Energiefactuur
VREG stelt invoering capaciteitstarief in Vlaanderen uit tot 1 juli 2022

De Vlaamse energieregulator VREG heeft het capaciteitstarief een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2022. Met de invoering van het nieuwe tarief moeten veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen.

Afgelopen maart werd al bekend dat Fluvius een verzoek voor het uitstel had ingediend. Het uitstel was volgens de netbeheerder organisatorisch en IT-technisch noodzakelijk om de continuïteit van de marktwerking te verzekeren.

Eigenaars zonnepanelen

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) voerde afgelopen voorjaar een consultatie uit, waarbij ook het uitstel onderwerp van gesprek was. Naar aanleiding van die consultatie heeft de energieregulator nu besloten de invoering een half jaar uit te stellen.

Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken, want veroorzakers van stroompieken gaan meer betalen door de invoering van het capaciteitstarief. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir stelde onlangs al de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uit te willen stellen. Dit vanwege alle recente onrust rond het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen.

Halen deadline

De VREG heeft nu bekendgemaakt ook financiële incentives te introduceren voor de netbeheerders. Dit in verband met het creëren van draagvlak bij burgers en bedrijven en het halen van de deadline van 1 juli 2022 door de netbeheerders.

Als de datum van 1 juli niet wordt gehaald, wordt per nieuw begonnen maand voor alle distributienetbeheerders samen een malus in rekening gebracht van 1 miljoen euro. De VREG beschouwt het bedrag als redelijk, rekening houdend met het grote maatschappelijke belang van een tijdige invoering van de tariefstructuurwijziging.

Bron: Solarmagazine.nl, 28 juni 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

33 reacties

 1. Het is en blijft een schande – VREG – politiekers. Laat het maar eens verkiezingen worden.
  Walen, Brusselaars, Vlamingen allemaal zijn we Belgen, maar alleen de vlamingen worden geviseerd.

  Dus weg warmte pomp – lang leve de hout & kolen kachel, Hoe meer CO02 ik kan uitstoten hoe liever !!!
  Mocht het zo hard niet stinken ik verbrande ook nog mijn PMMD afval erin.

  Zelfs de groenen zijn blij met meer CO2 uitstoot want ze gaan resoluut voor gas centrales ipv de kernenergie nog wat laten door te lopen tot ze idd versleten zijn.

  Wat een onzin in dit land.

 2. Wat baten kaars en bril als de uil niet ziene wil. Onze minister heeft iets nieuw gevonden toevallig nu nl.pfos om de aandacht van de digitale meter af te wenden .proficiat , het capacite8ts tarief uitgesteld met een half jaar nogmaals proficiat. Dit lost totaal niets op als ik om 6 uur smorgens een piekje veroorzaak tijdens de dal7ren moet ik toch een hoge capaciteit betalen ondanks dit ene kwattiertje voor de hele maand aangerkend knap rekenwerk van de vreg ze spreken alleen van de capaciteit maar niet van de prijs die eraan vasthangt dit om ons niet ongerust te maken op voorhand steeds wordt er iets geregeld nadien dan zijn ze zeker dat de kassa rinkelt bij hun en bij ons een lege portemonee

 3. Het wordt tijd dat de eigenaars van zonnepanelen zich gaan verenigen en op onregelmatige maar afgesproken tijden gewoon hun zonnepanelen voor een paar uur afzetten. Die mannen maken schattingen van hoeveel stroom ze zullen nodig hebben in de komende maanden daarbij rekening houdend met de stroom die de zonnepanelen van de mensen zullen opwekken. Aan de hand hiervan kopen zij een bepaald volume aan. Als iedereen op het zelfde tijdstip zijn panelen kan afzetten ga je wat zien vrees ik. Maar ja, dat is utopie, krijg dat maar eens geregeld als kleine gewone burger.

 4. in nederland krijgen consumenten dezelfde prijs van electriciteit voor de teruggestuurde stroom

  als die ze betalen bij de geleverde stroom

  dit is eerlijk en normaaal

  de regering te samen met engie frankrijk zuigen ons leeg om de afbraak van de nucleaire centrales te

  financieren

 5. Wat ne bullshit…. met mijn accumulatie kachels , die s’ nachts opladen voldeed ik volledig aan wat ze vragen. Spreiden van energie afname ! Maar ik word door de heren Vreg toch gestraft, want schaffen nachttarief af !Ik vraag me af wie die heren VREG eigenlijk zijn, want hun brieven wordt getekend door ” Het Team” , een naam krijg je niet !

 6. Ik kan leven met het princiepe van het capaciteitstarief (het is inderdaad best dat we zo veel mogelijk onze energiebehoeften spreiden waar mogelijk, en de zonneenergie benutten als ze er is,… dit allemaal om het net niet nodeloos zwaar te moeten dimensioneren), maar de praktische implementatie is COMPLEET KRANKZINNIG. Dat we meer betalen als we alles in 1 keer aanzetten ben ik akkoord, maar als je dit 20 minutes doet op een maand, je dan de ganse maand aan dit tarief wordt belast, dat is KRANKZINNIG. Als ik in de winter mijn sauna aanzet (8kW) met erbij nog een aantal verbruikers (10KW in totaal), dan ben ik bereid hiervoor meer te betalen. Dat ik dan de ganse maand dit tarief moet betalen gaat me enkel aanzetten om met energie te smossen en 3x per week een sauna te pakken (anders zou ik het maar 1X per week doen). Men creert het verkeerde incentive waardoor we nog meer energie zullen verslinden…… Meer nog, als mijn gezin met kinderen “per ongeluk” eens een piekverbruik realiseer (hoe kan je nu iedereen ten allen tijde synchroniseren in het gezin), dan betaal ik de boete gans de maand. Iedereen zal Pissed off worden, gefrustreerd, gedemotiveerd, agressief, gedeprimeerd,… en men zal het OMGEKEERDE OOGSTEN wat men wil bereiken. Begrijp niet waar de hersens (lees gezond verstand) van de VREG en de politiekers zitten??? Stuur maar door naar vreg en politiekers.

 7. Erg spijtig dat er nog steeds mensen zonnepanelen kopen, niemand zou nog een zonnepaneel moeten kopen tot al die zever teruggedraaid wordt, subsidies voor zonnepanelen kunnen dan ook verdwijnen of zijn dan overbodig.

 8. @jlorre,

  Goed idee, maar dan leef ik in een verkeerd land .Waar ik woon ( nog altijd in Vlaanderen) schijnt de zon in de winter niet zo intens dat de opbrengst van mijn zonnepanelen het verbruik van mijn verwarming kan compenseren. Kijk eens hoeveel zonuren er zijn tijdens de donkere wintermaanden. Als het wat meezit begint pas in April de zon wat intenser te worden, maar dan gaat de verwarming uit Ik heb 4 Kwp aan zonnepanelen, maar in de winterperiode is er geen enkele dag dat de zon deze piek van de verwarming kan opvangen, dus extra betalen met het capaciteitstarief …..
  Zonnepanelen bijleggen is geen optie !

 9. Dat dit wordt ingevoerd om de inkomsten van de netbeheerders veilig te stellen is wel duidelijk.
  Wanneer een maandpiek kleiner is dan 2,5 kW, wordt voor die maand een minimumwaarde van 2,5 kW verondersteld en aangerekend. Zo creëren zij voor zich een vast inkomen en zijn ook de dividenden voor o.a. de gemeenten veilig gesteld.
  Ook degenen die op dat ogenblik nog een analoge meter hebben zijn bevoordeeld. Deze meet immers geen pieken en de eigenaars hiervan zullen een vergoeding betalen op een piek van 2,5 kW ongeacht hun verbruik. Degenen met een digitale meter, die wel pieken meet, zullen extra moeten betalen voor hun pieken boven de 2,5 kW.
  Voor degenen met een analoge meter is het dus van belang om deze zo lang mogelijk te houden. De Vlaamse regering heeft met Fluvius afgesproken dat prosumenten – verbruikers die zelf energie produceren – tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben. Dit kwam wel te laat voor velen bij wie ondertussen een digitale meter geplaatst werd.

 10. Ilumen, mensen maar aanmoedigen om een batterij te plaatsen, ook dan worden de eigenaars bestolen en bedrogen. Zeker mensen met een elektrische verwarming zijn de zware verliezers.

 11. Blijft vreemd dit capaciteits tarief.
  Piekgebruik wordt duurder gemaakt, dus de burger moet piekn vermijden. Men gaat ervan uit dat iedereen op hetzelfde moment piekt (waarschijnlijk in de avond van 17:00 tot 21:00 uur) en die piekbelasting moet ‘uitgesmeerd’ worden.

  Maar wat nu wanneer je pieken genereert snachts (accumulatie verwarming) of midden overdag (wasmachine, thuis klussen)? Je betaald dan net zoveel voor je piek terwijl deze plaatsvind op een moment dat ‘het stroomnet’ er eigenlijk geen last van heeft. De ‘digitale meter’ die ieder kwartier uitgelezen gaat worden (hoezo privacy inbreuk?) kan makkelijk dit onderscheidt maken en dus alleen pieken meenemen die plaatsvinden tussen bijvoorbeeld 16:00 en 22:00 uur.

  Conclusie: dit voorstel van de VREG is onvolledig / slecht uitgewerkt. Daarnaast is de uitrol van de digitale meter nog niet ver genoeg om dit in te voeren. Bij mensen met een anologe meter kan de piek niet gemeten worden.

  Nog een reden om zolang mogelijk de ‘digitale meter’ buiten de deur te houden.

 12. Een normale regeling voor capaciteitstarief zou zijn dat met een slimme meter een piekverbruik duurder is qua elektriciteit dan een gespreid verbruik. Dus die ‘slimme’ meter zou je voor dat kwartier waarin je ineens 1 kwH verbruikt heb voor die ene 1 kwH een duurder tarief aanrekenen, maar toch niet heel de maand ????
  Alsof je met je auto geflitst wordt voor overdreven snelheid en je heel de maand duurdere benzine zou moeten betalen. Rij dus heel die maand maar te snel, je hangt er toch al aan voor die maand… Met dat verschil dat je dat piekverbruik onmogelijk kan vermijden nu, gewoon koken met inductie en een elektrische oven en je hangt er wel eens aan voor een kwartier ergens in de maand.

  1. Ik volg deze argumentatie helemaal. Dat capaciteitstarief meet inderdaad een ongelukkige samenloop van omstandigheden en belast toch de hele maand, en bij uitbreiding een deel van het jaar. Een wolk voor de zon terwijl je aan het koken bent en je hangt.
   De argumentatie van de VREG is ook niet te volgen voor de gewone burger. Heeft iemand al geprobeerd om een volledig rapport van de VREG begrijpend te lezen?

 13. Plaatsen van een zoutbatterij (veilig en gaat lang mee) op je installatie plaatsen gaat de pieken compenseren
  minder verbruik en goed terug verdien effect.

  1. prima idee,
   wij werken sedert een jaar op batterijen en offgrid, de maatschappij levert enkel als we toch een tekort hebben.
   vereiste is wel, zoveel mogelijk panelen leggen om de winterperiode op te vangen!

 14. met accumulatiekachels kun je je percentage eigenverbruik vergroten en verbruikspieken juist verkleinen in plaats van vergroten. Men moet ze dan niet aanzetten in de nacht, maar wel overdag wanneer je zonnepanelen meer produceren dan je verbruikt. Accumulatiekachels lijken mij dus nuttig wanneer men ze overdag en gemoduleerd op het fotovoltaisch overschot aanstuurt. Het is een kwestie van ze intelligent aan te sturen.

  1. In de winter geven de zonnepanelen maar een schijntje van wat ze in de zomer geven dus absoluut onvoldoende om de accumulatiekachels op te laden. Intelligent aansturen kan je niet in de winter.

   1. Klopt, maar in de winter geven de windmolens eerder vaker energie dan in de andere seizoenen. Die molens draaien overigens ook ’s nachts . De accumulatie kachels kunnen ook overdag opladen, die kan men nu reeds aansturen als het bv. aanzienlijk waait.
    Men heeft gewoon NIETS voorbereid om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, de energie leverancier en de VREG hadden dit moeten zien aankomen de voorbije 20 jaar. Men had reeds klaar moeten zijn met een alternatief ! Wij hebben voor die opvolging service betaald !
    Nu zit GROEN in de regering en zij willen met alle middelen scoren met de sluiting van de kerncentrales. Er wordt helaas gekozen voor de duurste oplossing en de meest vervuilende !
    Over enkele jaren zullen batterijen veel betaalbaarder zijn, beter rendement en levensduur hebben.
    Maar we gaan voor het geweldige Vivaldi team prutsers nog lang en heel veel mogen betalen. Het toetje op de taart is straks een leuke CO2 uitstoot boete van Europa, dat is die andere bende vooruitziende club amateurs.
    Het zou zoveel doeltreffender kunnen als we de jongste kerncentrales nog 5 tot maximaal 10 jaar langer zouden gebruiken tot ze effectief versleten zijn. Er mogen dan misschien al wel 3 olympische zwembaden kernafval zijn, het zal dan wel niet zoveel verschil meer maken al we daar nog een kinderbadje afval zouden aan toe voegen.
    Maar laat ons allemaal lekker gezellig hoera roepen, leve groen, leve onze veiligheid, maar in Frankrijk niet zover over de grens staan er wel nog gevaarlijke vervuilende kerncentrales …

 15. Wanneer zal men eens een einde maken aan de lobyingstrategie van de verschillernde energieleveranciers? Oorspronkelijk was ik nog zo naïef te geloven dat de politieke verantwoordelijken het beste voorhadden met de consumenten – lees: kiezers. Zelf had de overheid niet genoeg middelen en wilden de energieleveranciers niet investeren om tegemoet te komen aan de Europese normen i.v.m. de hernieuwbare energie en dus werd de consument aanbevolen om die investeringen te doen en zonnepanelen te plaatsen. Op het ogenblik dat dit (een beetje) populair werd, heeft men dan maar beslist om eerst het prosumententarief in te voeren en nadien heeft men dan ook nog de digitale meter verplicht te maken, zonder terugdraaiende teller. Onze politieke mandatarissen waren niet bekommerd om de consumenten, maar wel om hun zitpenningen bij de intercommunales. Men had van in den beginne eigenlijk de stroomleidingen voor het transport van 150.000V, 70.000V. dienen te voorzien om de groeiende capaciteit van hernieuwbare energie op te vangen. En voor al die tekortkomingen van de politieke mandatarissen draien de consumenten nu op. Zo eenvoudig is dat!

  1. Helemaal mee eens – intercommunales zorgen voor het binnenhalen van heel veel geld bij de burgers, steeds hogere tarieven (kijk het eens na :-((( ) en goedbetaalde mandaten in afwachting van betere postjes voor politiekers, helemaal zonder contestatie, en het wordt erger als er alleen nog maar electriciteit zal overblijven als energievorm (niet toevallig dat diesel verboden wordt – niets te maken met duurzaamheid, maar legaal (weer meer) geld uit uw buidel halen). Niemand zal iets kunnen zeggen. Zo is het!

 16. Welk maatschappelijk belang is er aan het invoeren van het capaciteitstarief? Wat heeft de burger hier aan , buiten het betalen?

 17. Alles draait om zoveel mogelijk geld uit de burger zijn zakken te halen. Hier boven staat dat er 1 miljoen word betaald als de date line niet word gehaald. Bedankt overheid.

  1. En om de brave burger zoveel als mogelijk te ontmoedigen om te investeren in groene energie. Eigenlijk is het een ware schande hoe men hier omgaat met de vooruitziende Vlaming: je betaalt een netvergoeding die berekend wordt op het vermogen van je omvormer i.p.v. je opbrengst, (kan het gekker?), de terugdraaiende teller wordt in Vlaanderen gehypothekeerd tot max. 15 jaar (in 2010 was er zelfs geen sprake van een limiet) terwijl het vermogen van je ZP-installatie destijds berekend werd op jaarbasis met terugdraaiende teller, men tracht een opslagbatterij aan te smeren aan woekerprijzen met een vermogen waarmee je amper een dag verder kan als er 2 dagen na elkaar geen zon schijnt en nu gaat men een capaciteitstarief invoeren om degenen die een stroompiek veroorzaken nog eens te laten betalen. Eigenlijk moet je knettergek zijn om nog in groene energie te investeren want je wordt zwaarder beboet dan iemand die hierin niet investeert. Deze incompetentie moet zwaar afgestraft worden bij de volgende verkiezingen.

  2. sja,en per NIEUW begonnen maand nog !!

   sjonge,sjonge een miljoentje meer of minder
   wat maakt het nog uit nietwaar!

 18. Zoals Guido het reeds verwoord, hierbij sluit ik me voor 100% aan. Kan de VREG enkel iets uitzoeken om de gewone burger te beboeten. Was ik toch maar als Waal geboren, geen digitale meter, geen beslommeringen.
  De Waalse politiekers hebben tenminste wat burgerzin, dat wat van de onze niet kan worden gezegd.

 19. o.a. @Guido
  Wat dacht je van al die mensen die een warmtepomp hebben aangeschaft, om “”groen”” te verwarmen en CO2 te vermijden….die zijn sowieso de pieneut, zelfs met zonnepanelen.
  Logisch dat het draagvlak voor GROEN en The Great Green Deal afkalft.
  Mijn warmtepomp is kapot gegaan door overspanning en Fluvius doet hier niks aan !!
  Ik ben overgestapt op GAS !!

 20. Hoe gaat men mensen met accumulatiekachels als verwarming hiervoor vergoeden ?
  Je kan toch niet een accumulatiekachel van bvb 4Kwh opladen zonder een verbruikspiek te realiseren. Je kan de verschillende accumulatiekachels wel na elkaar inschakelen om op te laden , maar elke kachel heeft een vermogen dat bij het opladen een verbruikspiek zal veroorzaken .
  Dus tijdens de winterperiode zullen deze mensen elke dag (nacht) verschillende verbruikspieken veroorzaken, en daarvoor bestraft worden, terwijl deze verwarming al meer dat tientallen jaren de meest zuivere (qua uitstoot) is. En als men dan ook nog eens het nachttarief zal afschaffen (lees duurder maken) zijn deze mensen wel 2 x gestraft,

  1. Zolang de burgers zich gedragen als schapen zal er zeker niets veranderen. Denk maar aan de bankencrisis, iedereen vond het een schande , er werd veel geroepen, de banken doen hetzelfde misschien nog erger en de burger veranderd niet van bank en blijft stemmen op de traditionele partijen.
   Als mij iets niet aanstaat van handelen of uitspraken in de media reageer ik via mail, voor alle partijen. Ik voer vermoedelijk alleen een gevecht tegen de bierkaai. Als het overgrote deel van de bevolking zijn ongenoegen laat blijken, niet alleen tijdens verkiezingen, zal er heel misschien iets veranderen. (Ijdele hoop ??)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS