Slimme meter
Vlaamse overheid en VREG in overleg over compensatiemechanisme na invoering digitale teller

De Vlaamse overheid en energieregulator VREG gaan in overleg over een compensatiemechanisme voor de terugdraaiende teller na de invoering van de digitale meter. In de regeling die onlangs werd goedgekeurd, wordt de terugdraaiende teller maar voor één derde gecompenseerd. 

Slimme meter

Eerder beloofde Vlaams Energieminister Bart Tommelein nochtans dat wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, minstens 15 jaar recht heeft op het voordeel van de terugdraaiende teller. Omdat die geen terugdraaiende schijf meer heeft, zou dat terugdraaien gesimuleerd worden, zodat de eigenaars van zonnepanelen geen nadeel ondervinden.

Nu blijkt echter dat de Vlaamse regering wel bevoegd is om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien, maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator VREG bevoegd terwijl de btw en accijnzen een federale aangelegenheid zijn.

Overlegronde

Tommelen blijft inmiddels bij zijn standpunt. “Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden”, klinkt het. “Het steen voor steen heropgebouwde vertrouwen in zonnepanelen mag en zal niet lijden onder de invoering van de digitale meter. We zijn momenteel in overleg met de VREG om zo snel mogelijk duidelijkhied te brengen.”

Bron: De Standaard, 24 augustus 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

20 reacties

 1. Ik heb begrepen dat bij installatie van panelen:
  – 20 jr certificaten werden verzekerd (en dit blijft zo : tot op heden…?),
  – de terugdraaiende teller was gewoon een feit : voor de levensduur van de panelen.

  Daarna hebben ze ons de prosumententaks in de maag gesplitst en nu gaan ze de terugdraaiende teller na 15 jr afschaffen.
  Op vijf voor twaalf probeert de VREG ons slechts 30% van de terugdraaiende teller te geven door middel van een slimme meter en ons slechts te compenseren voor een fractie van de prijs.
  Maw we zullen de prosumententaks (of meer) blijven betalen door middel van het prijsverschil tussen de prijs dat we krijgen voor onze elektriciteit die we op het net zetten en de prijs die ze voor onze elektriciteit vragen ’s avonds of op donkere dagen.

 2. beste pv eigenaars, Tommelein spreekt van 15 jaar garantie op terugdraaiende meter maar vergis u niet – destijds is ons beloofd 20 ! jaar gsc te zullen ontvangen – voor minder ga ik absoluut niet – in mijn geval gaat het over +/- 15000 € waarop ik nog recht heb – ik zal desnoods voor de rechtbank mijn gelijk halen en de ‘domme’ meter komt er bij mij niet in indien de overheid dit niet correct (lees eerlijk) oplost. Zoveel is duidelijk. En inderdaad, het prosumententarief is ons ook zonder overleg opgelegd.

 3. Beste. Een slimme meter kan ook het verbruik van het net registreren. Maar ook het vermogen wat door de zonnepanelen geleverd , wordt het is dan toch logisch dat het teveel geproduceerde wordt verrekend tegen de tarieven van wat de consument hiervoor moet betalen. Dan kan de prosumententarief ook vervallen. Het geleverd vermogen wordt toch doorverkocht aan een consument, die op zijn beurs ook weer het gebruik van het net betaald!!!

 4. Wij zonnepaneeleigenaars moeten maar met z’n allen de deur op slot doen als ze met dat sluwe meterke komen aankloppen tot na het einde van GSC vergoeding.

 5. Doel van de slimme meter: Eandis dan kan beslissen wanneer je elektriciteit mag leveren in het net en wanneer niet. Dit is echt de enige reden. Minder opbrengst voor de zonnepaneeleigenaars en men moet 2x netkosten betalen. Eén voor het leveren van elektriciteit en één voor het innemen van elektriciteit. Waar is dat voordeel gebleven? Juist voor Eandis. Misschien hadden we toch niet moeten investeren in zonnepanelen.

 6. Een slimme meter heeft maar één doel. Dat Eandis bepaalt wanneer de zonnepanelen in het elektriciteitsnet mogen leveren. Eerst oom en dan oomkes kinderen. Dus veel minder opbrengst voor de zonnepaneeleigenaars en men betaalt 2x netvergoeding. Als je in het net levert en als je van het elektriciteitsnet inneemt .Dan denk ik dat we misschien toch beter niet in zonnepanelen hadden moeten investeren.

 7. Dikke flauwe kul, een “slimme” meter die niet kan terugtellen! Programmeer hem op de juiste manier of vraag het aan de banken hoe het moet. De bankrekeningen tellen vlot in de twee richtingen. Desnoods VW contacteren. Dat men dit nog durft te zeggen van de moderne electronica. Iemand wil grof geld verdienen aan die waarschijnlijk bestaande oude slimme meters die mooi in het kraam passen van de regering
  Het is heel simpel .Men wil van de subsidies zonnepanelen verlost geraken .Met de slimme meters kan dat op een subtiele en bijna onzichtbare complexe manier voor de burger.
  Nogmaals het bewijs hoe ondoordacht of is het precies sluw onze ministers beslissingen nemen.

 8. Het digitale tijdperk stoppen heeft geen zin, het is hetzelfde als terug in de tijd gaan leven. Is er al eens nagedacht over de werkelijke hoeveelheid energie die men nodig heeft . Ikzelf heb voldoende met 2.4kw zonnepaneel installatie en heb alle comfort tot en met een droogkast. Mijn zonnepaneelinstallatie is al 12 jaar oud ,voor mijn part mogen ze een digitale meter plaatsen dan moet ik ook geen prosumenten tarief meer betalen.
  De oorspronkelijke bedoeling was om de CO2 uitstoot te verminderen maar vele mensen zijn teveel zonnepanelen gaan plaatsen om de certificaten van 90€ tot 450 € te kunnen opstrijken en dan een airco te plaatsen om de teveel geproduceerde elektriciteit op te gebruiken .

  In de toekomst gaan we distributie en andere kosten moeten betalen die gelinkt zijn aan ons piekverbruik.
  Piekverbruik gaat de kosten bepalen van het netwerk ( bekabeling )

  Dezer dagen zijn er opendeurdagen op de T2 Campus in Genk ook in verband met energie , Gratis info!

 9. ik blijf erbij dit is pure pesterij,bedriegerij en gedwongen verkoop.
  welke wet verplicht mij in miojn prive iemand binnen te laten die ik niet wens?
  awel dat ze hunne brol maar aan de straatkant monteren,ik ben niet van plan die bedriegers binnen te laten.

 10. Misschien eens naar Texas kijken ! Daar word dat elke maand gewoon verrekend wat je op het net brengt en wat je er terug afhaalt ! Heb je meer verbruikt betaal je , heb je minder betaal je niets. Gezien in killeen Texas

 11. Waarom noemt men de digitale meter “een slimme meter” als hij niet eens kan terugdraaien? Geef mij dan maar de klassieke “oude” meter. Het is toch een koud technisch kunstje om die mogelijkheid van terugdraaien toe te voegen aan de “slimme meter” en …opgelost probleem!
  Waarom moet een prosument op de duur opgezadeld worden met een eigen batterij voor de opslag van zijn overproductie en dus ook met de individuele kost en onderhoud ervan? Waarom kan er geen battrijmassa geplaatst worden bij bv. een hoogspanningscabine of een stroomverdeelcentrum want de stroomvoorziening is toch een bevoegdheid (plicht) van de distributeur (in dit geval geholpen door de productie van de zonnepaneeleigenaars). Als dit de toekomst is voor de consument om elk een individuele energievoorziening te hebben, dan gaan we zeker een stap achteruit!

 12. Het is toch niet te geloven ! Er zal en moet een weg gevonden worden om op een slinkse manier de zonnepaneelhouders aan hun centen te zitten . Enerzijds wordt er ter degen gepromoot om zonnepanelen te plaatsen . Anderzijds zijn de gekregen vroegere GSC en de terugdraaiende meter nu een doorn in het oog vd VREG. De meesten van ons zijn al flink gepest met de prosemententaks en daarover de 21% .
  Waar gaat dat eindigen ?

 13. De overheid dat is zoals kinderen die een spelletje niet kunnen winnen, ze passen de spelregels aan zodat ze altijd winnen. Overeenkomsten en contracten worden eenzijdig aangepast,wel altijd in hun voordeel en het nadeel is voor ons.Is dit allemaal wettelijk? Aja zij maken de wetten.Dus als een politieker iets zegt of beloofd tweemaal nadenken, want hij heeft u bij je p**te.

 14. Idd wat Jean zegt mee eens,het is meer dan schandalig wat die regering allemaal klaar speelt,eerst mensen gek maken voor groene stroom,zonnepanelen dan voeren ze prosumententarief in,wat niet bekend was toen veel mensen de installatie geplaatst hebben,contract breuk hebben ze gedaan,en nu weer met de meters het is weer in het voordeel van de graaiers,ik zal nooit meer over gaan tot wat voor een groene stroom dan ook,je word toch bedonderd.

 15. gewoon geen nieuwe meter laten plaatsen, we hebben allemaal documenten van VREG die ons 20jaar het voordeel geeft van een terug draaiende meter

 16. beste, ik ben het volledig met u eens, laat ons gewoon die digitale meter weigeren, ze kunnen ons niets maken, want wij hebben allemaal documenten, voor 20 jaar terug draaiende meter, en die komen van VREG

 17. Het klinkt misschien eigenaardig, heeft er al iemand de vraag gesteld waarom de digitale meter EERST bij zonnepaneel eigenaars moet vervangen worden,het is bewezen wanneer men systematisch de meters vervangt per straat,per gemeente het kosten plaatje van onnodige verplaatsingen en werkuren met meer dan de helft kan verminderen, doch geeft men de voorkeur om eerst zonnepaneel eigenaars te viseren,dus conclusie daar zit meer achter dan we vermoeden(maffia)

 18. Inderdaad afspraak is afspraak .
  Maar de digitale meters hadden er al lang moeten zijn.
  Het kan niet moeilijk zijn om het verschil te berekenen tussen extractie en injectie van elektriciteit op het net.
  Dat we betalen waarvoor we het net gebruiken.
  Het net is in gevaar voor onbalans door zonne-energie en windenergie . Persoonlijk energiemanagement zal belangrijk worden .
  Stop met de onzekerheden te creëren . En zoek naar oplossingen voor de toekomst .
  Blijf ook van het geld af van de mensen die geïnvesteerd hebben in een groener Vlaanderen.

 19. Stop met mensen te pesten, laat de oude meter gewoon staan. Geen overleg nodig. De slimme meter heeft geen betekenis. Wie gaat er nu zijn installatie aanpassen om op dal momenten zijn apparatuur te laten aansturen, wie betaald die investering, wie is er geïnteresseerd in het verbruik nauwkeuriger te kunnen aflezen op om het even welk moment van de dag. Niemand. maar is het misschien de bedoeling op termijn de mensen meer te laten betalen, als de apparatuur niet wordt aangestuurd op bepaalde momenten. dat kan er gerust nog bijkomen, want we hebben de goedkoopste elektriciteit van al de buurlanden. Ik zou me schamen om op elk moment aan contractbreuk te doen. Onvoldoende geld voor de aandeelhouders, de stroomverbruiker is van geen tel, altijd alles maar duurder maken, ook daaraan komt een einde, je kan een koe zolang melken tot ze droog staat, hoe ver zijn we daar nog vanaf. Ik hoop dat er snel een burgerlijke ongehoorzaamheid komt en dat niemand nog zijn factuur betaald, dit niet alleen voor dit onderwerp, maar nog voor vele andere waar de burger mee gepest wordt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS