Productfoto ilubat
Vlaamse overheid lanceert simulator thuisbatterij

De Vlaamse overheid heeft een simulator beschikbaar gesteld waarmee zonnepaneleneigenaars de terugverdientijd van de investering in een thuisbatterij kunnen simuleren. De simulator werd ontwikkeld door de onderzoeksgroep EELab/Lemcko (UGent).

De berekeningen gaan uit van zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen die vandaag reeds over een digitale meter beschikken. Er wordt gebruik gemaakt van de voorlopige premiehoogte zoals momenteel geldig tijdens de periode 01/04/2021 – 31/12/2021. Verder houdt de simulator rekening met de meest recente informatie met betrekking tot energieprijzen en -tarieven en zal deze worden aangepast aan toekomstige wijzigingen.

‘Objectieve bron van informatie’

Vlaams energieminister Zuhal Demir waarschuwde bij de lancering van de simulator voor installateurs die onrealistische rendementsverwachtingen voor zonnepaneleninstallaties en batterijen naar voor schuiven. “Ik roep alle installateurs aan open, transparant en correct hun potentiële klanten in te lichten”, klinkt het. “Dankzij onze simulator garanderen we alvast een objectieve bron van informatie en hulpmiddel voor talloze zonnepaneeleigenaars.”

U kan de simulator raadplegen via deze link.

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat 2.5 en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

8 reacties

 1. Een kleine batterij van max 2 kwh is voldoende om stroompieken op te vangen, want vanaf januari 2022 wordt onze elektriciteitsverbruik niet meer berekend volgens het verbruik maar volgens het capaciteitstarief wat betekend dit :
  dat vermogen pieken van af 2.5kwh berekend worden (alle stroom pieken x ..€) + BTW dit kan dus behoorlijk oplopen.

  Ps: de batterij kan men in de winter opladen met een lader via het net als men dit maar zeer traag oplaad, geen 2.5 kwh piek.

 2. als,en ik zeg wel degelijk als,ik ooit een batterij zou plaatsen,dan is het zonder medeweten van energiebedrijven of roverheid.
  dat ze hun premie steken waar twee delen bij elkaar komen.
  bedriegers!

 3. Koop NOOIT een batterij aub!!!!!!!
  Je moet namelijk weten dat in de 6 wintermaanden (okt, nov, dec, jan, feb en maart) je batterij slechts één op de vier dagen ( maw slechts 25 % ) in de loop van de dag volledig zal opgeladen worden om ze dan te kunnen gebruiken in de avond. Al de andere dagen wordt uw batterij helemaal niet of slechts een klein deel opgeladen. Dit heb ik zelf kunnen vaststellen uit mijn eigen dagnotities van mijn opbrengsten. De aankoop van een batterij kan nooit resulteren in enig financieël voordeel. Laat u echt niet in verleiding brengen door de mooipraatjes van de verkopers van batterijen. Een verwittigd man is er twee waard.

 4. Een simulatie, voor wat? Om daarna als je er één hebt de regels te veranderen? diesels werden ook aangeraden tot vele mensen er 1 gekocht hadden, remember? Prosumententaks die door stommelein werd verzonnen om de gewonnen rechtszaak te omzeilen! Moet ik nog verder gaan om nog wat meer op te noemen Kwallen? Oei, da’s eigenlijk een belediging voor de kwallen zelf!

 5. De VREG plaatse ooit een simulator om aan te tonen dat je met je digitale meter en 30 % direct verbruik goedkoper af zou zijn dan met het prosumententarief. Was een dikke leugen volgens de de berekening van testaankoop kan ik nu een verhogen vermijden door 57% zelf verbruik! De simulator hebben ze snel verwijderd toen eenmaal bekend werd dat je niet meer kon kiezen.

  Wie zal deze simulatie nog geloven! Ze bedriegen zo graag de burger!

  De zonnepaneel-bezitters betalen al jaren voor het gebruik van het net maar men doet er niks nuttigs mee. De overheid en netbeheerder zouden die middelen beter investeren in wijk-batterijen ! Maar ja ze schuiven het liever weer door naar de kleine man!

  1. Niet geloven, hebben al genoeg ervaring met de roverheid. Bedriegen en stelen.
   Als ge daar uw geld in steekt bent u het in de kortste keren terug kwijt.

 6. We doen gewoon niet meer mee met al die leugens en simulaties .
  Uiteindelijk betalen we de rekening van al dat gepruts en sprookje van VREG en Co .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS