VREG voegt uitbreiding toe aan simulator digitale meter

digitale meter thumb

VREG voegt uitbreiding toe aan simulator digitale meter

Afgelopen jaar lanceerde energieregulator VREG de simulator digitale energie met als doel de impact en opportuniteiten van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars te tonen. Inmiddels voegde VREG een uitbreiding aan de simulator toe.

Zowel bestaande zonnepaneleneigenaars als gezinnen die de plaatsing van zonnepanelen overwegen, kunnen nu de simulator gebruiken. Voor deze laatste toont de simulator nu ook de besparing die op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur kan gerealiseerd worden door zonnepanelen te plaatsen.

Tussen 1 juli 2019 en 31 december 2022 wordt bij prosumenten een digitale meter geplaatst. Tot eind 2020 kunnen prosumenten kiezen:

 • digitale meter werkt als een terugdraaiende teller en u betaalt het prosumententarief;
 • digitale meter werkt niet als een terugdraaiende teller, u betaalt het prosumententarief niet meer, maar u wordt voor de nettarieven afgerekend op basis van uw werkelijke afname.

Zelfconsumptie

Als u al zonnepanelen heeft, geeft de simulator u een inschatting van uw zelfconsumptie. Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken. Tegelijk kan u voor deze zelfconsumptie zien of u met een digitale meter en afrekening van uw nettarieven op basis van uw werkelijke afname meer of minder zal betalen dan met het prosumententarief. U ziet onmiddellijk of u het best af bent met een dag/nacht of enkelvoudige digitale meter.

Ook als u overweegt zonnepanelen te plaatsen, geeft de simulator u een inschatting van uw zelfconsumptie. Verder toont de simulator u voor deze zelfconsumptie de impact op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur en dit zowel voor de situatie met het prosumententarief als de situatie waarbij u nettarieven zou betalen op basis van uw werkelijke afname.

De geschatte impact op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur werd bepaald op basis van de huidig beschikbare informatie.

Uitbreiding

Andere uitbreidingen:

 • De simulator ondersteunt nu gezinnen met een bestaande elektrische warmwaterboiler of warmtepomp waardoor de zelfconsumptie correcter kan ingeschat worden. Het is ook mogelijk om het effect van een aangepaste aansturing (betere benutting van zonne-energie) te simuleren en de belangrijke impact hiervan op uw zelfconsumptie en jaarlijkse elektriciteitsfactuur te zien.
 • Het is ook mogelijk om het effect van een nog te plaatsen elektrische warmwaterboiler of warmtepomp in te schatten. Ook hier kan u het verschil tussen een traditionele aansturing en een intelligente aansturing (maximale benutting zonne-energie) met elkaar vergelijken.
 • Ook de impact van een warmtepompboiler (= energiezuinige variant van een traditionele elektrische boiler) en nog te plaatsen thuisbatterij kan worden gesimuleerd.

Klik hier voor de simulator digitale meter van VREG.

Bron: Nieuwsbrief VREG

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • Chris Reply

  Voor zover ik het begrijp;
  Hoe meer de zelfconsumptie hoe minder je injecteerd bijgevolg zal je in de winter meer moeten afnemen aan duur tarief… Kan je in de zomer een klein 2000 kW voorraad opslaan bij de distributienet om de wintermaanden te dekken dan pas gaan we de goede weg op! En is er overdag niemand thuis dan ben je hier vooral de grote verliezer… Anno 2021 beklaag ik de mensen die werken nog meer.
  Had ook graag de formule geweten hoe ze aan die zelfconsumptie en injectie komen of is dat weer een geheim?
  Ben nog steeds niet te vinden om te investeren in dit soort louche zaken… Ze moeten aan het klimaat denken niet steeds aan de winst!!! Nog veel werk aan de winkel om hun klimaatdoelstelling te behalen,

  30 november 2020 at 21:42
 • Dino Reply

  Ik snap zelfs niet welke gegevens ik moet invoeren , en waar te vinden.

  4 september 2019 at 09:52
 • Walter Reply

  Simulator getest met resultaat dat NIET ok bevonden wordt voor wie elektrisch verwarmt …….?!
  –> Deze nieuwe berekeningsmodule is even FOUT dan de vorige voor ALLE mensen die ELEKTRICH VERWARMEN
  –> Ook dit houdt op geen enkele manier rekening met FEIT dat je GEEN zelfconsumptie kan doen voor de verwarming … wat de GROOTSTE VERBRUIKER is …. tenzij je een 6-tal elektrische auto’s moet “voeden”

  23 juli 2019 at 17:52
 • Willy Vanderelst Reply

  Het is al een hele verbetering, deze simulator. Enkel de impact van een elektrische wagen is nog niet voorzien, maar ik heb in de plaats 10 kWh als thuisbatterij ingegeven….

  18 juli 2019 at 07:43
 • NU Reply

  …………….en u betaalt het prosumententarief niet meer.
  Het prosumententarief had er zowzo niet mogen zijn.
  Zoals ik reeds eerder schreef , de eene diefstal gebruiken om de andere te verheerleken.
  Echte mafia praktijken…………….

  17 juli 2019 at 13:01
 • jules Reply

  Zijn die prutsers nog niet aan het werk bij het grondwettelijk hof

  17 juli 2019 at 12:40
 • Bertho Reply

  In de simulatie wordt volgende gevraagd:
  Extra technieken in combinatie met uw zonnepanelen: elektrische warmwaterproductie, warmtepomp of een thuisbatterij
  Kies een techniek i
  Geen extra techniek
  Elektrische warmwaterboiler i
  Warmtepomp i
  Thuisbatterij (nog te plaatsen) i

  Ik heb een warmtepomp (6KW elektrisch in/34KW warmte uit) geïnstalleerd voor opwarming van zwembad (60m3 water). Moet ik deze warmtepomp aanduiden in simulatie? Indien wat Boilervolume (in liter) moet ik dan opgeven? Maximaal op te geven is 1000L.

  17 juli 2019 at 10:11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *