Site pictogram Ilumen

VREG brengt positief advies uit over nieuwe subsidie zonnepanelen voor particulieren

Huis Vl Brabant groot

De Vlaamse energieregulator VREG heeft een positief advies uitgebracht over de invoering van een nieuwe subsidie voor consumenten in Vlaanderen die zonnepanelen kopen.

Vorige maand werd bekend dat Vlaanderen per 1 januari 2021 een nieuwe subsidie invoert voor de uitrol van zonnepanelen bij huishoudens. Deze is van toepassing voor PV-systemen met een maximaal AC-vermogen van de omvormer van 10 kilovoltampère en in 2021 bedraagt de maximale subsidie 1.500 euro. De Vlaamse regering had de VREG om advies gevraagd over de nieuwe subsidie.

Marktgebaseerd

In zijn advies stelt de VREG nu achter de  principes  van  de  regeling te staan omdat deze marktgebaseerd is: “De op het net geïnjecteerde elektriciteit kan door de prosument worden verkocht, en dit aan  zijn  eigen  leverancier,  of, als  deze  geen  interessante  prijs  aanbiedt,  een  andere (leverancier). Indien een prosument geen terugleveringscontract afsluit, wordt de geïnjecteerde elektriciteit verkocht aan  de  netbeheerder aan een minimumvergoeding van 0 euro. Het voordeel van de prosument bestaat er in dat geval vooral uit dat de netbeheerder financieel zal instaan voor het onevenwicht op het injectiepunt, en niet de prosument.”

Alvorens minister van Energie Zuhal Demir overgaat tot de definitieve invoering van de subsidieregeling zal zij de Raad van State nog om advies vragen.

Bron: Solarmagazine.nl, 17 juli 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten