Hoogspanning tris
Vlaming betaalt veel voor elektriciteit

Vlaamse gezinnen en kmo’s betalen veel voor hun elektriciteit in vergelijking met de buren. Dat blijkt nog maar eens uit een studie, ditmaal in opdracht van de Vreg. “De energiefactuur is overladen met zaken die er niet in thuis horen”, concludeert de Vlaamse energieregulator.

Uit de studie door PwC in opdracht van de Vreg blijkt dat enkel in Duitsland een gemiddeld gezin vorig jaar meer betaalde voor elektriciteit dan bij ons. In Brussel, Wallonië, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië ligt de eindfactuur van de gezinnen lager.

De reden is bekend. De distributietarieven in Vlaanderen swingen de pan uit, en dan in het bijzonder de openbaredienstverplichtingen. Vooral de aankoop van groenestroomcertificaten weegt daarbij zwaar door.

Factuur ontvetten

“Geen prettige vaststelling”, erkent Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. “Onze factuur wordt overladen met zaken die er niet in thuishoren.” De Vreg roept dan ook de beleidsmakers op de factuur te “ontvetten” van kosten die er niet in thuishoren.

Bovendien zorgt de hoge elektriciteitsfactuur ervoor dat elektriciteit minder interessant is dan andere energiebronnen. Dat maakt dat bijvoorbeeld warmtepompen niet aantrekkelijk zijn. “De energietransitie naar hernieuwbare energie en de elektrificatie worden gedwarsboomd”, stelt Van Evercooren vast.

Bron: Metrotime.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. hoi factuur ontvetten oke maar dan laten betalen via andere facturen gewonnen voor de Vlaming niets alleen dat de vreg zou kunnen zeggen de prijs is gedaald .
  het laten zaken van de prijzen en andere belastingen gaan heffen mensen bedriegen dat is het enigste waarin ons land zeer goede punten op haald

 2. Is de Vreg nog een onafhankelijke organisatie of heeft de lobby hier ook al een beheerd slachtoffer ,
  hebben we de vreg dan nog nodige ,toch even voorstellen welke voordelen een instantie zoals de Vreg nog heeft
  !!!

 3. Weet de VREG dat nu pas ,maar beter laat dan nooit .Wat hebben ze al die tijd gedaan .
  Schaf de VREG af terug eencbesparing

 4. Ik dacht echter dat de Vreg de waakhond was om de elektriciteit prijs onder controle te houden of heb ik me daar in vergist en is dat toch maar een instantie om de prijs wat op te drijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS