Dak zonnepanelen Futech klant
Vlaanderen overschrijdt kaap van 400.000 zonnepaneleninstallaties

Vlaanderen telt meer dan 400.000 zonnepaneleninstallaties. Eind augustus stond de teller op 404.307 installaties, al kan dat cijfer nog naar boven bijgesteld worden. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Vlaanderen wil de productie van groene energie stelselmatig opkrikken. Het eerdere Energieplan 2020 van de ontslagnemende Vlaamse regering mikte op een stijging van 40 procent tussen 2016 en 2020. En in het ontwerp Energieplan 2030 is nog eens sprake van een verdubbeling van de groene stroom uit wind en zon tussen 2020 en 2030. Zo moet er bijvoorbeeld jaarlijks 300 MWe aan zonnecapaciteit bij komen, een doelstelling die volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) haalbaar is.

De cijfers voor zonnepaneleninstallaties ogen alvast gunstig. Zo is de kaap van 400.000 installaties in Vlaanderen intussen overschreden. Bovendien zijn er tussen januari en eind augustus dit jaar zeker 39.850 installaties bijgekomen (een cijfer dat nog kan oplopen). Dat zijn er zo’n 7.000 meer dan de 32.885 installaties in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Energie Lydia Peeters. Volgens de Open Vld-minister zit Vlaanderen “op schema om haar doelstellingen op het vlak van zonneproductie te halen”. “Vorig jaar maakten we een behoorlijke inhaalbeweging en haalden we onze doelstelling ruimschoots. Het lijkt ons op basis van deze cijfers dus ook haalbaar om onze doelstelling voor 2019 te behalen”, klinkt het.

Bron: Lydiapeeters.be, 10 september 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

  1. Als er jaarlijks 300 Mw moet bijkomen zijn dit jaarlijks 50000 installaties van 6 Kw. Maar kunnen er nog zoveel bijkomen in Vlaanderen?
    Er zijn er al 400000 geplaatst en volgens hun eigen onderzoek is dat een gemiddelde van 50 / 1000 inwoners.
    Ze berekenden dat er 400 W per inwoner geïnstalleerd is.
    Wat men bij de VEA vergeet is dat zonnepanelen niet per inwoner kan gerekend worden. Het plaatsen gebeurt meestal bij gezinnen met minimum 2 inwoners per installatie en bijna uitsluitend bij eigenaars en niet bij huurders. In Vlaanderen zijn er 67% eigenaars. Inwoners leven ook niet allemaal in eengezinswoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen. De capaciteit is dus niet afhankelijk van het aantal daken die geschikt zijn maar wel van het aantal gezinnen (leeftijd tss de 30 en 65j) die wonen in een eengezinswoning die geschikt is voor zonnepanelen (niet op appartementen of bosrijke omgevingen). Ik heb het max aantal berekend aan de hand van demografische bevolkingscijfers van 2019 en dat zijn er in Vlaanderen max 600000. Als je dan weet dat er al 400000 geplaatst zijn dan schieten er maar 200000 meer over en als al die gezinnen met een ritme van 50000 /jaar zonnepanelen plaatsen dan is het binnen 4 jaar afgelopen bij de particulieren. Ik voorspel dus dat bij de particulieren er nog max 4 keer 300 Mw kan bijgeplaatst worden. Absoluut onvoldoende om de norm van 2030 te halen. De toekomst van zonne-energie ligt niet bij particulieren maar bij bedrijven. De toekomst ligt eigenlijk niet bij zonne-energie maar wel bij off-shore windenergie : kijk maar naar de stroomvoorspeller op energiesparen.be

  2. Ik vraag mij af hoeveel van de nieuwe installatie, dit jaar, bij NIEUWBOUW zijn geïnstalleerd om aan hun “energiepunten” te komen….

  3. als Lydia Peeters dit wil bereiken, zullen de voorwaarden en regels toch moeten veranderen, nu laten de mensen zich nog vangen door beloftes, die nooit zullen worden nagekomen,Ik vraag mij af waarom er niemand kan uitleggen wat er de komende jaren gaat veranderen, als ze de waarheid schrijven valt alles stil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS