digitale meter
VREG vecht terugdraaiende teller bij digitale meter aan, maar voor eind 2020 verandert er niets

De Vlaamse energieregulator VREG stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het artikel uit het Vlaams decreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen. Dat heeft de regulator bekendgemaakt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) reageert teleurgesteld.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, gaat het voordeel van de terugdraaiende teller voor mensen met zonnepanelen, aanvechten bij het Grondwettelijk Hof.

De vorige Vlaamse regering besliste dat, ook na de invoering van de digitale meter, het voordeel van de terugdraaiende teller behouden kon blijven. Mensen die voor eind 2020 een installatie plaatsen, zouden dat voordeel nog 15 jaar kunnen behouden.

De VREG is daar tegen omdat het mensen met zonnepanelen niet aanzet om hun productie en hun verbruik op mekaar af te stemmen. Het zou zo discriminatie creëren tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt. Ook zou de onafhankelijkheid van de VREG en zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden worden.

Minister Peeters: “Ontgoocheld en zorgt voor onrust”

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) reageert ontgoocheld op de actie van de Vlaamse Energieregulator (VREG).
Distributienetbeheerder Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters. Woningen met zonnepanelen, nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties, budgetmeters en woningen die onderdeel uitmaakten van de proefprojecten digitale meters, komen het eerst aan de beurt.

“Ik vind het heel spijtig dat de VREG nu naar het Grondwettelijk Hof stapt om de keuzevrijheid die voorzien is in artikel 31 van ons decreet onderuit te halen. In 2017 was de conceptnota van het decreet klaar. Dat decreet heeft een lange weg afgelegd. Dit jaar kon het decreet goedgekeurd worden zonder enige tegenstem in het Vlaams Parlement. Dat bracht rust bij de consumenten en werd er opnieuw geïnvesteerd in zonne-energie. Dat is goed voor het klimaat en onze doelstellingen inzake hernieuwbare energie”, zegt Lydia Peeters in “De wereld vandaag”.

“De uitrol van de digitale meter komt niet in het gedrang door deze actie van de VREG, maar veroorzaakt wel opnieuw onrust”, zegt minister Peeters. “Het decreet digitale meter is cruciaal voor de energietransitie en de klimaatplannen. Net nu de rust was weergekeerd, acht de VREG het noodzakelijk om de consument nodeloos bang te maken en het draagvlak voor hernieuwbare energie nog maar eens onderuit te halen.”

Voor eigenaars zonnepanelen verandert er voorlopig niets

Ook al stapt de VREG naar het Grondwettelijk Hof tegen het behoud van de terugdraaiende teller bij eigenaars van zonnepanelen, voor de eigenaars zelf verandert er minstens tot eind 2020 niks.

Voor de eigenaars verandert er in afwachting van de beslissing van het Grondwettelijk Hof niks. De VREG kiest immers voor een overgangsregeling en voegt zich met andere woorden naar het decreet. “Tot eind 2020 verandert er daardoor niks. Alles blijft bij het oude”, klinkt het bij de VREG. Prosumenten kunnen dus blijven kiezen voor het behoud van de terugdraaiende teller.

Bron: VRT NWS 24 juni 2019

Het maximale uit uw zonnepanelen halen?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepaneleninstallatie verhoogt!

86 reacties

 1. Ook wij hebben geen enkele subsidie gekregen. Het nut van de digitale meter ontgaat mij, tenzij dan het voordeel voor vreg en andere al dan niet politieke instanties. En als de “Raad” van discriminatie spreekt, wel dan is er voor haar nog onnoemelijk veel te doen, want dit land bulkt van discriminaties

 2. We hebben al 11 jaar zonnepanelen (alleen het aantal dat toen nodig was)Ondertussen zit ons verbruik veel hoger dan toen, dus ik betaal elk jaar bij. Langs de andere kant krijgen we ook een hoge subsidie er bij, dat was toen zo. De panelen hebben we toen ook ongeveer 1000 euro per stuk betaald. Met de subsidies betalen we onze extra elektriciteit. Om dan van het net te gaan, weet ik niet zolang er subsidies zijn voor ons. Ik weet dat niet iedereen dit heeft maar voor zonnepanelen ouder dan tien jaar is het een nadenkertje. Het is af te wegen, we weten het zelf ook nog niet

 3. koop mij en groep die electriciteit opwekt met benzine of dieselmotor en knip de teller ervan tussenuit , weet wel nog nie of het diesel of benzienemotor wordt , want ook daar bestaat de grootste zever over wat al dan niet meest belastend is voor ons milieu ; of zou er een stroomgenerator te verkrijgen zijn? laat ze allen hun zakken ma vullen ma sop met ons te bestelen

  1. of zou eer ne stroomgenerator op gas bestaan? die zou ondertussen meer vervuilen dan ne diesel , wat maken ze ons nog wijs , tot over ne maand werden mensen via sociale media tv radio nog OPGEGITST om voor jan 2021 zonnepannelen met de belofte van 15j terugdraaiende teller te plaatsen , als zelfstandige werkgever moet je dat maar eens proberen met je klanten , ik zou niet meer op straat durven lomen , maar hiermee komen ze gewoon weg in bvelgie , de ene schuift die beslissing door naar nen andere , nieuw jobke en e vette pre en opgelost

  2. Vanaf 15 mei tot 10 September de omvormers om 14u afzetten is een oplossing om onze stroom niet gratis weg te geven. Als we dit massaal doen zal dit ook een inpakt hebben. Wat ook kan is de de stroom die overschiet aan de buren geven. Maar in GEEN geval gratis op het net. Want het is nu wel duidelijk dat de de VREG is en vanaf nu mogen we het wel de VREK noemen dan weet je meteen met wie je te doen hebt.

   Maar wie nu toch zijn kop in zand steekt en de schoolmeester is van deze VREK actie is Bart Tommelein hij staat aan deze wieg. De regering naar eigen zeggen altijd in op groen maar in de praktijk zalft ze eerst door dan te straffen.

   Het is duidelijk dat we naar een oplossing moeten zonder afhankelijk te zijn van het net. Wat dit in de toekomst gaat worden zal aan gewerkt worden. Waarschijnlijk een batterij in combinatie met een stroomgroep. Maar we moeten het in eigen handen hebben en de VREK buiten. Dat is een zekerheid.

   Het grote voordeel is dat we met veel zijn en als we ergens een goede oplossing hebben en deze delen! We ook erop vooruit kunnen gaan.

   Maar zeker mogen we onze stroom niet gratis weggeven. Daar is de VREK op uit zodat zij hem duur kunnen doorverkopen.

   MVG
   Maarten Meys

   Als eigenaars van zonnepanelen zijn we nu toch wel flink bedrogen

 4. Geen terugdraaiende meter meer!? Geen goed nieuws voor wie elektrische verwarming heeft! In de zomer wanneer we volop produceren hebben we de stroom niet nodig. In de winter wanneer we stroom nodig hebben kunnen we ervoor betalen

  1. sprookjes blijven niet duren he, die nieuwe meters bewijzen zwart op wit dat zonneenrgie waardeloze energie is (energie die enkel beschikbaar is als er geen nodig is) … maar ja waar gaan gaan ze nu nog zotten vinden om in die “groene” rommel te investeren

 5. De Vreg heeft groot gelijk. Niet alle mensen hebben zonnepanelen.
  Vroeger werden enorme premies uitgedeeld voor diegene die zonnepanelen leggen, ook met terugdraaiende teller. Die werden betaald voor de overschot aan elektriciteit.
  Alles ging voor de wind voor hun. Tot de regering teveel schulden kreeg daardoor en besloten dat die premies toch terug betaald moesten worden. En wie moest ook mee betalen: Al de mensen geen zonnepanelen hadden.!!!!!
  Dat bedoeld de Vreg met oneerlijke praktijken.
  Als jullie zonnepanelen na een geruime tijd stuk zullen gaan, moeten dan de mensen zonder zonnepanelen ook mee voor de resyclage gaan betalen???

  1. Er werd wel een belofte/contract gemaakt door de regering. Wij hebben 11 jaar terug zonnepanelen geplaatst.
   Waar is de EERLIJKHEID in dit!!!
   Je maakt zelf de keuze of investeert in zonnepanelen, en je maakt de afweging of dit interessant is volgens de voorwaarden/contract dat men je voorlegt. Achteraf de spelregels veranderen KAN NIET.

   DIT IS ZWAAR BEDROG!!!

   IEDEREEN ZIJN ZONNEPANELEN AFLEGGEN – EENS KIJKEN OF WE DAN NOG AAN DE QUOTUM KOMEN DIE EUROPA ONS OPLEGT.

  2. Rita, ben jij dan geen goede Belg die zich ging houden aan de klimaatregelgeving???? De prutsers politici van de VLD en NVA beloofden via een decreet 15 jaar terugdraaiende teller en weten ze van niets meer. 1500 euro eenmalige compensatie weegt niet op tegen 15 jaar een aanzienlijke vermindering van de stookkosten want iedereen moest zo nodig een warmtepomp installeren voor het mileu.
   Gas, hebben we niet in de straat, riolering hebben we niet in de straat enz.
   Onze politici zijn prutsers eerste klas, stem jij maar verder voor de VLD en NVA.
   Zelfde verhaal zoals in Nederland, iedereen een serieuse compensatie en weg met de regering met Jan Jambon op kop. En dat BDW maar eens komt wenen zoals een klein kind.

  3. Nee,das waar niet alle mensen hebben zonnepanelen,maar er zijn veel zogezegde arme mensen die liever kiezen voor dure autos,ipv een verstandige investering te doen,op termijn konden we onze energie factuur laag houden,maar ja ,had moeten weten dat ik in belgie leef,waar mensen bedrogen mogen worden,ik weet nu al voor wie ik zal stemmen,en ik verander niet van mening,zoals dat politieke uitschot

   1. Beste gëintresseerden. In ons geval begrijp ik echt niet hoe men de niet zonnepanelen eugenaars zou discrimineren. Wij hebben zonder enige vorm van subsidie 40 panelen geplaatst in 2019. Dus zonder enige steun. De minder bemiddelden konden dat ook via een renteloze lening. De opbrensten zouden dan de eerste jaren kunnen dienen om de schulden af te lossen. Dat wij hiermee ook maar iemand zouden discrimineren is pure nonsens.

 6. Vreg opdoeken en snel , als dit dreigt door te gaan , iedereen met zonnepanelen een groepsklacht indienen en dat besluit aanvechten en laten terugdraaien als het er komt tenminste
  Wordt tijd dat de politiek eens een vuist maakt, waar zijn de groenen ? in de spouwmuur ? of verschuilen ze zich zoals hier gezegd wordt achter die idiote vreg
  Wees gerust als dit er door komt worden er geen zonnepanelen meer verkocht of ze moeten ze gratis aanbieden
  groenen , jullie doelstellingen worden dus niet gehaald waar zitten jullie ?

 7. Wat is niet begrijp dat wij vlamingen ons laten doen door de Vreg.
  Toen ik mijn zonnepanelen plaatste in 2009 hebben ze nooit gesproken van procumenten tarief.
  Waarom moet wij deze vijgen na pasen aan vaarden. In wallonie hebben ze dat ook willen door voeren maar de walen hebben zich gegroepeerd en de procumenten tarief niet aanvaard voor de bestaande installatie wel voor de nieuwe installatie. Ik geef ze daar volledig gelijk in .Waarschijnlijk heeft deze groep een advoacaat genomen die hun belangen verdedigden .
  Maar wij vlamingen zijn minder sociaal wij groeperen ons niet en laten op onze kop schijten.

 8. De subsidie die Z.Demir heeft voorzien voor 2021, stuk voor 2022, nog minder voor 2023 en een aalmoes voor 2024 ( – en vanaf 2025 helemaal NIETS meer – ), is beter dan niets, maar is eigenlijk om te lachen als je het over 15 jaar spreid. T.o.v. prosumententarief, gaat de energierekening met digitale meter minstens VERDUBBELEN, wat de VREG ook probeert door onze strot te duwen.

  Als anderzijds de VREG via hun procedure bij het Grondwettelijk Hof de 15 jaar “terugdraaiende teller” weten stop te zetten vanaf 2021, kan men enkel en alleen besluiten dat men ons voor de zoveelste maal in de rug schiet !

  De VREG is er gekomen om de energiemarkt vrij te maken en alzo de prijzen te doen dalen, maar het omgekeerde is eerder waar ! Energieprijzen zijn de laatste jaren pijlsnel omhoog gegaan; men kan dan al wel eens van leverancier veranderen, maar de positieve resultaten daarvan zijn veelal van korte duur en als je het niet constant goed opvolgt wordt je ook daar “bedrogen”. Daarenboven is de kans groot dat zelfs het omgekeerde, dus duurder, het geval kan zijn, want de energieleveranciers zijn net iets te gretig om zo snel mogelijk een contract te laten tekenen ! Als er dan overgeschakeld wordt op het verkeerde moment, is de kans groot dat men op jaarbasis meer betaald, i.p.v. minder ! Die elektriciteitsfacturen zijn toch meestal een kluwen van cijfers waar geen mens aan uit kan ! Als er dan wat kwakkels tussen zitten, gaan die gewoon door de molen en de brave burger betaald omdat hij niet beter weet of bang is om zonder stroom hezet te worden !

  Misschien beter die VREG opdoeken, want ze kosten ons toch enkel een pak geld ! Ik weet niet welke rekenmachine men bij de VREG gebruikt, maar ze hebben ons ook al wijsgemaakt dat een batterijsysteem een oplossing kan zijn ! Een batterijsysteem ga je NOOIT terugverdienen, een batterijsysteem gaat in de zomer lekker VOL zijn … als je al energie TE VEEL hebt, en dat zelfde batterijsysteem gaat in de winter LEEG LEGER LEEGST zijn … of je zou het moeten opladen via het stroomnet. Dus NUTTELOOS ! Engie heeft ooit een testinstallatie geplaatst, vol met batterijen, en al snel moest de brandweer de boel gaan blussen, m.a.w. met een gerust gevoel gaan slapen ? Dacht het niet ! Kans is groot dat zelfs brandverzekering stuk omhoog gaat ! Brandweer raadt trouwens aan om zelfs ’s nachts nog geen gsm op te laden !

  De VREG wil iedereen bewust maken om beter om te gaan met energie, maar het zijn net de zonnepaneleneigenaars die de energie aanleveren, voor zichzelf en voor het net ! Als men bij de VREG & C° in de beginjaren van de zonnepanelen iedereen gek verklaarde als men niet voor zonnepanelen zou kiezen, … en de subsidies (groenestroomcertificaten) vlogen ons om de oren ! Als men dan achteraf komt klagen dat men in de zomer teveel energie van de zonnepanelen terugkrijgt, dan hadden ze dat maar beter moeten inschatten ! En niet achteraf komen klagen, nadat men eerst de mensen hun spaarboek laat leeghalen ! Diegenen die de hoge GSC subsidies hebben gekregen, hebben meer dan waarschijnlijk ook zwaar betaald voor de installatie van de zonnepanelen !

  Als die 15 jaar terugdraaiende teller komt te vervallen, zou je nog een kieken moeten zijn om zonnepanelen te installeren ! Dus het doel van de VREG om de milieunormen te halen, zal een flinke DEUK krijgen ! Men is als het ware (zonder minimaal die 15 jaar) de mensen die zonnepanelen bezitten aan het straffen omdat ze zonnepanelen hebben aangeschaft !

  Zonder (of nà) die 15 jaar, gaat men VOLLE POT betalen voor de stroom en krijgt hooguit een AALMOES voor de geleverde stroom, en die geleverde stroom gaat naar de directe buren zonder zonnepanelen en daar wordt ook VOLLE POT aangerekend, … zoiets noemt men met dubbel krijt schrijven ! We kunnen dan beter een verlengsnoer naar de buren leggen ! Of een deel van de zonnepanelen verhuren aan de buren, zoals men heeft voorzien om zonnepanelen op het dak van een ander te leggen ! Als men bij de energiekleveranciers energie te veel heeft op momenten dat de zon volop schijnt, is eigenlijk hun eigen schuld !

  Een deeloplossing kan alvast zijn dat zonnepaneleneigenaars een stevige airco installeren, heb je er alvast zelf nog iets meer aan. Een andere oplossing, als men driefasig net heeft met micro-omvormers, om (bvb.) in de volle zomer twee fasen uit te schakelen en in de tussenseizoenen één fase uitschakelen.

  Ook kan je je afvragen wat het nut is van de mega-zonnepaneleninstallaties her en der, als de gewone burger al met een beschuldigende vinger wordt gewezen omdat hij soms energie teruglevert ! De gewone burger probeert gewoon zijn eigen verbruik te dekken en een deel wordt rechtsstreeks zelf verbruikt, terwijl die mega-installaties er enkel zijn gekomen voor en door de grote poenpakkers die zelf niets rechtstreeks verbruiken van die mega-installatie !

  Om de VREG wat tegenwind te geven, misschien een idee om af te spreken met alle eigenaars van zonnepanelen, om allemaal tegelijk, alle dagen, telkens om 14h gedurende een kwartier de zonnepanelen (omvormers) volledig uit te schakelen ! Zal een schokeffect hebben, letterlijk en figuurlijk !

  De VREG is er gekomen om de energiemarkt vrij te maken en alzo de prijzen te doen dalen, maar het omgekeerde is eerder waar ! Energieprijzen zijn de laatste jaren pijlsnel omhoog gegaan; men kan dan al wel eens van leverancier veranderen, maar de positieve resultaten daarvan zijn veelal van korte duur en als je het niet goed opgevolgd wordt je ook daar “bedrogen”

 9. Beste swa,

  Op leien kan je ook zonnepanelen plaatsen, is alleen wat meer “gedoe” om de dakhaken te plaatsen en daardoor weinig liefhebbers om daar aan te beginnen ! Zal zodoende qua werkuren wat meer gaan kosten. Als je het niet geloofd, zal ik fotoke sturen van m’n buren !

 10. Zoals ik hier kan lezen ga ik geen zonnepanelen plaatsen,aangezien ik een leien dak heb kan ik er geen plaatsen,pas in 2024 kan ik pannen laten leggen en zonnepanelen plaatsen,

 11. Beste Remon,
  Als wij kiezen voor de digitale meter krijgen we dan bij de jaarafrekening de geleverde stroom aan het net vergoed. Ik heb mijn zonnepanelen nu een 8-tal jaren. Als ik het goed begrijp begint dit pas bij de mensen die hun zonnepanelen na 2020 kopen. Wil de goedheid hebben mij eens heel duidelijk te vertellen wat er precies gerekend wordt als ik kies voor de digitale meter. De prosumentenkosten vallen weg en krijg ik de geleverde stroom op het net dan uitbetaald of niet.
  Hartelijk dank.

 12. En nog dit,als de vreg opgericht door de politiek zich beroept op haar onafhankelijkheid
  en haar exclusieve bevoegdheid, dat dan de politiek (als ze er niet mee akkoord is zoals blijkt)
  de vreg opdoekt.
  Of verschuilt de politiek zich erachter !!!????

  1. Het is een regelrechte schande!
   Nieuwbouw = energie waarde halen, dus verplicht warmtepomp en zonnepanelen instaleren, en nu komt men af om de opbouw aan reserve aan stroom af te schaffen…. Hoe moeten Jonge hardwerkende mensen hun factuur betalen in de winter, een warmtepomp vreet stroom hé.
   Hallo VREG opkrassen en snel een beetje, hopelijk heeft de politiek wel nog gevoel voor redelijkheid naar de jonge bouwers in België

  2. Zonnepanelen uitschakelen als je van huis bent
   Gratis productie die naar de buren gaat en waar de buurman volle pot voor moet betalen bij zijn leverancier…. Goed gek.
   Oproep aan iedereen, als het zover komt zonnepanelen afschakelen als de zon schijnt en je bent van huis

 13. Aan ROBERT: zeker zal ik en hopelijk vele anderen de deur op slot houden.
  MASSAAL WEIGEREN, er kome ervan wat wilt.
  Terugdraaiende teller FOR EVER,zoals afgesproken.
  Prosumentenrief, waarvan ook geen sprake was in den beginne afschaffen.
  Onze tegenprestatie is immers de doelstelling te halen qua uitstoot.
  Aanval is de beste verdediging.
  We moeten nu zelfs niet aan vallen, alleen maar MASSAAL TE WEIGEREN.

  1. inderdaad, tijd om onze vlaamse vastberadenheid te tonen.
   ik weiger om deze spionagemeter te laten installeren.
   eerst en vooral wil ik het jarenlang onterecht betaalde prosumententarief integraal teruggestort zien op mijn rekening. daarnaast wil ik zwart op wit op papier overhandigd krijgen dat mijn terug op het net gezette stroom aan de volle 100 % in mindering gebracht wordt van mijn effectief verbruik.
   ik zal me niet nog eens laten bestelen door die gangsters en een habbekrats of totaal niets ontvangen voor de geleverde stroom, terwijl we dan 100 % zouden moeten betalen voor het gebruik van diezelfde stroom die in feite de onze is….
   zolang deze heel terechte en uiterst logische eisen niet voldaan zijn, ga ik totaal niet in op verplichtingen of wijzigingen die uit de hoek van die bende bedriegers komen.

 14. Als ze langskomen om de digitale meter te plaatsen , is mijn eerste vraag wat met de nu reeds teruggedraaide KWh, ga je die overzetten op de digitale meter? Kunnen ze waarschijnlijk niet,dus deze KWh zijn verloren,niettegenstaande dat men 15 jaar terugdraai beloofd.Dus ga ik ze vriendelijk verzoeken terug te komen op de jaarlijkse periode van de meteropname. Laat ze niet binnen omdat ze hun belofte van 15 j niet nakomen.Bovendien moet ik alle voorwaarden verbonden aan die meter op papier hebben ,zoniet ook geen plaatsing.

 15. oprotten die VREG en alle overbodige ministers de maat is nu wel vol met hun ontslag premies en gaan dan 1 ander vetbetaalde job doen
  alle ZP eigenaars weiger gewoon die verdomde meter laat ons 1 goede advokaat zich aanbieden om onze belangen te behartigen wij hebben ten slotte veel geinvesteerd in ZP

 16. Bij ons komt er geen digitale teller binnen met al die dure nutteloze software .

  Let op de VREG werkt samen volgens mij met een terroristische organisatie (russen ; chinezen ,.. )
  om ons land te destabiliseren .Het ergste is dat de VREG aangesteld is door de werelvreemde politiekers die de dreiging niet zien
  die het spel meespelen zonder vernatwoordelijkhied te nemen .
  Zorg eerst dat dat altijd el. is aan een betaalbare prijs en een vergoeding voor onze KW’s
  -In het begin van de Freya zonnepanelen sprak men van 20 jaar zonder prosumenttarief en dan
  kwam de VLD met het gepruts en gauw weggaan naar EUROPA en OOSTENDE en daar poen pakken .

  Het is heel stil

 17. nu het masker van de vrek ( geen typfout hoor) volledig afvalt, is het zeer duidelijk dat deze totaal nutteloze en geldverslindende organisatie enkel tot doel heeft de politieke vriendjes aan een riant betaalde (nutteloze) functie te helpen in ruil voor het lanceren van hersenloze stellingen inzake energie beleid.
  de vrek(ken) kunnen dan in hun naam de geldhonger van bepaalde politici ten dienste staan en lanceren wat de politiek zelf niet zou durven om geen aangezichtsverlies te lijden.
  de vrekken worden dan de boksbal, maar wie van de gedupeerden weet uiteindelijk wie er achter de louche organisatie van de vrek schuilt ?
  het is het moment nu om als Vlaming onze tanden te tonen en het dictatoraal regime van die energiebedrijven gewoon te negeren.
  kortom, massaal weigeren om die spionagemeters te laten installeren. en zeker niets ondertekenen, want die gastjes hebben zeker ook goede vriendjes in het gerechtelijk apparaat zitten die naar hartenlust zouden willen meehuppelen op de dans der geldgraaiers.
  indien je geen gsc hebt is het dan zaak om de installatie af te schakelen op de momenten dat je niet thuis bent, zodat je vermijdt dat die gangsters met uw investering nog met meer van je geld gaan lopen !
  voor wat mij betreft is het klaar en duidelijk, ook al komen ze 100 keer langs om die spionage apparatuur te installeren… ze komen er niet in. ik heb nog steeds mijn contract waarin staat dat ik levenslange garantie heb voor het terugdraaien van mijn ferrarismeter. verder heb ik niets ondertekend, dus blijft dit contract geldend en doe ik niet mee aan die puberale spelletjes om de spelregels te wijzigen tijdens het spel, naar eigen goeddunken.
  laat je niet intimideren, massaal weigeren dus !

 18. De mensen laten geld uitgeven om dat allemaal te laten doen en nadien zullen de mensen wel kloten
  Het kost al veel geld om dat allemaal laten doen dat wij blij zijn dat we ook iets aan hebben maar altijd vinden ze wel iets uit voor de mensen en hak te zetten.Ik doe geen inspanningen meer want dan zullen ze daar ook wel iets op vinden.De mensen worden dat toch wel is moe denk jullie dat ook niet.Veel mensen hebben het spaargeld er in gestoken.Ik vind laat het gewoon gelijk het nu is.

 19. Als er geen andere optie is dan die meter MOET er komen….. wel dan blijkt bij mij …. dat de stekker naar de IT installatie plots onderbroken word….. door toeval of het noodlot….of mijn kniptang? wie zal het zeggen? en kunnen ze op knopjes drukken tot ze rood zien..er zal niks gebeuren want tenslotte betaal ik nog steeds MIJN telenet verbruik..en dus geen ondermijnende tegen-activiteit .

 20. De topman van het Vlaamse energiedistrubutiebedrijf Fluvius Frank Vanbrabant houdt zijn hart vast voor de uitrol van de digitale meter. ‘Ik ga geen politie of deurwaarder sturen naar zonnepanelenbezitter.Dus met andere woorden laat ze gewoon niet binnen met die digitale meter

  1. Fluvius dreigt met juridische acties ingeval men niet reageert na een mail van hun voor de plaatsing van deze diefstal meter, maar een op!ossing bieden zij niet aan over de opmerkingen die men heeft men antwoord volledig naast de kwestie met e3n no- reply mail en dreigt weer met juridische acties wanneer men na ongeveer 18 dagen geen contact opneemt om een datum van installatie vast te leggen.

 21. Voormalig minister voor energie Tommelein (en dus ook VLD) zijn mi verantwoordelijk voor deze miskleun.
  Voor Tommelein zijn post van minister ruilde voor die van burgemeester had hij nochtans bij hoog en laag belooft dat zonnepaneeleigenaars geen nadeel zouden ondervinden door de plaatsing van de digitale meter.Hoe hypocriet kan een politieker wel zijn,had hij de VREG niet eerst beter, om een standpunt gevraagd? Had hij zelfs al moeten doen vooraleer die digitale meter zou worden ingevoerd.
  Het lijkt mij allemaal wat verdacht ik denk dat VLD ea de VREG gewoon gebruiken als alibi om ons geld afhandig te maken zonder dat zij als politici met de vinger zouden gewezen worden want VREG is toch de “schuldige”.
  De redenen die VREG opnoemt zijn gewoon te gek om los te lopen zelfs een grove belediging voor eigenaars van zonnepanelen en iedereen die verklaring leest.
  Kan mij nu eens iemand van die maffiosi uitleggen waarom dit nu allemaal nodig is?
  Het is toch simpel nl : zonnepaneeleigenaars betalen elke maand hun echt verbruik zonder rekening te houden met opgewekte stroom en op het einde van het jaar wordt al de opgewekte stroom van voorbije jaar terug betaald ;simpel. wordt in andere europese landen zo gedaan .Als de meter niet kan terug draaien was dit toch de oplossing.Maar ja dan kunnen ze ons niet bestelen tenzij ze het belastingen noemen……..van een ontroerende schoonheid dat zooitje ongeregeld.Ze wilden gewoon die terug draaiende meter niet.
  Het wordt hoog tijd dat we ons verenigen om deze gangsterpraktijken voor de rechtbank te brengen (diefstal en contractbreuk zijn toch strafbaar)
  Als we batterijen plaatsen zijn we weeral veel kwijt en het zou me niet verwonderen dat na verloop van tijd we belastingen op bezit van batterijen zouden moeten betalen,ze zijn voor niets verlegen geen greintje fatsoen of schaamtegevoel .En die zogezegde milieupartijen waar zijn ze??????????????? GEEN HAAR BETER:

 22. info , over digitale meter, heb met fluvius gesprek gehad over de invoering digitale meter.
  zonnepanelen mogen niet aangesloten worden op de ex . nacht meter .
  dwz. dat mijn elektrische vloerverwarming 10kw tot. zou moeten omzetten naar dag en nacht meter.
  5 dagen dag 2 dagen nacht + vanaf 22u tot 7 h s morgens nachttarief.
  2 probleem die 10kw overdag bij pieken moet ik een volledige nieuwe teller installatie zetten omdat de draagkracht dan te weinig .
  3 probleem is dat ik eigenlijk voor 20jaar een terugdraaiende teller zou moeten hebben zoals afgesproken in 2009
  krijg als antwoord dat het voor 15jaar is en dat na 2022 kom ik in aanmerking voor digitale meter en dat ik moest blij zijn dat ik groen certificaten krijg, ook als ik zonnepanelen zou bijleggen is de datum 2022
  als de helft van mijn 10kw zou kunnen opwerken met zonnepanelen , dat moet ik nog 5 kw op dagtarief dan gaan betalen, wat duurder is dan niets te doen.

 23. ik kan niet onder het prosumententatief uit, maar wees maar zeker dat van zodra de terugdraaiende teller stopt, ik met mijn buren zonder PV installatie tot een akkoord kom om met z’n drieen de overproductie te voorkomen. Mijn buren betalen dan maar de helft van hun electriciteit in de zomer, rechtstreeks aan mij, en daarmee koop ik mijn stroom van ’t net in de winter. ‘Enkele relays en 25m kabel zal snel terugverdiend zijn… Nu loopt die electriciteit over de twee tellers, eneen stukje distribiutienet, na de schakeling via een directe bypass.

 24. Zonnepaneel eigenaars zijn; belogen, bedrogen en tot slot worden we bestolen. We moeten toe kunnen geven dat we ons hebben laten misleiden door beloftes gedaan door politici (die toch nooit woord houden !!!) en ideologische overtuigingen, misschien ook een beetje uit eigen belang. MAAR nu is het gedaan, het is niet langer meer rendabel nog langer die zonnepanelen draaiende te houden als die digitale meter er hangt. Doe eens een kosten baten analyse van uw installatie je zult merken: rendement nul, dik onder nul zelfs, een grote verliespost, een nutteloze investering. Aan eenieder wie nog zou plannen hebben zonnepanelen te plaatsen, doe het NIET je kunt beter jouw geld opstoken je zult er meer rendement van halen dan met zonnepanelen. Aan eenieder die er heeft, ontkoppel ze van zodra je die digitale meter hebt, of laat je je zelf geproduceerde stroom liever door “hen” verkopen?

 25. Het systeem wat de VREG nu wil (vanaf 1/1/2021)is juist discriminerend tussen
  zonnepanelen eigenaars.
  De eene groep wat veel van huis is (bv werken) zal minder voordeel halen uit
  deze regeling dan de andere groep die meer thuis is en degene die zich de beste
  toestellen kan aanschaffen.
  Dus de uitspraken van de politiek indachtig,
  1. De regels tijdens het spel niet te veranderen, tot meermaals toe en
  2.Geen nadeel te ondervinden,
  ga ik voor terugdraaiende teller FOR EVER en afschaffing van het prosumententariefdiefstal,
  indachtig dat wij zonnepaneleneigenaars de europese opgelegde reglementering van uitstoot
  helpen te halen.

 26. Iedereen die geïnvesteerd heeft in duurzaamheid en zelfvoorziening is terecht woedend om de onkunde en lafheid van onze politici die een grof tekort aan inzicht vertonen. Zoals er hier al veel geopperd hebben, willen we dat onding,dat kost wat kost door onze strot geramd moet worden, niet in onze huizen. Ik heb net een artikel gelezen in de Tijd waarin de CEO van Fluvius toegeeft dat ze niets kunnen doen tegen mensen die de plaatsing weigeren. Ze zullen geen deurwaarder of politie sturen. Laat ons dus collectief NEE zeggen tegen deze ongerechtigheid en de installateurs gewoon niet binnen laten. Als iedereen dit doet, spreken we toch van een aantal mensen waar men rekening mee moet houden. Niets doen gaat ons enkel verlies en mega winsten voor de energieleveranciers en producenten van de meters opleveren. Bovendien is dit is weer een vorm van subsidie aan de industrie omdat de meter slechts 15 jaar meegaat. Oneindige inkomsten verzekerd! Maar dit is eigenlijk tegen de wet. Laten we dus een front vormen tegen deze inbreuk op onze privacy en contractbreuk. Men zeggen het voort!

 27. Dit is wel een heel groot verschil tegenover de beloofde 15 jaar vanaf installatiedatum.
  “Ook al stapt de VREG naar het Grondwettelijk Hof tegen het behoud van de terugdraaiende teller bij eigenaars van zonnepanelen, voor de eigenaars zelf verandert er minstens tot eind 2020 niks.”

  Kan er mij nog eens iemand 2 dingen uitleggen:
  – hoe gaan ze mij dezelfde rekening kunnen maken als bij de terugdraaiende teller (moest ik deze optie nog kunnen en willen kiezen) , als ik geen terugdraaiende teller meer heb ?
  – waarom zijn zonnepaneeleigenaars prioritair voor omschakeling naar nieuwe meters, als we er toch voor zouden kunnen kiezen om nog 15 jaar hetzelfde tarief te behouden ?

  Ik voel precies dat ze ons met ons … gaan hebben, eender wie de zwarte piet wil oprapen.

 28. “Ook al stapt de VREG naar het Grondwettelijk Hof tegen het behoud van de terugdraaiende teller bij eigenaars van zonnepanelen, voor de eigenaars zelf verandert er minstens tot eind 2020 niks.”
  Dit is wel een heel groot verschil tegenover de beloofde 15 jaar vanaf installatiedatum.

  Kan er mij nog eens iemand 2 dingen uitleggen:
  – hoe gaan ze mij dezelfde rekening kunnen maken als bij de terugdraaiende teller (moest ik deze optie nog kunnen en willen kiezen) , als ik geen terugdraaiende teller meer heb ?
  – waarom zijn zonnepaneeleigenaars prioritair voor omschakeling naar nieuwe meters, als we er toch voor zouden kunnen kiezen om nog 15 jaar hetzelfde tarief te behouden ?

  Ik voel precies dat ze ons met ons … gaan hebben, eender wie de zwarte piet wil oprapen.

 29. Bestaat er geen organisatie (Vlaams, Belgisch of Europees) van handelaars in zonnepanelen ?
  Waar blijft TestAankoop ?

  Waar kan ik mij aansluiten bij iets of iemand die naar de rechtbank stapt tegen de VREG.
  Wij worden immers gediscrimineerd door de VREG. (Slimme meter eerst bij eigenaars zonnepanelen)
  Wij hadden een contract voor 20 jaar terugdraaiende teller.
  Wij hadden een contract zonder prosumententarief.

  Hallo minister Peeters : ben jij de baas of is de VREG de baas ?

  Of moet de VREG gewoon uitvoeren wat geen enkele politieker durft te zeggen …

 30. De netvergoeding is diefstal.
  Ik woon in een rijwoning en als je daar elektriciteit oplaadt dan gaat deze maximum twee huizen naar links en twee naar rechts want dan is die 3 kWh verbruikt. De buurman die dit (zijn!) verbruikt betaalt, betaalt hiervoor het gewone tarief d.w.z. elektriciteit + transportkosten + de hele rits van bijkomende waarvan er vele niet in thuis horen. De opwekkingskosten, de transportkosten van de centrale over het hoogspanningsnet , de omzetting naar laagspanning en het lokale netgebruik tot aan mijn buurman-de-verbruiker zijn prestaties die die niet de elektriciteitslobby werden geleverd maar wel aan hun betaald door mijn buurman. Als ik in de winter mijn elektriciteit die ik in de zomer heb weggegeven, geleend of gratis heb weggegeven dan kost dit de producenten geen cent want mijn buurman heeft alles al betaald !
  Bovendien lever ik mijn overtollige elektriciteit overdag als de zon schijnt en er veel vraag naar is en KAN ik hem verbruiken ’s avonds en in het week-end als ik thuis ben en de producenten hun elektriciteit niet kwijt raken.
  Maar opdat ik dat zou doen moeten ze dan toch hun pesterijen stoppen want hetgeen ik hun geef kost meer dan hetgeen ik terugkrijg.
  Directe compensatie verlangen van burgers die in een land wonen met een ligging op de aardbol zoals de onze (hoe verder van de evenaar hoe meer seizoensinvloed) getuigt van een grenzeloze hoeveelheid slechte wil, sarcasme en arrogantie. Waarom zou onze wetgever niet ingrijpen ?
  Dit is wat ik erover denk.

 31. Ik ben zelf werkzaam als zelfstandige in de energiesector. Naar het gerecht stappen heeft geen zin. Kijk naar ons recht systeem om te lachen. De ene na de andere moordenaar komt er vanaf met 10 jaar of zelfs geen straf. Procedure fouten tegen de sterren op. Ik ga nooit of te nimmer nog investeren in een belofte die door onze regering is gemaakt. Mijn besluit staat vast. Als ik niets meer krijg voor mijn geleverde stroom. Dan gaan ze van mijn dak of zet ik de zekering van mijn zonnepanelen uit. Voor niets gaat de zon op. Mensen stop alstublieft met te investeren in zulke zaken en laat onze overheid maar betalen aan Europa voor de niet behaalde energie doelstellingen. Ik weet waar over ik praat laat jullie alstublieft niet vangen aan een volgend opgeklopt verhaal ( de energiezuinige warmtepomp ) . één ding moeten we doen ( allemaal onze zonnepanelen uitschakelen ons groeperen en er niet meer in investeren ) en ook deze praktijken rond vertellen aan de mensen zodoende dat niemand er nog in investeert.

 32. Een teller hoeft voor mij niet altijd terug te draaien, maar zou toch een buffer van enkele kWh moeten opbouwen alvorens hij stopt met terugdraaien. Dit heeft dus absoluut niks te maken met aanleg van reserve voor de winterperiode. Dit moet technisch toch haalbaar zijn, want hij is slim.
  Verder vraag ik mij af hoeveel CO2-uitstoot zo’n verplichte digitale metervervanging met zich meebrengt: fabricatie, en vooral verdeling ervan,… Loopt dat aantal tellers niet in de miljoenen?

 33. Waarom zou je nog zonnepanelen plaatsen als de terugdraaiende teller afgeschaft wordt ?
  Toen we overwogen om zonnepanelen te plaatsen, werd ons gevraagd wat ons jaarlijks verbruik was? De installatie is daarop berekend en geplaatst. En dat valt mee. Wat ik teveel heb op de gewone teller heb ik tekort op de dubbel-uur-teller. Maar als de teller niet meer terugdraait, gaat onze investering voor 90% verloren.
  In de zomer is het elektrisch verbruik laag. Het is lang klaar en we hebben geen verwarming nodig. De opgewekte stroom waarop de installatie berekend werd, zullen we dan bijna allemaal kwijt zijn.
  In de wintermaanden is de zon rond 18 uur weg, de opbrengst is klein, de zon staat niet meer zo hoog. De stroom die op het net gezet is, kunnen we ’s avonds ook niet meer recupereren en zijn we kwijt. Als de zon weg is zullen we de stroom moeten betalen.
  Mensen die gaan werken verbruiken overdag geen stroom, behalve de diepvriezer en koelkast. Als ze na hun werk ‘thuiskomen is de zon bijna weg en zullen ze hun stroom moeten betalen, net zoals mensen die géén zonnepanelen gelegd hebben, die géén investering gedaan hebben.
  Wie zal er winst hebben van mijn installatie? 90% voor de netbeheerder en 10% voor mij.
  Van die 10% moet ik instaan voor het onderhoud en de kosten van mijn installatie. Er mag niets mislopen, de omvormer mag niet stuk gaan of een zonnepaneel het begeven. En zij, zij lopen gewoon weg met de opbrengst.
  Wij hebben gewerkt en gespaard en geïnvesteerd in zonnepanelen maar vragen ons nu af waarom eigenlijk?
  De terugdraaiende teller afschaffen is stelen van gewone werkmensen, van zij die geloofden in de goeie zaak!!!
  Dit is discrimineren!!!
  Het zou dom zijn om dan nog zonnepanelen te plaatsen!!!

 34. HEEEEL grote besparingen mogelijk door ……
  AFSCHAFFEN van de VREG
  –> véél te dure en logge “organisatie”
  –> hun voorstellen deugen vaak niet (vb. ook hun vgl. van energieleveranciers is zeer onvolledig)
  –> hun rekenmodules bevatten véél “vergetelheden” en zelfs fouten (ook vroeger ondervonden ivm. zonneboiler)
  –> nu gaan ze ook nog eens klachten formuleren tegen een ietwat corrigerende beslissing van onze regering

 35. alleen Vreg discrimineert mensen met zonnepanelen, gewoon voor het gerecht en opdoeken met die handel,dit kan alleen in dit apenland,is het geen tijd om al die dik betaalde mensen op pensioen te sturen en hun 1200€
  per maand te geven, dan zal onze staats schuld snel dalen

 36. Wij namen 10 jaar geleden dure zonnepanelen omdat we ons steentje wilden bijdragen aan hernieuwbare energie en aan een beperking van CO2 uitstoot. Na 10 jaar zou onze investering terugverdiend zijn. Door de invoer van het prosumententarief verschoof dit met meerdere jaren (prijsstijging van 30 euro per maand!!). We hebben 3-voudig tarief en ons grootste verbruik is dus ’s nachts en in de winter. Een Batterij met voldoende capaciteit zie ik als de beste oplossing om van het prosumententarief af te geraken. Die is er nog niet vind ik (té weinig opslag). Wij proberen zuinig om te springen met energie maar als je overdag werkt dan kan je die zonne-energie ook niet volledig gebruiken uiteraard. Domme VREG!!!
  Ze doen er alles aan om mensen hun zakken leeg te kloppen en de zakken van grote bedrijven en van de overheid te vullen. Echt degoutant vind ik deze extreme vorm van kapitalisme!

 37. Voorstel om samen de de zonnepanelen af te schakelen vanaf 1 juli as.
  Moeten we dat vragen aan de VREG ,EUROPA , bij Freya ,bij de VLD ,bij Freya of bij iemand in Oostende ?
  Voor mij geen digitale teller ,geen meerkost ,geen software kosten die de VREG ook nog moet bepalen.
  Kijk naar onze buurlanden ,daar prutsen niet niet en bedriegen ze niet.
  J.P.Van Rossem heeft wel in de gevangenis gezeten ,Dexia top , Fortis top ,energieministers nog niet

 38. De bewering van de VREG om de energie direkt te verbruiken is gewoon onzin
  Zijn dat debielen die bij de VREG werken
  We moeten groene stroom produceren en moeten het nodeloos verbruiken bij de productie wat een onzinnige uitspraak
  Dat zet ik ze af in de zomer wanneer de productie te hoog is en dus geen groene energie
  Ik snap er niets meer van en overweeg zelf stroom te produceren en mij af te koppelen van het net.

 39. Heb alle reacties gelezen en heb er niets meer aan toe te voegen.
  Denk dat we spijtig genoeg met z’n allen naar het gerecht moeten stappen.Zo kunnen we heel het gedoe met de digitale meter op de lange baan schuiven.Liefst met een raadsman die zelf zonnepanelen heeft.Denk dat we er anders niet gaan uitgeraken met die pesterijen.

 40. Diefstal. Misleiding. Leugens.
  De Vrek moet mij eens uitleggen hoe ik de energie geproduceerd in de zomer nuttig kan aanwenden om mijn warmtepomp in de winter aan te drijven. Zonnepanelen gekoppeld aan een warmtepomp was mijn business plan voor een schonere wereld met duurzame energie. Wat schiet er van dit, terecht opgesteld plan in 2010, nu over?
  Wiij, gewone burgers, plannen. Zij kwaken uit hun nek en vullen hun zakken.
  Ik ben het volkomen eens met alle vorige commentaren.
  Wat kunnen we hieraan samen doen?

 41. Beste, hierbij het antwoord van het kabinet van de minister, nu is alles eerlijk en duidelijk. ????? en kunnen we keuzes maken of toch niet?

  Antwoord:
  Vlaams minister voor energie, Lydia Peeters, heeft uw mail ontvangen en voor verdere opvolging overgemaakt aan mij. Onze excuses dat een antwoord even op zich liet wachten.

  Hernieuwbare energie kent een enorme groei. Meer en meer huishoudens, bedrijven en overheden wekken de nodige energie zélf op. We evolueren naar een meer en meer decentraal energiesysteem. De energie wordt geproduceerd waar ze verbruikt wordt, de energie die niet onmiddellijk verbruikt wordt, gaat terug op het net of naar een batterij of een andere vorm van opslag.

  Een flexibel en slim netwerk is nodig om alles correct te meten. De digitale meter vormt hierbij een cruciale factor als meetinstrument. De oude ferrarismeters kunnen dit niet, en worden ook niet meer gemaakt.

  De digitale meter is dus de toekomst.

  Vlaanderen behoort tot de laatste van de klas in Europa om een digitale meter in te voeren. We kunnen op het gebied van de energietransitie niet achterop blijven lopen. Gezien de mogelijkheden die de digitale meter ons biedt voor het energiesysteem van de toekomst, zal u deze niet kunnen weigeren. U zal wel steeds zelf de keuze hebben om de meter al dan niet ‘slim’ te maken.

  Ik geef u graag wat uitleg over de digitale meter in combinatie met zonnepanelen.

  De digitale meter zal niet terugdraaien in de fysieke betekenis van het woord aangezien er geen draaiende schijf in de meter zit. Deze zal wel twee metingen uitvoeren: één voor de afname van het net en één voor de stroom die u injecteert op het net. Op jaarbasis kunnen deze twee tegenover elkaar worden gezet waardoor u wel het terugdraai-effect behoudt. Dit effect wordt u gegarandeerd voor 15 jaar vanaf de in dienst name van de installatie (het moment van de keuring). Dit werd ook zo beslist door de Vlaamse regering om het rendement van bestaande installaties te garanderen.

  We merken hierbij wel op dat dit terugdraai-effect enkel geldt voor installaties die worden in dienst genomen tot en met 31/12/2020.

  Voor installaties die vanaf 1 januari 2021 worden in dienst genomen, wordt een alternatief compensatiesysteem uitgewerkt. Deze installaties zullen een vergoeding krijgen voor de energie die ze aan het elektriciteitsnet leveren. De eigenaars met garantie op het voordeel verbonden aan het systeem van de terugdraaiende teller, zullen kunnen overstappen in het nieuwe alternatieve compensatiesysteem. Deze overstap is evenwel onherroepelijk.

  Voor installaties geplaatst tot en met 31 december 2020 zal je vanaf het moment dat de digitale meter geplaatst is bij jou, de keuze krijgen tussen 2 verschillende systemen voor wat betreft het distributienettarief:.
  Ofwel kies je ervoor om de huidige situatie te behouden, dan betaal je een vast prosumententarief op basis van het maximale vermogen van je omvormer. Op het gedeelte dat je meer verbruikt dan je zonnepanelen produceren op één jaar, betaal je net zoals vandaag het gewone distributienettarief.

  Een andere optie is dat je kiest voor facturatie op basis van jouw werkelijke afname. Dit betekent dat er wordt gekeken hoeveel elektriciteit je van het net haalt. Je betaalt dan geen prosumententarief meer, maar het gewone distributienettarief op de elektriciteit die je van het net haalt. Je betaalt dus enkel nettarief op het gedeelte dat je effectief afneemt.
  Wanneer u eenmaal gekozen hebt voor het tarief op basis van de werkelijke afname, kan u niet meer terug naar het prosumententarief. Na de periode van 15 jaar zal u de reguliere tarieven betalen die op dat moment voor iedereen van toepassing zijn.

  Het komt er dus op aan om voor jezelf een inschatting te maken hoeveel zonne-energie je onmiddellijk kan verbruiken. Vaak produceren zonnepanelen op een moment dat we zelf geen energie nodig hebben. Maar je kan naar de toekomst toe ook investeren in apparaten die van op afstand of uitgesteld aangezet kunnen worden. Zo kan je bepalen welk van deze systemen voor het bepalen van het distributienettarief voor jou het meest voordelig is.

  Er gelden enkele standaardregels.
  Wanneer je jouw verbruik kan afstemmen op de momenten wanneer er zon is, dan ben je het beste af wanneer je ervoor kiest om distributienettarief te betalen op wat je werkelijk afneemt van het net.
  Wanneer je moeilijk je verbruik kan afstemmen op de productie van jouw installatie, dan kies je in principe best voor het systeem met het prosumententarief. Bij het prosumententarief gaat de VREG ervan uit dat je 28% van de energie die je opwekt onmiddellijk verbruikt. Denk je meer dan die 28% onmiddellijk te verbruiken? Dan kies je in principe er het best voor om op je werkelijke afname distributienettarief te betalen. Mensen met een installatie die eigenlijk te groot is voor hun verbruik, stappen in principe best over van het prosumententarief naar het nieuwe systeem. Wie een warmtepomp heeft daarentegen blijft in principe best het prosumententarief betalen. Maar alles hangt af van je verbruiksprofiel.

  Meer informatie omtrent de modaliteiten van de digitale meter vindt u op http://www.digitalemeter.be

  Verder kaart u de zogenaamde contractbreuk aan door de invoering van het prosumententarief. Het prosumententarief is ingevoerd door de VREG (de Vlaamse regulator). De kosten verbonden aan het gebruik van het elektriciteitsdistributienet werden vroeger voornamelijk gedragen door gewone netgebruikers. Prosumenten werden hiervan vrijgesteld terwijl zij wel dubbel gebruik maken van het net: namelijk om energie op het net te plaatsen bij productie, als om energie af te nemen bij consumptie. Prosumenten zorgden met andere woorden voor een extra belasting van het net, zonder hiervoor te moeten betalen. Deze ongelijkheid wordt door het prosumententarief recht getrokken.

  Gemiddeld verbruiken we 28% van de elektriciteit rechtstreeks, de rest gaat het net op. Hieruit concludeerde de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, dat ook prosumenten het net geregeld gebruiken. Zelfs wanneer zij bij hun jaarafrekening ongeveer evenveel hebben verbruikt als dat ze hebben geproduceerd. Deze netvergoeding is dus geen belasting, maar eerder een verrekening van een werkelijke kost. Deze kost kan worden onderverdeeld in drie verschillende nettarieven: distributienettarieven, transmissienettarieven en transportnettarieven. Het prosumententarief wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer. De berekeningswijze vertrekt van een raming van het niet-gemeten gedeelte van de afgenomen elektriciteit bij de prosumenten met een terugdraaiende teller.

  Samengevat betaalt u deze tarieven voor het vervoer van de energie tot bij u thuis en voor de geleverde diensten, waarbij het vervoer een tweerichtingsverkeer is (dus zowel voor afname als injectie). Het feitelijke bedrag dat u moet betalen is afhankelijk van uw netbeheerder.

  Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

  Met vriendelijke groeten

  Fanny Decock
  Kabinetsmedewerker Cel externe relaties

  Lydia Peeters – Minister van de Vlaamse Regering
  Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie
  Kreupelenstraat 2 – 1000 Brussel
  Nummer contactcenter: 02/552.67.29
  E-mail: fanny.decock@vlaanderen.be

  1. Thanks, Remon, voor info.
   Maar, hier worden– blijkbaar onopzettelijk?– de verschillende tarieven mét en door elkaar gehaald:
   Nettarieven,
   Distributietarieven,
   Transporttarieven
   Transmissietarieven.
   Kan men niet eens klaar en duidelijk melden welke tarieven er bijgeteld-of afgetrokken -worden, om ons ‘vroegere rendement’ te behouden, zoals de bedoeling van de regering is. Niet???
   Oftewel, worden van de teruggestuurde aantallen KWH, alléén de kwh-prijs, ofwel de kwh-prijs “met een of meerdere bijkomende kosten,te weten : Net-,distributie-,transmissie-,transportprijzen, evenals alle overige kosten, zoals btw,WKK,groene stroom, enz…”. bijgeteld en mee afgetrokken van het totaal te betalen. en dit ter kompensatie van het nu te betalen prosumentenbedrag. Dit zou alles op slag duidelijk stellen, wat???

 42. Simpel. Voor de berekening van het prosumententarief gebruikte men zonder scrupules het vermogen van de omvormer onafhankelijk van de stroomopbrengst die altijd, ten minste bij mij, een pak lager is.
  Als men konsekwent is moet men voor onze vergoeding dezelfde methode toepassen.
  Omvormer 5 KW? De rekening wordt verlaagd met 5000 Kwh, Laat die intelligente meter maar komen.

 43. Afspraken maken en in een contract zetten kan met iedereen, behalve met de overheid.
  En dan vragen politici zich af waarom ze niet geloofwaardig overkomen.
  Wat is het nut van de VREG, buiten onrust zaaien?
  Op voorhand een deftige studie maken, waarop een beleid kan uitgezet worden, kunnen ze niet.
  Wat kunnen ze dan wel? Alleen voor discriminatie zorgen…?
  Laten we de VREG dan maar opdoeken, want we hebben er nog niet veel goeds van gezien.
  Laat iedereen kiezen tussen al dan niet de plaatsing van een nieuwe meter.
  En als de meter zoveel voordeliger zou zijn voor de consument , waarom willen ze die dan kost wat kost opdringen aan de mensen met zonnepanelen, die toch al genoeg prosumenten taks betalen of niet soms.

 44. 1.Who’s the Boss????
  2.Vreg lanceert weer een nieuwe saga over de meters. En dit na een portie onkomplete en onduidelijke beweringen.
  Zou het kunnen zijn dat de bestelde meters het teruggestuurde ‘niet’ kunnen tellen????
  Of heeft men geen oplossing voor nacht/weekend en excl. weekend tellers????
  Krijgt men ze niet fatsoenlijk (lees degelijk) afgesteld????
  Kunnen ze dit aan????
  Ik noteer dat wij ondertussen tot eind 2020 gerust kunen zijn van het gelijke rendement.
  Ofwel niet??? Ofwel wel??? Ofwel misschen niet??? Ofwel misschien wel???
  Questions, questions….

 45. Vreg, door wie worden die eigenlijk betaald? Hopelijk niet door de overheid, want dan betalen we onze eigen beulen. Wat gebeurt er als er in de zomer geen zonnen energie wordt opgewekt?

 46. Vreg, door wie worden die eigenlijk betaald? Hopelijk niet door de overheid, want dan betalen we onze eigen beulen. Wat gebeurt er als iedereen zijn installatie in de zomer af zet, zodat er geen energie wordt opgewekt?

 47. Er zou eens moeten over nagedacht worden, onze politiekers richten vanalles op om dikbetaalde jobs, en jobs te maken (onnodige) waarachter men zich kan wegsteken, goede besissingen voor België mogen niet van Europa, anders is het de schuld van de Walen, migranten enz. Maar gelukkig kunnen ze wanneer de grond te warm wordt onder hun voeten en niet meer verkozen zijn uitwijken naar een andere dik(ker)betaalde job en terwijl nog een zeeeer grote ontslagvergoeding opstrijken Alle dikbetaalde verenigingen en instanties zijn ingenomen door (niet meer verkozen,en gecoöpteerde, of staatspolitiekers. Als men de stemplicht zou afschaffen en de blanco stemmen daarbij telt dan weet ik wie de absolute meerderheid zou hebben.

 48. Beste zonnepaneel eigenaars
  Wij hebben geïnvesteerd in ecologische energie en wensen geen inmenging hoe en wanneer we onze elektriciteit gebruiken en of verbruiken !!!

  We stellen voor om op 1 juli onze panelen van 13 h 00 tot 14 h 00 even uit te schakelen
  als dit niet helpt doen we dit elke maand .

 49. Beste mensen
  U heeft allemaal zwaar geinvesteerd in jullie installatie.Iedereen heeft een contract met de staat gekregen.Iedereen had er vertrouwen in.Als ik en jullie bedrogen worden,hebben we,en moeten we,voor de rechtbank protesteren,en de plaatsing van de nieuwe teller niet toelaten.
  Mvg

 50. De VREG staat duidelijk ten diensten van beleggers en SUEZ.
  De kleine man, die investeerde omdat de overheid het niet deed, mag niet mee profiteren en de grote verdieners aan onze elektriciteit willen niet investeren in ons net omdat ze dan minder winsten zouden opstrijken. Dus opdat zijn opdat zijn winsten willen opstrijken moet de kleine man bloeien.
  Had ik dit alles in 2011 geweten, had in niet in zonnepalen geïnvesteerd.

 51. Discriminatie!!!!
  Awel ik voel gediscrimineerd t.o.v. mensen die niet geïnvesteerd hebben in zonnepanelen. 7 jaar geleden betaalde ik ong 120 euro per maand voor mijn stroomverbruik. Toen heb ik beslist om zonnepanelen aan te kopen om iets goeds te doen voor het milieu en mijn energiefactuur te verlagen. Nu met dat prosumententarief betaald alweer 70 euro per maand bovenop mijn investering van 25.000 euro. Nu blijft mij enkel de keuze tussen eigen opgewekte stroom nodeloos verbruiken of verder een belachelijk hoog prosumententarief betalen. Hoe je het ook bekijkt, ik had beter geen 25.000 euro geïnvesteerd.

 52. En wie verdedigt hier de consument met zonnepanelen. Wij zullen weeral aan het kortste eind trekken zeker. Eerst twintig jaar beloven en dan tijdens het spel de regels veranderen. Goed bezig hier!!
  Wij zijn de kiekens die ze pluimen!!

 53. de Vreg zou beter eens op voorhand beginnen te werken i.p.v. a te ijlen.

  wanneer een eens voorstel om ons te betale voor wat we gratis op het net zetten of gaan ze hier ook 15 jaar aan werken.
  schaf de Vreg af de prutsers.
  bij het grondwettljk hof zijn er vacatures
  dan kunne ze de effectentaks ool oplossen
  wanneer krijgen de bedriegers en leugenaars een sanctie of gaan die ook
  naar Europa als straf.
  Best terug verkiezingen

 54. Altijd hetzelfde liedje hier in dat klote land dat bestuurd wordt door een bende apen. Toen ik jong was bestond er geen VREG OF CREG en al die andere nutteloze geldverslindende instellingen die enkel en alleen opgericht werden om hun politieke vriendjes aan een vet betaalde job te helpen. Toppunt is dan nog dat ze van hun eigen denken dat ze goed bezig zijn terwijl ze niet anders doen dan de burger op alle mogelijke manieren te pesten en in hun zakken te zitten. ARM BELGIE.

 55. Nadat we de prosumententarief hadden doorgevoerd en de terugdraaiende teller in de tijd hadden beperkt, waren de eigenaars van zonnepanelen gelukkig met het vooruitzicht van de digitale teller waarmee het rendement van hun investering verder onderuit zou gehaald worden.
  Bij zoveel goed nieuws wilde de VREG natuurlijk zijn duit in het zakje doen en schafte de 15 jaar optie af.
  De mensen konden hun geluk niet op gezien ze nu meer betaalden voor elektriciteit dan mensen zonder zonnepanelen.
  VLD perscommuniqué van 1 april 2025.

 56. Wanneer de zon schijnt heb ik tussen de 20 en 27 KW opbrengst. Leg maar eens uit, volgens de Vreg simulator zou ik 70 procent van mijn eigen opbrengst kunnen benutten. Hoe gaat ik dat doen, 5 wasmachines en 6 afwasmachines doen op een dag en nog wat airco bijplaatsen enz. ….., als ik 30 procent haal zal al veel zijn, het gaat voor de zonnepaneel-eigenaar duurder komen aan meerverbruik t.o.v. van de prosumenten-vergoeding te betalen.

 57. Heeft de organisatie VREG dan vrij spel? Staan zij boven de wet? Dat minister Peeters eens haar nek uitsteekt en de VREG (men zou het beter VREK noemen, met een ‘v’ dan) op zijn stappen doet terug keren. Ik dacht dat een minister de baas van alle bazen was. Of heb ik het met de VREK, sorry VREG verkeerd voor?
  Zowat alle mensen werken overdag. Ik heb geen slim wasmachien dat ik van op afstand kan opzetten als ik ’s morgen het machien zou volsteken. Net zo heb ik geen slimme vaatwasser. Eigenlijk hebben we niks dat thuis ‘slim’ is buiten mijn echtgenote.
  Het wordt hoog tijd dat de VREG zelf eens ‘slim’ wordt ipv mensen nodeloze investeringen te laten doen met mooie beloftes. Op deze manier gaan mensen stoppen met investeren in iets dat alleen maar geld kost, van bij het begin tot het einde.

 58. Altijd hetzelfde liedje hier in dit kloteland dat bestuurd wordt door een bende apen die de bevolking willens nillens hun dwaze en stupide beslissingen opdringen. Toen ik jong was bestond er geen VREG of CREG of noem maar op. Al die geldverslindende instellingen zijn er gekomen om politieke vriendjes aan een vet betaalde job te helpen. Voor de rest doen ze niet anders dan de gewone burger op alle mogelijke manieren te pesten en in hun zakken te zitten. Toppunt is dan nog dat die bende onnozelaars denken dat ze goed bezig zijn. ARM BELGIE.

 59. Nog maar eens een bewijs dat er niets te vertrouwen is in de saga rond zonnepanelen. Op welke planeet leeft het GRONDWETTELIJK HOF ? op een planeet die begaan is met de consument ??? Ik denk nu al te weten wat de uitspraak zal zijn.

 60. Wat een gedoe met die meters en zonnepanelen. Je maghet berekenen hoe je wilt, van het moment dat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de terugdraaiende teller is het afgelopen met zonnepanelen.
  Het is onmogelijk om de opgewekte energie van de zonnepanelen door de dag efficiënt te benutten.
  Het wordt nog moeilijker als er door de dag niemand thuis is.
  Ik begrijp niet wat er mis is met het buffersysteem van de terugdraaiende teller. Ik kan ook niet vatten dat deze vernieuwde digitale meter niet in staat is om dit systeem van opname verder te zetten.
  Dit is nu toch zeker geen complexe berekening!

 61. Het feit dat de VREG aangeeft dat het discriminatie is ten opzichte van de mensen die geen zonne panelen hebben slaat nergens op die hebben ook niet geïnvesteerd , en waarom de uitleg uitblijft wat ze zelf met die mensen willen doen geeft aan dat het winsten zijn die hen drijft

 62. de Vreg wil dat mensen hun productie afstemmen op hun verbruik, zon schijnt overdag, wanneer werken de mensen? s’nachts? of zijn we allemaal al op pensioen misschien!

  dit kan toch alleen in Belgie!!

 63. Wij hebben gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen en hebben er ook voor betaald. Wij hebben voor groene stroom gekozen die via de terugdraaiende teller ons overtuigd heeft te investeren in de groene energie!
  Ik denk niet dat mensen zonder zonnepanelen zich gediscrimineerd voelen, zijhebben toch geen investering gedaan! Laat ons dan toch onbeperkt de keuze!

 64. wat is VREG? gewoon een organisatie die het mensen moeilijk maakt das al, beter gewoon opdoeken heel die handel

 65. Weer blijkt dat je met de overheid geen langdurige afspraken kan maken. Eigenaardig is dat de VREG nu met de invoering van de digitale meter afkomt met de discriminatie en dit nooit gedaan heeft met de huidige ferrarismeter. Ik las vandaag in een krant een brief van een lezer welke schreef dat de energiebeheerder via de digitale meter zonnepanelen kan ‘uitschakelen’ wanneer er, vooral tijdens de zomermaanden, een grote overproductie is die ze niet kwijt geraken aan het buitenland. M.a.w. de energiebeheerder zou via de digitale meter kunnen verhinderen dat er een injectie naar het net gebeurt. Kan iemand hierover enig duidelijk verschaffen ? Is dit fake news of is het iets dat we er nog eens gaan bij krijgen? Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de kosten van de overgang naar de digitale meter zullen verhaald worden op de verbruiker. De lusten zijn voor de energiebeheerder, de lasten voor ons. Geloof niet in de verhaaltjes dat de digitale meter een besparing voor de verbruiker gaat betekenen. Dit vergt een grote investering in zgn. slimme toestellen, kosten die niet iedereen wil/kan maken. Ook voor de bijkomende software hiervoor zal moeten betaald worden daar deze ontwikkeld worden/zijn door privé bedrijven.

 66. oei ,de overheid is ontgoochelt,want de rust was weergekeerd,,,,,,,,,,,,,?????????????????????????????????????????
  LYDIA WOONT OP EEN ANDERE PLANEET ZEKER.
  wikken jullie perse dat digitaal speeltje?awel laat de mensen dan vrij in te stappen of niet.
  vervangen bij defect van de oude meter,en anderen vrij laten.
  zo kan de rust terugkeren.niet met gedwongen plaatsing!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS