Vlaams overheid laat burgers kiezen voor realisatie lokaal energieproject

Het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein hebben onder de noemer ‘Overal stroomversnellers’ een campagne uitgewerkt waarin elke Vlaming een energieproject in zijn gemeente kan helpen realiseren. Behaalt een gemeente voldoende stemmen, dan krijgt ze een startkapitaal van maximaal 1€ per inwoner om het project te realiseren. 

Steden en gemeenten schoven de voorbije maanden maar liefst 378 lokale energieprojecten naar voren, verspreid over 151 gemeenten. Tot en met 7 oktober kunnen burgers hun steentje bijdragen en helpen om de projecten te verwezenlijken. Dat kan door te stemmen voor hun favoriete project op de website  www.stroomversneller.be .

Zodra 1% van de volwassen inwoners van een gemeente heeft gestemd, ontvangt deze gemeente een startbudget tot €1 per inwoner. De Vlaamse Regering heeft hiervoor een budget van 6,5 miljoen euro voorzien.

Minder energieverbruik en meer groene energie

Met deze campagne wil het Vlaams Energieagentschap lokale energieprojecten en de voordelen ervan onder de aandacht brengen. Het is bovendien een belangrijke stap in de richting van een duurzamer energiesysteem. Door Vlamingen te overtuigen van de voordelen van lokale energieprojecten, hoopt het Vlaams Energieagentschap het energieverbruik te doen dalen en de resterende energieconsumptie op te schuiven in de richting van hernieuwbare energiebronnen.

Vervolg ‘Overal zonnepanelen’

De actie ‘Overal Stroomversnellers’ kadert in een traject van het Vlaams Energieagentschap. Het is de opvolger van de succesvolle uitdaging ‘Overal Zonnepanelen’, waarin burgers werden aangespoord om daken te nomineren waar zonnepanelen op ontbreken.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: “Als élke gemeente zijn doel behaalt, dan wordt Vlaanderen een pak energievriendelijker. Ik roep dan ook iedereen op: stem op je favoriete energieproject en help zo als ‘stroomversneller’ jouw gemeente om energie te besparen. Want hoe minder energie we allemaal samen verbruiken, hoe beter voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid.”

Bron: Tommelein.com

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS