Voorbereidingen uitrol digitale meter afgerond: “Vier cruciale factoren”

digitale meter

Voorbereidingen uitrol digitale meter afgerond: “Vier cruciale factoren”

Voortaan zullen in Vlaanderen alleen nog nieuwe, digitale gas- en elektriciteitsmeters worden geplaatst. Netbedrijf Fluvius werkt aan een groot project, waarbij tegen 2023 alvast 1,3 miljoen nieuwe meters zullen worden geplaatst.

“De nieuwe digitale meter maakt een hele reeks nieuwe toepassingen mogelijk. Het eerste, meest merkbare verschil is natuurlijk dat de meteropnemer niet meer moet langskomen bij de mensen thuis.”, zegt Davy Michiels van Fluvius in een reportage van Z Energy op Kanaal Z. “Langs de andere kant maakt de digitale meter ook meer diensten mogelijk. Je kan vanop afstand een tariefwissel aanvragen.”

Energieverbruik sturen

“Maar ook belangrijk: de digitale meter geeft meer data en meer inzicht in het verbruik. Bijvoorbeeld voor mensen die zonnepanelen hebben. Zij krijgen meer inzicht in de injectie en afname die ze hebben en kunnen op die manier beter hun energieverbruik gaan sturen. ”

Eén van de aannemers die Fluvius ondersteunt bij de plaatsing van de digitale gas- en elektriciteitsmeters is het consortium TEA/ESAS. “, aldus Chris Lefrère van TEA/ESAS. “Vanuit onze ervaring in binnen- en buitenland hebben wij geleerd dat er 4 cruciale factoren zijn om zo’n project met succes tot een goed einde te brengen. Ten eerste de klantvriendelijkheid, twee het zeer kostefficiënt te doen – we hebben daar een maatschappelijke opdracht. Drie: de kwaliteit van het werk en last but not least, de veiligheid van de werkzaamheden. ”

“Voor de specifieke uitrol zullen gezinnen en bedrijven per regio worden gecontacteerd om hun meter te vervangen op een tijdstip naar keuze. We plannen per maand een 8.000 nieuwe digitale meters te plaatsen. Wij gaan bij 340.000 gezinnen de digitale meter plaatse. Dat zijn in hoofdzaak de gezinnen met zonnepanelen, diegenen met een budgetmeter en ook de gezinnen met reeds een digitale meter die we nu vervangen door het nieuwe type”, besluit Maarten Broens van TEA/APK.

Bekijk hieronder de volledige reportage van Kanaal Z.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • Johan Roman Reply

    Voor de zonnepaneel bezitters is er maar één oplossing meer, van zodra jouw digitale meter geplaatst is schakel uw zonnepanelen uit. Als je ze laat functioneren maak je alleen de elektriciteit maatschappij en de politiekers die voor de verplichte instalatie gezorgd hebben rijker, zij zullen de opbrengst van de verkoop van de van ons gestolen stroom wel onder hun verdelen. Voorkom dit en geef hen geen cadeau !!!

    14 juni 2019 at 19:26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *