iLubat batterijopslag iLumen
Vlaanderen trekt 5 miljoen euro extra uit voor Vlaamse premie thuisbatterij

Om een lege subsidiepot te voorkomen, trekt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir 5 miljoen euro extra uit voor de subsidie voor thuisbatterijen. Zo voorkomt ze het risico dat Vlamingen achter het net vissen.

Begin november werd bekend tot dat moment al 11.174 thuisbatterijen geïnstalleerd waren en voor 6.983 thuisbatterijen subsidie was aangevraagd. Inmiddels is het aantal subsidieaanvragen volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) al bijna opgelopen tot 10.000 stuks.

27 miljoen euro
Vlaanderen verhoogde afgelopen februari de subsidie die consumenten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij met 20 procent tot 300 euro per kilowattuur. Aanvankelijk was er genoeg subsidie voor 9.500 thuisbatterijen en door het budget nu te verhogen verzekert Demir dat alle Vlamingen die dit jaar een thuisbatterij installeren een premie kunnen aanvragen.

Dit jaar bedraagt het verhoogde subsidiebudget 27 miljoen euro en volgend jaar 16,5 miljoen euro. De premie is in 2021 maximaal 2.550 euro en in 2022 1.725 euro. In 2022 verwacht Demir 9.500 thuisbattterijen te kunnen subsidiëren.

Piek verwacht
Het VEKA verwacht voor het einde van het kalenderjaar nog een piek van aanvragen omdat de premie voor aanvragen vanaf 2022 daalt.

Om de premie voor een thuisbatterij nog in 2021 te kunnen aanvragen, moet de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn en moet er al een digitale meter geplaatst zijn. Het VEKA benadrukt dat de  thuisbatterij moet zijn aangemeld bij Fluvius. Enkel volledige aanvragen tot en met 31 december 2021 kunnen nog in aanmerking komen voor de premie van 2021.

Bron: Solarmagazine, 6 december 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Afgelopen week produceerde mijn 26 panelen 0.8 KW op één dag. En dat een week lang. Toeval? Bij “goed” weer in de winter is dat 4 KW .Niet genoeg om je patatten te koken. En die batterij wordt niet opgeladen dus trek je het weer van het net en betaal je. Trouwens als je batterij oplaadt gaat dit niet meer langs de tellers van de groencertificaten. Dat vertellen ze je ook niet. Je omvormer(s) moet vervangen voor de thuisbatterij!. Als je kan tellen zit je vlug aan 10000 euro minus 2250= 7750 uit eigen zak dat is minstens zeven jaar stroom mee betaald. Denk na voor je zoiets doet. Van de overheid krijg je NIKS, die denken op termijn om het terug te nemen.

 2. dat ze hun premie houden,
  hier komt geen batterij binnen waarvan de rooverheid op de hoogte is,
  premies uitdelen zodat men goed weet wat/waar ergens staat om dan de spelregels weer aan te passen?
  de rooverheid is nu eenmaal de meest leugenachtige onbetrouwbare schakel
  een ezel stoot zich geen 2 x……..

  1. Ezels stoten zich geen 2x maar de meeste mensen zijn nog dommer als dom en stoten zich telkens de regering met wat uitkomt en subsidies geeft. Als niemand zonnepanelen en batterijen plaats dan krijgen wij ze gratis van de regering want ze halen dan hun quota niet voor Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS