Vogelnest(en) onder mijn zonnepanelen: wat nu?

Vogel op zonnepanelen

Vogelnest(en) onder mijn zonnepanelen: wat nu?

Eigenaars van zonnepanelen worden soms wel eens geconfronteerd met vogelnesten onder hun zonnepanelen. Dit kan voor de nodige irritatie zorgen en is bovendien niet ongevaarlijk.

Een eerste vraag die men zich dient te stellen is waarom vogels zich zo graag nestelen onder uw zonnepanelen. Tijdens de koude winters genieten zij mee van de warmte van de panelen, terwijl ze zich er tijdens de zomer tegen de hitte van de zon achter kunnen beschermen. Verder blijken zonnepanelen een ideale schuilplaats tegen roofdieren, zonder dat deze te ver is afgelegen van voedingsbronnen.

bird-solar-panel
Bron afbeelding: greenoptimistic.com

Er bestaan verschillende redenen waarom vogels onder uw zonnepanelen voor problemen kunnen zorgen

 • Geluidsoverlast: niemand houdt er van om ’s nachts wakker te worden door kirrende duiven, die op deze manier bovendien nog meer van hun soortgenoten naar hun schuilplaats onder uw panelen lokken
 • Uitwerpselen: het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van vogelnesten de hoeveelheid uitwerpselen op uw panelen verhoogt
 • Brandgevaar het materiaal dat de vogels gebruiken om hun nest te bouwen onder uw zonnepanelen verhoogt het gevaar op brand
 • Insecten: vogelnesten trekken insecten aan, met alle vervelende gevolgen van dien

20160520_143039

Maar hoe kan u nu de aanwezigheid van vogelnesten onder uw zonnepanelen voorkomen?

Ten eerste zou u een nep plastic vogel op uw dak kunnen plaatsen om de echte vogels angst in te boezemen, vooral wanneer deze met de wind mee beweegt. Helaas blijkt deze methode in de praktijk niet altijd even efficiënt.

birds-solar-panels-5-300x199
Bron afbeelding: thesolarco.com

Meer aan te raden is het plaatsen van gaas om de ruimte onder uw zonnepanelen af te sluiten. Dit gaas kan vastgemaakt worden aan de panelen en de volledige ruimte die er onder ligt afsluiten.
Een goedkopere oplossing is het plaatsen van plastic vogelnetten. Het nadeel aan deze oplossing is de gevoeligheid van de netten voor de wisselende weersomstandigheden.

Gaas
Bron afbeelding: thesolarco.com

Tenslotte zou men ook spikes kunnen plaatsen over de randen van de zonnepanelen. Deze moeten het voor de vogels ongemakkelijk maken om te landen, laat staan een nest te bouwen. Vermijden dat zij uitwerpselen achterlaten op uw panelen, doet deze methode echter niet.

Voor welke oplossing u ook kiest, wees voorzichtig en overweeg de tussenkomst van een gespecialiseerde partij.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Share this post

Comments (7)

 • Rosiers Peter Reply

  Op de 7 jaar dat hier zonnepanelen op ’t dak liggen is het nu de tweede keer dat kauwen een nest willen bouwen onder de panelen. Ik heb de takken reeds twee keer opgeruimd maar ze blijven bouwen. Tot mijn eigen ergernis zijn hier de laatste jaren zeer veel bomen gerooid en er is geen plaats meer voor de kauwen. Dat is het grootste probleem. Ik overweeg toch een firma aan te spreken om de installatie te beveiligen. Vooral het brandgevaar door de grassen en papier baren mij zorgen.

  15 april 2018 at 09:09
 • Ines Reply

  Beste,

  Kan u mij een plaatser aanraden voor het plaatsen van een gaas tussen de zonnepanelen?

  (Tussen Brussel en Gent)

  Alvast bedankt

  1 mei 2017 at 08:26
  • JAN NEUKERMANS Reply

   Beste Ines

   Hebt u nu al iemand kunnen laten komen om een gaas te plaatsen?
   Ik zoek ook maar vind niemand

   Dank u

   2 mei 2020 at 08:36
 • caroline Reply

  Sorry hoor maar sinds kort ongeveer 6 mnd zonnepanelen. Wij hebben een geheel gevulde groene bak weg kunnen halen uit de de panelen

  22 september 2016 at 17:46
 • Yann De Wael Reply

  Beste Geert,

  Wij hebben momenteel ongeveer 12 duiven onder onze zonnepanelen leven. De voorkant en dakgoten liggen vol uitwerpselen. Het artikel houdt dus wel degelijk steek. Duiven zijn de ratten in de lucht en dus eigenlijk gewoon ongedierte.

  3 september 2016 at 17:40
 • Linda Reply

  Mij lijkt het plaatsen van gaas best wel een diervriendelijke oplossing. Een nest moeten verwijderen is ook niet fijn voor de vogeltjes.

  10 augustus 2016 at 11:16
 • Geert Reply

  Het artikel hierboven maakt geen enkele steek! Ik woon in een bos, heb zonnepanelen (jawel, ook in een bos kan dit!), doe zoveel als mogelijk om vogels te lokken en te huisvesten en heb HELEMAAL GEEN LAST van vogels die onder mijn panelen huisvesten. Die “verschrikkelijke foto” hierboven met zonnepanelen vol vogelpoep lijkt me ook sterk overdreven. Ik heb in die 4 jaar dat de zonnepanelen bij mij liggen 1x een vogelpoep moeten opruimen (een paar weken terug) en ik kan je verzekeren dat hier heel wat duiven, spechten, mezen, merels, kauwen, … zitten. Dat kan je dan moeilijk een “last” noemen. Hopelijk is dit niet het zoveelste plan om het leven van dieren zo zuur als mogelijk te maken. Ze hebben het immers al lastig genoeg in deze “moderne maatschappij”…

  9 augustus 2016 at 18:20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *