Elektriciteitsmeter
VREG wil dag- en nachttarief laten verdwijnen

De Vlaamse energieregulator Vreg wil in 2022 een ‘capaciteitstarief’ invoeren. Volgens dat voorstel worden pieken in het elektriciteitsgebruik duurder. Daarnaast zal ook het dag- en nachttarief voor stroom verdwijnen.

Vandaag wordt de stroomfactuur alleen bepaald door de grootte van het verbruik. Daar wil de Vreg vanaf 2022 verandering in brengen: zo zouden de netkosten (goed voor 19 procent van de gemiddelde gezinsfactuur) vanaf 1 januari 2022 minstens deels worden aangerekend op basis van de beschikbare capaciteit.

Het nieuwe ‘capaciteitstarief’ dat de regulator wil lanceren, moet verspreide elektriciteitsafname promoten, om het bestaande netwerk zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De Vreg hoopt bijvoorbeeld dat gebruikers van elektrische wagens hun voertuig ’s nachts zullen opladen, wanneer de beschikbare capaciteit groter en dus goedkoper is. ‘We moeten efficiënt gedrag promoten’, klinkt het.

Duurder

Pieken in het elektriciteitsgebruik zullen dan weer duurder worden. Met andere woorden: wie ’s avonds om 18 uur thuiskomt en zijn microgolfoven aansteekt, tegelijk de batterijen van zijn elektrische wagen oplaadt en begint te stofzuigen, zal meer betalen dan wie ’s morgens stofzuigt, ’s avonds kookt en ’s nachts zijn batterijen oplaadt.

‘Wanneer je verbruikt, wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur’, aldus Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg. ‘De invoering van de digitale of slimme meter moet consumenten ook toelaten om hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden.’

Uitbreiding vermijden

‘Die kabels liggen er’, volgens Van Evercooren, die wil vermijden dat het netwerk in de toekomst te veel moet worden uitgebreid. ‘Door de energietransitie komen er meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. We willen vermijden meer kabels in de grond te moeten leggen. Dat zijn namelijk zware investeringen die het elektriciteitsgebruik onbetaalbaar dreigen te maken. We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogelijk willen maken, maar vooral om ze betaalbaar te houden’.

Ook het dag- en nachttarief voor stroom zal vermoedelijk verdwijnen. Het dag- en nachttarief werd indertijd ingevoerd om de stroom die de kerncentrales produceerden vlotter kwijt te raken. De centrales konden niet worden afgekoppeld en ’s avonds zat men met teveel stroom. Maar dat principe is voorbijgestreefd, en heeft niet veel zin meer in tijden van zon- en windenergie, zo klinkt het. Op termijn, zo luidt het nog bij de Vreg, zal er een nieuwe ’tijdsafhankelijke’ variatie in het distributietarief komen.

Zonnepanelen

In het voorstel is ook een injectietarief opgenomen voor elektriciteitsproducenten zoals eigenaars van zonnepanelen. Zij zullen dus mogelijk moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ze hun geproduceerde stroom op het net zetten.

De regulator lanceert nu een openbare raadpleging over het voorstel, de nieuwe tariefstructuur zou dan ingaan op 1 januari 2022. Voor concrete cijfers over de impact is volgens de Vreg het nog te vroeg.

Bron: De Standaard, 6 september 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

73 reacties

 1. Hierboven staat het thema nachttarief en wordt vergeleken met Nederland, het zou ook eens goed zijn te vergelijken met Spanje , het land met grote zonnenepanelenparken en record aantal windmolens en grootste TVG net. Spijtig dat ik hier geen voorbeeld van de facturen kan plaatsen. Vroeger ingeval overschot zonnepaneelproductie energie schonk je ook je overtollige energie gratis weg) maar nu sinds 2009 hebben zij goede regeling uitgewerkt voor prive zonnepaneleneigenaars (tot 20 KVA per huis)

  opvallend is dat zij nachttarief hebben van 22 u tot 12 u middags,

 2. In Spanje het land kampioen in windmolens zonnepanelen parken grootste tvg net heeft nachttarief van 11 uur tot 11/12 uur voormiddag, en sinds kort faire rgeeling voor privé zonnepanelen tot 20 kilowatt ipv 10 in België

 3. waarom word dit in wallonie niet toegepast en gelden daar andere regels, en geen vreg daar , tis tochhetzelfde land hee

 4. waarom word dit in wallonie niet toegepast en gelden daar andere regels, en geen vreg daar , tis tochhetzelfde land hee

 5. Nederland heeft een betere regering die vooruit kijkt en waar geen staatsschulden zijn. Wij leven hier in een apenland waar de ministers hun zakken vullen !!! Kijk maar naar onze wegen….hobbelwegen…terwijl je in Nederland over een biljart rijdt……. dat zegt al genoeg.
  En gaan stemmen heeft ook geen zin….zij bepalen wie eraan komt. Maw: lig niet wakker van je electriciteitverbruik… we hebben geen inspraak…
  Op dat gebied is dit een triestig land !!

 6. Ivm nieuw nettarief elektriciteit met piekverbruik in 2022: Wat met accumulatieverwarming aub??? Zéér hoge piek buiten de zomer, dus 9 maanden… Veel mensen hebben geen andere keuze (appartementen)!

  1. ik zit in hetzelfde geval en dacht al aan het aanschaffen van een thuisbatterij maar dan blijft het probleem met overdadig opladen van de batterij in de zomer en een tekort inde winter te meer dat de VREG erover denkt om het dag- en nachttarief af te schaffen!!! dan zijn we helemaal “gejost”!

 7. Let wel als u dit jaar (2020) nog zonnepanelen laat plaatsen dan hebt u volgens het Decreet Digitale meter recht op het compensatieprincipe. ( terugdraaiende teller ).Echter is er een vernietigingsberoep ingediend, waardoor er een mogelijkheid bestaat dat de digitale meter niet zal “terugdraaien” voor het luik nettarieven.

 8. Let wel als u dit jaar (2020) nog zonnepanelen laat plaatsen dan hebt u volgens het Decreet Digitale meter recht op het compensatieprincipe. ( terugdraaiende teller ).Echter is er een vernietigingsberoep ingediend, waardoor er een mogelijkheid bestaat dat de digitale meter niet zal “terugdraaien” voor het luik nettarieven.

 9. Beste Ilumen

  Fout in de tekst : injectietarief is een tarief die gebruikt wordt om zonnepaneeleigenaars te vergoeden voor de groene stroom die ze op het net zetten.
  In uw nieuwsblog van 22 november staat het wel juist.

  Wellicht de oorzaak van zoveel negatieve reacties

  1. Dus naar ik lees raken we de voordelen van het dubbele tarief kwijt, dat gaat mijn rekening flink verhogen, krijg ik hiervoor enige compensatie?

 10. Het beschikbare vermogen voor een 40 ampere aansluiting (de meeste) is 9.2 Kva (1fase 230 V)
  Voor een 63 ampere meterkast is dat 14.5 Kva. Voor een 3 fase 25 ampere aansluiting 230 V is het beschikbare vermogen 15.9 Kva. Met zonnepanelen die stroom injecteren verhoogt het voltage vaak tot 245 V en gaat het beschikbare vermogen dus iets hoger zijn.
  De netbeheerder moet zorgen dat zijn infrastructuur deze gevraagde vermogens aankan. Vandaar het idee om een distributietarief op deze vermogens te heffen ipv op het verbruik.
  Ikzelf heb 14.5 Kva maar ik heb nooit zo’n hoog vermogen meer nodig want ik heb ondertussen mijn jacuzzi verkocht. Ik zou het dus wel appreciëren dat mijn piekvermogen gemeten wordt omdat die altijd lager zal zijn dan 14.5 Kva. Bij hogere pieken zou de zekering afslaan en Ik probeer ook altijd te vermijden om veel toestellen tegelijkertijd aan te zetten.
  Als de Vreg de mensen wil motiveren om de energieafname te spreiden dan zou het veel efficiënter zijn om een vaste distributiekost aan te rekenen gebaseerd op de gevraagde vermogens en dan iedere maand een vermindering toe te passen voor diegenen die hun kwartierpiekvermogen laag hebben gehouden. Vb de helft van het gevraagde vermogen = de helft van de prijs.
  Dit heeft verschillende voordelen : Je wordt niet gestraft omdat je eenmalig in een jaar een hoog piekvermogen had. In plaats van hoge piekstromen te bestraffen met een jaar hoge distributiekost word je beloond voor het voorkomen van hoge kwartierpiekstromen per maand. Als je in 1 maand eens echt op een avond energie wil vreten dan is dat nog niet zo erg. Je kan de maand erop gaan besparen. Mensen die lange tijd afwezig zijn worden beloond met lage distributiekosten. Batterijen worden op die manier weer iets interessanter.
  Airco wordt interessant omdat je piekinjectie van uw zonnepanelen kan wegwerken in de zomer en in de winter op zonnige dagen ermee kan verwarmen. Het kost u niets aan verbruik en de piekstromen worden laag gehouden zowel aan de afname als de injectie kant.
  De moeilijkheid zal zijn om een cijfer te plakken op die capaciteitstarief maar aan de hand van de reeds geplaatste digitale meters zou men gemakkelijk de impact van een half jaar kunnen berekenen.
  De verdeling zou naar mijn mening eerlijker zijn dan nu en er zou een goeie motivatie zijn om het gebruik van het net te spreiden en energiebesparende maatregelen te treffen.

 11. Er worder op dit forum toch veel verkeerde conclusies getrokken. Maar 1 ding is zeker en dat is dat de distributietarieven gaan veranderen. Het is duidelijk dat de capaciteitstarief ingevoerd gaat worden maar dat heeft enkel invloed op de distributiekost en niet op uw totaal jaarverbruik. Voor de leverancier die geld slaat uit uw jaarverbruik blijft dag en nachttarief bestaan. Voor de distributiekost zal men geen dag en nacht tarief meer nodig hebben vermits uw distributiekost zal bepaald worden door de hoogste piek die je gedurende een kwartier ergens in dat jaar hebt veroorzaakt zowel langs de afnamekant als langs de injectiekant. Uw totaal verbruik zal hiervoor geen rol meer spelen. Om een vb te geven : iemand die al zijn apparaten de een na de ander aanzet zal veel minder distributiekost betalen als iemand die al zijn apparaten terzelfdertijd aanzet. Het verbruik zal hetzelfde zijn maar de distributiekost niet. Is dat eerlijk? Ik denk het niet want zonnepaneeleigenaars gaan veel beter de pieken kunnen controleren dan wie geen zonnepanelen heeft door zelfconsumptie af te stellen op productie.
  Is dat voor iedereen? Ik denk het niet want het is alleen meetbaar met een digitale meter en het gaat nog 10 jaar duren eer iedereen er een heeft. Gaat het duurder worden? Voor velen wel want ze zeggen zelf in hun consultatie dat om de stijgende onderhouds – en investeringskosten van het net te kunnen bekostigen de totale distributiekost in Belgie niet kan verminderen. en de mindere inkomsten voor de goeie leerlingen zal moeten gecompenseerd worden met de hogere inkomsten van de slechte leerlingen.
  Zullen in dit verhaal de mensen met een digitale meter benadeeld zijn tov diegenen die nog een oude meter hebben? Ik denk het niet want een forfaitair capaciteistarief op de aangevraagd vermogens van 40Kva en 63 Kva
  of 3fase 60 Kva zal veel hoger zijn dan gemeten kwartierpiekvermogens. Het is welbekend dat in vlaanderen de capaciteiten veel hoger zijn dan nodig. Die vermogens dateren nog van de tijd dat er geen ledlampen en zuinige toestellen bestonden.

 12. Ongehoord.
  Ik vraag mij af of het nog rendeert zonnepalen te plaatsen. Misschien alleen om de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw te halen.
  Prosumententarief, betalen om electr. op het net te zetten, betalen om electr. van het te halen, meer betalen in piekuren, afschaffing van het nachttarief, nieuwe teller zelf te betalen, …
  De VREGG = handig : hoeft geen enkele politieker nog verantwoording af te leggen.

 13. Wanneer wordt de VREG afgeschaft of werft men andere mensen aan die niet wereldvreemd zijn en weten wat energiebeleid is en vanwaar deze komt

  1. Erik; die mensen van de vreg zijn niet wereldvreemd, zijn gangsters zoals de baas van de Vreg, mr Belmans Ruddie dewelke ook CEO van een Energietransitie bedrijf Energyville dat batterijen ed ontwikkeld. Moest al lang opgesloten zitten voor belangenvermenging.

 14. Bij de start van dit jaar raadde de VREG aan, in haar simulatie, om een dag/nacht digitale meter te laten installeren, indien je zonnepanelen hebt of accumulatiekachels, of …
  Op 1 juli is Fluvius begonnen met het installeren van de digitale meters.
  Nu wordt bekend dat je geen dag/nacht meter meer kan laten installeren.
  Dus terug zoals met de zonnepanelen worden we iets wijs gemaakt en komen ze terug op hun beloftes.
  Zijn er mensen die een dag/nacht tarief aangevraagd hebben en gekregen hebben bij de installatie van de digitale meter?
  Wellicht zullen ze door een simpele ingreep dit weer ongedaan maken.

  1. Ik heb een digitale meter met dag en nacht meting. Alle digitale meters hebben dag en nacht meting en dat zal niet veranderen. Waar men het hier over heeft is de distributiekost die onafhankelijk wordt van uw jaarverbruiK Het verbruik zelf (wat je aan de leverancier moet betalen en die de bevoegdheid is van de regering) blijft een vrije keuze tussen enkelvoudig tarief en dag/nacht tarief.
   Nu betaalt iemand die veel verbruikt een hoge distributiekost want deze kost is nu afhankelijk van uw verbruik in Kwh
   Met het nieuwe capaciteitstarief zal iemand die evenveel verbruikt maar dit gespreid doet een lagere distributiekost betalen.
   Zonnepaneeleigenaars zullen als enigen de mogelijkheid hebben om hun verbruikspiek te verminderen door hun verbruik af te stellen op hun productie en dus een lagere distributiekost moeten betalen.
   Als ik 2Kw produceer en ik zet mijn droogkast aan die 2Kw verbruikt dan heb ik geen piekverbruik. Mijn meter toont 0.0 Kwh afname en 0.0 Kwh injectie. Ook dit onmiddellijk verbruik kan ik aflezen op mijn digitale meter.
   Het zal wel zo zijn dat iemand die er niet mee bezig is en ergens in het jaar al zijn toestellen tegelijkertijd opzet gedurende een kwartier een hogere distributiekost zal moeten betalen.
   Om die reden vind ik dat het zijn beoogde doel voorbijschiet omdat er na deze hoge kwartierpiekstroom er geen enkel argument meer voorhanden is om in dat jaar nog bewust om te gaan met je energie.

   1. Dus naar ik lees raken we de voordelen van het dubbele tarief kwijt, dat gaat mijn rekening flink verhogen, krijg ik hiervoor enige compensatie?

 15. De VREG een autonome dienst onder toezicht van het Vlaams parlement (met kleine p omwille van het het geleverde werk in vergelijking met het aantal personen) is enkel bezig met het vrijstellen en verdedigen van hun bestaan (gefinancierd door het energiefonds) Dat ze hiervoor eender wat naar voor brengen, liefst op kost van de bevolking zal ondertussen wel duidelijk zijn. De vele voorstellen om voor spreiding van het elektriciteitsverbruik te zorgen zijn even onhaalbaar als belachelijk. Waar blijft de reactie van de bevoegde minister?

 16. Het is echt niet te geloven wat de vreg nu weer uit zijn mouw schud!
  In 2009 zonnepanelen geplaatst, 20 jaar garantie terug draaiende teller, tot 2029!
  Dan krijgen we het prosumenten tarief door onze strot geduwd, dan de digitale meter? dag terug draaiende teller.
  En nu vinden ze weer wat anders uit, dag-nachttarief gaat verdwijnen en gaan we extra mogen betalen om stroom op het net te plaatsen. hoe noemt men dit? broekzak, vestzak, ja juist!!
  Voor mezelf zal ik zolang ik kan de digitale meter tergenhouden! Hoe kunnen we deze onzin stoppen???!!!
  Met zovelen gekozen voor groene energie en we zijn allen de pineut.

  1. Beste Patrick? Uw 20 jaar garantie betreft uw GSC die met een aparte groene meter gemeten wordt. Dat blijft zo en heeft niets te maken noch met een terugdraaiende noch met een digitale meter.
   Dag en nachttarief voor uw verbruik blijft bestaan en terugdraaien blijft bestaan voor uw verbruik ook met de digitale meter. (verbruik is afname min injectie). Waar het hier om gaat is de distributiekost. Zoals je wellicht weet is de prosumententax een distributiekost = capaciteitstarief die gelinkt is aan wat je op het net zet. Als de Vreg een capaciteitstarief wilt invoeren voor zowel afname als injectie kan dit met oude meters enkel arbitrair. Maar deze tarieven zijn dan wel max tarieven gebaseerd op uw max vermogen van uw omvormer en aansluiting. Met een digitale meter kan men om het kwartier die vermogens meten en die zullen 80% van de tijd veel lager zijn. Voor de energiebewuste zonnepaneeleigenaars komt dit neer op lagere distributiekosten.

 17. spijtig voor u Hilde als ge een batterij aanschaft zet ge eveneens stroom op het net alleen later dit is zeker een verloren kost

 18. Indien de vorige regeringen al sinds de eerste oliecrisis hun voorzorgen hadden genomen en voldoende geïnvesteerd hadden in eigen elektriciteitscentrales dan moesten wij nu niet dure buitenlandse elektriciteit kopen, want vergis je niet, onze centrales zijn in buitenlandse handen en daar zijn wij afhankelijk van. Voor zover ik weet wordt iedere leverancier in de handel betaald voor geleverde diensten, blijkbaar de mensen met zonnepanelen niet.

 19. Eens te meer wordt de consument geviseerd. Het tweevoudig tarief werd ingevoerd om de ‘overschot’ aan elektriciteit tijdens de daluren (lees ’s nachts) nuttig aan te wenden doordat er dan minder afname was en men elektriciteit (nog) niet kon opslaan. Hiertoe moedigde men de consumenten aan om ’n tweevoudige teller aan om die pieken te kunnen opvangen en de geproduceerde elektriciteit ’s nachts nuttig te kunnen aanwenden. Mensen die Elektrisch verwarmden via accumulatie (de properste verwarming!) kregen zelfs nog ’n gunstiger tarief omdat men de “elekriciteit niet kon in flessen gieten’. Diezelfde mensen werden al serieus in hun portemonnee gepakt toen men zonder waarschuming het exclusieve nachttarief afvoerde.Enkele jaren terug werd er geschermd met de “Kyoto-norm” en werden we gestimuleerd om volop te investeren in zonne-energie om die norm te kunnen halen. Als dit dan gebeurt uit overtuiging dat dit kan helpen worden de mensen die investeren in zonne-energie gestraft met het invoeren van ’n prosumententaks. (die investering zorgt ervoor dat er voldoende elektriciteit voorhanden is ingeval ’n kerncentrale uitvalt én dat het Kyoto-akkoord wordt beoogd. Nu wil diezelfde organisatie de brave en goedmoedige consument nog maar eens bestraffen. Zou het niet wenselijker zijn om al die hoge heren (veelal politici die uitgerangeerd zijn maar toch heel veel zitpenningen krijgen) tot de orde te roepen en hen te wijzen op hun verdomde plicht om de consument te dienen? En waarom investeren die stroomleveranciers niet in het opslaan van de overproductie van elektriciteit ? Dan moet er geen stroom aangekocht worden als er ’n schaarste dreigt. Het lijkt er meer en meer op dat die “slimme meter” alleen zal gebruikt worden om taksen en andere inkomsten te genereren voor ’n overheid die ’t geld van de belastingbetaler en consument allesbehalve goed beheert en zijn consumenten allesbehalve beschermt!

 20. Eigenaars van zonnepanelen en tzt. burgers die destijds durfden te investeren in groene energie tegen de klimaatverandering : laat ze gewoon niet binnen in uw huis . Daar kunnen ze niets tegen beginnen . Dat is uw privé; Stop deze door de politiekers gelegaliseerde maffia bende . Eerst maken ze ons positief voor de digitale meters omdat dan het prosumententarief (zeg maar gelegaliseerde diefstal ) zou wegvallen en nu een injectietarief …. inventief zijn ze wel die gasten om geen verlies te moeten lijden door wat ze zelf trachten te implementeren. En argumenteren kunnen ze als geen ander . Weg met die gasten en al die postjes die betaald moeten worden om ons het leven zuur te kunnen maken . Je moet maar goesting hebben om zo je leven in te vullen met het couillonneren van mensen . Burgers die concreet hun centen aanspreken om iets te doen aan de klimaatverandering worden verder geviseerd om hun kassa te blijven spijzen. Indien dit doorgaat is het terug duidelijk dat beleidsmakers niet bezig zijn met het klimaat , maar met postjes en zakkenvullerij, zoals bij zo veel andere maatschappelijke kwesties . Reageer lieve Belgen en laat u niet doen . Van alle Galliers waren de Belgen de dappersten, weet je nog, woorden van Nero ? .

 21. Het probleem met duurzame energie is dat je te veel geproduceerde energie (als de zon schijnt, als het waait) moet opslaan. En elektriciteit opslaan is moeilijk en duur. Olie, steenkool en aardgas opslaan is spotgoedkoop in vergelijking met elektrische energieopslag. De noodzakelijke batterijen zijn vandaag zo’n 100-200 maal te duur. In feite betekent dit dat we nu zouden moeten ophouden extra zonnepanelen te plaatsen en eerst het opslagprobleem zouden moeten oplossen. Dat zal nog 10 tot 30 jaar duren. Dat de VREG zich zo op de slimme meter werpt heeft alles te maken met het feit dat ze de prijs voor die opslag niet kunnen aanrekenen aan de energieproducenten en -verdelers (onbetaalbaar) en dit dus afwentelen op de consument: wat subsidies om onbetaalbare batterijen toch maar de kopen en druk uitoefenen om je gebruik te spreiden op het karikaturale af. De energietransitie vandaag zonder kernenergie voor nog zo een dertig jaar is in feite niet mogelijk. En dus zal het klimaat blijven opwarmen met of zonder elektrische auto. Tot we batterijen hebben aan 1-5 € per kWh i.p.v. de huidige 500 €. Of tot we waterstof onder gewone atmosferische druk veilig kunnen opslaan in een of ander metaalhydride. Dan wordt die slimme meter plots totaal overbodig.

 22. Wij Belgen moeten eens aan één zeel gaan trekken en dat is een…..datum afspreken op een zonnige winterdag dat er veel stroom verbruikt wordt !!! Allemaal de zonnepanelen uitzetten. Gewoon uit protest tegen de vreg.

 23. Al zolang ik elektriciteit verbruik ,meer als 45j ,betalen we hier het duurste tarief van gans Europa,en dat zal er niet op beteren volgens de heren van de Vreg,proficiat
  jammer dat we nu precies geen minister meer van energie hebben ,die vindt alles ok blijkbaar?

 24. Spijtig dat een batterij om je energie uit je zonnepanelen op te slaan nog te duur is. Anders had ik mij er al eentje aangeschaft en hoef ik geen opgewekte elektriciteit meer op het net te zetten.

  1. Batterijen zijn slechts bruikbaar voor opslag van relatief kleine hoeveelheden (enkele kWh) elektriciteit voor relatief korte periodes (enkele uren – dagen).
   –> ZEKER NIET … voor mensen die elektrisch verwarmen …. !
   Een batterij die voldoende groot zou zijn om in de zomer op te laden en in de winter uw huis te verwarmen …. is ONBETAALBAAR (zou ook enorm groot zijn …. past waarschijnlijk niet in uw woning)

  2. Hilde,
   Inderdaad :(.
   Een batterij is enkel goed voor enkele uren “verbruik”. (of men moet zodanig investeren dat men zeer veel kWh kan produceren EN opslaan).
   En tijdens de “donkere maanden” staan we daar met onze lege batterijen!
   Maar er is hoop!!!
   Vele mensen zitten niet stil en zoeken naar GROENE oplossingen.
   Die zijn er trouwens al, maar ik zal hier wijselijk niet over schrijven omdat ik onvoldoende gedetailleerde kennis heb.
   Het enige waar ik op hoop is dat de regeringen reeds niet aan het brainstormen zijn om op die GROENE oplossingen een manier te vinden om er munt uit te slaan !!!

 25. vraag me af of de mensen met zonnepanelen in de piekuren ook meer moeten betalen om eigen energie te gebruiken dan? Want als ik het goed begrijp gaat de energie eerst op het net en keert dan terug? Ben technisch niet zo ingelicht, maar is dat zo?

  1. Dat gaat inderdaad zo zijn. Mensen met zonnepanelen zijn dus gejost.
   Alles wat u op het net plaatst op de momenten dat u niet thuis bent of niet direct verbruikt gaat het net op. In de maanden april tot en met september produceren uw panelen ongeveer 2/3 van hun jaaropbrengst terwijl u in de andere maanden 2/3 van uw totale verbruik hebt.
   U zal dus eerst moeten betalen om het erop te zetten en dan in de winter en het voorjaar terug om het eraf te halen. Het VREG ligt in een deuk van het lachen. Ze hebben ons bij ons dingske, ge weet wat ik bedoel.
   Ik denk dat de terug verdientijd van een installatie naar 15 à 20 jaar gaat. En maar hopen dat de omvormer het niet te vroeg begeeft.

  2. Carine,

   Indien je tijdens de piekuren thuis komt en uw zonnepanelen produceren OP DAT OGENBLIK nog meer elektriciteit dan je “verbruikt”, dan zal je NIET van het net gebruiken. Dus VOLLEDIG gratis elektriciteitsverbruik.
   ECHTER, (en ik denk dat het dat is wat je bedoelt), indien je thuiskomt en tijdens de piekuren “verbruikt” terwijl uw zonnepanelen OP DAT MOMENT niet meer produceren (ook al hebben ze, terwijl je op je werk was, bvb. 50 kWh geproduceerd en in het net geïnjecteerd), dan zal al je “verbruik” uit het net getrokken worden.
   Wat betaal je???
   *Met de huidige terugdraaiende teller:
   Je betaalt deze stroom NIET, zolang je OVER EEN GANS JAAR bekeken, meer in het net geïnjecteerd hebt dan je zelf nodig hebt gehad. Maar je betaalt wel nog een vaste kost: PROCUMENTENTAKS (= XX €/kW omvormer vermogen/jaar)
   *Met de digitale meter:
   je betaald deze stroom WEL! Maar de vaste kost (procumententaks) valt dan weg.
   Daarbovenop is het belangrijk om te melden dat je tijdens die piekuren een HOGER prijs zal betalen per kW…
   IK hoop dat dit voldoende duidelijk is uitgelegd.
   Mvg,

   1. Beste Carine
    De energie die je zelf produceert en onmiddellijk zelf gebruikt gaat niet naar het net.
    Door deze zelfconsumptie zal de piekstroom lager zijn dan wanneer je geen toestellen aanzet. of als je alle toestellen tesamen zou aanzetten als er geen zonneproductie is.
    Je vermijdt dus piekstromen door toestellen aan te zetten op het moment dat zonnepanelen produceren. Dat is wat de Vreg wilt en daarmee kan je uw distributiekost verlagen. Het probleem is dat je dat altijd zult moeten doen want als het je gedurende een kwartier ergens in het jjaar niet lukt dan zal je toch een hogere distributiekost moeten betalen in dat jaar.

   2. Foutje Marnix : met een digitale meter betaal je deze stroom ook niet. Het is alleen de distribnutiekost die kan verschillen. Je hebt voor de distributiekost nu de keuze : ofwel met prosumententarief owel zonder prosumententerief maar dan distributiekost op de totale afname.
    Met het capaciteitstarief betaal je die stroom ook niet maar de distributiekost wordt gebaseerd op gemeten kwartierpiekvermogen. Men kan het hoogste kwartierpiekvermogen eruithalen per maand of per jaar om daarop de distributiekost te berekenen. Voor zonnepaneeleigenaars die bewust omgaan met hun stroom zal die kost lager zijn. Voor de anderen zal die kost hoger zijn.

 26. Ik heb maar één oplossing als het zover is dan koppel ik mijn zonnepanelen af en verder doe ik niks meer voor energie te besparen want als je iets doet weet je al dat je moet gaan betalen NEEN BEDANKT

  1. Van 1 ding ben je zeker : als je uw zonnepanelen afschakelt zul je meer moeten betalen want uw te betalen verbruik (bvb 4500 Kwh) zal sterk toenemen.

 27. Er rijden ocharme al 2 elektrische auto’s rond en het is al paniek dat het net het niet aankan om die op te laden. Dan hoopt men dat ooit alle auto’s elektrisch zullen rijden. Laten we eens lachen.

  En nu wil men de pieken gaan beboeten. Ik lees” De invoering van de digitale of slimme meter moet consumenten ook toelaten om hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden.”. Fout. Door invoering van die slimme meter is het ineens mogelijk geworden om pieken te gaan aanrekenen. Met een klassieke meter ging dat niet. Ik word gek van dat rond de pot draaien en voorliegen. ZEG gewoon dat je ons meer wil doen betalen en daar die slimme meter nodig voor is.

  1. Beste Peter. Met een klassieke meter gaat dat inderdaad niet en heeft men een arbitraire distributiekost uitgevonden gebaseerd op uw maximum vermogen van uw omvormer nl het prosumententarief. Met een digitale meter kan men nu het werkelijk piekvermogen meten en dat zal in zeer veel gevallen veel lager zijn dan het maximum vermogen van uw omvormer. Je bent zelfs in staat als zonnepaneeleigenaar om ervoor te zorgen dat die pieken heel laag blijven door toestellen aan te zetten op moment van productie waardoor je dus nog minder zal moeten betalen. Wie kan daar nu tegen zijn?

 28. Wij gaan naar de stembus om politiekers af te vaardigen.
  Maar de VREG -politiek daar hebben wij niet voor kunnen stemmen.
  Is dat de democratie ?
  En dan vaardigt Europa ook nog een richtlijn uit die verplicht moet ingevoerd worden.
  Maar voor een concreet Europees energiebeleid hebben wij ook niet kunnen stemmen,.
  Als wij dan nog aan een referendum zouden kunnen deelnemen, dan is er nog iets of wat democratie.
  Maar zoals zovelen al opmerkten : alles wordt steeds maar door onze strot geduwd. De armoede zal nog meer toenemen. En dan kunnen er weer anderen op de barricades staan om de armoede aan te vechten ….

 29. “onze” VREG blijft verbazen met voorstellen om “het gewone volk” te PESTEN !

  … Wil dit geldverslindend vehikel nu ook nog mensen die hun duur verdiende centen geïnvesteerd hebben in groene energie laten betalen om (tijdelijke) overschotten op het net te injecteren ?
  … Vinden onze politici dat ok ?
  … Denkt “onze” mini-ster op die manier nog mensen te motiveren om te investeren in zonnepanelen ?

  MIJN voorstel = bespaar op de Vlaamse begroting door de VREG gewoonweg OP te DOEKEN

 30. Hoe kan je nu als particulier je electriciteitsverbruik gaan regelen conform de beschikbare capaciteit als je overdag voltijds moet werken ? het merendeel van de actieve bevolking moet dan noodgedwongen ’s morgens, ’s avonds, in de nacht en tijdens het weekend elektriciteit afnemen, zal er dan opnieuw geen piekverbruik zijn ?? Kortom dit is opnieuw een sluikse manier om een tariefverhoging door te voeren !
  Zonnepaneelgebruikers: enerzijds zou het prosumententarief afgeschaft/verlaagd worden bij installatie v/d digitale meter, anderzijds wordt ons al direct een nieuwe “belasting/boete” opgelegd, injectietarief, voor het plaatsen van onze overtollige opgewekte stroom op het NET ? Wat is de volg. nieuwe bijdrage dat ze ons in de strot gaan duwen tegen 2O22 ? Kortom: de VREG is enkel de spreekbuis van de energieleveranciers en onze falende politici die al jaren intern ruziën over de noodzakelijke energietransitie zonder enig positief duurzaam resultaat zodat we binnen afzienbare tijd met capaciteitsproblemen te maken krijgen

 31. de mensen verbruiken steeds minder electriciteit en dus minder inkomen voor de maatschappijen dus moet er iets gevonden worden om de inkomsten op pijl te houden. Wij lossen hun probleem van investering milieu op om hun doelstellingen te bereiken en we worden er nog voor gestraft ook

 32. Al jaar en dag betalen we voor de aanpassing van het netwerk van kabels, transfo’s, installaties, hoogspanningsleidingen, enz. Jaar in jaar uit betalen we voor deze investeringen te doen door allerlei BTW’s, taksen, enz die we verplicht zijn te betalen! De burger mag niet de vraag stellen wat zij (Vreg en andere organisaties) als verbetering aangebracht hebben aangebracht in hun netwerk. Waar zijn al die miljoenen, miljarden euro’s gebleven? Met dit geld kon men al lang de nodige investeringen gedaan zijn en zou men up-2-date geweest zijn en voorbereid zijn op de toekomst!!! Dit zonder extra te vragen aan de brave burgers.

 33. Wie stroom op het net plaatst uit zonnepanelen zal hiervoor moeten betalen, je gebuur die die stroom verbruikt, betaald eveneens, da’s pure oplichterij.

  1. En ver raakt die stroom inderdaad niet. De afstand die de zonnepanelenstroom op het net reist is heel veel kleiner dan de afstand die centrale-geproduceerde stroom reist. Welke slimme ingenieur zou dat eens kunnen uitrekenen a.u.b?

   1. Stroom reist niet echt . Er moet alleen een verbinding zijn (kabels) die onder spanning staat. het werkt dus eerder als communicerende vaten. Hetgeen eruit verdwijnt moet er ergens weer ingestoken worden en het maakt niet uit waar. Het kan evengoed in Duitsland erbij gestoken worden als door de zonnepanelen van uw buur. De investeringskost blijft hetzelfde want zowel jij als je gebuur moeten kabels hebben vanaf de centrale.

 34. Schandalig !!
  Zakkenvullers zijn het en niks anders.
  Als je alles goed leest komt het erop neer dat de energiefactuur een pak omhoog zal gaan voor de gewone burger.
  In de omliggende landen wordt er gelachen met die domme belgen die alles maar pikken en netjes blijven betalen.
  VREG is een bende amateurs die geld geroken hebben en niet zullen stoppen om steeds maar iets nieuws uit te vinden om ons meer te laten betalen.

 35. Alles waar Vreg zich mee moeit word duurder.Heeft nog nooit iets voorgesteld in het voordeel van de burger.Schaf de Vreg af,is gewoon een vazal van de elektriciteitsmaatschappijen.

 36. wederom geen woord over de bedrijven en groot verbruikers die het eigenlijk veroorzaken. Altijd maar bij de kleine KMO’s en de gezinnen.
  Dus in plaats van het echte probleem aan te pakken gebruiken ze zoals altijd de gekende melkkoeien.

 37. Op termijn, zo luidt het nog bij de Vreg, zal er een nieuwe ‘tijdsafhankelijke’ variatie in het distributietarief komen.
  yeay, dus naast afschaffing dag/nacht, naast capaciteitstarief voor piekverbruiken, … gaan ze nog iets verzinnen om het duurder te maken. Vooral het gaat zo ingewikkeld worden dat een mens het systeem niet meer begrijpt en dat is wat ze willen. Zo kunnen ze aanrekenen wat ze willen en zelf geen investeringen doen. Let wel, zij moeten niet meer investeren en wij gaan 2x zoveel betalen als nu. Want over wat het de mens gaat kosten zwijgen ze nu in alle talen over. De digitale meter wordt ook “gratis” geinstalleerd, maar je betaald de ganse installatieperiode elk jaar een bijdrage voor. Reken het uit en je hebt zelf die installatie betaald maar gewoon gespreid. Gore dieven, het gaat van kwaad naar erger en niemand heeft het lef ze tegen te houden

 38. Waarom zouden we in godsnaam moeten gaan betalen om zonnestroom op het net te zetten: De slimme meter zou toch komaf maken met het prosumenten tarief? En enkel laten betalen als we stroom opnemen, niet als we stroom afgeven?!

  1. Inderdaad Jan. Dat is dan ook een fout in de tekst. Injectietarief is niet iets dat je betaalt ; het is het tarief dat gebruikt wordt om een vergoeding te geven aan diegenen die stroom produceren bvb met zonnepanelen.
   Wat je wel moet betalen is een distributiekost om dit te mogen doen. Dat is de prosumententax die we nu ook al betalen.

 39. Men ging bij het plaatsen van een digitale meter ter compensatie van het niet achteruitdraaien van de digitale meter het prosumententarief afschaffen.Nu blijkt er toch een taks of vergoeding of bijdrage ,u noemt het zoals U wilt,aangerekend. Dit is boeren bedrog ,mensen op flessen trekken.Bovendien wanneer gaan ze alle elementen(belastingen)uit de electriciteitsfactuur halen die niets te maken hebben met het verbruik van stroom.Men hoort daar niets van.Waar blijft de verantwoordeljkheid van de intercommunales en natuurlijk ook de regeringen.

 40. De meeste mensen gaan werken en moeten s’avonds na het werk nog koken en wanneer rond 18u00. Later eten is dan eigenlijk weer ongezond. Niet iedereen kan alles doen gedurende de daluren. Het komt mij voor dat de vreg werkt niet als regulator maar als vertegenwoordiger van gemeenten (die hun inkomsten gedeeltelijk daaruit halen) en de producenten en veel minder of helemaal niet van de gebruiker.

 41. Wat is de VREG nog allemaal zinnens te bedenken? en dit is een instelling van de Vlaamse overheid!
  Doet men dat op dezelfde manier in de ons omringende landen?

 42. En wat met accumulatoren die s’nachts opladen? geen nachttarief meer? 30 jaar geleden werd dit gepromoot en nu afschaffen? + zonnepanelen die elektriciteit op het net sturen = dubbele factuur!!! Terug eens contractbreuk!!

 43. Als het ooit zo ver komt zet ik niets meer op het net maar zal me een batterij plaatsen om mijn niet gebruikte stroom op te slaan, tevens vind ik dat het neer komt op een contractbreuk toen ik mijn zonnepanelen plaatste

 44. Een woning wordt verwarmd met accumulatieradiatoren, die opgeladen worden tijdens de nachturen van 21 h tot 6 h in de morgen. De aan- en inschakeling wordt gestuurd door de netbeheerder. Maar nu komt de digitale meter. Hoe zal ik mijn verwarming kunnen in- en uitschakelen en richten op de lagere tarieven? Ik moet dus over apparatuur beschikken die hierover een signaal opvangen, zodat automatisch kan worden in- of uitgeschakeld worden in functie van het aanbod. Ik kan toch niet constant die digitale meter in de gaten houden om te zien wanneer ik moet in- of uitschakelen! Hebben de mensen van de VREG daarover al eens nagedacht? Ik lees er niets over. Dus hebben ze enkel nagedacht over het eigen belang van de producenten.
  Installatie van een digitale meter zou gepaard gaan met afschaffing van het prosumententarief. Maar nu lees ik een nieuwe andere klok: wie stroom op het net steekt zal moeten betalen! Dat is dus een nieuwe naam voor het prosumententarief. Wat is er nu eigenlijk nieuw aan het gehele systeem? Het nieuwe is dat de consument nog duurdere elektriciteit zal betalen! En dat is niet eerlijk. Er werden ons andere zaken beloofd.

 45. Kijk en daarom MOET de digitale meter worden uitgerold. Anders zijn al deze voorstellen van de VREG niet uitvoerbaar. De digitale meter is nodig om piekuren bij de consument te kunnen aanrekenen. En als zonnepaneel bezitter moet je straks een ‘boete’ betalen om teveel opgewekte electriciteit op het net te mogen zetten. Wordt ook duidelijk waarom de digitale meter EERST bij de zonnepaneel bezitters wordt uitgerold.

  1. Een echte schande, in Nederland ontvangt men centen indien men stroom op het net plaatst.
   Nu hoor ik niet ” in de ons omringende landen”….
   En nog een tweede bedenking:
   In al de heisa rond de elektriciteit rept Testaankoop zich niet, waar blijft de verdediging van de consument?

  2. Ik weet niet of die capaciteitstarieven wel goed begrepen worden Daarom een VB
   We betalen dus eigenlijk al prosumententax voor de stroom die we op het net zetten.De prosumententax is een vaste piekvermogentax. Namelijk het vermogen dat uw omvormer aankan. Als je een omvormer hebt van 1700Kva en je hebt maar 1400 W aan zonnepanelen liggen dan zal uw gemeten piekvemogen in de allerbeste omstandigheden (panelen loodrecht op de zon als die het hoogst staat aan de hemel en het niet te warm is en geen enkel ander toestel aangesloten is op uw net) nog maar 1.4 Kwh bedragen. Als dezelfde prijs per Kw zou gehanteerd worden dan zul je dus minder betalen met de gemeten waarde.
   Alle andere dagen en zeker als je tegelijkertijd toestellen aanzet die uw opgewekte stroom onmiddellijk gebruiken is uw gemeten piekvermogen nog lager. ALs je op dat moment een vaatwasmachine aanzet die 1400 W gebruikt is uw gemeten piekvermogen 0. (geen injectie en geen afname van het net). Je gebruikt het net niet en dus moet je er niet voor betalen. Is toch eerlijk, niet? Als je er zou in slagen om dit continu te realiseren dan zou je geen distributiekost moeten betalen op basis van gemeten capaciteitsstroom. Dan zou en uw stroom en de distributiekost gratis zijn. Weet wel dat het in de praktijk niet mogelijk is om uw gemeten piekvermogen jaar in jaar uit op 0 te houden. Het is wel zo dat zonnepaneelbezitters de enigen zijn die hun piekvemogen kunnen verlagen tot 0. Diegenen die er mee bezig zullen zijn zullen dus minder betalen maar diegenen die er niet naar kijken zullen meer moeten betalen. Het zou wel eens kunnen als ze er echt niet mee bezig zijn dat hun distributiekost zal verdubbelen. Bvb EV opladen, koken met oven aan en wassen en droogkast tegelijkertijd opzetten. Het kan maar het is geen goed idee als je peikstromen wilt vermijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS