Slimme meter
Vlaamse overheid maakt compensatieregime terugdraaiende teller bij slimme meter bekend

Op 1 januari 2019 start de Vlaamse overheid met de uitrol van digitale energiemeters. Zonnepaneleneigenaaars komen als eerste aan de beurt.

Slimme meter

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 vallen voor 15 jaar in een compensatieregeling. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft met uitzondering van de distributienettarieven. De invoering van de digitale meter heeft geen impact op het steunmechanisme van de groenestroomcertificaten.

Bij eigenaars van zonnepanelen zal vanaf 2019 prioritair een digitale meter worden geplaatst. Als u denkt voordeel te doen met de vervanging van een tweevoudige meter door een enkelvoudige meter, kunt u nog tot de invoering van de digitale meter genieten van de compensatie via de terugdraaiende teller. Een metervervanging kost geld, u moet dus zelf uitmaken of dat nog een goede keuze is. U kunt ook kiezen voor een bidirectionele meter (een meter die apart meet wat op het net wordt gezet en van het net wordt afgenomen). Al u daarvoor kiest, betaalt u de afname van elektriciteit. Op dit moment zijn er geen energieleveranciers die een vergoeding betalen voor het overschot aan stroom dat op het net wordt gezet. Mogelijk is het dus niet meer interessant om nu nog te investeren in een bidirectionele meter als uw meter toch zal worden vervangen door een digitale meter.

De compensatieregeling is niet van toepassing op de distributienettarieven. Het prosumententarief valt weg met de plaatsing van de digitale meter. De distributienettarieven zullen berekend worden op basis van de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die u van het net afneemt. Dat is nu ook al zo bij andere klanten die geen zonnepanelen hebben.

 • Bij prosumenten met een terugdraaiende teller is het door de automatische compensatie van afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit (de terugdraaiende teller) niet mogelijk om de hoeveelheid actieve energie afgenomen door deze prosumenten te meten. Zolang er geen digitale meter wordt geplaatst, blijft u het prosumententarief betalen.
 • Prosumenten met een digitale meter betalen enkel het periodiek distributienettarief voor het gedeelte bruto-afname, u betaalt dus geen distributienettarief voor het gedeelte injectie.Vanaf de plaatsing van de digitale meter kunt u uw netfactuur gaan sturen en hiermee uw voordeel doen. De detailberekening van het prosumententarief gaat nu uit van een globale gelijktijdigheid tussen productie en verbruik (dus zonder dat de elektriciteit de omweg via het net maakt) van 28%. Daar waar dit cijfer nu vastligt (een gemiddelde) zal de prosument bij de invoering van de digitale meter kunnen inzetten op een hogere gelijktijdigheid om zo zijn distributienetfactuur (berekend op de van het net afgenomen elektriciteit) te doen dalen.  Het prosumententarief neemt het vermogen van de omvormer nu mee in rekening voor de berekening van de hoogte van het nettarief. Het vermogen van de omvormer zal echter geen enkele rol meer spelen bij de berekening van de distributienettarieven als u een digitale meter gebruikt.

Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.

Bron: Vlaanderen.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

14 reacties

 1. Momenteel zitten we op 06-02-2020 en iedereen blaast hoog van de toren dat de teller 15j terugdraait bij installaties geplaatst voor eind december 2020. LAAT U NIKS WIJSMAKEN !!!! Dit staat opgenomen in een decreet wat nul,nul waarde heeft !!!! Een decreet is een voorstel van eventuele wetswijziging en helemaal niet bindend zolang dit niet in de regering gestemd is en in het staatsblad is verschenen. De Vreg zal ons nog wel een loer draaien. Voor wie werken ze denk je?

 2. Een zonnepaneelinstallatie, geplaatst in 2010, er was geen sprake van prosumententarief noch dat het systeem van de terugdraaiende teller zou verdwijnen. Dat is contractbreuk, de wet is nooit met terugwerkende kracht.
  Bij mij komt die digitale teller er niet zolang ik op papier geen garantie krijg dat ik ONBEPERKT recht heb op terugdraaiende teller, dat ze eerst maar eens een rechtszaak aanspannen om te bewijzen dat zij zomaar eenzijdig mij kunnen verplichten om die te aanvaarden.
  Tussen haakjes; die digitale teller heeft een levensduur tussen 10 en 15 jaar, gans België gaat nog niet vervangen zijn of ze mogen al herbeginnen.

 3. Wat me niet duidelijk is en op geen enkele site te vinden.
  is de 15 jaar vanaf installatie, vanaf ingebruikname of vanaf het in voege gaan van de regeling op 1 januari 2021?

  1. Geachte mevrouw Van Deursen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Deze 15 jaar gaat in vanaf AREI-keuringsdatum van uw installatie.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

 4. 8 reacties op 5 maanden tijd …
  blijkbaar zijn er van de duizenden zonnepaneel-bezitters weinig op de hoogte van de nieuwe regeling die ze door onze neus willen boren…

  een “slimme” meter die niet kan terugdraaien , neen maar hij weet wel ‘EXACT’ wat er wordt “geinjecteerd” en afgenomen ….. VOLGENS mij is dat JUIST HET ZELFDE ,… maar willen ze met een pak intelligente teksten ons WEER een LOER draaien… (en dat begrijpt iedereen wel )

  NEEN weet je wat het probleem is !!! met die domme meters kunnen ze geen opsplitsing maken in hun distributiekosten , nettarieven , electriciteit …. om het zo nog COMPLEXER te maken voor het gros van de bevolking .. (gepensioneerden … die gaan hun hersens daar niet meer aan pijnigen , brave werkmensen … hebben hun handen al vol met hun dagdagelijkse job … voor de meeste is die faktuur compleet onbegrijpelijk, dikke kaderleden …. ja die begrijpen het wel en die hebben er tijd voor ook ,) .

  Waar zit ‘van qwikie born’ en de Croo ? met hun verplichte EENVOUDIGE en BEGRIJPBARE FAKTUREN !!!

  KUT REGERING is het !!!!

 5. Ik heb een passieve woning (E-peil -1!) Ik heb een bidirectionele meter, op aanraden van Eandis, want wij hebben geen andere energiebronnen dan elektriciteit. Zij zeiden dat mijn werkelijk verbruik (gelijktijdigheid) dus sowieso hoger is gezien alles via de zonnepanelen (9890WP) zou opgewekt worden… Wat blijkt… Ik dien nog steeds 100€ maandelijks aan energie te betalen. Nochtans zou ik ‘maar’ +/- 700€ aan prosumenten betalen als ik een gewone meter had. Maar wat wil je… Alle mandaten worden bekleed door politiek benoemden. Intercommunales zijn verenigingen van gemeenten… Verder dan dat moeten we niet zien als we spreken over monopoliebeheer… Er is ook een reden waarom Tommelein zijn minister-ambt beëindigd.

 6. Ik vind heel de uitleg veel te ingewikkeld gemaakt. Ik heb heel erg het gevoel bij de neus genomen te worden door de ‘energiehandel’ enkel en alleen om hun voordeel eruit te halen. Ik investeerde 2 jaar geleden om zonnepanelen te plaatsen omdat dit financieel zo interessant zou zijn maar blijkt dat ik nog steeds een hoge rekening heb enkel en alleen door taksen die ik moet betalen en mijn verbruik is 0.
  En nu die slimme meter waardoor de energiebedrijven gratis energie gaan krijgen van mij en ik zal uiteindelijk nog meer moeten gaan betalen. Weg investering. Slecht voor het milieu want alstublieft mensen laat u niet meer overhalen tot het plaatsen van zonnepanelen: het is weggesmeten geld.
  En dan nog dit: de GREG zegt nu dat mensen met zonnepanelen hun energie maar moeten gebruiken wanneer de zon effectief schijnt en dat omdat het net anders overbelast gaat worden. Daar kan ik nu echt niet bij. Overbelast alstublieft. Kon men daar niet eerder mee af komen. En wanneer gebruikt een mens veel energie. Ja ’s avonds en ’s morgens wanneer het donker is en wanneer je thuis bent van je werk. Werken doe je meestal tijdens de dag en wanneer je thuis komt, ja dan gaat de zon onder. Misschien kunnen werkgevers hun uren aanpassen zodat we nog snel even de wasmachine kunnen aanzeteten.
  Dus mijn raad aan de mensen die dit lezen : plaats geen zonnepanelen meer maar investeer in windenergie en voor de mensen die al zonnepanelen hebben : leg ze af wanneer je geen energie verbruikt want ja het net raakt toch overbelast (waar ik trouwens niets van geloof).

 7. Heel het gedoe met slimme tellers is één grote koehandel. Zelf heb ik zonnepanelen en op een jaar gezien 0 kwh verbruik. Toch betaal ik maandelijks 69€. Ik schrijf al jaren elke dag mijn tellers op en weet perfect hoe mijn energiehuishouding eruit ziet. Volgens mij zit het probleem ergens anders. De meeste mensen zijn zich bewust van de kosten en doen investeringen om die zo laag mogelijk te krijgen. bv , LED lampen , energie zuinige koelkasten , droogkasten met warmtepompen enz. Hierdoor wordt uw verbruik lager. Echter , de producenten en alle andere mee eters (zie factuur) hun kosten blijven dezelfde. Bij minder verbruik wordt alles dus duurder. Daarbij komt dat de gemeenten een graantje meepikken van de inkomsten en die zijn ermee gebaat dat alles zo duur mogelijk is.Om dit te compenseren moet er iets uitgevonden worden en dat is de slimme teller die in mijn ogen helemaal niet slim is. Het argument van Tommelein dat mechanische tellers niet meer verkrijgbaar zijn is uiteraard flauwe kul. Veronderstel dat er in Belgie 5000000 tellers staan. Als u een offerte vraag uitschrijft voor de productie van deze tellers staan er firma’s uit Tsjechie of Slowakije klaar die die produceren voor een fractie van de prijs van een slimme teller. En veel bedrijfszekerder. Ik voorspel een hoop miserie met heel het gedoe rond deze materie. Gewoon omdat het niet te controleren is door de consument.

 8. VREG heeft de zonnepaneel eigenaars een document bezorgt van, recht op 20 terugdraaiende teller, en 20 jaar voor de certificaten, als ze nu hun contract niet nakomen, zullen er rechtszaken volgen, hier in BELGIé denken ze dat ze alles maar mogen veranderen, dit is contract breuk en de gevolgen zijn voor VREG

 9. Indien het prosumententarief zou wegvallen voor elke klant , welke compensatie kan men verwachten voor beschermde afnemers , die betalen nu ook geen prosumententarief . Of zal de niet gevraagde handicap weer bestraft worden ?

 10. De slimme meter blijkt dat toch niet zo slim te zijn. Vandaag in De Standaard :
  ‘Wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, heeft minstens 15 jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende meter’, zo beloofde Tommelein bij de beslissing over de invoering van de digitale meter. Omdat die geen terugdraaiende schijf meer heeft, zou dat terugdraaien gesimuleerd worden, zodat de eigenaars van zonnepanelen geen nadeel ondervinden.
  Alleen kan Tommelein zijn belofte niet hardmaken. De Vlaamse regering is wel bevoegd om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien, maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator Vreg bevoegd en de btw en accijnzen zijn een federale aangelegenheid. Op twee derde van het plaatje heeft Tommelein dus geen grip.
  Tommelein blijft intussen bij zijn standpunt. ‘Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden’, reageert hij in De Standaard. ‘We zijn momenteel in overleg met de Vreg om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.’
  Een paar maanden voor de invoering blijkt er nog grote onduidelijkheid te bestaan. Net als bij de stookolieketels gaat Tommelein zijn bevoegdheden te buiten.

 11. wat een belachelijk onnodig ingewikkeld gedoe.
  je moet al een hoger opgeleide zijn om hier ook maar iets van te snappen.
  wedden dat het ons weer geld gaat kosten.
  misschien moet iedereen die in het verleden zonnepanelen heeft geplaats en er tevreden over was,maar overwegen om ze weg te halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS