Vlaming hoeft in toekomst niet meer thuis te blijven voor opnemen meterstanden zonnepanelen
Na de invoer van de digitale meters voor gas en elektriciteit, moeten Vlamingen niet langer thuisblijven om hun meterstanden door te geven aan de distributienetbeheerder. De Vlaamse regering kiest voor modellen “zonder toeters en bellen”, die vanop afstand kunnen communiceren met de netbeheerder.
Vlaanderen zet de stap naar digitale meters omdat de klassieke Ferrarismeters die in elke woonst hangen, niet meer worden gemaakt. Dat de Vlaamse regering overstapt naar een digitale meter, was al even bekend. Dat het een erg eenvoudig model wordt ook, al besliste de regering pas vandaag op de ministerraad definitief aan welke minimumvoorwaarden de meters moeten voldoen.
“We kiezen voor een eenvoudig model, om de kosten te beperken”, zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “Gebruikers kunnen er wel voor kiezen om de meter nog uit te breiden met allerlei slimme toepassingen.”
Zonnepanelen
De nieuwe digitale meters voor elektriciteit zullen kunnen communiceren in twee richtingen: van klant naar netbeheerder, en omgekeerd. Zo krijgt de Vlaming zelf inzicht in wat hij verbruikt. Wie bijvoorbeeld zonnepanelen heeft, zal die zo beter kunnen benutten. De netbeheerders kunnen vanop afstand updates uitvoeren, de toegang tot het distributienet verlenen of onderbreken en het vermogen instellen. Iemand ter plaatse sturen om de meterstanden op te nemen, is dan ook niet meer nodig.
Tot slot vallen ook de speciale budgetmeters weg. Het verbruik kan worden ingesteld op de digitale meter, “zonder de stigmatisering van het installeren van een budgetmeter”, zegt minister Tommelein.
De digitale meter voor gas krijgt grotendeels dezelfde voorwaarden.
Vanaf 2019
Het besluit gaat nu nog voor advies naar de VREG, de privacycommissie en de Raad van State. Volgens minister Tommelein blijft de regering wel op schema voor de invoering vanaf januari 2019. Fluvius (fusie tussen Infrax en Eandis, red.) kan de aanbesteding nog voor het einde van het jaar afronden.
Bron: De Morgen, 27 oktober 2017
Comments (6)
De dig. teller registreert zowel de geleverde als de opgenomen energie.
De geleverde energie gebeurt op momenten dat er veel energie beschikbaar is en zal dus minder vergoed worden dan de opgenomen energie.
Een nieuwe truc om de zonnepaneelbezitters af te zetten.
Vroeger was de energie in de nacht goedkoopst, dat zal veranderen.
Leuke deal voor de netbeheerder en de leverancier van die meters
Al die goedwerkende meters vervangen voor het gemak van de netbeheerder
Als je meter kapot is dat die vervangen wordt door een nieuwe digitale volledig akkoord maar je gaat toch al die meters niet vervangen die perfect werken
Maar ja de netbeheerders hebben een goede babalaar voor hun kar gespannen alle voordeel voor de netbeheerder en de kosten voor de klanten (voor het basismodel) en als je extra’s nodig hebt (denk maar aan de zonnepanelen ) terug kassa kassa .
Allemaal heel mooi die digitale meter, maar… wij hebben zonnepanelen die quasi 100% dekken, het ééne jaar 95%, het jaar erna 110%.
Onze telleropname zit steeds op het kantelpunt rond 2 november. Een jaar hebben we een beetje overschot die we kwijt zijn omdat het startpunt verlaagd wordt. Het tweede jaar staat de meter iets hoger en dan moeten we onze eigen stroom “terugkopen”
Ik vind dat niet heerlijk. We betalen al procumenten belasting, het zou dus heerlijk en een kleine moeite zijn om onze overschot terug te betalen wat nu niet gebeurd.
De grote jongens, die krijgen elke geleverde kilowattuur betaald, waarom wij dan niet!
Ik hoop dat Tommelein dit ook in het nieuwe systeem incalculeert.
Is dit verplicht en zo ja, wat gaat dat weer kosten
graag zou ik toch even de werking willen weten van die slimme meters.
voorbeeld mijn vraag is.
nu hebben we een terugdraaiende meter. overdag veel zon draait de meter terug. in de avond verbruiken we dan de stroom die is terug gedraaid overdag dus nul operatie wat betreft elektriciteit.
met de slimme meter als ik het begrijp draait deze niet meer achter uit ???. dus overdag ben je naar het werk geen verbruik of zeer weinig koelkast /diepvriezer. in de avond kom je thuis koken en dergelijke meer verbruik.
dus wat vroeger werd verbruikt in dag kon je verbruiken in de avond. met de nieuwe meter zal er een groot verbruik zijn daar je niks recupereert van de dag productie .
graag had ik daar iets meer over geweten.
Draait deze nieuwe digitale meter ook in twee richtingen? Of beter telt deze op en af naargelang verbruik of injecteren elektriciteit vanuit de zonnepanelen?