PV mooi
Vlaamse residentiële zonnepanelenmarkt kent zware terugval

De verkoop van zonnepanelen bij consumenten is in Vlaanderen in de eerste 4 maanden van 2021 fors gedaald. Waar vorig jaar in dezelfde periode 19.782 installaties werden opgeleverd, staat de teller nu pas op 7.498.

Kanttekening daarbij is dat nieuwe installaties verschillende stappen moeten doorlopen. Hierdoor worden ze in vele gevallen pas enkele maanden na indienstname door de netbeheerders geregistreerd. Data van het recentste kwartaal zijn dus per definitie onvolledig en volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een onderschatting van de werkelijkheid.

Premie in plaats van terugdraaiende teller

Sinds 1 januari 2021 kent Vlaanderen een nieuwe investeringspremie voor de installatie van zonnepanelen bij particulieren. De invoering van de nieuwe investeringspremie hangt samen met de uitfasering van de terugdraaiende teller en de invoering van de digitale meter.

De maximale subsidie bedraagt dit jaar 1.500 euro. Het premiebedrag wordt jaarlijks aangepast aan de dalende investeringskosten om oversubsidiëring te vermijden. De premie is bovendien begrensd tot 40 procent van de investeringskosten.

Installatiecijfers 2021

Onderstaande tabel bevat de in de periode januari tot en met april 2021 door het VEKA geregistreerde nieuw geïnstalleerde zonnepaneelinstallaties. De vermelde vermogens zijn de omvormervermogens (AC-vermogen):

Vermogenscategorie Aantal installaties Vermogen (omvormer)
Kleiner dan 10 kilowatt 7.498 28,97 megawatt
10 tot 40 kilowatt 17 0,41 megawatt
40 tot 250 kilowatt 44 4,62 megawatt
250 tot 750 kilowatt 2 0,99 megawatt
Groter dan 750 kilowatt
Totaal 7.561 34,99 megawatt

Per provincie is de verdeling van het aantal nieuwe installaties in 2021 als volgt:

Provincie Aantal installaties Vermogen (omvormer)
Antwerpen 1.915 8,85 megawatt
Limburg 973 4,32 megawatt
Oost-Vlaanderen 1.948 9,38 megawatt
Vlaams-Brabant 1.234 5,23 megawatt
West-Vlaanderen 1.491 7,22 megawatt
Totaal 7.561 34,99 megawatt

Bron: Solarmagazine, 20 mei 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

20 reacties

 1. heb zonnepanelen geplaatst met de optie van de meterteller die ik levenslang mocht gebruiken, bevestigd door infrax in 2010. was geen sprake van dat de teller ooit door omstandigheden moest geruild of vervangen worden.
  groen certificaten is een vervolg dat europa belgie in jaren 2002-2003 verplicht heeft om tot 10% eigen groene stroom te produceren, dit moest gehaald worden voor eind 2010 . daar was dus 9 milj. euro voor voorzien.
  open vld heeft hier de kans gezien om de bedrijven mee te laten genieten om het geld te laten op souperen.
  gratis zonnepanelen plaatsen ,(aftrekbare post + subsidies van de overheid + groene certificaten.
  windmolen standplaats , wie dat heeft om te verhuren brengt jaarlijks 25000€ op , 2 windmolens je niet meer te werken.

 2. heb zonnepanelen geplaatst met de optie van de meterteller die ik levenslang mocht gebruiken, bevestigd door infrax in 2010. was geen sprake van dat de teller ooit door omstandigheden moest geruild of vervangen worden.
  groen certificaten is een vervolg dat europa belgie in jaren 2002-2003 verplicht heeft om tot 10% eigen groene stroom te produceren, dit moest gehaald worden voor eind 2010 . daar was dus 9 milj. euro voor voorzien.
  open vld heeft hier de kans gezien om de bedrijven mee te laten genieten om het geld te laten op souperen.
  gratis zonnepanelen plaatsen ,(aftrekbare post + subsidies van de overheid + groene certificaten.
  windmolen standplaats , wie dat heeft om te verhuren brengt jaarlijks 25000€ op , 2 windmolens je niet meer te werken.

 3. roulette spelen maak je meer kans om te winnen , hier verlies je steeds , ook in de toekomst met de electrische auto , ik doe niet meer mee. enken betogen in brussel zal ik bij zijn . 25 000 euro geinvesteerd in zonnepanelen en warmtepomp , nooit zal ik het teugverdienen . Nooit meer !

 4. Op welke basis kan een overheid vandaag nog iemand nog iemand verplichten om het gepruts met zonnepanelen en warmtepompensprookje te volgen en wetende dat het verlieslatend is los van de netwerkproblemen die meer en meer naar boven gaan komen .
  Dank aan visies en bedrieglijke simulaties Vreg en politiek

  1. Op deze moment is er voor een particulier geen enkele reden te bedenken waarom hij in panelen zou investeren al krijgt hij er een batterij gratis bij. Het is gewoon niet rendabel. Een ander verhaal wordt het voor een thuiswerkende zelfstandige die de stroom onmiddellijk in zijn bedrijf kan opgebruiken. Je ziet welke partij voor zijn kiezers zorgt. Ze hadden de regeling Frea enkel voor particulier mogen toe laten. En zo als voorzien de certificaten laten vergoeden uit de winsten van de vervuilende energie bedrijven.. voor het afkopen van hun emissies. Maar die hebben die nooit betaald. Met goedkeuring van de opvolgende regeringen.

 5. En dat hebben we 200 % te danken aan het knoei beleid inzake energie & klimaat van onze regeringen (zowel regionaal als federaal) van de voorbije 40 jaar ! Het begon met Guy VHS (OVLD) en Freya VDB (VOORUIT) onder goedkeurend oog van GROEN die erbij zat voor spek en bonen. Groene stroomcertificaten die men veel te lang in stand hield … Dan was er Annemie Turtelboom (OVLD) met Turteltaks, toen kwam Bart Tommelein (OVLD) met prosumententaks en nog later met slechts 15 jaar terugdraaiende teller inplaats van ongelimiteerd in de tijd, dan was er Lydia Peeters (OVLD) die gewoon vet betaald werd en verder niets deed, vervolgens kwam Zuhal Demir (NVA) en uiteindelijk het besluit van het grondwettelijk hof … Hoera, leve België met zijn veler regeringen, zeer vele politici en instellingen zoals VREG, VREG die behoorlijk gevuld zijn met politieke vriendjes en/of lobby gezanten van energie distributeurs en bovenal de knaller van formaat “niemand is hier verantwoordelijk” maar de gewone burger is hier in het zak gezet, bedrogen, belogen en de planning op termijn is niets anders dan bestelen ! Beleid inzake energie en klimaat op lange termijn is er al helemaal niet … We hebben alleen heel veel schulden en heel veel vet betaalde politieke postjes.
  Beste politici, wordt het geen tijd om hier conclusies uit te trekken ? Jullie moesten jullie schamen !
  Los dit op tijdens de huidige legislatuur (zowel regionaal als federaal) !!! Vermijdt een totale afgang bij de volgende verkiezingen. Stop op Vlaams niveau met die beschamende aalmoes vergoeding en erken moedig dat er ernstige fouten zijn gemaakt verdomme, kijk naar de buurlanden, geef een EERLIJKE prijs voor geïnjecteerde energie, geef burgers die investeerden in groene energie op jullie aangeven de beloofde return op hun investering, dit kan perfect, de beslissing van het grondwettelijk hof staat dit niet in de weg !
  Zorg er op federaal niveau voor dat de betaalde net vergoedingen ook effectief daarvoor gebruikt worden, ons huidig elektriciteit net is duidelijk niet opgewassen tegen de elektriciteit behoeften OF m.a.w. er werd te weinig in infrastructuur geïnvesteerd OF er werden gewoon teveel dividenden uitgekeerd !
  Verwacht jullie alvast aan behoorlijk weerwerk vanwege bedrogen burgers, wees niet naïef, vergeet vooral niet dat het voor wat misnoegde zonnepaneel investeerders betreft al over ongeveer 1 000 000 Vlaamse kiezers gaat, Dit keer waait het echt niet over tegen de volgende verkiezingen al lijkt het daar momenteel een beetje op.
  Beste politici, stop deze domme kamikaze politiek van zelfvernietiging, los dit nog deze legislatuur op !
  Vandaag moeten gewone burgers een proces aanspannen tegen hun regering omdat ze overduidelijk bedrogen zijn en zullen worden ??? Als de politiek dit wint blijkt onweerlegbaar dat onze rechterlijke macht niet objectief los van jullie politici functioneert, dat we geen betrouwbare democratische werking meer hebben … Hoeveel erger, hoe beschamender moet het nog worden voor jullie ontwaken uit de roes van naïviteit ?

 6. Het ziet er niet goed uit voor de hardwerkende, eerlijke zelfstandige installateur van zonnepanelen.
  Leveranciers van dergelijk materiaal moeten ook inleveren.
  De brede massa oordeelt de overheden als onbetrouwbaar.

 7. groen en rood, de ondergang van ons eens zo mooie land. Eerst certificaten voor zonnepanelen, dan na het verlies in de rechtbank tegen de verhoging van de kosten voor de zonnepanelenbezitter, een nieuwe prosumententaks deze maal uitgevonden door de blauwe open vld die ons jaarlijks al zoveel kost door die lul van een verhofstadt met zijn idiote sale&lease back, hoe kom je er op?Weg met dat hele vivaldi geval!!!!

  1. Beste Willy,

   zonnepanelen zijn voor 100% een Vlaamse bevoegdheid, uitgeoefend door rechtse partijen (VLD, CD&V en N-VA). De ombouw van de voordelen van PV tot een zakkenvulleroperatie voor de allerrijksten is voor 100% de schuld van de VLAAMSE RECHTSE partijen. Dus blijf vooral voor die partijen stemmen, dan zullen ze U met plezier in de toekomst ook blijven bedriegen.

   Nee, geef mij maar de federale overheid wantin de rechtse Vlaamse regering ben ik lang alle vertrouwen verloren.

   mvg
   Jan

 8. @flory van keer

  U hebt 100% gelijk! Je mag zoveel nog zoveel uitgeven als je wil aan intelligente apparatuur om dit te compenseren, het zal niet opbrengen. Je kan nooit de capaciteit die de zonnepanelen leveren in de zomer bufferen voor de winter. Je kan dan wel een thuisbatterij plaatsen maar dat is geen buffer voor langere periode. Je kan hier enkel een klein deel van de dagopbrengst opslaan voor de avond. Hier houdt het dan ook op, een buffer aanleggen voor een langere tijd kan je helaas met geen enkel systeem.

 9. Wie slim is en even nadenkt, gaat niet over tot installatie van zonnepanelen in deze tijden, tenzij je verplicht wordt vanwege nieuwbouw of ingrijpende verbouwing. Ik zou al zeker geen warmtepomp meer installeren.

  voorheen was ik pro voor alles wat met schone groene energie te maken had, maar door al dat geknoei en continue wijzigen van de spelregels hoeft het voor mij niet meer.
  het beetje profijt dat je kan hebben met de opwekking van groene energie wordt steeds afgepakt door de grote spelers die de winst in hun zakken stoppen ipv te herinvesteren in de hopeloos verouderde infrastructuur.

  Enfin ze doen maar, de nieuwe installaties gaan achteruit, maar ook oude bestaande installaties zullen niet meer hersteld op ge-upgrade worden. Althans toch niet bij mij. eens defect doe ik daar geen verdere kosten meer aan.

 10. men kan zeggen wat men wil ,zonder terugdraaiende tellen heeft het geen nut om zonnepanelen te plaatsen ,ik noteer elke dag opbrengst en tellers , in de zomer ongeveer 30 kwu en meer met verbruik van ongeveer 5 kwu , in de winter opbrengst van veelal enkele tot geen volle kwu en een verbruik van ongeveer 10 tot 15 kwu , dus als je de overschot van de zomer in de winter niet kunt verbruiken moet ge zeker de investering niet doen

 11. En als het zo verder gaat met de overbelasting van het net, dan heeft het sowieso geen nut nog zonnepanelen te leggen. De omvormers in onze straat schakelen zichzelf uit gedurende de hele voormiddag omdat het net overbelast is bij de minste zonneschijn. Prachtige investering die bijna niets oplevert buiten te hoge spanning op het net, elektrische toestellen die defect gaan en omvormers die de geest geven door het voortdurende op en af schakelen, verlies van certficaten , ondertussen dure stroom verbruiken etc…
  Techniekers van Fluvius zeggen dat ze niets meer voor ons kunnen doen. Het net is te zwak en verouderd.
  Stop met het promoten van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen en digitale tellers, verplichting van zonnepaneelinstallatie in nieuwbouw etc… tot het hoodprobleem opgelost is. Het verouderde net.
  Of wil men nog meer gezinnen tegen zich in het harnas jagen.

 12. Ik doe ook niet meer mee. Alles blijft zoals het is, want elke investering die er goed uit ziet, komt achteraf in je gat bijten.
  Ik was van plan dit jaar een elektrische auto te kopen, maar dat wordt terug een diesel, want ik ben er intussen van overtuigd dat tegen elektrisch rijden ook een strafexpeditie gaat volgen.

 13. 7498 particuliere installaties, en hoeveel daarvan zijn er verplicht doordat het nieuwbouw of zware renovaties bereft. Vrijwillig plaatsen zal nu wel een tijdje achterwege blijven…… tot de overheid weer wat nieuws uitdenkt om aan onze centen te zitten.
  Grrrr

  1. Van die nieuwe installat8es die dit jaar geplaatst zijn is het merendeel van contracten afgesloten in 2020 en die nietmeer geplaatst geraakten in 2020 waardoor de installateurs nu met hun vingers staan te draaien ( werkloos) zoals vorige maal na het afschaffen van de certificaten voor de partikulier.alles voor de bedrijven niets voor de partikulier. Dat is hun motto en zolang dit systeem niet verandert zal men ons steeds in de zak zetten.

 14. De nieuwe regelingen zijn beschamend voor de partikulier t.o.v de bedrijven. Iemand die vroeg zonnepanelen gelegd heeft en later uitgebreid heeft wordt volledig in de kou gezet met de uitleg van dat ze met de eerste installatie alleen rekening kunnen houden, alhoewel ze alles weten over onze installaties.
  Dit is een echte schande meer kan ik er niet over zeggen!!!!!!

 15. Groene dictatuur? Met regels die gemaakt en constant veranderd worden door rechtse partijen? (VLD, N-VA, CD&V).
  Zo kunnen partijen als N-VA natuurlijk niet verliezen in de politiek, als zelfs al hun geknoei aangewreven worden aan de andere kant die met je gepruts niets te maken hebben…

 16. Wie doet nu nog mee aan een spel waarvan men tijden s het spel permanent de regels verandert .
  Slechter dan een casino .
  Het is een groene dictatuur die blijkbaar iedereen blindelings met volgen met wetten ,regels en taxen
  her en der . Onhoudbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS