PV mooi
VREG ontwikkelt tool voor berekening jaarkost bij koop en verkoop elektriciteit

Energieregulator VREG heeft een nieuwe berekeningstool ontwikkeld voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Zij kunnen berekenen hoeveel ze per jaar betalen, als ze elektriciteit kopen én verkopen.

De tool moet zonnepaneleneigenaars met digitale meter helpen om bepaalde keuzes te maken.

Hiernaast geeft VREG drie eenvoudige tips mee waarmee u als zonnepaneleneigenaar met digitale meter kan besparen.

1. Zet in op zelfverbruik. Hoe meer u uw verbruik kan laten samenvallen met de periodes waarin uw zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit u moet afnemen en hoe beter voor uw portemonnee.

2. Kies een afnamecontract. Wat u betaalt voor de elektriciteit die u koopt, weegt nog altijd veel meer door dan wat u krijgt voor de elektriciteit die u verkoopt.

3. Sluit een terugleveringscontract af – maar let daarbij goed op dat dit contract niet gekoppeld wordt aan een minder voordelig afnamecontract!

De berekeningstool van VREG kan u via deze link raadplegen.

Bron: VREG Nieuwsbrief, 25 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

21 reacties

 1. Eender welke regeling ze u8twerken het is altijd ten nadele van de consument . Zij de groot verdieners hebb3n er geen last van ; integendeel hoe meer ze ons kunnen afnemen hoe meer dat er in hun zakken verdwijnt

 2. Ik vrees dat er uit politieke hoek geen oplossing gaat komen die groen en toekomstgericht is. Hiervoor zou er een omslag moeten komen van belasting van de vervuilende energieën. Ik ben mijn voorzorgen al aan het nemen: ik heb een hybride omvormer geplaatst en met recup-batterijen slaag ik er nu al in om op zonnige dagen een etmaal te overbruggen. Op 02/04 heb ik welgeteld 0,3 kwh van het net afgenomen. Al de rest kwam van de zonnepanelen of van de batterij. (Alles elektrisch in huis). Ik weet het, het is geen oplossing voor de wintermaanden, maar ik geef mijn geld liever aan zo’n systeem dan aan de elektriciteitsmaatschappijen of nog erger aan de staat.
  Als mijn prosumententaks van bijna 800 € straks wegvalt dan zal ik zelfs goedkoper af zijn. Winst ga ik het niet noemen want prosumententaks was ook niet afgesproken van in het begin.
  En al diegenen die van plan zijn om hun zonnepanelen van het dak te halen: hiermee ga je de elektriciteitsmaatschappijen en de staat enkel nog wat meer geld toestoppen: je teller zal nog wat harder draaien, maar het zal niet naar beneden zijn.

  1. Wat wij in alle geval wel kunnen doen zonder al te veel zelf verlies te lijden is de zonnepaneel installatie gewoon afzetten als we enkele weken met vakantie zijn. Voor velen van de actieve bevolking valt dit in de zonnigste maanden. Dit is tot wat dit bedrog beleid van onze eigen regeringen ons brengt.

 3. Men gaat rustig verder knoeien en stilletjes hoopt men dat het uiteindelijk wel vergeten geraakt.
  Vergeet vooral niet beste politici dat het merendeel van de burgers die vatbaar was voor groene investeringen ondertussen jullie mooipraterij doorziet en er de buik van vol heeft. Wie denkt dat de VREG nu een tool zal ontwikkelen die de realiteit weergeeft is gewoon naïef. Denkt men nu echt dat men nog eens de Vlaamse burgers voor onnozelaars kan houden ? De burgers die door CREG, VREG, Vlaamse regering, federale regering … bedrogen en bestolen (sorry beste politici maar dit zijn de juiste termen !) zijn hebben geen vertrouwen meer in jullie. De enige oplossing om uit deze spiraal van onzin en knoeierij inzake energiebeleid en klimaatbeleid te geraken is op zijn minst de beloofde return op onze investeringen nakomen ! Niet met een habbekrats, wel met een terugdraaiende teller verrekening op een faire manier, ongelimiteerd in de tijd ! Dit is wat beloofd werd !
  Verder hebben we in België hoge nood aan een geloofwaardig, haalbaar en betaalbaar energie en klimaat beleid op lange termijn. Met de huidige samenstelling van de federale regering (waar postjes het belangrijkste zijn, ook al moet je dan maanden ploeteren zonder regering !) zit dit er alvast niet aan te komen ! De slogan dat we vooreerst in een groene energie oplossing moeten geloven is op zich al zeer bedenkelijk … wij die groen investeerden komen er momenteel bedrogen uit en geloven jullie niet meer !
  Het grondwettelijk hof heeft NIET beslist dat dergelijke verrekening niet kan ! Het grondwettelijk hof heeft beslist dat die 15 jaar limiet niet een zaak is die de Vlaamse regering kan beslissen ! Een terugdraaiende teller verrekening kan overigens in Wallonië en Brussel wel ! Volgens diezelfde grondwet zijn alle Belgen gelijk voor de wet, de dure knoeiboel die Vlaanderen er heeft van gemaakt is strikt genomen zelfs niet strokend met de grondwet ! Gewoon gezond verstand volstaat om dit te beseffen ! Niets weerhoud minister Demir ervan om een punt te zetten achter deze knoeiboel en terug te schakelen naar de situatie zoals voorheen.
  Ik en vele anderen gaan er alvast alles aan doen om de politiek te blijven herinneren aan het grote schandaal rond zonnepaneel installaties ! We houden het via alle mogelijke kanalen actueel.

  1. @ Christiaan
   helemaal mee eens…..
   mijn geloof in GROEN is compleet verdwenen….
   en al zeker met zo een klungelig lange termijn beleid, wat ze eigenlijk nooit hebben gehad !!

 4. Nu willen ze de mensen naar batterijen of elektrische auto’s duwen,
  maar vergeet niet dat de overheid een verborgen agenda heeft.

  PS: de batterij van de elektrische auto kan gebruikt worden voor mijn elektriciteit in mijn
  woning (denken de meeste) , maar bij kortsluiting in de woning met de huidige lithiumbatterij in de wagen kan er brand ontstaan en is niet te blussen (laten uitbranden en afbranden huis)

 5. Als ik al die reacties lees is de collère groot en terecht.
  Ik heb besloten geen batterij te kopen want
  -onze winst met onze zonnepanelen met terugdraaiende teller is/was de zomer overschot energie die we konden gebruiken in de winter( is nu volledig weg.)
  -het maximale directe gebruik is zowat 25% van de volledige jaaropbrengst al de rest is kwats
  -met die batterij haal je hooguit 5 % meer direct gebruik want in de winter zijn er veel dagen dat die batterij nutteloos is en die zomer overschotten zijn we definitief kwijt
  -de programmering van ontladen van die batterij is niet gekend. Weer één groot vraagteken wat het ook maar kan opbengen
  -de prijs is veel te hoog met de geringe financiële opbrengst die je hiermee kan verwezenlijken
  -als er een defect is bij mijn installatie doe ik zowiezo geen vervanging meer en vliegen die panelen van mijn dak
  Nog veel succes heren van de VREG maar ik ben vastbesloten geen investeringen meer te doen in groene energie. Jullie beslissen om de wereld naar de kloten te helpen wel dan weze het maar zo. Veel mensen gingen mee in die groene energiegedachte tot ze zagen waar jullie heren van de VREG vandaag tot in staat zijn.

 6. het principe van “gebruiken als de zon schijnt” en dit “op afstand”, bijvb toestellen aanzetten als de zon schijnt…, wat als je in Gent woont, maar in Antwerpen werkt, in Antwerpen schijnt de zon, dat is met het Belgische weer nooit te voorspellen voorspellen of het in Gent ook zo is.
  ik vermoed sterk dat de mensen van de Vreg die ons zulke ondingen opleggen, precies niet beseffen hoe hee de cirque rond digitale en analoge meter werkt, en hoe je tot voor kort daar je voordeel mee kon doen, zoals ons beloofd werd.
  Of nog erger, misschien beseffen ze dat wel….

 7. kan de leugens van Vreg en politiek niet
  meer aan. We worden permanent bedrogen zie subsidies schandaal Antwerpen .Het kan zo niet verder

 8. Alle truken van de foor worden bovengehaald om de mensen naar de dure niet rendabele thuisbatterij te duwen. Op het ogenblik dat de zon schijnt zijn de meesten niet thuis. Om uw volledig verbruik te dekken moet je al een stevige batterij hebben, en dan nog zal een deel van je opbrengst verdwijnen. VREG, CREG…. allemaal dezelfde struikrovers, met maar één doel. De aandeelhouders (oa de gemeenten) tevreden houden

 9. Hoe correct is deze tool?
  Is het niet zo dat wij zonnepaneeleigenaars met opgedrongen digitale meter ook netkosten en heffingen betalen op de injectie?
  Dat zie ik niet terug in de berekeningen.

  1. Ja op deze gëinjecteerde stroom betaald men alle kosten o.a. netvergoeding, Taksen en hierboven op nog 21% BTW

   Het is hier om te doen BTW inkomsten voor de staat !

   de omstreden btw verhoging van 6% naar 21% was ook de schuld van bepaalde politieke klasse (NVA Niets Voor een Ander) ik vertrouw onze overheid niet.

 10. VREG overbodig : voor alle eigenaars van 2de verblijven heeft vl gemeenschap in 2018 de bijdrage energiefonds verhoogd naar 100€ per jaar ipv 6 € per jaar voor diegenen met 1 woning. Groot deel van de opbrengst ook voor VREG.
  Zie https://www.vlaanderen.be/bijdrage-energiefonds-heffing-op-afnamepunten-van-elektriciteit/tarief-van-de-bijdrage-energiefonds.
  Discriminatie, zoals met de zonnepanelen. Ook naar grondwettelijk hof stappen zal uiteraard niet gebeuren , snijden dan in eigen vel. 2 maten en 2 gewichten Politiekers!!! Dank u oa NVA.
  Zonnepanelen en nog geen domme teller.

 11. Het ergste is dat je er niets aan kan doen en je hebt geen keuze.
  Mijn kosten heb ik terug verdiend, nu straks nog verwijderen op mijn kosten.
  De overheid heeft al lang een oplossing voor degene die procederen en het zal niet in hun voordeel zijn.
  Ik maak mijn keuze bij de volgende verkiezingen.

  1. hoe ga je dat doen alle partijen zitten in de vreg, en ze zijn het allemaal eens met elkaar ,raar he als ze maar het geld onder elkaar kunnen verdelen, zelfs vlaams belang doet mee.

 12. Ik heb weinig vertrouwen in de berekeningen van de VREG. Daarnaast is de stroomprijs die particulieren krijgen (middels een zeer onvoordelig teruglevercontract) een aalmoes. Ik heb prijzen van ~4 cent per kWh gelezen. Even rekenen: stel maximale particuliere installatie van 10kW –> jaaropbrengst ongeveer 10000 kWh en je levert alles terug aan het net. Dan krijg je 0,04 * 10000 = 400 euro per jaar! De meeste mensen zullen eerder iets van 3000 kWh terugleveren -> dus 120 euro per jaar. Een tientje per maand voor een ‘teruglevercontract’ waarbij je verplicht wordt ook de energie af te nemen van het energiebedrijf. Nee bedankt totaal zinloze toestand dit.

 13. kan het woord Vreg niet meer horen
  met al hun aanhoudend gepruts met
  de leverancier en gebrek aan visie .
  Een politieke maffia met doel graaien .
  Dit kan niet blijven duren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS