zon en wind
Vlaanderen haalt doelstellingen voor groene stroom niet ondanks sterke score zonneproductie

Vlaanderen lijkt haar doelstellingen voor de productie van groene stroom net niet te halen.  Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

In het Energieplan 2020 van de ontslagnemende Vlaamse regering staan doelstellingen om de productie van groene energie in Vlaanderen stelselmatig op te krikken. In 2016 produceerde Vlaanderen nog 7.365 GWh groene stroom. In 2020 moet dat cijfer met meer dan 40 procent gestegen zijn naar 10.519 GWh.

De productie van groene stroom in Vlaanderen zit zeker in de lift. Zo was er volgens VEA in 2017 een groei van 8,1 procent en in 2018 van 6,3 procent. Maar terwijl Vlaanderen in 2017 nipt het vooropgestelde doel van 7.933 GWh haalde, lijkt het doel voor 2018, 8.650 GWh, net niet gehaald te zijn. Volgens een inschatting van het Vlaams Energieagentschap is Vlaanderen vorig jaar blijven steken op 8.461 GWh, of 2,2 procent onder de doelstelling.

Door de stijging van het aantal zonnepaneleninstallaties en door het uitzonderlijk zonnige jaar is de doelstelling op het vlak van zonneproductie vorig jaar ruimschoots gehaald (5 procent boven de doelstelling). Wat productie door windturbines op land betreft, werd de doelstelling op een haar na gehaald (0,8 procent onder de doelstelling).

Biomassa

Vooral de productie van groene stroom uit biomassa (8 procent onder de doelstelling) en biogas (11 procent onder de doelstelling) bleef onder de verwachtingen. Voor biogas verwacht het VEA trouwens dat ook de doelstellingen voor 2019 en 2020 niet gehaald zullen worden. “Dit wordt verklaard doordat een aantal installaties uit dienst zijn genomen en een aantal geplande projecten niet of na 2020 zullen worden gerealiseerd.” Er is volgens het VEA wel een grote biogasinstallatie gepland van 19,8 MWe waardoor de subdoelstelling met vertraging haalbaar is.

Energieplan 2030

Vorig jaar lanceerde de Vlaamse regering met het ontwerp Energieplan 2030 ook doelstellingen met 2030 als horizon. Het doel is om de productie van groene stroom uit zon en wind bijna te verdubbelen. Zo moet er bijvoorbeeld jaarlijks 300 MWe aan zonnecapaciteit bijkomen, een doelstelling die volgens het VEA haalbaar is. Wat windturbines betreft, ligt het gemiddelde groeiritme wat lager dan de huidige jaarlijks beoogde groei van 150 MWe per jaar. Tussen 2021 en 2030 wordt gemikt op 51 MW/jaar. “Er wordt een lagere groei vooropgesteld omwille van de beperkende factor van beschikbare ruimte”, klinkt het.

Voor biomassa wordt rekening gehouden met een dalende productie, maar voor biogas is dan weer sprake van een lichte stijging “omdat wordt uitgegaan van 10 bijkomende installaties voor vergisting van GFT en bijkomende pocketvergisters in de landbouwsector”.

Bron: VRTnws.be, 31 juli 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. zolang be bestuurd wordt door op macht beluste politiekers die totaal geen voeling hebben met wat de mensen bezighoud,om de haverklap de spelregels veranderen,en met verplichte speeltjes op kosten van de consument blijven afkomen zullen ze hun doelstellingen nooit halen.
  wanneer je de moeite doet om na te gaan wat de mensen in deze bezighoud is het heus niet zo moeilijk om conclusie’s te trekken.
  motiveer de mensen in plaats van ze te demotiveren zoals nu al jaren gebeurd door politiek vreg fluvius en anderen.
  heel het energiegebeuren is 1 grote verdoken belastingbrief,bedrog op grote schaal.
  elke privefirma die zijn klanten zo behandelt gaat binnen de kortste keren overkop.

  1. Inderdaad; alleen al het feit dat je op deze verschillende blogs zoveel verkeerde interpretaties en beweringen over zonnepanelen en digitale meters en net-tarieven terugvindt is het bewijs dat noch de regering noch de Vreg erin slaagt om een duidelijk en afdoend energiebeleid in elkaar te steken en dat aan de consumenten duidelijk kan uitleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS