Samenstelling stroomfactuur Vlaanderen
VREG lanceert simulator om impact capaciteitstarief te berekenen

Vlaamse energieregulator VREG heeft een simulator onthuld zodat consumenten en bedrijven, die al dan niet zonnepanelen hebben, de impact van het nieuwe capaciteitstarief op de elektriciteitsfactuur kunnen berekenen.

In 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen, omdat de nettarieven vanaf dan deels berekend worden via een capaciteitstarief. Dat is overigens geen bijkomend tarief, want het betreft enkel een andere verdeling van de netkosten over alle klanten van de netbeheerder die stroom afnemen.

Van aantal kilowattuur naar piekverbruik

Op dit moment worden de nettarieven bij gezinnen en kleine bedrijven nog volledig berekend op basis van het afgenomen aantal kilowattuur: hoe meer men verbruikt, hoe hoger de factuur voor het netgebruik. Vanaf komend jaar zullen als onderdeel van de nieuwe tariefmethodologie de ‘netkosten’ op de elektriciteitsfactuur van Vlamingen dan ook veranderen.
Deze worden vanaf 1 juli 2022 berekend op basis van het piekverbruik als maat voor de netcapaciteit die men gebruikt. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven – zoals de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten – blijven berekend worden op basis van het afgenomen aantal kilowattuur.

Geen injectietarief PV-eigenaars

​Hierdoor zullen onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen. Op dit moment heeft volgens de VREG ongeveer 77 procent van alle afnemers met een digitale meter een gemiddelde maandpiek lager dan 5 kilowatt heeft. Voor gezinnen ligt de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen gemiddeld op 3,99 kilowatt.

De VREG benadrukt dat het capaciteitstarief enkel een afnametarief is. Alleen afnamepieken spelen een rol in de berekening, injectiepieken door bijvoorbeeld het terugleveren van zonne-energie niet. Eigenaars van zonnepanelen (red. < 10 kilovoltampère) betalen ook in 2022 dus geen injectietarief.  Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het echter wel interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld om zo met het laden van elektrische wagen op zonne-energie en/of warmtepompen geen pieken in het stroomverbruik te veroorzaken.

Samenstelling factuur

Met de online simulator die de VREG nu gepresenteerd heeft, kunnen gezinnen en kleine bedrijven nu al de impact van die verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.

Samenstelling stroomfactuur Vlaanderen

De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekosten, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Voor een doorsnee gezin maken de nettarieven 41 procent van de totale factuur uit. Zoals te zien in bovenstaande grafiek heeft de invoering van het capaciteitstarief invloed op 18 procent van de totale factuur.

Bron: Solarmagazine.nl, 27 augustus 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

5 reacties

 1. Zuivere onzin .Hoe durven zo iets door ons strot te duwen .
  Stoppen met werken en alles doen als de zon schijnt .Wereldvreemd beleid en de politiek speelt het spel mee ,bestuurderspostjes.
  Zuivere maffia met het dik asociale capaciteitstarief voor de lage verbruiker die nog eens gestraft wordt omdat hij te weinig verbruikt .Dan geeft groen er ondersteuning bovenop voor de lage inkomens .
  De regeringen zijn niet bekwaam

 2. vreg is pure waanzin en weten niet waar ze mee bezig zijn – elk weldenkend mens verstaat hun beslissingen niet – het resultaat is dat er nauwelijks nog zonnepanelen geplaatst zijn in de eerste jaarhelft – we gaan de doelstellingen dus gegarandeerd NIET halen – dit is wat de heren in hun ivoren toren op hun geweten gaan hebben – stilletjes hoop ik dat hun eigen nazaten in de problemen komen met hun energiehuishouden. Op een pano-reportage vorig jaar meldde een geïntervieuwde burgemeester dat dit soort belgische beleidsbeslissingen NIET mogelijk zouden zijn in Nederland. De burgers zouden daar in opstand komen wegens pure diefstal. De Vlaming is te braaf en laat zich doen. Naar ik weet is er ook geen organisatie die de belangen van de PV-eigenaars behartigd. Begrijpen wie begrijpen kan. Momenteel is het goedkoper uw energie op te wekken met een dieselgenerator op industriële diesel.
  Binnenkort zijn we zo ver ….

 3. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het echter wel interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld om zo met het laden van elektrische wagen op zonne-energie en/of warmtepompen geen pieken in het stroomverbruik te veroorzaken.
  wat is dit weer voor onzin als er veel zon is heb ik geen warmtepomp nodig wan dat is volgen mij in de zomer en de elektrische wagen moet je aan huis als je thuis zijt insteken al zeker in een gewoon stopcontact laat ze maar 25% op

 4. De VREG zelf heeft in naam van de distributeurs en netbeheerders deze simulatie al lang geleden gemaakt en weet perfect hoeveel er aan te verdienen valt.

  Deze simulator moet de sukkelaar van eindklant er toe aanzetten nog meer te investeren zodat distributeurs en netbeheerders dat niet moeten doen.

 5. “Eigenaars van zonnepanelen (red. < 10 kilovoltampère) betalen ook in 2022 dus geen injectietarief."
  Zou het dan kunnen dat er na 2022 wel een injectietarief komt ?
  Straks kost het geld om elektriciteit op het net te zetten …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS