Hoogspanning tris
VREG neemt groepsaankopen energie onder de loep

De energiewaakhond Vreg gaat nauwer toekijken op groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas. Die beloven vaak grote besparingen die niet altijd gerealiseerd worden.

Hoogspanning

Gezinnen kunnen door de overstap naar een andere energieleverancier gemiddeld 90 euro besparen. Bij een overstap naar een andere aardgasleverancier kan gemiddeld 162 euro voordeel gehaald worden. Het gaat om het verschil tussen het gewogen gemiddelde van alle contractprijzen en de allergoedkoopste prijs.

Via groepsaankopen of sommige commerciële acties van energieleveranciers worden vaak veel grotere besparingen beloofd. Maar dat blijken vaak loze beloftes, omdat de gehanteerde cijfers niet representatief zijn.

‘Bij groepsaankopen klinkt het soms dat 200 tot 300 euro bespaard kan worden, maar het is niet duidelijk welke referentie ze gebruiken. We gaan die groepsaankopen meer in detail onderzoeken’, zegt Pieterjan Renier, de algemeen directeur Vreg.

De Vreg stelt vast dat bij groepsaankopen soms maar twee of drie leveranciers meedoen. Daardoor kan het zijn dat heel wat goedkope leveranciers niet meedoen.

‘De prijzen van groepsaankopen zijn zeker niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste’, zegt directeur marktwerking Dirk Van Evercooren. De Vreg bekijkt daarom of het de groepsaankopen kan opnemen in zijn V-test, de vergelijking van de energietarieven op zijn website.

Variabele contracten

Opmerkelijk is dat heel wat gezinnen hun energiecontract fout inschatten. Uit een grote enquête van de Vreg blijkt dat slechts 10 procent van de gezinnen denkt dat ze een variabel contract hebben voor elektriciteit en aardgas. In werkelijkheid blijkt dat 25 procent van de gezinnen een contract met variabele elektriciteitsprijzen heeft. Voor aardgas gaat het om 43 procent van de gezinnen.

Door de stijging van de elektriciteitsprijzen de jongste maanden is er een belangrijk onderscheid tussen contracten met een vaste prijs of die met een variabele prijs. Bij dat laatste contract stijgen de prijzen veel sneller.

Bron: De Tijd, 8 november 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS