Zuhal Demir
Vlaamse energieminister Demir wil stortplaatsen inzetten voor zonneparken

Vlaams energieminister Zuhal Demir wil voormalige stortplaatsen in gebruik nemen voor de ontwikkeling van zonneparken en extra natuur. De minister heeft alvast een onderzoek laten opstarten om de mogelijkheden in kaart te brengen.

“De ruimte in Vlaanderen is schaars en dus moeten we ze zo efficiënt mogelijk inzetten”, stelt Demir. “Daarom gaat OVAM samen met de lokale besturen en onder meer Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Natuurpunt op zoek naar een zinvolle toekomstige invulling voor oude stortplaatsen.”

Afvalstoffenmaatschappij

​De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is een overheidsdienst die richting geeft aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloeden zo de uitvoering van de wetgeving.

Demir: “Het lijkt de evidentie zelf. De ruimte in Vlaanderen is schaars en dus moeten we ze zo efficiënt mogelijk inzetten. Toch is het pas de laatste tijd zo dat de terreinen van voormalige stortplaatsen in Vlaanderen in het vizier komen om in te zetten voor hernieuwbare energieprojecten of voor het planten van extra bos of natuurontwikkeling.”

Uit een eerste analyse blijkt alvast dat er zeer grote oppervlaktes kunnen dienen voor nieuwe ontwikkelingen. Veel hangt volgens Demir af van de aard van de stortplaats en de bereidwilligheid van eigenaars, exploitanten en lokale besturen om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen. “Maar het spreekt voor zich dat we alle kansen maximaal gaan grijpen om onze hernieuwbare energiedoelstellingen, maar ook onze ambitie voor 4.000 hectare extra bos en 20.000 hectare extra natuurbeheer, effectief waar te maken”, besluit Demir.

Bron: Solarmagazine.nl, 26 november 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

8 reacties

 1. de gewone Vlaming zou ong 2 eurocent krijgen per kWh die hij injecteert. Is er geweten hoeveel de grote zonnepaneelvlaktes ala Huts krijgen per kWh (naast de gsc die ze krijgen als subsidie)
  Als de elektriciteit die je injecteert beter vergoed zou worden zou Vlaanderen misschien zoveel niet moeten bijpassen?

 2. Vrijdag 15/1/2021 a.m.
  Er lijkt dan toch een ‘redelijke tussenoplossing’ te komen voor de ‘bestaande zonnepaneelinstallaties’ met analoge meters.
  Ik lees een eindtermijn voor plaatsing van digitale- of behoud van analoge meters bij zonnepaneeleigenaars tot eind 2029?
  Is “men” dan toch tot rede gekomen?
  Keep on dreaming…..

 3. en wat nu? geen terugdraaiende teller meer, wat gaat er nu gebeuren , en wat met de mensen die in 2020 die kosten nog hebben gedaan? zijn ze vergeten war er in amerika is gebeurd? HOOG TIJD DAT WE ZELF OP STRAAT KOMEN

  1. voor wie werkt de vreg eigenlijk niet voor de partikulier waarvoor ze in het leven zijn geroepen allessinds
   mijn faktuur verdubbeld minimaal door het wegvallen van de terugdraaiende teller zonder nog maar van het capaciteits tarief te spreken waar men veel mist over strooit zonder met cijfers voor de dag te komen.
   Een bende dieven zijn het die de gewone mens nu eens niets kunnen gunnen alleen de bedrijven waar wij voor moeten bijbetalen.

 4. Dat de overheiid zelf eens zorgt dat er op hun daken hernieuwbare energie geinstalleerd wordt met ons belastingeld van 21% op energie dan waren we al een heel stuk verder in de klimaat doelstellingen. In plaats van nu weer openbare ruimte in te nemen en tegelijkertijd het piekkwartier betalen, excuseer een grove missing want hetgeen wat de overheid uitgeeft is met ons belastingeld. Anders waren ze allang failliet.

 5. beste jan, ze zijn zo zot als een deur – ze betalen zelfs om hun overschot aan energie bij piek-opbrengsten kwijt te raken aan bedrijven …. ONLANGS nog in media vernomen – wij particuliere pv-eigenaars worden onheus behandeld en zo krijgen ze het deksel op de neus en zullen we nooit de doelstellingen halen. Begrijpen wie begrijpen kan. De garnaalvisser heeft alle onheil in gang gestoken. T’is te hopen dat zijn kinderen of kleinkinderen straks hun energierekening niet meer kunnen betalen….

 6. Ruimte is in Vlaanderen inderdaad schaars. Het is daarom NIET aangewezen om deze ruimte in te nemen door zonnepanelen maar wel terug naar de natuur te brengen.
  Er zijn nog voldoende daken, kleine en grote, beschikbaar voor zonnepanelen.

 7. Dat de minister eens eerst zorgt dat de huidige zonnepaneels eigenaars niet benadeeld worden door de digitale meter die de ,terugdraaiende werking afschaft voordat men nieuwe ballonnetjes oplaat die steeds in het nadeel van de huidige zpeigenaars werken zoals het toekomstige capaciteits tarief waarin een kwartiertje bepalend is voor een hele maand een hoger nettarief zonder rekening te houden met spits of daluren!!!!
  Wie eleectrisch verwarmt valt steeds onder het hoge nettarief ongeacht het uur dat men deze acumulators oplaad.
  Wanneer mijn terugdraaiende teller vervalt binnen twee jaar verdubbelt op mijn factuur minstens zonder nog maar te spreken van het capaciteits tarief. De berekeningen van de vreg als voorbeeld zijn niet korrekt men spreekt steeds over de toestellen zoals wasmach. Droogkast kookvuur niet samen te gebruiken om hoge netvegoedingen te vermijden maar over de vaste verbruikers geen woord die te pas en te onpas opslaan, zoals frigo’s diepvries keuken boiler accumulatie ventilatoren enzovoort.
  Bedrijven krijgen er geld bij om de overproduktie van de energie maatschappijen op te gebruiken ,partikulieren neemt men de overpruduktie af en verkoopt ze duur aan anderen. Waar zit hier de logika. Ik heb in 2015 mijn installatie uitgebreid om van mijn woning een ben woning te maken. Wat aardig zou gelukt zijn moest men toen niet de turtel tax daarna het prosumenten tarief
  Ingevoerd hebben en daar bovenóp de btw verhoogd van 6% naar 21%. Nu binnenkort wegvallen van de terugdraaiende teller . Daar gaat mijn investering. En mijn BEN- woning veranderd in een BEN-IGLO indien ik mijn huidige energie uitgaven zo laag wil houden als nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS