iLubat batterijopslag iLumen
Vlaamse premie huishoudelijke batterij-installaties met jaar verlengd

Op 1 augustus 2019 lanceerde de Vlaamse regering een premie voor huishoudelijke batterij-installaties. Deze premie zal ook in 2021 blijven bestaan, weet sectorfederatie PV Vlaanderen – Techlink.

Ondanks dat er een subsidie in het leven werd geroepen die vanaf 1 januari 2021 zal worden toegekend bij de plaatsing van particuliere zonnepaneleninstallaties, blijft de premie voor de thuisbatterijen bestaan.

Het maximaal toe te kennen budget aan premies bedraagt 1 miljoen euro en is goed voor ongeveer 550 installaties.

Momenteel bedraagt de premie 250 euro per kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem met een maximum van 3.200 euro en 35% van de investeringskost. De hoogte van de premie kan op 1 augustus 2021 verlaagd worden.

Een stappenplan om de premie voor batterijopslag aan te vragen kan u hier raadplegen.

Bron: PV Vlaanderen – Techlink, Nieuwsflits 2020/19

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

9 reacties

 1. ALS ik al een thuisbatterij zou plaatsen,dan zeker zonder de premie aan te vragen.
  dat ze hun controle en manipulatietechnieken maar elders uitvoeren,
  beetje geven en binnen enkele jaren dubbel terugnemen?vergeet het roverheid.

  1. Volledig mee akkoord.
   Zeker als je installlatie nog GSC gerechtigd is zou ik de premie NIET aanvragen.

   Zolang er nog een terugdraaiende teller is (analoog of digitaal maakt niet uit) en er geen capaciteitstarief wordt aangerekend (dus nog maar dan een jaar ‘veilig’) heeft een thuisaccu vanuit economisch standpunt ook weinig zin.

   Je kan dat best zolang mogelijk uitstellen. Tijd speelt hier in het voordeel. Batterijen worden er alleen maar goedkoper op en worden performanter. En door ervaring gaat de regeltechniek er ook op vooruit.

 2. De premie die men voor een batterij installatie geeft is een lachertje, en de voorrwaarden eveneens. Bij een bestaande installatie moet men de omvormer halveren dus een nieuwe aanschaffen weeral extra kosten. Steeds moet men extra kosten doen om van een premie te kunnen genieten en men moet het laten uitvoeren door een erkende installateur.zelfs als men technieker is die op de hoogte is en gediplomeerd en heel de installatie kent.

  1. -Meer dan wanneer er geen premie zou zijn. Waarschijnlijk. Nu durven leveranciers al wel eens op te slaan of hogere prijzen te handhaven omdat gebruikers toch een premie krijgen = extra winst.
   -En met of zonder blijft te prijs te hoog vs de elektriciteit die je max kan vangen, dit vs de huidige elektriciteitsprijs. Vorig jaar rekende ik uit dat mijn terugverdientijd 27-29 jaar bedroeg zonder premie, en zo’n 21 jaar met die premie. Wanneer ik daar een bijkomende kleine zonnepaneleninstallatie aan toevoegde die westelijk gelegen is, aanvullend op mijn zuidelijk gelegen installatie, dan kon ik waarschijnlijk alles terugverdienen op 18 jaar. Alleen denk ik wat er ook van zij, dat zo’n batterij de 15 jaar niet eens haalt…

   1. En over welke prijs en opslagcapaciteit spreken we dan ? Thuisbatterijen zijn te duur, maar ik vrees dat men de mensen zodanig gaat pesten met verdoken belastingen en heffingen, dat je ze van ellende toch plaatst. Zeker met een groene luchtfietser op de ministerpost van energie

  2. Reken gemiddeld op 1.000 € per kWh opslagvermogen (inclusief nieuwe hybride omvormer, installatie, back up swicht, BTW).
   Zonder nieuwe omvormer en zonder installatiekost zo’n 500/600 € per kWh opmslagvermogen (voor een Li Ion of een LiFePo4 accu).

   Hoe er ook rekening mee dat je huidige installatie al uitgerust moet zijn met een hybride omvormer. Oudere omvormers zijn dat meestal niet.

   Hou er rekening mee dat als je de Vlaamse accu premie aanvraagt je installatie o.a. minstens 10 jaar aan het net moet aangesloten blijven en je max. 60% van het piekvermogen van de (bestaande) omvormer mag injecteren op het net. Zonder premie heb je deze beperkingen niet.
   Er is een reden waarom de premie tot op heden geen succes was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS