Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren

Andries Joey Getuigenis

Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren

De Vlaamse regering maakt de weg vrij voor de rechtstreekse verkoop van zonnestroom tussen particulieren. Buurtbewoners zullen ook gezamenlijk zonnepanelen of wijkbatterijen kunnen plaatsen.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kreeg tijdens de ministerraad van 30 oktober de principiële goedkeuring voor een belangrijke aanpassing van de energieregelgeving. Door een wijziging van het energiedecreet zullen eigenaars van zonnepanelen rechtstreeks hun stroomoverschotten mogen verkopen aan hun buren. Nu is dat nog niet mogelijk omdat alleen erkende energieleveranciers de toestemming hebben om stroom te verhandelen.

Energiegemeenschappen

De nieuwe regels – een omzetting van de Europese energiewetgeving – laten toe dat particulieren, ondernemingen en lokale overheden zich verenigen in energiegemeenschappen. Ze kunnen dan onderling stroom uitwisselen, maar bijvoorbeeld ook samen investeren in een wijkbatterij waarop buurtbewoners gezamenlijk hun stroomoverschotten kunnen stockeren.

Burgers en ondernemingen kunnen zich groeperen om in te spelen op schommelingen in de elektriciteitsprijzen en bijvoorbeeld elektrische wagens overdag opladen als de zon schijnt en niet ’s avonds als het stroomverbruik in de wijk piekt. Of ze kunnen een cluster van elektrische wagens inzetten als opslagcapaciteit om stroom op het net te injecteren als daar veel vraag naar is.

Extra zonnepanelen

De nieuwe regels laten ook toe dat iemand met een groot dak extra zonnepanelen plaatst om stroom te leveren aan iemand zonder zuidelijk gericht dak, of dat appartementsbewoners samen een zonne-installatie plaatsen.

Wanneer de nieuwe regels van kracht worden, is nog niet duidelijk. Het gaat om een voorontwerp van decreetwijziging waarover nog verschillende raden, de regulator VREG en de raad van State een advies moeten uitbrengen.

Bron: Tijd.be, 30 oktober 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (24)

 • avg Reply

  verkopen?
  de buren krijgen de overschot van mij GRATIS.
  liever dat dan kwh gepikt te worden zoals in het verleden…….
  we hebben er nooit iets voor gekregen,maar de gratis geleverde kwh zijn wel doorverkocht aan oa die buren…

  26 november 2020 at 10:04
 • louis Reply

  De regulator VREG moet zijn advies nog uitbrengen staat er wel te lezen ! ! !
  En wie zetelt in deze organisaties, juist onze politici. Als de VREG minder inkomsten heeft, gaat er minder in de zakken van deze heren. Dus het resultaat is (natuurlijk een addertje onder het gras) nu al gekend.

  25 november 2020 at 20:40
  • verpoorten frans Reply

   en dat addertje is, als ge stroom verkoop bent u handelaar en moet ge BTW betalen en elke drie maanden sociale lasten, dus het gaat u meer kosten dan het zal opbrengen, maar dit is de bedoeling N-VA HEEFT GELD NODIG

   25 november 2020 at 22:07
   • Schoovaerts Reply

    Nee als dit slechts eenmaal per jaar is hoef je geen handelaar te zijn, maar wel kan het zijn dat de aankoper btw plichtige moet zijn

    14 februari 2021 at 00:16
 • louis Reply

  De regulator VREG moet zijn advies nog uitbrengen staat er wel te lezen ! ! !
  En wie zetelt in deze organisaties, juist onze politici. Als de VREG minder inkomsten heeft, gaat er minder in de zakken van deze heren. Dus het resultaat is (natuurlijk een addertje onder het gras) nu al gekend.
  De wijze woorden van een hoofdredacteur van een krant. ALLE banken en politieke partijen zijn criminele organisaties.

  25 november 2020 at 20:36
 • Marc Reply

  De rechtbanken zullen hier ook nog hun werk aan hebben wanneer er achteraf discussies zijn, mensen verhuizen en nieuwe bewoners hun aandeel niet willen overnemen. Wie gaat er verantwoordelijk zijn wanneer er schade of defecten zijn ? Wie gaat alle administratie hiervan bijhouden ? om nog maar te zwijgen over BTW (want dit is toch een handelsdaad : handel in electriciteit) en belastingen.
  Ware het niet veel simpelder dat (zelfs met digitale meter) men betaalt voor wat men van het net afneemt en dat men een billijke vergoeding krijgt indien men injecteerd ?
  Voor mij is het duidelijk : tot zolang mijn meter terugdraait verbruik ik al mijn teveel geproduceerde electriciteit : zet elec vuurtje ipv te verwarmen op mazout. Wanneer er een digitale meter komt, schakel ik mijn zonnepanelen uit wanneer ik niets verbruik en mijn batterij vol is. Als het uit dienst staat, kan het ook niet verslijten.
  Het is het beleid dat er voor zal zorgen of we onze doelstellingen halen of niet.

  25 november 2020 at 18:39
  • Schoovaerts Reply

   Niet als het slechts eenmaal per jaar is , dan ben je geen handelaar, maar het kan wel dat de aankoper handelaar moet zijn

   14 februari 2021 at 00:18
 • janbij Reply

  De mensen blij maken met een dode mus dat zijn ze hier bezig. Eerst moet men weer zwaar investeren om dan een aalmoes te krijgen. Men heeft de capaciteits regeling nog niet ingevoerd en men komt reeds met een nieuw fantasietje. Om de capaciteits regeling zo laag mogelijk te houden moet men reeds zwaar investeren om het in goede banen te lijden. Men spreekt steeds van de zonne energie te gebruiken wanneer de zon schijnt.
  Probeer dit maar eens met electrische verwarming en dan het normale huishouden ter zelfder tijd. Men schaft het nachttarief en het dubbeltarief af en als men snachts tijdens de daluren oplaad zit men automatisch al boven het minimum; betalen maar!!!!!!!!!!!!!!!!

  25 november 2020 at 18:36
 • Jules Reply

  Schakel geen el. toestellen in al je afwezig .Ook in 2020 .

  Dag Vreg en groen .Laat het bij jullie maar branden

  25 november 2020 at 17:30
 • Erik Reply

  Niet investeren in zonnepanelen.Er zit altijd een adder achter zie verleden tot
  heden en … wat we nog niet weten .El. is en wordt nog veel duurder.
  KOOP GEEN EL. WAGEN EN WARMTEPOMP

  25 november 2020 at 13:27
 • Robert Janssens Reply

  België behoort tot de duurste landen op verschillende vlakken. Energie is daar maar één van. Ook voeding is systematisch duurder dan in onze buurlanden. Het is overduidelijk dat geen enkele regering van de laatste 30 jaar hier specifieke aandacht aan (wil) besteden. Al deze uitgaven zitten nl in de index enveloppe en dus mag daar niet aan getornd worden. Lobby groepen inclusief de vakbonden vinden elkaar daar alleszins. De wet voor de verkoop van energie aan de buren zal wel voorzien dat die inkomsten belast gaan worden. Blijft de vraag waarom je überhaupt nog zou investeren in zonnepanelen laat staan in batterijen. Een eenvoudige rekensom over de volledige verwachte levensduur van batterijen zegt dat je de investering pas terugverdiend wanneer de batterij vervangen moet worden. Ook de batterij van de wagen gebruiken als buffer voor thuis maakt dat deze sneller verslijt en dat autoproducenten de garantie laten vervallen bij dit “in hun ogen” oneigenlijk gebruik. Conclusie: veel geblaat weinig wol en iedereen dus in de kou. (behalve diegenen die uit idealisme investeren)

  25 november 2020 at 13:19
  • Schoovaerts Reply

   We hebben ook per inwoner de meeste politiekers…al die staatshervormingen kosten ons stukken van mensen…terug naar een unitaire staat met 14 ministers, dat is pas besparen

   14 februari 2021 at 00:22
 • Patrick Reply

  En de volgende stap zal zijn dat iedere wijk moet voorzien in zijn eigen energieproductie en opslag. Zodanig dat men geen investeringen moet doen in de netwerken en enkel nog de winsten kan incasseren via de slimme meters.

  25 november 2020 at 11:16
 • Jean Reply

  wat gaat ons dat allemaal kosten? een fantastisch voorbeeld hier: elektrische wagens overdag opladen als de zon schijnt en niet ’s avonds als het stroomverbruik in de wijk piekt. Ja iedereen is werken en komt s’ avonds thuis.
  Men begint als men thuis komt te koken, allemaal elektrisch, want gas is uit de boze, voor het werken gaan ’s morgens wordt koffie gemaakt, geroosterd brood gemaakt, een ei gebakken of gekookt, enz. dit alles wordt niet warm gereed gemaakt t met zonne-energie, want deze is niet krachtig genoeg. Het wassen, het gebruik van de droogkast, het strijken enz. kan alleen gebeuren als men niet werken is en met timers werken dat kan, maar wie vertrouwd verwarmingstoestel voor 100% om deze te laten werken zonder toezicht, zeker als al verschillende jaren oud zijn, ik niet en de gevolgen van een defect toestel kunnen uitdraaien op een echte ramp, vuur water overlast enz. Waar is er in België nog gezond boeren verstand

  25 november 2020 at 11:10
  • jan Reply

   wasmachines en droogkasten zijn voorzien van klok zodat je kan programmeren om de was te doen als je niet thuis zijt

   25 november 2020 at 16:48
   • Jean Reply

    Ja maar wie durft ze laten werken, zeker wanneer ze wat ouder zijn, zonder toezicht, wie betaald de schade, ja we zijn verzekerd, maar dat is niet alles.

    25 november 2020 at 18:25
 • Jan Reply

  Ik vraag me af of ik als particulier nu , extra zonnepanelen mag plaatsen , en meer dan de vroegere maximale 10KW per jaar mag produceren ?Ik krijg voor mijn huidige productie van 10 KW premies. Ik veronderstel dat de eventuele extra KW dan zonder premies zijn?

  25 november 2020 at 11:10
  • de egel Reply

   Ik neem aan dat zoals in het verleden je “nieuwe grotere ” installatie ook moet gekeurd worden wat wil zeggen dat je in het huidig systeem gecatalogeerd wordt en dat je de groencertificaten van weleer op je buik kan schrijven. Een regering zal NOOIT iets doen om de werkende mens iets te gunnen. Het zijn uiteindelijk alleen de zelfstandigen lees VLD is aan het regeren) die hiervan profiteren door particulier hun hele carrière mee te likken aan de pot van de firma.

   25 november 2020 at 13:40
   • de stekel Reply

    De werkende mens wordt gegund door de regering en door de zelfstandigen die zorgen voor werk voor de werkende mens : betaald ziekteverlof, betaalde vakantie, pensioen, ouderschapsverlof, verlof voor mantelzorg, werkloosheidsuitkering, maaltijdcheques, auto van de firma, ….
    Vooraleer dergelijke onzin te schrijven, misschien eerst eens nadenken.

    25 november 2020 at 13:51
    • Ray Reply

     We betalen daarvoor wel genoeg belastingen denk ik

     25 november 2020 at 20:14
 • Plessers Henri Reply

  Men had al veel eerder aan burgers moeten toelaten om samen een coöperatie op te richten zodat ze gezamenlijk in hun buurt zonnepanelen kunnen plaatsen, zodat de opbrengst ervan gedeeld kan worden onder de deelnemende coöperanten

  25 november 2020 at 11:02
 • Willy Reply

  Opletten, dat dit weer een wet wordt voor enkele jaren en dan weer veranderd of voor opbrengsten aan de staat moet gaan dienen. Alla prosumententarief

  25 november 2020 at 10:23
  • Micky Reply

   Inderdaad, addertje onder het gras ? Net zoals bij het procumententarief “contractbreuk” plegen en de regels veranderen . Wees maar gerust dat er in de loop van de tijd bijkomende belastingen op komen onder het mom van extra kosten voor het transport. Je zal sowieso het elektriciteitsnet nodig hebben zeker ? Misschien wordt het in de toekomst betaalbaar om te investeren in batterijen om zelf je elektriciteit uit je panelen op te slaan en te gebruiken wanneer je wil . Maar ook daar zullen ze wel belastingen of andere taksen op uitvinden . Arm landje waar we in wonen , alles doen om elektriciteit te promoten (ref wagens) , maar dan wel altijd met dubieuze maatregelen of promoties .

   25 november 2020 at 13:16
 • Erik Reply

  Oei opletten met de Vreg erbij.Er zal weeral iets verdachts bijzitten

  25 november 2020 at 10:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *