iLubat batterijopslag iLumen
Vlaanderen verhoogt premie thuisbatterij met 20 %, premie verlengd tot 2025

Vlaanderen verhoogt de subsidie die consumenten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij met 20 procent tot 300 euro per kilowattuur. De premieregeling wordt bovendien verlengd tot het kalenderjaar 2025.

Tot op heden bedroeg de premie 250 euro per kilowattuur met een maximum van 3.200 euro. Dat maximale subsidiebedrag wordt door minister van Energie Zuhal Demir niet verlaagd naar 1.800 euro, maar naar 2.550 euro voor een batterij met een opslagcapaciteit tot 9 kilowattuur. Een opgelegd injectielimiet van maximaal 60 procent zorgt ervoor dat de batterij op elk moment slim wordt aangestuurd, om de piekstromen naar het net te verminderen.

“Sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof en zodra iemand beschikt over een digitale meter, doet het distributienet niet langer dienst als een zeer grote voordelige batterij waarop men de overtollige productie van zonnepanelen tijdelijk kan opslaan. Voor sommige mensen is een thuisbatterij een oplossing. Tegelijk helpen batterijen investeringskosten aan het elektriciteitsnet beperken. In plaats van de bestaande 250 euro per kilowattuur wordt vanaf 1 april 300 euro per kilowattuur voorzien bij installaties tot  6 kilowattuur in 2021”, duidt Demir.

Budget vertienvoudigd

Het oorspronkelijk voorziene budget van 2,2 miljoen euro wordt vertienvoudigd naar 22 miljoen euro.
De premie kan nooit meer bedragen dan 40 procent van de investeringskosten. Om oversubsidiëring te vermijden en omdat batterijen snel goedkoper worden, daalt de premie elk jaar. De subsidie eindigt op 31 december 2024, net als de premie voor zonnepanelen. De hoogte van de premie voor thuisbatterijen minstens 1 keer per jaar geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Periode 1 apr – 31 dec 2021 2022 2023 2024 2025
Categorie
0 tot 4 kilowattuur (kwh) 300 euro per kwh 225 euro per kwh 150 euro per kwh 75 euro per kwh 0 euro
4 tot 6 kilowattuur 300 euro per kwh 187,50 euro per kwh 125 euro per kwh 62,50 euro per kwh 0 euro
6 tot en met 9 kilowattuur 250 euro per kwh 150 euro per kwh 100 euro per kwh 50 euro per kwh 0 euro
maximum per batterij 2550 euro 1725 euro 1150 euro 575 euro 0 euro

Bron: Solarmagazine.nl, 15 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. heb een prijsoff. gekregen, voor dag, nacht tarief, er zou een verschil in prijs zijn van degene die zonnepanelen hebben met digitale meter of oude meter. het niet de eerste keer dat ik dit tegenkom, dat zonnepanelen eigenaars vroeger al een duurdere prijs doorgerekend krijgen, proef of som bij de vreg of andere .
  voor de terugdraaiende teller zullen ze ons toch blijven de prijs omhoog brengen totdat het waardeloos is om deze nog te hebben.
  voor opslag battery , moet je veel overschot van panelen hebben, alleen met drijfkracht kun je boven de 5kw gaan
  daaronder zeker niet rendabel. als je geluk heb max 6-8 maanden per jaar nuttig, grt

 2. Een batterij is waardeloos voor mensen die elektrisch verwarmen, veel te weinig opslag . Het kan nooit een middel ,zijn om de terugdraaiende meter te vervangen, dit verlies zal een ramp zijn ook voor de bedrijven die panelen plaatsen. Het ware beter als ook zij het verlies van de terugdraaiende meter zouden aanvechten.

 3. Ik investeer geen eurocent meer in groene energie of eender wat waarvoor deze regering ( waarvoor ik en vele andere trouwens niet gekozen hebben) subsidies geeft.
  Eerst de mensen motiveren met subsidies om een zware investering te doen die zogezegd snel terugverdiend zou zijn om dan iedereen er daarna op te belasten ( prosumententarief ). Diefstal op klaarlichte dag ofwel mafia praktijken zo noem ik dat. Wacht tot iedereen elektrische wagen heeft , wegentaks op elektrische wagens mag je zeker van zijn. Ze kunnen de hoogste ….in met hun subsidies ik doe niet meer mee.

 4. Allemaal oplichting! Die batterij daar heb je niets aan en ze proberen maar dat jij blijft investeren. Als hier de panelen kapot zijn dan gaan ze van mijn dak af! Je kan hier op deze manier geen voordeel meer uithalen en wat de verkopers van zonnepanelen ook zeggen ik heb er dus ik weet wat de voordelen voorlopig nog zijn. Meeste mensen werken overdag dus gelijk de vreg zegt dat je door de dag moet verbruiken is makkelijk lullen. Zij verkopen jouw stroom lekker duur en jij mag s’avonds ook lekker verbruiken en duur betalen voor die stroom. Die mannen menen dat ze te weinig verdienen en maar uitleg geven van ons netwerk moet ook onderhouden worden. Op een goede zonnige dag alle eigenaars van zonnepanelen eens tegelijk de panelen uitschakelen en een uur nadien gelijktijdig inschakelen ben eens benieuwd hoe goed hun netwerk is maar ben vrij zeker dat de stroom over heel België uitvalt met zo een impulsen.

 5. Beste,

  Kan men met uw ‘vaste’ thuisbatterij ook een e-voertuig laden of liever kan men de mobiele batterij van een elektrische wagen ook voor huishoudelijk gebruik aanwenden. Ik zou graag een elektrisch voertuig overdag gratis opladen bij mijn werkgever om dan als ik thuiskomen naar ‘gratis’ naar TV te kunnen kijken terwijl dat mijn vrouw de strijk doet… (zij doet dat graag trouwens).

  Met dank voor een verdere ernstige behandeling.
  Geachte groeten
  Fernand uit Wervik

 6. ik heb het helemaal gehad met de zonnepanelen en met de regering daarover
  ik laat mijn warmtepomp afstaan en zal braafjes mij gasrekening wel betalen
  is dat vergroening van energie ?????

 7. deze subsidie is gelijk een snoepje dat je geeft aan een kind als die luistert

  het enige verschil is dat het kind geen 6000 euro hoeft te investeren om het snoepje te krijgen

  het is tijd dat de regering , de bevolking als volwassenen behandelt

  waarom lukt de alternatieve millieuvriendelijke energiewinning wel in andere landen

  en niet in belgie is dat misschien door de onbekwaam handelende regeringen

  die meer bezig zijn met kletsen ( vergaderen ? ) en elkaar in de haren vliegen over onnodige onbelangrijke zaken

  zonnepanelen ,subsidies , corona maskers , vaccin bestellingen , organisatie en snelheid van executie

  zijn maar een klein deel van de alle onbekwaamheden van onze regeringen , waar we mee te maken hebben

  het is tijd dat we regeert worden , door professionelen met een klare visie en die ons eerlijk behandelen

  en niet door onbekwame politici , die alles wat ze beloven , na een tijdje weer ongedaan maken

  de politieke leeghoofden in onze regeringen zijn niet meer dan een stel taaie doorgebakken steaks , met een

  slecht riekende moddersaus gemaakt door het minst intelligentste varken op onze aardbol

 8. Lachwekkend deze batterijen met lage opslag capaciteit. In de wintermaanden zal de batterij continue leeg zijn (~ 4 maanden per jaar). In de zomermaanden zal de batterij continue vol zitten (zeg ~3 maanden). Mensen met een warmtepomp of electrische auto zijn hier NIET mee geholpen.

  Snelle afschatting: 8 maanden per jaar lukt het om iedere dag 6 kWh extra te verbruiken (uitgaande van 100% rendement van batterij) = 8 maanden x 30 dagen x 6 kWh x 0,25 Euro (electriciteits prijs + transport) = 360 Euro besparing per jaar.

  Wat kost een batterij van 6 – 9 kWh uur opslag?
  Hoelang gaat deze mee (ondernemers risico)?
  Hoe snel degradeert de batterij?

  Nee, geen goede investering. Maakt niet uit hoeveel of hoe weinig subsidie.

  1. Idd. Het is ronduit schandalig dat men na het debacle van de terugdraaiende teller, de mensen nu nog wil bedriegen met een batterij die niet rendabel is. Het zonnetje “ Tegelijk helpen batterijen investeringskosten aan het elektriciteitsnet beperken.” Zegt veel. Op deze manier wentelt de netbeheerder een deel van zijn investeringskosten af op de gebruiker, bovenop de al hoge kosten in de energiefactuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS