PV mooi
Vlaamse premie zonnepanelen daalt dan toch niet in 2022

Vlaanderen heeft besloten de subsidie voor zonnepanelen per 1 januari 2022 toch niet te verlagen. Minister van Energie Demir stelt met dit besluit te willen zorgen dat de markt voor zonnepanelen niet stilvalt.

Bij de aankondiging van de komst van de nieuwe premie voor zonnepanelen, besloot de Vlaamse regering om de subsidie jaarlijks te gaan afbouwen. Het premiebedrag zou daarbij jaarlijks aangepast worden aan de dalende investeringskosten om oversubsidiëring te vermijden. De premie is bovendien begrensd tot 40 procent van de investeringskosten.

Met het besluit om de subsidie voor zonnepanelen in 2022 niet te verlagen, krijgen Vlamingen komend jaar bij de aanschaf van zonnepanelen niet maximaal 1.125 maar 1.500 euro subsidie.

Systeemgrootte / Kalenderjaar 0 tot 4 kilowattpiek 4 tot 6 kilowattpiek Maximale premie
2021 en 2022 300 euro per kilowattpiek bijkomend 150 euro per kilowattpiek 1.500 euro
2023 150 euro per kilowattpiek bijkomend 75 euro per kilowattpiek 750 euro
2024 75 euro per kilowattpiek bijkomend 37,50 euro per kilowattpiek 375 euro

Het premiebedrag is begrensd tot 40 procent van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.

Tegenslagen

De premie wordt alleen toegekend als de geplaatste zonnepanelen uiterlijk 2 maanden na ingebruikname bij distributienetbeheerder Fluvius zijn aangemeld. Die kampt met lange wachttijden, wat voor de Vlaamse regering een extra reden is om de subsidie in 2022 op peil te houden.
‘Met de stijgende elektriciteitsprijzen zal het rendement van zonnepanelen alleen maar toenemen’, aldus minister Demir. ‘Oorspronkelijk was gepland dat de premie voor zonnepaneleninstallaties zou dalen vanaf 1 januari 2022, maar we kiezen ervoor dit niet te doen om ervoor te zorgen dat de markt niet stilvalt na alle tegenslagen die er dit jaar al waren zoals het debacle van de terugdraaiende teller.’

Bron: Solarmagazine.nl, 2 november 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

8 reacties

 1. Tof dat de premie niet zakt.
  Tof dat ik niet in aanmerking kom om de premie te krijgen.
  In 2009 liet ik 2200 wp plaatsen. De overheid kwam niet aan de co2 norm. Ik wou helpen. Moet zeggen dat ik met deze investering niet slecht was ondanks 12000 euro.
  In 2019 besloot ik dankzij mr. Tommelijn nog een 3600 wp. Bij te leggen. Ik wou toch meedoen in het elektrisch verhaal. 6500 euro. Ik liet een luchtwatmtepomp plaatsen om elektrisch te verwarmen met mijn zonnepanelen. Toch goed voor het klimaat niet waar? Installateur raadde mij aan de nachttarief op te zeggen. Ik had dit nog niet gedaan of de netbeheerder stond er met een digitale meter die ikzelf diende te betalen. Jaar nadien grondwettelijk hof ( vlaamse regering) maakt einde aan terugdraaiende teller. Tof.
  Netbeheerder liet mij weten dat ik niet in aanmerking kom omdat dit bekeken wordt met de eerder geplaatste zonnepanelen in 2009. Deze brachten al genoeg op. Tof.
  Voor de premie warmtepomp kom ik niet in aanmerking omdat deze ook kan koelen. Tof.
  Gelukkig maakt de inspanning die ik leverde voor de opwarming vd aarde mij
  Blij.
  Wel fijn dat 3 cent krijg voor de elektriciteit die ik terug lever terwijl ik bijna 30cent geef vd elektriciteit die ik koop (zonder de opslag die er de laatste weken bijkomt).
  Hartelijk dank. Hiervoor. Geef jullie steun maar aan arcelar en laat de gewone mens maar stikken. Met al mijn inspanningen voel ik mij nu zot.

 2. Als de overheid de oorspronkelijk gemaakte afspraken nakomt (d.w.z. geen prosumenten, geen afgeschafte terugdraaiende teller, geen slechts 15 j. maar ongelimiteerd in de tijd) zal ik misschien nog eens investeren. Tot dan blijft de overheid voor mij een niet meer te vertrouwen entiteit !
  S C H A A M T E L O O S is dit !
  Dank zij het bedrog van de Vlaamse regering aangestuurd door VREG was er een ingestorte zonnepanelen markt, 450 000 gezinnen ( = ruim 1 000 000 bedrogen burgers !) getroffen. Oplossing van de Vlaamse regering —> een premi … , een premie die ze straks via een nieuwe belastingen of gewoon nieuw bedrog zullen dubbel en dik terugvorderen. Met mij niet meer, geen vertrouwen meer …
  Ondertussen is de bende Vlaamse amateur regering aan het fantaseren over elektrische wagens nog vroeger verplichten, hoe de tweedehands auto markt tegen 2030 verkloten, hoe nieuwbouw nog duurder maken, hoe een elektriciteit net in black out zetten en een afschakel plan life testen … Goed bezig !

 3. Mijn gegevens over 10 jaar gemiddelde opbrengst :
  Volledig zuid gericht, dak helling 35°
  gemiddelde opbrengst :
  jan=5.8kw/m² feb=10.7kw/m² mrt=18.3kw/m² oct=12.7kw/m² nov=7.7kw/m² dec=4.9kw/m²
  koudste maanden van het jaar jan,feb,nov,dec
  even rekenen vb installatie 3600wpiek 10 panelen van 360wpiek, zijnde 10m²
  opbrengst jan=58kw ,feb =107kw ,nov=77kw ,dec=49kw
  omrekenen naar warmte energie over het gemiddelde van de koudste maanden van het jaar 290kw
  Voor een boiler van 200l opwarming 10-60°C kan men ongeveer 24 tanks opwarmen
  Vergeet niet dat 80% van het volledig verbruik in een gezin warmwater is!

 4. Een premie blijft eenmalig, de diefstal via de digitale meter is permanent. Zonnepanelen zijn game over in Vlaanderen, tenzij dan voor mensen die er worden toe gedwongen of die niet kunnen rekenen.
  In Wallonië is het beter, ja, daar is de politiek nog realistisch genoeg om de gewone burger niet permanent te bestelen… wie heeft er eigenlijk ooit gestemd om al deze bevoegdheden naar de incompetente Vlaamse regering te laten overgaan? Ik alvast niet, voor mij mogen ze alles weer herfederaliseren.

 5. Wij doen niet meer mee , al tweemaal bedrogen en belogen door de OVLD ministers
  En dan nog het dure asociale vaste VREG capaciteitstarief voor de zuinige verbruiker bovenop .
  Ze nemen altijd meer achteraf . Slechter dan de maffia . Het verhaal stopt zeker niet

  De enige goede manier is en blijft de terugdraaiende teller , dat weet iedereen zonder veel zinloze administratie .
  spijtig dat we niet in Wallonië wonen daar snappen ze het .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS