Zuhal Demir
Vlaams minister Demir: geen juridische mogelijkheid voor compensatie huurders met zonnepanelen

Er is geen juridisch robuuste mogelijkheid om een compensatiepremie voor huurders van een woning met zonnepanelen in het leven te roepen. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir.

Demir deed de uitspraak tijdens een vergadering van de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie van het Vlaams Parlement.

Huurdersbond

​Chris Janssens (Vlaams Belang) had de minister om uitleg gevraagd over het ontbreken van een compensatieregeling voor de terugdraaiende teller voor private huurders met zonnepanelen.
De Vlaamse Huurdersbond stelde onlangs dat niet alleen eigenaren van een koopwoning, maar ook bewoners van een private huurwoning met zonnepanelen compensatie zouden moeten krijgen vanwege het verdwijnen van de terugdraaiende teller.

Mogelijke discriminatie

‘De sleutel ligt in het contract tussen huurder en eigenaar’, duidt minister Demir. ‘Ik heb contact genomen met minister Diependaele. Hij is momenteel deze problematiek aan het onderzoeken. We hebben onderzocht of het mogelijk is om een soort retroactieve premie toe te kennen aan de huurders van een woning met zonnepanelen. Ik ben daar de afgelopen maanden mee bezig geweest. De conclusie was dat er geen juridisch robuuste mogelijkheid is om een bijkomende premie voor huurders van een woning met zonnepanelen in het leven te roepen. Een nieuwe mogelijke discriminatie ten aanzien van niet-huurders zou kunnen ontstaan, het is niet goed om iets in het leven te roepen dat achteraf niet in orde blijkt te zijn. De essentie is dat naar de contractuele relatie wordt gekeken tussen huurder en eigenaar.’

Geen cijfers

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft volgens Demir geen cijfers over het aantal huurders van een gebouw dat is uitgerust met zonnepanelen. ‘Ook Fluvius heeft nooit weet of de netgebruiker in kwestie de eigenaar of een huurder van het gebouw is’, duidt Demir. ‘Fluvius kent immers enkel de netgebruiker op het toegangspunt, hebben ze mij meegedeeld.’

Bron: Solarmagazine.nl, 21 september 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS