niet????????Weten jullie hoe en

  wanneer dit zal gebeuren en waar ik dat op mijn afrekening kan terug vinden ?Op de straatverlichting zouden de gemeenten ook veel kunnen besparen.nu staat er om de 20 meter een verlichtingspaal zodat we goede verduisterende gordijnen moeten hangen om te kunnen slapen.

 5. ik denk dat er nog wel enkele honderden miljoenen van de electriciteits rekeningen afkunnen
  als de politici stoppen met hun zakken te vullen met hun onnodige banen in de onnodige controlerende vzw’s in de sector , waar ze zelfs daarvoor onbekwaam zijn !
  een professionele aanpak is nodig op alle niveau in belgie , minder politici , en minder geld verspillen aan en door politici en ambtenarenapparaat : hoe meer van dat soort mensen , destemeer nieuwe onnodige wetten ; belastingen , problemen om te functioneren en te ondernemen : belgie staat aan de top van de duurste landen betreffende energie , communicatie , sociale lasten
  het scherpste mes moet erin , om al die lagen van verkwistende regeringen , politicie , ambtenaren ,onnodige door vriendjes politiek gecreerde posities , instituties ( securex en dergelijken ) en vzw’s eruit te snijden
  het beste zou zijn belgie als een onderneming te zien , met een goed management , dat gewoon ontslagen kan worden als ze te veel slechte beslissingen nemen die te veel geld kosten
  lets go lean ! en dan kan de prosumententax ook worden afgeschaft

 6. Hulde voor minister Peeters! Als ze met een goed idee en duidelijke visie komt mogen we dat ook zeggen. Ik wist niet dat er zoveel verborgen kosten in de energiefactuur zaten. Uniform maken van de tarieven over heel Vlaanderen (waarom eigenlijk niet heel Belgie? Dit land is echt schizofreen) lijkt me ook eerlijker.

  Uiteindelijk is het natuurlijk alleen een verschuiving van de kosten maar de energierekening zal er duidelijker uit gaan zien.

 7. Waarom hebben voorgangers zolang alles op zijn beloop gelaten ?

  Betalen van bepaalde organisaties en hun meerwaarde kunnen we in vraag stellen ,allemaal
  zitpenningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS