digitale meter
Voorbereidingen uitrol digitale meter afgerond: “Vier cruciale factoren”

Voortaan zullen in Vlaanderen alleen nog nieuwe, digitale gas- en elektriciteitsmeters worden geplaatst. Netbedrijf Fluvius werkt aan een groot project, waarbij tegen 2023 alvast 1,3 miljoen nieuwe meters zullen worden geplaatst.

“De nieuwe digitale meter maakt een hele reeks nieuwe toepassingen mogelijk. Het eerste, meest merkbare verschil is natuurlijk dat de meteropnemer niet meer moet langskomen bij de mensen thuis.”, zegt Davy Michiels van Fluvius in een reportage van Z Energy op Kanaal Z. “Langs de andere kant maakt de digitale meter ook meer diensten mogelijk. Je kan vanop afstand een tariefwissel aanvragen.”

Energieverbruik sturen

“Maar ook belangrijk: de digitale meter geeft meer data en meer inzicht in het verbruik. Bijvoorbeeld voor mensen die zonnepanelen hebben. Zij krijgen meer inzicht in de injectie en afname die ze hebben en kunnen op die manier beter hun energieverbruik gaan sturen. ”

Eén van de aannemers die Fluvius ondersteunt bij de plaatsing van de digitale gas- en elektriciteitsmeters is het consortium TEA/ESAS. “, aldus Chris Lefrère van TEA/ESAS. “Vanuit onze ervaring in binnen- en buitenland hebben wij geleerd dat er 4 cruciale factoren zijn om zo’n project met succes tot een goed einde te brengen. Ten eerste de klantvriendelijkheid, twee het zeer kostefficiënt te doen – we hebben daar een maatschappelijke opdracht. Drie: de kwaliteit van het werk en last but not least, de veiligheid van de werkzaamheden. ”

“Voor de specifieke uitrol zullen gezinnen en bedrijven per regio worden gecontacteerd om hun meter te vervangen op een tijdstip naar keuze. We plannen per maand een 8.000 nieuwe digitale meters te plaatsen. Wij gaan bij 340.000 gezinnen de digitale meter plaatse. Dat zijn in hoofdzaak de gezinnen met zonnepanelen, diegenen met een budgetmeter en ook de gezinnen met reeds een digitale meter die we nu vervangen door het nieuwe type”, besluit Maarten Broens van TEA/APK.

Bekijk hieronder de volledige reportage van Kanaal Z.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

20 reacties

 1. Aan diegenen die nog GSC krijgen. De meter voor de GSC staat direct na de omvormer, wat er nadien met de stroom gedaan wordt kan niet worden gecontroleerd. Gebruik het om de sanitair warm water op te warmen ipv te injecteren als je niet thuis bent. Geen injectie, warm water en GSC.

 2. Aan diegene die nog genieten van GSC – zoals ikzelf – , je kunt ipv te injecteren op het net je overschot aan stroom wel gebruiken om via een elektrische boiler je sanitair warm water te verwarmen of al deels op te warmen. Zo behoud je je GSC. Het is ook zo dat je meter voor de groenestroomcertificaten onmiddellijk achter de omvormer staat, wat er nadien met deze electriciteit gebeurt kunnen ze onmogelijk nagaan. Bij mij gaat deze cao een stopcontact in het net, maar ik kan daar evengoed gelijk welke verbruiker op plaatsen.

 3. @marc en@piet, je kunt ipv te injecteren op het net je overschot aan stroom wel gebruiken om via een elektrische boiler je sanitair warm water te verwarmen of al deels op te warmen. Zo behoud je je GSC. Het is ook zo dat je meter voor de groenestroomcertificaten onmiddellijk achter de omvormer staat, wat er nadien met deze electriciteit gebeurt kunnen ze onmogelijk nagaan. Bij mij gaat deze cao een stopcontact in het net, maar ik kan daar evengoed gelijk welke verbruiker op plaatsen.

 4. de slimme meter brengt geen meerwaarde voor mij – ik heb nu ook inzage in alle parameters en dit per dag – ik kan niet thuis ziitten wachten tot de zon schijnt om de wasmaschine op te zetten – alle toestellen vervangen door slimme toestellen is utopie en vergroot de afvalberg – ik zal deze meter niet laten plaatsen – ze komen er niet in

 5. Mogelijk een idee voor ilumen, als de meter niet kan terugdraaien ben ik niet bereid nog strro te injecteren.
  Een ‘sper’schakelaar zou daar nuttig zijn al was het maar uit principe, een batterij word dan belangrijker.

 6. beste Johan , dat vind ik ook geen oplossing hoor. Mijn zonnepanelen liggen er van 2009 , ik krijg nog 450€ per 1000Kw opbrengst. Dat laat je toch ook niet liggen? Mijn invetsering kostte destijds bijna 22000€ . toen werd er ook gezegd dat er niks van kosten zouden bijkomen. We betalen ondertussen bijna 700€ per jaar aan prosumententarief. Regelrechte diefstal vind ik dat en nu zouden ze ons inderdaad nog eens willen straffen met de nieuw meter…Maar toch.zonnepanelen uitschakelen vind ik geen goed idee.

 7. 4cruciale factoren van het bedrijf TEA/ESAS,allee zeg , bedrijven die deze factoren
  en zelfs nog meerdere niet zou toepassen zullen vlug gedaan hebben in de busines.
  WAT EEN ONZIN !!!

 8. Ik wil niet nog meer straling in onze woning!Leven wij nog in een vrij land!!!!!Hier komen ze ook niet binnen.Onze gezondheid gaat voor!

 9. Ze hebben maandag bij ons de eerste digitale meter geplaatst. Ze kwamen de gas aansluiten en we hadden geen andere keus. We hebben het proberen te weigeren omdat onze teller momenteel op 1000klw positief stond en die na de zomer normaal op 0 staat. Dit kon niet want dan moeten we die zelf betalen aan 260€.. mijn vraag was wie die 1000 klw gaat betalen. Normaal komt de afrekening in oktober en staan we op 0 en hebben we geen electriciteit verbruikt. Fluvius beweert dat ze geen afrekening mogen sturen nu. Ik heb Eneco opgebeld en ze melde me dat het voor hun nog onduidelijk was wat er gaat gebeuren. Ik heb hen doorverwezen naar de site van Fluvius en gevraagd of ze me een bewijs konden doormailen dat ik geen afrekening kreeg nu, maar pas in oktober, dat ging ze doen. Gisteren kreeg ik een mail van hen dat ze die belofte niet kon beloven omdat ze er nog niet uit waren hoe het allemaal opgelost moest worden. Misschien moeten alle maatschappijen eerst een oplossing zoeken voor al die problemen voor ze er aan beginnen. WIE KAN MIJ OP DE VRAAG ANTWOORDEN HOE HET VERLOOPT MET MIJN BETALING IK BEN NIET VAN PLAN DIE 1000 KLW TE BETALEN??????? ALVAST BEDANKT AAN DE INSTALATEURS VAN DE EERSTE DIGITALE METER. ZE HEBBEN HUN BEST GEDAAN OM ONZE VRAGEN TE BEANTWOORDEN EN ZULLEN HET DE EERST WEKEN ZEKER NIET GEMAKKELIJK KRIJGEN

 10. Hallo, hoe gaan mensen die met 2 werken en verplicht zonnepanelen moeten plaatsen hun energie verbruiken? Als de zon schijnt zijn ze op het werk!!En de was gaan niet van zichzelf in de droogkast. Dus ook ik ga als ik niet thuis ben de panelen uitschakelen: geen cadeaus voor de industrie!
  Ze noemen het slimme meter maar voor je eigen moet je hem slim maken met “gadgets”.
  Alleen de energieleverancier wint: geen opname meer.
  Dus ik stel voor: je gaat werken: zet uit!!
  Ben benieuwd of we de Europese norm gaan halen in groene energie.

  Proficiat regering

 11. Zelfs de VREG geeft het nu toe. Ze vechten het VOORDEEL van de terugdraaiende teller aan.
  Dus de intelligente meter is een NADEEL!

 12. Alleen al het feit dat zonnepaneleneigenaars bij de eersten zijn die een digitale meter (moeten) krijgen, zegt genoeg over de intenties van de energiemaatschappijen en de politiekers in een land waar politieke zekerheid een utopie is. Ze komen er niet in!

 13. Weiger de toegang tot uw woonst tot zo lang dat er geen schriftelijke en bindende overeenkomst is over het behoud van uw voordeell met terugdraaiende teller. Je kan geen blanco cheque tekenen. Je kan je eigen verlies niet toelaten.

 14. Weiger de toegang tot uw woonst tot zo lang dat er geen schriftelijke en bindende overeenkomst is over het behoud van uw voordeell met terugdraaiende teller. Je kan geen blanco cheque tekenen. Je kan je eigen verlies niet toelaten.

 15. Het wordt tijd dat wij Belgen opkomen voor onszelf …. eerst beloven ze van alles en dan nemen ze u achteraf het dubbele terug.. laat ze maar komen met hun digitale meter bij mij komen ze niet binnen zolang er geen uitspraak over is door het grondwettelijk hof …als iedere zonnepaneel eigenaar dit nu ook zou doen staan we sterk…

 16. Als die digitale meter is geplaatst draait die teller niet terug maar in uw zekeringskast staat toch een teller die je produktie weergeeft dat je hebt gemaakt of werkt die dan niet meer.
  Krijg je dan geen certificaat meer heb een contract dat zegt 25 jaar na in gebruikstelling.
  Contracten moeten nageleefd worden of heb ik het mis

  1. beste,
   je gsc blijf je behouden gedurende die 25 jaar ( normaal is het 20 jaar) , daar verandert er niets aan. via de meter in je omvormer kun je bijhouden wanneer je terug aan je 1000 kwh gekomen bent.
   het gaat om het terugdraaien van de teller in je elektriciteitskast.
   bij opwekken van energie via de zonnepanelen, draait deze achteruit en werd ons dit bij de installatie levenslang gegarandeerd. nu zouden we via die (slimme ?) meter geen achteruit draaien meer hebben van de meter.
   om ons te sussen trachten ze ons te doen geloven dat ze het zullen verrekenen achteraf….
   maar nu al is uitgelekt dat het aan een zeer laag percentage van de echte kostprijs zal zijn dat we zullen vergoed worden…. als we ooit zullen vergoed worden wel te verstaan.
   als je meter nu achteruit draait en je gebruikt nadien elektriciteit, dan heb je aan 100 % je eigen elektriciteit gerecupereerd. bij die nieuwe meter krijg je iets van 18 % ipv 100%
   is dus puur bedrog.
   er zit voor de eigenaars van zonnepanelen niets anders op dan die nieuwe meter te weigeren.

 17. volledig akkoord,
  diefstal en controle daar draait het om.
  laat de mensen vrij te beslissen of ze al dan niet ergens instappen.
  het dwingende karakter alleen al is verdacht,en wekt alleen maar wantrouwen!

 18. Voor de zonnepaneel bezitters is er maar één oplossing meer, van zodra jouw digitale meter geplaatst is schakel uw zonnepanelen uit. Als je ze laat functioneren maak je alleen de elektriciteit maatschappij en de politiekers die voor de verplichte instalatie gezorgd hebben rijker, zij zullen de opbrengst van de verkoop van de van ons gestolen stroom wel onder hun verdelen. Voorkom dit en geef hen geen cadeau !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS