Vlaamse overheid lanceert digitaal paspoort voor woning met gegevens zonne-energie

Technieker zonnepanelen

Vlaamse overheid lanceert digitaal paspoort voor woning met gegevens zonne-energie

Alle woningen in Vlaanderen krijgen binnenkort een digitaal paspoort. Deze ‘woningpas’ is een gratis digitaal paspoort waarin de belangrijkste gegevens over uw woning worden gebundeld.

Technieker zonnepanelen
In de woningpas zal algemene informatie, zoals de ligging en de indeling van het gebouw, worden opgenomen maar ook het energieprestatiecertificaat (EPC) en de EPB-aangifte. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat en omvat de energievoorwaarden die behaald moeten worden bij nieuwbouwwoningen. Het EPC geeft dan weer aan hoe energiezuinig uw woning is. Eigenaars van woningen waarvoor al een EPB-aangifte werd opgemaakt, krijgen ook de isolatiescore te zien en kunnen deze vergelijken met die van andere woningen in de buurt.

Ook de zonnekaart zit in de woningpas vervat. Daarop is te zien hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler.

Verder heeft u via de woningpas ook toegang tot gegevens over de overstromingsgevoeligheid van het gebied waar uw woning gelegen is alsook tot bodemgegevens uit het Grondinformatieregister.

Minder rompslomp

Dat die gegevens met een paar muisklikken terug te vinden zijn, is een administratieve vereenvoudiging voor wie zijn woning verkoopt of (ver)bouwt. Daar komt immers veel papierwerk bij kijken.

Het digitaal paspoort van uw woning is terug te vinden op woningpas.vlaanderen.be. Inloggen kan met uw elektronische identiteitskaart, uw token of via de app Itsme.

Bron: De Tijd, 11 december 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • DE MULDER Reply

    En wat als je niet wil dat de overheid gegevens over je woning inzamelt en verspreidt

    16 januari 2019 at 01:34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *