Tommelein iLubat onthulling Batibouw
Vlaams Energieminister Tommelein onthult thuisbatterij iLubat tijdens Batibouw

Tijdens zijn bezoek aan Batibouw heeft Vlaams Energieminister Bart Tommelein onder massale belangstelling de iLubat onthuld.

Deze thuisbatterij, die door de R&D-afdeling van iLumen werd ontwikkeld, voldoet omwille van volgende redenen perfect aan de vraag van de markt:

 • Gevoelige besparing prosumententarief
 • Bijdrage aan een stabieler net
 • Optimaal gebruik zonnepanelen
 • Ontlading via omvormer waardoor groenestroomcertificaten geteld worden via bestaande groene stroom meter

De lancering van de iLubat is voorzien tijdens het voorjaar.

Tommelein iLubat onthulling Batibouw

‘Technologische vernieuwers’

“De energiesector wordt voortgestuwd door technologie en innovatie. Zonnepanelen en batterijen bijvoorbeeld zijn sinds 2010 driekwart goedkoper geworden, terwijl hun rendement enorm is toegenomen”, reageert minister Tommelein. “Die evolutie zal zich de komende jaren alleen maar doorzetten en Vlaanderen speelt op dat vlak een toonaangevende rol in Europa. iLumen is één van de technologische vernieuwers op de energiemarkt.”

Batibouw

iLumen is nog tot en met 4 maart exposant op Batibouw in Brussels Expo. Onze Energie Adviseurs staan u graag te woord op onze stand (hal 10, stand 10002). Bovendien gelden er tijdens Batibouw speciale acties rond de rendementsverhogende PIDbox! Zeker een bezoekje waard!

Fotogallerij

Prosumententarief verlagen met de iLubat?

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

10 reacties

 1. Kan u zonder digitale meter (de oude meters dus) ook kiezen om niet te injecteren in het net? Bvb wanneer men een batterij systeem gebruikt. En dus het prosumenten tarief wenst te vermijden in de komende 2 jaar?

 2. ik heb bovendien geinvesteerd in een warmtepomp ,prijs 25000 euro. Ik dacht de meerprijs ook wel te kunnen terugverdienen. b Ik had beter met gas verwarmd ,dan had ik veel minder moeten betalen voor het gebruik van het net.

 3. Mijnheer Tommelein veel bla bla maar weet niet wat hij moet zeggen , kent er niets van ,vandaag is het zo en morgen is het weer iets anders ,wel voor ons te doen betalen .De staat heeft nooit genoeg.Wij als kleine burgers worden alle
  jaar armer .Zij verdienen genoeg en wij maar betalen.

 4. Wordt het een vergelijkbaar verhaal?
  From: Jean-Paul
  Sent: Tuesday, February 27, 2018 9:13 AM
  To: info@demorgen.be ; redactie@gazetvanantwerpen.be ; nieuwsblad ; standaard ; het belang ; persberichten@tijd.be ; martine.vandevoorde@medialaan.be ; VTM ; nieuws@vrt.be
  Cc: info
  Subject: Fw: zonnepanelen

  België is dé Europese draaischijf voor de export van afgedankte wagens. Elk jaar vertrekken zo’n 250.000 tweedehandswagens via de Antwerpse haven naar Afrika. De reden is simpel: na gemiddeld vijftien jaar zijn de meeste reparaties in Europa duurder dan de auto zelf, maar in Afrika doen ze alles veel goedkoper. Mits wat creativiteit blijkt het perfect mogelijk om met een oldtimer de savanne te doorkruisen. Vraag dat maar aan de presentatoren van Top.
  Daar vervuilen de auto’s niet ,geen fijn stof , geen Nox productie, geen CO2 productie, geen hoog verbruik, daar zuiveren de auto’s de lucht zeker?
  Maar hier wordt de autobestuurder gestraft, mijn zit in zijn geldbeugel.
  Als men dus echt inzit met de opwarming van de aarde, geen transport meer naar Afrika, auto’s slopen en materialen hergebruiken.
  Zelfs de media reageren niet op mijn mails, ze doen hun ogen dicht, en iedereen wil een beter milieu, stop de opwarming, is dat de reden waarom men zwijgt?
  Met vriendelijke groet

  From: Jean-Paul
  Sent: Friday, February 23, 2018 11:57 AM
  To: het belang ; nieuwsblad ; VTM ; thomas.vanderkelen@vlaanderen.be ; standaard ; kabinet.tommelein@vlaanderen.be ; nieuws@vrt.be
  Subject: Fw: zonnepanelen

  From: info
  Sent: Friday, February 23, 2018 11:16 AM
  To: ‘Jean-Paul’
  Subject: RE: zonnepanelen

  Beste,

  Gelieve deze mail te richten tot de kabinetsmedewerkers van minister Tommelein.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Shirley Pauwels

  Informatie- en communicatiedeskundige

  Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG)

  uw gids op de energiemarkt

  T 02 553 15 06, F 02 553 13 50

  shirley.pauwels@vreg.be

  Koning Albert II-laan 20 bus 19, 1000 Brussel

  http://www.vreg.be
  Disclaimer

  cid:image001.jpg@01CFE47D.93B76B70cid:image002.jpg@01CFE47D.93B76B70cid:image004.jpg@01CFE47D.93B76B70

  Van: Jean-Paul [mailto:jean-paul.alberghs@telenet.be]
  Verzonden: zondag 18 februari 2018 11:39
  Aan: info
  Onderwerp: Fw: zonnepanelen

  Mag ik nog even samenvatten om te zien of ik het goed begrepen heb.

  Een eenvoudig voorbeeld

  Ik krijg de slimme meter mijn 20 jaar terugdraaiende meter zijn nog niet voorbij

  Stel 3500 KW verbruik voor een gezin van twee personen.

  Stel een productie na 8500 KW met zonnepanelen.

  Mijn verwarming warmtepomp 5000 KW

  Het verschil wordt gemaakt verbruik 0

  Wat moet er betaald worden:

  1 de infrastructuur van het elektrisch net stel 6 euro per maand

  2 nog de prosumententaks 811,6€ per jaar

  Mijn energiefactuur wordt dan 6×12= 72€+ 811,6€ = 823,6€

  Ik verbruik geen gas of stookolie, dus ik stoot geen CO2 uit

  De 20 jaar zijn voorbij zelfde situatie 3500 KW en 5000 KW

  Ik betaal mijn verbruik 3500 KW stel 0,30 € is 1050€

  Ik heb 8500 KW geproduceerd krijg daar een vergoeding voor stel 48€ per MW, wat ongeveer zo zal zijn dit wordt dan 408€

  Conclusie ik moet op gas of op stookolie gaan verwarmen, want elektrisch wordt te duur.

  Dus CO2 productie.

  Als ik ban ook nog prosumententaks moet betalen dan ben ik helemaal geschoren dan trek ik de stekker van mijn panelen uit en ik hoop dat velen me zullen volgen

  Kom nu aub niet vertellen dat de stroom die ik in voorbeeld 1 opspaar en daarna opgebruik ook een CO2 productie heeft, dat klopt maar elke elektrische auto en plug-in hybride gebruikt elektriciteit uit het net en produceren dus CO2, deze productie zal nog stijgen als de kerncentrales gesloten worden en er gascentrales komen, in Nederland heeft men de gascentrales gesloten, te duur in België gaat men er plaatsen, begrijpen wie begrijpen kan.

  Nog bijna vergeten rendement elektrische centrale aan het stopkotact +- 33%.

  Rendement verbranding dieselwagens +-58%

  Begrijpen wie begrijpen kan.

  Onze eigen batterij met zonnepanelen, dit voor verwarming, dagelijks gebruik, de elektrische auto, wat gaat dat kosten en wat in de donkere wintermaanden.

  Met de huidige middelen is dit dromen

  Heeft er in België niemand meer gezond boeren verstand?

  Mijnheer Tommelein lees deze mail persoonlijk, niet alleen door U medewerkers en begin na te denken aub

  From: Jean-Paul

  Sent: Saturday, February 17, 2018 9:03 AM

  To: info ; KabTommelein_ContactCenter

  Subject: zonnepanelen

  Bijkomende gedachten, als men zou vinden, dat het niet kan dat ik in de zomer energie opspaar voor in de winter te verwarmen, hierdoor verbruik ik geen fossiele brandstof, dan is mijn conclusie, dat de elektrische auto en de hybride plugin ook een grote farce, dit behoeft geen verdere uitleg denk ik

  Beste Mijnheer Pauwels

  Bedankt voor het antwoord

  Ik had de link van de Vreg reeds gelezen . Maar zoals U verder vermeld nog niet alles is wettelijk bepaald.

  Aanvullingen in het paars.

  Ik een vraag stellen (mijn punt 4) aan het kabinet, U kunt uit hun antwoord afleiden hoe een gewone burger wordt afgescheept.

  Misschien, dat jullie dit kunnen brengen, zal alleszins meer inpakt hebben denk ik.

  Maar langs Tommelein ben ik reeds gepasseerd:

  HIER HET ANTWOORD KABINETSMEDEWERKERS TOMMELEIN

  From: KabTommelein_ContactCenter

  Sent: Wednesday, February 14, 2018 10:22 AM

  To: mailto:jean-paul.alberghs@telenet.be

  Subject: RE: Bart Tommelein “zonnepanelen” (Ref. 20180662)

  Geachte Heer Alberghs,

  Viceminister-President Bart Tommelein heeft uw mail ontvangen en voor verdere opvolging overgemaakt aan mij. Het is zeer spijtig te lezen dat u teleurgesteld bent in het rendement van uw zonnepanelen. Sta me toe u uit te leggen waarom deze nog wel rendabel zijn door de huidige situatie te schetsen en vervolgens de beleidsveranderingen die de komende jaren worden doorgevoerd.

  Om te beginnen zou ik u willen vragen of u reeds de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft geraadpleegd? Het VEA lanceerde namelijk de Zonnekaart op http://www.energiesparen.be/zonnekaart . Dankzij deze tool kunt u uw adres ingeven en krijgt u onmiddellijk aan de hand van een kleurencode te zien of uw dak goed gelegen en georiënteerd is. Bovendien kan u ook doorklikken om de berekening voor uw dak te personaliseren en na te gaan op welke termijn u de installatie heeft terugverdiend en hoeveel u dit na 25 jaar opbrengt.

  Vervolgens geef ik u graag wat extra uitleg bij het prosumententarief. De kosten verbonden aan het gebruik van het elektriciteitsdistributienet werden vroeger voornamelijk gedragen door gewone netgebruikers. Prosumenten werden hiervan vrijgesteld terwijl zij wel dubbel gebruik maken van het net: namelijk om energie op het net te plaatsen bij productie, als om energie af te nemen bij consumptie. Prosumenten zorgden met andere woorden voor een extra belasting van het net, zonder hiervoor te moeten betalen. Deze ongelijkheid wordt door het prosumententarief recht getrokken.

  Gemiddeld verbruiken we 28% van de elektriciteit rechtstreeks, de rest gaat het net op. Hieruit concludeerde de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, dat ook prosumenten het net geregeld gebruiken. Zelfs wanneer zij bij hun jaarafrekening ongeveer evenveel hebben verbruikt als dat ze hebben geproduceerd. Deze netvergoeding is dus geen belasting, maar eerder een verrekening van een werkelijke kost. Deze kost kan worden onderverdeeld in drie verschillende nettarieven: distributienettarieven, transmissienettarieven en transportnettarieven. Het prosumententarief wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer. De berekeningswijze vertrekt van een raming van het niet-gemeten gedeelte van de afgenomen elektriciteit bij de prosumenten met een terugdraaiende teller.

  Samengevat betaalt u deze tarieven voor het vervoer van de energie tot bij u thuis en voor de geleverde diensten, waarbij het vervoer een tweerichtingsverkeer is (dus zowel voor afname als injectie). Het feitelijke bedrag dat u moet betalen is afhankelijk van uw netbeheerder.

  Indien u meer informatie wenst omtrent het prosumententarief en de omvormer, verwijs ik u graag door naar volgende link: http://www.vreg.be/sites/default/files/uploads/veelgestelde_vragen_prosumententarief.pdf

  De minister is het evenwel met u eens dat onze tariefstructuur duidelijker, eerlijker en transparanter moet. Onze huidige structuur is niet aangepast aan het energiesysteem van de toekomst. We zitten namelijk in een overgangsfase van een centraal energie producerend systeem naar decentrale energie producerende systemen. De onafhankelijke regulator VREG heeft de exclusieve bevoegdheid om een nieuwe wijze van tariferen te onderzoeken die voldoet aan bovenstaande voorwaarden en die is aangepast aan de decentrale energiesystemen van de toekomst. Deze zou de huidige tarieven moeten vervangen vanaf 2019. Daar de VREG hier autonoom voor bevoegd is, hebben wij echter geen inzage in dit onderzoek. U contacteert best hen zelf indien u meer informatie wenst. Dit kan via info@vreg.be .

  Vervolgens staan er de komende jaren enkele belangrijke veranderingen te gebeuren.

  Naast de nieuwe tariefstructuur, start in 2019 ook de uitrol van de digitale meter. Dankzij deze meter wordt het mogelijk nauwkeurig op te meten wat er is geconsumeerd en wat werd geïnjecteerd. Vervolgens zal het vanaf 2021 mogelijk worden de geïnjecteerde energie te vermarkten.

  Verder loopt ook het onderzoek naar batterijen op zijn einde. Deze worden steeds goedkoper en hun opslagcapaciteit verbetert. Hierdoor wordt het mogelijk overtollig geproduceerde energie op te slaan en op een later tijdstip of ergens anders te verbruiken.

  Ik hoop u met deze informatie te hebben overtuigd van het huidige én toekomstige rendement van zonnepanelen!

  Met vriendelijke groet,

  Hans Schoofs

  HIER MIJN ANTWOORD OP HET KABINET TOMMELEIN

  Geachte

  Bent u ook politieker U slaagt er zeer goed in om op mijn vragen niet te antwoorden maar een grote draai te nemen.

  U kunt misschien niet op mijn vragen antwoorden, daar U niet weet wat de Vreg beslist of gaat doen?

  Promoot dan ook geen zonnepanelen, want U weet dan ook niet wat U aan de mensen verkoopt.

  Het verhaal van de batterijen, hier heb ik vraagtekens bij, November – December – Januari, drie duistere maanden.

  Hoe laat ik dan mijn baterijen?

  Droomt men in België of wat is er gaande?

  Lees mijn mail eens opnieuw maar dan aandachtig a.u.b..

  Ik ben niet teleurgesteld in de opbrengst van mijn panelen.

  De Vreg heb ik gecontacteerd maar tot op heden geen antwoord.

  Mijn ongerustheid ligt op een heel ander vlak, maar daarop geen antwoord

  Ik twijfel ten zeerste of ik hierop een voldoende antwoord ga krijgen.

  Toch wanneer geen voldoende antwoord voel ik me genoodzaakt om een antwoord op mijn vragen in de media te gaan zoeken

  Mvg

  Jean-Paul Alberghs

  From: info

  Sent: Friday, February 16, 2018 2:56 PM

  To: ‘Jean-Paul’

  Subject: RE: zonnepanelen

  Beste,

  De antwoorden vindt u terug in uw oorspronkelijke mail. Ik wil graag benadrukken dat dit eerder vragen zijn voor de kabinetsmedewerkers van Minister Tommelein.

  Ik probeer deze intussen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Het Vlaams EnergieAgentschap heeft nu meer informatie over de digitale meter ter beschikking op hun website: http://www.energiesparen.be/digitale-meter.

  Hebt u nog bijkomende vragen, neem gerust contact met ons op.

  Met vriendelijke groeten,

  Shirley Pauwels

  Informatie- en communicatiedeskundige

  Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG)

  uw gids op de energiemarkt

  T 02 553 15 06, F 02 553 13 50

  shirley.pauwels@vreg.be

  Koning Albert II-laan 20 bus 19, 1000 Brussel

  http://www.vreg.be
  Disclaimer

  cid:image001.jpg@01CFE47D.93B76B70cid:image002.jpg@01CFE47D.93B76B70cid:image004.jpg@01CFE47D.93B76B70

  Van: Jean-Paul [mailto:jean-paul.alberghs@telenet.be]
  Verzonden: dinsdag 13 februari 2018 10:14
  Aan: info
  Onderwerp: Fw: zonnepanelen

  Beste

  1 Er is al heel wat gebeurd met de regelgeving, eigenaars zonnepanelen.

  De prosumententaks, in eerste instantie contractbreuk, ten tweede bepaling wat moet er betaald worden, wordt berekenend op de max opbrengst van de omvormers.

  Een tweede vorm van diefstal, dit is de ideale situatie, hierin bevindt zich niemand en dan nog een verminderde opbrengst van +- 2% jaarlijks.

  Rechtvaardiger zou zijn, maar nog steeds contractbreuk, dus diefstal, is betalen wat men effectief op het net heeft gezet.

  2 Nu komt de slimme meter eerst bij de eigenaars met zonnepanelen. Waarom ? Wil men weer diefstal plegen ?

  Dit is een beslissing van Minister Tommelein. Deze vraag richt u best tot zijn kabinetsmedewerkers om een volledig antwoord te krijgen.

  Er zijn verschillende redenen:

  1. De jaarlijkse meteropname kan dan elk jaar op hetzelfde moment plaatsvinden. Nu begint de meteropnameperiode vanaf de laatste 10 werkdagen voor de meteropnamemaand tot de laatste 10 werkdagen na de meteropnamemaand.

  2. Op die manier kunnen zonnepaneleneigenaars in de toekomst hun geïnjecteerde stroom verkopen.

  3. …

  Zie volgende link via het Belang van Limburg:https://limburgkiestzonneenergie.ichoosr.com/home/faq.rails?actionId=658&qamenuitemId=328&qaId=1898&id=&key=

  Informatie Laatste update: 02/01/2018

  De meter registreert hetgeen van het net wordt gehaald en hetgeen op het net wordt gezet door de zonnepanelen.

  Vraag 1: Wordt het verschil gemaakt?

  Kunt u deze vraag verder toelichten aub?

  Bv ik haal op een jaar 3500 KWh van het net voor dagelijks gebruik, ik produceer 8500 KWh met de panelen in de winter heb ik 5000KWh om te gebruiken voor mijn verwarming .(Toestel dat warmte haalt uit de lucht)

  In het nieuwe systeem kan ik dan nog beschikken over deze +- 5000Kwh

  Het is alleszins de bedoeling van Minister Tommelein om de terugdraaiende functie gedurende 15 jaar te garanderen. Als deze periode voor uw zonnepanelen nog niet voorbij zijn, zal de leverancier u het netto verbruik blijven aanrekenen. M.a.w de geïnjecteerde stroom en de afgenomen stroom worden met elkaar gecompenseerd. Nog niet alles is wettelijk bepaald. Het decreet moet nog goedgekeurd worden.

  Vraag 2: Wanneer wordt opgenomen dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks

  Bv maandelijks:- in de zomer overproductie zonnepanelen, gratis stroom voor de maatschappij

  -in de winter weinig of geen productie, stroom betalen.

  U blijft een jaargemeten klant. U zal dus 1 keer per jaar een afrekeningsfactuur ontvangen.

  3 Na 15 of 20 jaar geen terug draaiende meter meer , alleen nog prosumententaks betalen?

  Wij zijn bezig met een onderzoek naar de toekomst van de distributienettarieven (meer informatie op onze website onder http://www.vreg.be/nl/toekomst) . Om te kijken wat het beste toekomstige tarief zou kunnen zijn, hebben we een extern studiebureau (VITO) aangesteld om dit verder te onderzoeken. Omdat hierover dus nog niets is beslist, hebben we geen zicht op de mogelijke effecten op de prijs. Normaal zou dit in 2018, duidelijker moeten worden. Hoe dan ook, het is niet de bedoeling om een extra tarief in het leven te roepen, naast het huidige prosumententarief, maar wel ter vervanging van het prosumententarief.

  Mensen die panelen hebben geïnstalleerd en geen certificaten krijgen uitbetaald en de berekening wordt gemaakt in de meest negatieve zin (vraag 2+punt 3), krijgen hun investering praktisch niet meer terugbetaald.

  Waarom dan nog investeren in zonnepanelen??????????????

  Wees er zeker van, wanneer mijn meter niet meer terugdraait na 20 jaar, dan zal ik mijn zonnepanelen verwijderen en ik hoop dat vele eigenaars van zonnepanelen dit zullen doen.

  Minister Tommelein wil er voor zorgen dat investeren in zonnepanelen rendabel blijft.

  Dan zal hij het heel anders moeten aanpakken niets wijst hierop, alleen maar betalen

  4 Hoe wordt de regel toegepast 15 of 20 jaar terug draaiende meter, bij mensen die bv een eerste installatie hebben geplaats in 2008 en een uitbreiding hebben gedaan in 2011.

  Zeer veel onduidelijkheid rond deze materie.

  Het antwoord op deze vraag weet ik niet. Deze stelt u best aan de kabinetsmedewerkers. Dit is zeker een terechte vraag!

  Het is nu al een groot probleem om mensen te overtuigen van zonnepanelen te plaatsen, als ze zo verder doen, dan worden de zonnepanelen eerder verwijderd dan geplaatst.

  Zeer goed bezig om de vooropgestelde norm te bereiken.

  De heer Tommelein kakelt maar wat, “men moet minder negatief zijn en investeren in panelen”.

  Je zou voor veel minder depressief worden.

  Ik hoop een antwoord te krijgen waardoor ik mij minder depressief ga voelen.

  Mvg

  Jean-Paul Alberghs

  Virus-free. http://www.avg.com

 5. te laat , de batterij-taks is al vastgelegd , ze wachten alleen nog op voldoende eigenaars om die taks rendabel te maken , ik heb al eens gevraagd wat het zou kosten om mijn installatie om te bouwen en hoelang het duurt om die kosten terug te winnen . ik wacht nog op antwoord !

 6. Ik verwarm met electriciteit van mijn zonnepanelen. (lange golf infra rood verwarming)
  Jaarlijks zou ik 3300 KW stroom moeten opslaan in de zomer om te gebruiken in de winter.
  Hoeveel batterijen heb ik nodig en aan welke prijs ??

  1. Beste Andres,

   Een standaard loodbatterij voor gewone auto (dus geen elektrische auto) is circa 72Ah; dat vermenigvuldigt met 12V, maakt voor één batterij 864 Wh, dus voor 3300 kWh (=3.300.000 Wh) maakt een eenvoudig sommetje van 3.300.000 gedeeld door 864 = 3820 standaard batterijen; succes zou ik zeggen; lithiumbatterijen kan dat aantal wel wat verminderen, maar met minder dan DUIZEND lithium batterijen ga je het NIET redden ! Daarenboven moet je ook nog rekenen dat er een rendementsverlies is van minimaal 20%, … dus veel succes zou ik zeggen … en na enkele jaren telkens batterijen allemaal vernieuwen !!!

   Wordt het niet hoogtijd dat de “imbecielen” van de overheid hun onterecht verdiende maandwedde gaan inleveren ! Tijd voor protestactie zou ik zeggen !!!

   1. die gedachten hebben ze gegarandeerd al op voorhand hoor, we zijn al eens bedrogen geweest door het prosumententarief in te voeren… nu zullen ze net hetzelfde doen. als het voorstel vanuit de politiek zelf komt, weet je dat je bedrogen zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS