Dak zonnepanelen Futech klant
Vlaanderen subsidieert opnieuw zonnepanelen: tot 1.500 euro steun

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft opnieuw steun voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van gezinnen. Het maximum steunbedrag per project is gelimiteerd tot 1.500 euro.

Ruim vijf jaar geleden werd de steun voor nieuwe zonnedaken bij particulieren, via de toekenning van groenestroomcertificaten, afgeschaft. Eigenaars van zonnepanelen kunnen sindsdien dankzij het systeem van de terugdraaiende teller wel nog een rendement boeken op hun installatie, maar die regeling loopt dit jaar af.

Om investeringen in zonnepanelen interessant te houden voert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een premie in. Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op zijn dak plaatst, kan tot 1.500 euro aan steun krijgen. Dat is een serieuze aanmoediging, want een installatie kost tegenwoordig gemiddeld 5.000 tot 5.500 euro.

‘De meeste zonnepanelen zijn vandaag in minder dan 10 jaar terugverdiend, en dat wil ik zo houden’, zegt Demir. Ze noemt zonne-energie een van de bouwstenen van de toekomst. ‘We moeten er sterk op blijven inzetten.’

De steun is afhankelijk van de grootte van het zonnedak. De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. Daarboven is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

Oversubsidiëring

De premie geldt alleen voor bestaande woningen (bouwaanvraag voor 2014) en zal lopen tot eind 2024. Om oversubsidiëring – zoals indertijd met de veel te royale groenestroomcertificaten – te vermijden wil Demir het premiebedrag jaarlijks aanpassen als de kostprijs van de installatie verder daalt: elk jaar zakt het bedrag met een kwart.

De Vlaamse regering heeft het mechanisme vrijdag goedgekeurd. In totaal wordt een budget van 32 miljoen euro uitgetrokken. Dat betekent dat maximaal 21.333 gezinnen de premie kunnen ontvangen.

Bron:  Tijd.be, 5 juni 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

21 reacties

 1. Beste allen,
  ook wij voelen ons bedrogen door de politiek; indertijd kon je idd een insttallatie leggen en 400 euro aan GSC krijgen. ik vond het een te mooi sprookje om waar te zijn maar ik weigerde er te leggen omdat het sociaal totaal onrechtvaardig was. Jaren later begon de saga toen de spa in de media begon te verspreiden dat zo’n regeling… je raad het al sociaal onrechtvaardig was… dat je gebuur zonder panelen jouw panelen aan het betalen was. de SPA had de regeling voor de GSC wel mee gestemd! Ik heb er toen direct gelegd.
  ik heb hard moeten rekenen, want zo’n project was eigenlijk boven ons budget, we hebben toen nog 17000 euro betaald voor 5000 kwh (groot gezin 🙂 ). de eindbalans draait natuurlijk goed uit dus zijn we op de trein gesprongen, … want als je die mist in België ben je echt de pieneut.
  enkele jaren later voeren de politiekers het prosumenten tarief in alsof je de spelregels tijdens het spelen van de champions leageu verandert tijdens de finale. 15 jaar lang bij 400 euro aan ons been…. een misekening van bijna 6000 euro, ik vole me bekocht terwijl die paar hectares zonnepanelen bij katoennatie geen, nul, nadda, nikse aan prosumententarief betalen. wij zouden als burgers front moeten vormen tegen zulke praktijken, eerlijk? de buren tegen elkaar uitspelen over belachelijke bedragen terwijl de grote spelers met alle winsten gaan lopen. by the way, waarom pikken wij het dat katoennatie ongeveer 600 ha landbouwgrond van het Gentse OCMW kan komen aan ongeveer de helft van de actuele marktwaarde? gefoefel en gesjoemel. De helft! laat iedere gewone burger met een ussines plan naar eender welke bank stappen voor het kopen en verkopen van landbouwgrond en hij zou direct met een lening moeten buitenstappen 600 ha aan ??? 35 000 euro en de dag nadien verkopen voor pakweg 60 000 euro (onder de marktwaarde – zekerheid plan inbouwen) en reken uit je winst en ga dan s goed op reis of investeer verder.
  En zo gaat het ook met de grap van de PV installaties. nu de slimme meters; ik vraag me eigenlijk af HOE slim die zijn. neem nu dat ik (om de boot niet te missen) een electrisch voertuig zou aanschaffen en m’n pv installatie wat uitbreiden, wat gebeurt er dan? FOUTE boel… die meters zijn niet slim; Overdag staat die wagen waarschijnlijk op de parking van mn werkgever op te laden aan … ?? euro per kwh, terzelfdertijd produceren mn panelen thuis volle bak en injecteren op het net… en ik betaal nog s … het prosumententarief. een autobattery gebruiken als opslag om ‘snachts je was te kunnen doen… wie bedenkt zoiets? wie gelooft zoiets? … boeken kan je volschrijven maar “t is tijd om grondig iets te veranderen en de kiezer kan de boel veranderen als ie maar de juiste keuze of juist geen keuze maakt! Groeten!

 2. Hoe kortzichtig kunnen sommige reacties toch zijn. Met wat je zelf niet kan verbruiken aan PV stroom, kan je toch anderen op het net van groene stroom voorzien: gezinnen bijvoorbeeld die het geld niet hebben om PV te plaatsen, in huurwoningen wonen, verkeerd georiënteerd zijn, etc.
  Laat ons toch toch een keer wat minder vanuit individuele woning en particuliere portemonnees denken , maar als onderdeel van een samenleving die met horten en stoten (en inderdaad met niet altijd de juiste politici op de goede plaats) zoekt naar een energietransitie.
  Vraag toch niet altijd wat de politiek /samenleving voor jou kan doen, maar ga na wat je als individu voor de samenleving kan betekenen… Toch ??
  („Vraag niet wat je land voor jou kan doen, vraag wat jij voor je land kan doen.” Bron: Inaugural address, Washington DC, 20 januari 1961.) citaat van John Fitzgerald Kennedy (29 mei 1917 – 22 november 1963) , de 35e president van de Verenigde Staten.

  1. Beste Erik ROMBAUT,
   M.i. is het (nog steeds) verboden om als particulier uw “overschot” aan elektriciteit door te geven (zelfs gratis) aan uw buren … omdat je dan beschouwd wordt als leverancier … ?!

 3. Weeral verkeerd. We hebben geen subsidie nodig maar een eerlijke prijs voor onze geproduceerde kWh die we op het net duwen. Wat de overheid met de ene hand geeft aan subsidies zal ze met de andere hand terugpakken via de digitale teller. En dat stopt niet na 2024…
  Zonnepanelen uitschakelen zal je elektriciteitsrekening alleen maar de hoogte injagen. Ga maar eens na hoeveel permanente kleine verbruikers je hebt (frigo, diepvries, modem, klokjes, adapters,…). Ik ben het aan het meten en zit aan meer dan 500W. Dus mijn PV uitschakelen zou zeer dom zijn.
  Aangezien onze politiekers met handen en voeten gebonden zijn aan de electriciteitsmaatschappijen, zal er niets anders opzitten dan aan energieopslag te doen.

  1. Inderdaad Dirk. Het was zo eenvoudig geweest om een minimumprijs verplicht te maken voor geïnjecteerde stroom. Leveranciers moeten toch stroom kopen om aan hun klanten te verkopen. Zij kunnen op zijn minst dezelfde prijs bieden voor de stroom die wij injecteren. Daar bovenop kunnen ze de groenstroombijdrage die zij ook doorrekenen om de GSC te kunnen betalen er bij tellen want dat betalen ze niet zelf. Dat doen de niet zonnepaneeleigenaars. Daarmee kom je al een eind boven de kostprijs van afgenomen stroom. Op die manier wordt elke zonnepaneeleigenaar gelijk behandeld. Het maakt dan niet uit of je nieuwe zonnepanelen legt of bijlegt en hoeveel je er legt. Bovendien kost het aan Demir geen enkele bijkomende subsidie. Ze maakt dan gewoon gebruik van de bestaande bijdragen die subsidies moeten terugbetalen Het zou een enorme stimulans zijn om veel zonnepanelen te leggen. Weer een gemiste kans.

 4. 10 jaar geleden heb ik dure zonnepanelen gelegd , Ik kon gelukkig wel genieten van groenestroomcertificaten .
  Ik kan ook voor 15 jaar genieten van een terugdraaiende teller waar oorspronkelijk geen einddatum op stond .
  Nu heb ik in 2020 extra panelen bijgelegd , een volledig ander circuit en andere omvormer .Doordat ik reeds 10 jaar zonnepanelen had heb ik voor de nieuwe maar 5 jaar meer recht op een terugdraaiende teller en mis ik ook nog eens de subsidie . Dit noemt men dan op de verkeerde tijd zonnepanelen leggen .

  1. misschien zelfs maar tot eind dit jaar (terugdraaiend)
   procedure vde VREG loopt nog ivm discriminatie
   get. de MAFFIA (geheime misdadige organisaties)

 5. “Dat betekent dat maximaal 21.333 gezinnen de premie kunnen ontvangen”
  Ik begrijp niet hoe er maar 21.333 gezinnen de premie zouden kunnen ontvangen.
  Niet elk gezin gaat toch 6 kilowattpiek of meer leggen ?
  Als ze allemaal maar 1 kilowattpiek leggen dat kunnen het 106.666 gezinnen zijn.
  M.a.w het aantal gezinnen dat deze kan ontvangen zal tussen 21333 en 10666 liggen.

  1. Zet een stel bitcoin miners die pas aan het werk gaan wanneer er in real time overproductie is door je zonnepanelen, en wanneer je al genoeg ‘teruggedraaid’ hebt. Dan heb je er mischien nog iets aan en dan kan niemand anders die elektriciteit verkopen. Je hebt er ook terzelfde tijd warmte van.

 6. Let op bij het uitschakelen van de PV installatie bij vol zonlicht en frisse wind: De panelen komen dan in nullast en geven een extreem HOGE gelijkspanning wat de omvormer kan schaden. Het zijn enkel de laatste types omvormers die tegen hoge nullast gelijkspanning kunnen.

 7. Het is juist we hebben een hoop incompetente politiekers, waarvan hun intelligentiepijl volgens mijn lager ligt dan dat van de gemiddelde belg, maar ze zijn slim genoeg om de burger uit te melken en voortdurend contractbreuk te plegen. Vandaag een premie en morgen belastingen heffen op het bezit daarvan. Ja zo gaat dat in België, hier kan en mag alles; Door en door triestig.

 8. Zonnepanelen uitschakelen brengt een langere levensduur van de panelen dus minder verlies zolañg er fgeen vergoeding komt voor de stroom die men op het net zet wij moeten de energiemaatschappijen toch niet onze stroom laten innen en er niets terug krijgen.

 9. Niet doen ,ze veranderen altijd van visie .Vroegere belofte van 20 jaar terugdraaiende teller
  is een was een groot bedrog van de politiekers en energieminsters (VLD )

 10. Wat voor zin heeft het nog om zonnepanelen te plaatsen als de terug draaiende teller verdwijnt? De stroom die je op het net plaatst en niet zelf verbruikt ben je kwijt. Wanneer je zelf stroom van het net s avonds en als de zon niet schijnt dan moet je de volle pot betalen voor stroom die je zelf hebt geproduceerd.
  Ikzelf zal mijn zonnepanelen uitschakelen en pas weer inschakelen als ik stroom nodig heb ( wanneer de droogkast en de wasmachine in werking zijn.
  En dit zullen er meerdere doen.

   1. In feite zouden wij, als zonnepaneel eigenaars, de politiek en elektriciteitsmaatschappijen onder druk moeten zetten, heel simpel elke zaterdagmiddag klokslag 12 u zetten we onze panelen af, dan om stipt 12:05 zetten wij ze terug op. Op zonnige dagen, denk ik, gaat dit wel voor de nodige storingen op het net brengen, kost aan opbrengst voor de zonnepaneel eigenaars is heel beperkt.

    1. Beste Jan : Lees dan best eerst eens artikel 7.5 van het aansluitingsreglement vooraleer je probeert storingen te veroorzaken op het net door uw zonne-installatie uit te schakelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS