Zonnepanelen
Vlaanderen kent 4,6 miljoen euro aan subsidie toe bij eerste call groene stroom

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft 4,6 miljoen euro subsidie toegekend aan zonnepanelen en windmolens via de allereerste call groene stroom van 2021. Het gaat om 25,5 megawatt aan zonnepanelen.

Het VEKA organiseerde tussen 17 mei en 3 juni de eerste call groene stroom. In drie weken zijn 90 projecten ingediend, die samen bijna 7,5 miljoen euro steun aanvroegen.

5 miljoen euro budget

In totaal maakte minister Demir van Energie 5 miljoen euro vrij voor de call: 4,25 miljoen euro voor zonnepanelen op gebouwen en 750.000 euro voor drijvende zonnepanelen, zonnepanelen op ‘marginale’ gronden – zoals bijvoorbeeld bermen – en kleine en middelgrote windturbines.

Zij is enthousiast over het succes van het nieuwe steunsysteem voor groenestroomprojecten: ‘Dit nieuw steunsysteem mist zijn doel niet. Met het beschikbare budget kunnen we meer groene stroom produceren en boeken we meer klimaatwinst zonder het te voelen in onze energiefactuur.’

88 procent

Ruim 90 bedrijven dienden een aanvraag in bij de nieuwe subsidieregeling en vroegen voor 7,5 miljoen euro subsidie aan.

84 aanvragen, oftewel 93 procent, is door het VEKA ontvankelijk verklaard. 79 subsidieaanvragen kwamen in aanmerking voor rangschikking, oftewel 88 procent.

Tot 57,74 euro

In subcall 1 ‘Zonnepanelen op marginale gronden, drijvende zonnepanelen en kleine en middelgrote windturbines’ zijn in totaal 9 aanvragen gerangschikt en hebben 8 aanvragen subsidie toegekend gekregen. De winnende biedingen gaan van 17,39 euro tot 57,74 euro steun per megawattuur. Daarmee blijven de winnende projecten duidelijk onder het vastgelegde maximum van 22 euro per megawattuur voor zonnepanelen op marginale gronden, 33 euro per megawattuur voor drijvende zonnepanelen en 74 euro per megawattuur voor projecten op basis van windenergie. De maxima werden in deze eerste call vastgelegd volgens de waarden van de productiesteun die in het oude steunsysteem van groenestroomcertificaten voor dergelijke projecten beschikbaar waren.

In subcall 2 ‘Overige zonnepanelen’ zijn in totaal 70 aanvragen gerangschikt en hebben 59 aanvragen subsidie toegekend gekregen. De winnende biedingen gaan van 3,21 euro tot 15,00 euro steun per megawattuur. Daarmee blijven de winnende projecten duidelijk onder het vastlegde maximum van 22 euro per megawattuur.

Bron: Solarmagazine.nl, 11 oktober 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

5 reacties

  1. Wanneer gaan we eens verstandige ministers krijgen die subsidies afschaffen, politici leren nooit van hun fouten.

    Het is niet alleen wat ze verdienen (teveel) maar wat ze verkeerd doen !

  2. Subsidies komen volledig uit de zakken van de werkende mensen. Bovendien verdienen heel wat ambtenaren er een mooi loon mee, zonder hard te werken. Besluit: schaf ze allemaal af en laat de economie rustig zelf zijn weg vinden.

  3. De regering heeft geld te kort en smijt het langs ramen en deuren naar buiten aan zij die dit al kunnen betalen! De gewone burger is weer de dupe en zal van de mega winsten, opbrengsten van de verkoop energie mede gemaakt door deze subsidie, niet kunnen genieten. Armen worden armer, rijken worden MEGA rijk. Belgische en Vlaamse logica hé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS