Zuhal Demir
Vlaanderen start communicatiecampagne om vertrouwen burgers in zonnepanelen te herstellen

De Vlaamse Regering werkt in samenwerking met onder meer netbeheerder Fluvius aan een communicatiecampagne over de energietransitie waarbij ook gepoogd wordt het vertrouwen bij burgers in zonnepanelen te herstellen.

Dat meldt de minister naar aanleiding van vragen in het Vlaams Parlement.

Zonneplan

Staf Aerts van Groen vroeg minister Demir onder meer of zij een brede sensibiliseringscampagne op poten gaat zetten om burgers, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en bedrijven te overtuigen om in zonnepanelen te investeren.
Robrecht Bothuyne van CD&V wilde in aanvulling hierop van de minister weten of het doel uit het Zonneplan en Klimaatplan om jaarlijks 300 megawatt zonnepanelen te installeren tot 2025 niet in gevaar komt door de dit jaar sterk gedaalde verkopen.

Toevloed

Demir stelt dat de verkoopcijfers van dit jaar niet zomaar vergeleken mogen worden met vorig jaar. ‘De meeste huishoudens die plannen hadden om zonnepanelen te plaatsen, hebben dat nog snel gedaan eind vorig jaar, omdat ze op die manier hoopten nog binnen het systeem van de terugdraaiende teller te vallen. We zien dat ook in de toevloed in de maanden november en december van vorig jaar. Het is dus logisch dat de eerstvolgende maanden daarna minder mensen investeren.’

8,7 jaar terugverdientijd

Volgens de minister is de huidige terugverdientijd van zonnepanelen aantrekkelijk genoeg en zelfs lager dan eerder door de regering voorzien. ‘Wat de huishoudens betreft, heeft de Vlaamse Regering vorig jaar premies voorzien om kleinschalige PV-installaties voldoende aantrekkelijk te houden. Daarbij werd de premie voor dit jaar vastgelegd op 300 euro per kilowattpiek tot 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek tussen 4 en 6 kilowattpiek, wat volgens de simulaties een terugverdientermijn van 10 jaar zou opleveren. Als we nu dezelfde simulatie opnieuw maken, zien we echter dat de investeringskost ondertussen sneller is gedaald dan toen werd verwacht. Daarnaast is ook de opbrengst uit elektriciteitsaankoop en uit de terugleververgoedingen hoger dan destijds geraamd. Daardoor verlaagt de terugverdientijd naar 8,7 jaar. Het blijft dus een bijzonder aantrekkelijke investering als je weet dat zonnepanelen gedurende 20 tot 25 jaar stroom opwekken.’

Communicatiestrategie

De Vlaamse Regering werkt volgens Demir op dit moment samen met verschillende partners, waaronder Fluvius, een communicatiestrategie uit over de hele energietransitie. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we goed brengen wat die energietransitie betekent en wat een individu daarbij kan betekenen. Die actie is gepland voor het najaar. Daarbij zullen de voordelen van zonnepanelen natuurlijk ook aan bod komen.’

Tom De Meester van PVDA is ontevreden met het antwoord van de minister. ‘We gaan onze eigen, lage, zelf opgelegde zonne-energiedoelstelling van bijna 7 gigawatt tegen 2030 niet halen. Met alle respect maar er zal echt wel meer nodig zijn dan een communicatiecampagne in het najaar. Het probleem is niet dat mensen niet goed geïnformeerd zijn. Het probleem is dat er dringend een ander beleid moet komen, waardoor burgers opnieuw goesting krijgen om mee te investeren in die hernieuwbare energie.’

Bron: Solarmagazine.nl, 18 juni 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

48 reacties

 1. Hoh!!?? Zijn die nu achterlijk daar??? Het vertrouwen van de consument herstellen!!! Met een communicatiecampagne!!!! Ze hebben ons eerst bedonderd en driedubbel genaaid met onze zonnepanelen!!!! (Turtelboom, Tommelein, Peeters en nu Demir… Eerst de prosumententaks dan de slimme, domme meter om ons vervuilende, kortlevende batterijen aan te praten als we er toch nog iets zouden willen uit halen…. openvld en nva hebben de terugdraaiende meter afgeschaft en nu zouden ze ons met goede nieuws shows weer terug willen winnen… geef ons de terugdraaiende teller terug!!!! dan pas heb je ons vertrouwen een beetje terug!!!! Bende dieven! Hetzelfde met die elektrische wagen die ze door onze strot aan het duwen zijn… die batterijen en de productie ervan zijn veel keren meer co belastend dan een diesel van de laatste generatie. Er wordt kinderarbeid in Afrika gebruikt voor delfstoffen voor ons batterijen en die batterijen gaan ook niet lang mee, waar gaan die afgedankte batterijen dan naartoe? Als iedereen elektrisch rijd, en bijgevolg telkens moet laden; hoelang gaat het duren eer er een tekort aan stroom is, als het oa windstil is? Jongens jongens…. zorg dat de terugdraaiende teller er weer komt en lanceer dan een communicatiecampagne dan ga je tenminste iets geloofwaardiger overkomen en dan ben ik bereid weer zonnepanelen aan te schaffen.

 2. Communicatie ?? Ik ben zéér benieuwd
  ==> Graag duidelijke en ondubbelzinnige antwoorden op volgende vragen waarop ik reeds maanden tevergeefs probeer antwoord te krijgen vanwege de diverse instanties … ?!

  Geachte,

  Hierbij vragen over de werking van de nieuwe digitale meter bij MONO-FASE injectie van PV en omvormer en GELIJKTIJDIG verbruik , verdeeld over 3 FASE :

  Hierbij 2 voorbeelden waarbij steeds de vraag :
  Staat de Digitale meter op dat ogenblik stil (= exact zoals nu het geval is bij de analoge teller)
  OF …
  Wordt er injectie en verbruik geteld … (in dat geval zullen alle eigenaars van zulke installaties nogmaals extra belazerd worden)

  Voorbeeld privé woning A :
  ==> injectie van omvormer 1 van 3000 W in fase 1
  + omvormer 2 van 3000 W in fase 2
  ==> en gelijkertijd verbruik van 2000 W uit fase 1 en 2000 W uit fase 2 en 2000 W uit fase 3
  vraag : wat doet de digitale kWh meter op dat ogenblik ?
  stilstaan ?
  of 4000 W injectie en 4000 W verbruik ?

  Voorbeeld privé woning B :
  ==> injectie van 1 omvormer van 4500 W in fase 1
  ==> en gelijkertijd verbruik van 1500 W uit fase 1 en 1500 W uit fase 2 en 1500 W uit fase 3
  vraag : wat doet de digitale kWh meter op dat ogenblik ?
  stilstaan ?
  of 3000 W injectie en 3000 W verbruik ?

  Dank bij voorbaat voor uw antwoorden
  Met vriendelijke groeten,

   1. Hartelijk dank aan W. Janssens voor deze info 🙂

    … wat eigenlijk (jammer genoeg) nogmaals aantoont dat het huidige “communicatie – gebeuren” vanwege de diverse instanties een “mager beestje” is want ik probeer reeds maanden tevergeefs om dat antwoord te krijgen … ?!

 3. De regering, de vreg claimen de zon, maar de zon is van iedereen. Ze moeten de mensen met zonnepanelen en terugdraaiende teller gerust laten. We zijn investeerders van het eerste uur. Ze moeten elke zonnepanneelbezitter een terugdraaiende meter bezorgen OFWEL de stroom die op het net gezet wordt vergoeden aan tariefprijs die men betaald bij afname. Dit zijn de enige twee oplossingen maar de keuze voor de conument moet vrij zijn. Wij vlamingen zijn veel te braaf, zoveel is duidelijk.

 4. ik laat mij niet voor de zoveelste keer in de zak zetten,de batterij blijft buiten en binnen een paar jaar verkoop ik hier heel het boeltje.DAt ze hun problemen zelf oplossen (zakken vullers)altijd maar een ander bestelen omdat ze zelf niet aan hun groene stroom kunnen geraken die voorop gesteld is door EUROPA,dat ze zelf hunne stont opkuisen !!!!!

 5. Geef nu iedereen de raad niet meer te investeren in al die en simulaties leugens .Ben al tweemaal bedrogen in dat verhaal en beloftes .
  En nu nog het asociaal VREG capaciteitstarief voor de kleine verbruiker die nog eens gepluimd wordt
  voor zijn levensstijl .Gewoon schandalig van de politiek zonder rood te worden of ontslag te nemen .
  Het is altijd een ander

 6. Geef nu iedereen de raad niet meer te investeren in al die en simulaties leugens .Ben al tweemaal bedrogen in dat verhaal en beloftes .
  En nu nog het asociaal VREG capaciteitstarief voor de kleine verbruiker die nog eens gepluimd wordt
  voor zijn levensstijl .Gewoon schandalig van de politiek zonder rood te worden of ontslag te nemen .
  Het is altijd een ander

 7. Mijn vertrouwen in de netwerkbeheerders is totaal zoek. Eerst het prosumenten tarief waarvan de berekening compleet foutief is aangezien deze bepaald is op het max vermogen van de omvormer terwijl dit vermogen nooit gehaald wordt.
  Nu de thuis batterij waarbij je moet toelaten dat de controle van energie afgifte volledig door de netwerkbeheerder wordt gedaan.

  Mijn interesse gaat naar een thuisbatterij waar men off de grid kan gaan. Overdag opladen en s’avonds off de grid de geproduceerde energie verbruiken.
  Voor minder ga ik niet.

 8. Hoe vertrouwen herstellen ! de mensen zijn een gedeelte van de opbrengst van de panelen kwijt, door met voorbedachtheid deze digitale dief te ontwikkelen.

 9. Vertrouwen terug winnen zal niet lukken bij mensen die al zonnepanelen hebben. Spijtig genoeg bij anderen waarschijnlijk wel waardoor ze er steeds maar mee blijven weg komen. Een batterij zal niet helpen, die ik hier heb krijgen ze ook niet deftig werkend. al vanaf het begin weigert dat ding dienst, telkens wel een interventie waardoor het dan even goed gaat na de winter terug miserie. nu laad ze niet meer bij maar krijg nu zelfs geen reactie meer van IIumen. hier zit ik dan met een batterij die dienst weigert. Een boze klant van Ilumen.

 10. mijn tweede thuis batterij heb ik afgekoppel , eerste in garantie hersteld voor de tweede heb ik wer geen wifi conectie dus werkt niet deze baterij kost veel geld nu er enkel het oranje lampje knipperd .
  heeft hier al een opmerking voor gemeld maar geen reactie gekregen .
  mijn milieu interesen is sterk gedaald dank zij onze politiekers

 11. Ook met hun extra belasting op pensioensparen hebben ze ons goed liggen gehad.
  Misschien kunnen ze hiervoor ook een campagne voeren ……

 12. Hier moet de overheid zijn geld niet insteken. Normale mensen worden voor dergelijke praktijken vervolgd en veroordeeld. De overheid komt met zijn oplichtingspraktijken gemakkelijk weg.
  Dat er al een onderscheid wordt gemaakt tussen vlaanderen en Wallonië is op zich al erg. Geen enkele zogenaamde vlaamse partij hebben gehoord hierover.
  Bij de volgende verkiezingen zal het Pvda zijn die mijn stem krijgt. Deze komen nog op voor onrechtvaardigheden.

  Gegroet aan alle politieke zakkenvullers.
  Mag eigenlijk schrijven wat ik wil, want deze lezen dit toch niet. Naar de stem van de bevolking wordt niet geluisterd. Hun eigen gewin en programma gaat voor

 13. Het vertrouwen herstellen? Beseffen jullie nog wel wat dat betekent? Vertrouwen ontstaat wanneer 2 partijen een overeenkomst maken en nadien die overeenkomst ook nakomen en respecteren!!
  Dat is iets waar ons politiekers dus echt geen kaas hebben van gegeten want dan hadden ze de terugdraaiende teller zeker niet afgeschaft. En zich nu verstoppen achter het grondwettelijk hof is ook een flauwe uitleg. De info’s, om die terugdraaiende teller te laten voortbestaan, waarop de administratie had moeten reageren hebben maanden op het bureau gelegen en ze hebben het niet gezien. Goed voor 1 miljoen mensen te bestelen. En nu dat vertrouwen herstellen? Denken jullie nu echt dat wij zulke onnozelaars zijn om daar terug nog in te geloven. Mijn leven lang moeten ze mij niet meer spreken van die groene energie en samen ervoor gaan. Ga maar alleen en besteel iemand anders.
  Bovendien bedriegen jullie nu al de nieuwe toekomstige mensen die zonnepanel zouden willen installeren. Die terugverdientijd zit ver boven de 10 jaar want :
  TEN EERSTE : je kan maximaal 45 % van al je geproduceerde electriciteit direct gebruiken op voorwaarde dat je er dan bovendien op toeziet dat je enkel verbruikt als de zon schijnt. Een onmogelijke opdracht. Dus die 45 % is nog behoorlijk overschat.
  TEN TWEEDE : Als je al een batterij zou aankopen weet dat in de zes wintermaanden, wanneer je die batterij het meest nodig hebt, slechts in 1 op de 4 dagen uw batterij van 2,5 k W kunt opladen. In doe 3 andere dagen is er gewoon niet voldoende zonnelicht om die batterij nog op te laden naast je dagelijks verbruik.
  Laat je dus niet zo maar overtuigen om nog zonnepanelen te plaatsen. Ze, onze politiekers, stellen het echt veel mooier voor dan het in werkelijkheid is. Jammer dat ze nog zoveel mensen gaan opzadelen met investeringen waarvan enkel zij het grote profijt zullen genieten. Ik kan je er alleen maar voor waarschuwen. Voor mij is er op geen enkele manier nog sprake van deelnemen aan initiatieven van groene energie en aanverwanten.

 14. Met de volgende verkiezing zal ik met plezier gaan stemmen en ik hoop dat de prutsers eruit liggen verdomme…. EENDRACHT MAAKT MACHT.

 15. Met de volgende verkiezing zal ik met plezier gaan stemmen en ik hoop dat de prutsers eruit liggen verdomme…. ( de onverkozenen ERUIT) EENDRACHT MAAKT MACHT.

 16. Eén enkele mededeling is al wat nodig is om het vertrouwen terug te winnen: de terugdraaiende teller wordt opnieuw ingevoerd. Stop met het leugenachtige gewauwel en met de bedrieglijke adviezen. Er is een kapitale fout gemaakt en die dient rechtgezet te worden.

 17. Wie er nu nog instapt is meer dan dom .
  De terugdraaiende teller is de enige goede oplossing en dat weet iedereen .
  De rest werkt niet als de zon weg is en in de winter .
  We zitten in een groene dictatuur met veel onkunde ,gepruts en leugens .
  Het stopt niet .

  1. “Groene dictatuur”? Richt Uw frustraties op de juiste personen aub. Groen zit niet eens in de Vlaamse regering. Dit heeft niets te zien met groen, maar alles met een RECHTSE regering die haar burgers aan het bestelen is…

 18. christiane
  De reden dat ze iedereen een digitale meter willen aansmeren heeft als enig doel ;Dat zij de volledige controle
  hebben over onze meter zodat ze bij een te hoge injectie (bij zonnig weer)zelf kunnen ingrijpen zo dat je omvormer
  blokkeert en je GEEN productie meer hebt ( WIM) omdat de netkabels die overproductie niet aankunnen.
  Zwaardere kabels leggen is een dure aangelegenheid voor Fluvius.
  Eind de jaren 70 hebben ze iedereen gestimuleerd om een electrische verwarming te plaatsen .;:geen uitstoot .
  milieuvriendelijk .(wij zijn er ingetrapt )Nu moet iedereen een electrische wagen kopen .
  conclusie:geen enkel vertouwen meer.Ik betaal . nu een hoge verwarmingsfaktuur(vervuiler betaalt !!!!!!!!!

 19. Eerst word ik geconfronteerd met een gelegaliseerde diefstal van 1400 Kwh/jaar. 1400 x 30 cent is 420 euro. Zij noemen dat prosumententarief. Straks in het nieuw systeem moet dat niet meer betaald worden. Maar dan zullen ze mij bestelen van tenminste 2400 Kwh of 720 euro. Als je dat niet wil, kun je nog altijd investeren in batterijen voor een bedrag van 10.000 euro. Zelfs dan kun je nog niet alles opslaan en dure stroom van het net betalen. Wat brengen onze investeringen dan eigenlijk op? Voor de schone schijn gaan ze nu een pak geld gooien tegen een campagne, die wij als belastingbetaler ook zullen betalen. Of komt dat geld van Sinterklaas misschien?
  Neen, denk er niet aan. Het vertrouwen is weg en blijft weg.

  1. Sinterklaas bestaat (of bestond) echt in zonnepanelen-land.
   Freya Van den Bossche! 450 euro per megawattuur zonnestroom (2008)
   Resultaat: een berg zonne-schulden… die dan later politiek zou opgelost worden door de Turteltaks…
   Door al die politieke onkunde zijn we nu, 13 jaar later, nog steeds Freya haar sinterklaas cadeau aan’t afbetalen…

   1. Weet dat deze groenestroomcertificaten steeds worden doorverkocht aan bedrijven die zich niet aan de norm kunnen houden met hun oudere installaties. Ik heb het een tijdje in de gaten gehouden en kon het mooi volgen op de site van flufius. Probleem is echter dat het geld niet terug vloeit naar dezelfde kas maar naar deze van de sociale zekerheid.

 20. Te laat om mensen te overtuigen ,wij burgers kunnen beter rekenen . Bedriegen mogen wij burgers niet . Andere blijkbaar wel. Ook in het verhaal electrische auto kunnen ze mij niet meer overtuigen. Ook mijn auto kocht ik voor 20 jaar mee te rijden ,t Was een flinke investering, Ik betaal ook jaarlijks mijn autobelastingen , net als iedereen. Maar ik mag niet overal nog komen. Tenzij ik de kas sponser, dan is mijn auto weer zuiver .Dit probleem had zichzelf opgelost .Nee je moet veel rijden ,veel in t kaske doen, en veel vervuilen. Dan hoef je geen 20 jaar met je auto te rijden . Slim gezien.Wanneer zal men er iets aan doen ??

 21. Hoe simpel kan een oplossing zijn geef de mensen hun terugdraaiende terug
  Ik ben er zeker van dat de mensen terug zonnepanelen gaan leggen
  Want een terugdraaiende dat is mijn batterij

 22. DENKEN DIE LEUGENACHTIGE BEDRIEGERS dat een campagne(wie betaald?) het vertrouwen gaat herstellen?
  wie heeft nog vertrouwen in de politiek en/of de energiewereld?
  wat ze sinds jaaaaaren verkloot hebben denken ze op te lossen met een campane?
  IK DENK HET NIET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 23. Ik heb reeds jaren zonnepanelen, sinds maanden valt mn omvormer uit, dit door teveel installaties op het net…ze sturen ons bij Fluvius van het kastje naar de muur, metingen doen, zeggen dat het in de Limburg nog erger is, niets word eraan gedaan, en intussen niets van opbrengst, toevallig is het bij 3 buren, en hebben we alle 3 een digitale meter..

 24. Ze mogen campagne voeren wat ze willen : ze hebben in het verleden al heel dikwijls laten blijken dat ze een totaal onbetrouwbare zakenpartners zijn. Doordat alles om de 4 jaar verandert voelt niemand zich gehouden aan afspraken, en neemt niemand échte verantwoordelijkheid. Ik zal wel investeren in projecten bij partners die niét boven de wet staan.

 25. Terugdraaiende teller terug invoeren zou inderdaad het vertrouwen van de mensen aansterken. En met de digitale meters kan er perfect een afrekening gemaakt worden. En waarom krijgen wij maar 4 eurocent per geïnjecteerde kilowatt terwijl deze verkocht wordt voor veel duurder.

  1. Rudy vraagt: “En waarom krijgen wij maar 4 eurocent per geïnjecteerde kilowatt terwijl deze verkocht wordt voor veel duurder.”

   Simpel – omdat de rechtse politieke partijen en de netbeheerders met de digitale teller een gelegaliseerde diefstal op stapel hebben gezet. Wij produceren nu spotgoedkope groene zonnestroom die zij dan weer duur kunnen verkopen. Tel uit hun winst.

 26. alleen terugdraaiende teller is interessant de rest is fake .IN DE zomer
  productie weggeven en in de winter
  kopen
  Asociaal capaciteitstatief voor kleine verbruiker op de koop toe
  Niemand gelooft dit nog

  1. Citaat: . “Het probleem is dat er dringend een ander beleid moet komen, waardoor burgers opnieuw goesting krijgen om mee te investeren in die hernieuwbare energie”

   Als dat het probleem maar was…. Nooit maar dan ook nooit meer help ik mee met overheidsplannen. Altijd veranderen ze de regels terwijl het spel bezig is waardoor onze berekeningen overhoop liggen. Alleen diegenen die weer eens met ons geld deze campagne mogen voeren zullen er beter van worden.

 27. Het geval minister Dedonder, generaal Boucké , hier zien we hoe ministers werken en hoe ze te vertrouwen zijn, België is failliet en men moet geld hebben en alle wegen, manieren zijn goed. Mijn vertrouwen is helemaal zoek.

 28. Vlaanderen probeert het vertrouwen van de burger te herstellen …?

  Geen blablabla , eenvoudig weg de terugdraaiende teller terug invoeren . Zorgen dat de Vreg een ondersteuning vormt voor de energieleveranciers en zeker ook voor de eindverbruikers .
  Het grondwettelijk hof werkt met twee maten en twee gewichten , in Wallonië kan de terugdraaiende teller wel , bij ons niet , probeer dat maar iemand diets te maken ??!!
  Een eenvoudige beslissing lost alles op , men vergeet al te dikwijls dat de eindverbruiker klant is en dat de nutsbedrijven zich aan de klant dienen aan te passen en niet andersom zoals nu het geval is .

  1. Eerst word ik geconfronteerd met een gelegaliseerde diefstal van 1400 Kwh/jaar. 1400 x 30 cent is 420 euro. Zij noemen dat prosumententarief. Straks in het nieuw systeem moet dat niet meer betaald worden. Maar dan zullen ze mij bestelen van tenminste 2400 Kwh of 720 euro. Als je dat niet wil, kun je nog altijd investeren in batterijen voor een bedrag van 10.000 euro. Zelfs dan kun je nog niet alles opslaan en dure stroom van het net betalen. Wat brengen onze investeringen dan eigenlijk op? Voor de schone schijn gaan ze nu een pak geld gooien tegen een campagne, die wij als belastingbetaler ook zullen betalen. Of komt dat geld van Sinterklaas misschien?
   Neen, denk er niet aan. Het vertrouwen is weg en blijft weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS