Hoogspanning
VREG wil nettarieven aanpassen: wat betekent het voor u?

Energieregulator VREG wil de nettarieven voor energie in grote mate afstemmen op het piekvermogen. Wie zijn verbruik spreidt, betaalt vanaf 2022 dus minder dan wie alle toestellen tegelijk inschakelt.

De nettarieven zijn de tarieven die u betaalt om energie tot bij u thuis te krijgen. Ze omvatten onder meer vergoedingen voor de aanleg van kabels en leidingen en het vervoer van elektriciteit en aardgas via het distributienet. Naast de distributienettarieven behelzen de nettarieven ook transmissiekosten en nettarieven voor transport. De transmissiekosten omvatten de vergoeding die iedereen met een aansluiting op het net betaalt voor het vervoer van elektriciteit over het transmissienet van Elia. Het transportnettarief dekt het vervoer van aardgas over het transportnet dat Fluxys beheert.

Voor een gemiddeld gezin maken de totale distributienettarieven ongeveer 43% uit van de totale elektriciteitsfactuur. De netkosten en de transmissiekosten die de VREG vanaf 2022 wil aanpassen, bedragen voor een gemiddeld gezin ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur.

Piekbelasting

De tarifering van de nettarieven gebeurt vandaag op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die u van het net afneemt. Hoe meer elektriciteit u verbruikt, hoe hoger het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur. De evolutie naar meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen zal de distributienetten in de toekomst blootstellen aan hogere piekbelastingen. Dergelijke pieken wegen door op het energienet en nopen distributienetbeheerders tot zware investeringen. De energieregulator wil daarom een (groter) deel van de nettarieven aanrekenen op basis van de capaciteit (kW), in plaats van op basis van afname (kWh).

Spreiden loont

Concreet beoogt de VREG een berekening op basis van de gemiddelde maandpiek. De maandpiek is het door de digitale meter geregistreerde hoogste piekvermogen dat u in een maand hebt gebruikt. Het gemiddelde van uw twaalf laatste maandpieken is doorslaggevend. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak u dat piekvermogen per maand bereikt. Wie zijn elektrische wagen oplaadt op het moment dat zijn warmtepomp in werking treedt en tegelijk staat te kokkerellen, zal dus naar alle waarschijnlijkheid meer betalen. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: consumenten die hun energieverbruik spreiden, halen daar hun voordeel uit. Uit simulaties van de energieregulator blijkt dat onder meer tweedeverblijvers een hogere energiefactuur zullen ophoesten.

Bespaar nu maximaal

Het voorstel voor de aangepaste nettarieven is weliswaar nog niet gefinaliseerd en treedt pas op 1 januari 2022 in werking.

In afwachting kan u als actieve consument van de huidige lage energieprijzen profiteren. Hoewel de energiecomponent of de werkelijke kosten van uw energie en de winstmarge voor de leverancier slechts een derde van de energiefactuur bedragen, bieden ze een groot besparingspotentieel. De federale energieregulator CREG liet eerder al bij VRT NWS optekenen dat bijna drie kwart van de gezinnen meer dan 360 euro kunnen besparen door van energieleverancier te wisselen. Via een vergelijkingssite als Mijnenergie.be is de mogelijke besparing zelfs nog groter.

Bron: hln.be, 16 juni 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

35 reacties

 1. Men veranderd de regels zoals men van broek verwisseld, dus om de haverklap om het ons zo moeilijk te maken dat we het opgeven want telkens wordt men verplicht om opnieuw te investeren om nog iets over te houden van de vorige investering

 2. De “groene” evolutie lijkt alles naar elektriciteit te pushen : Elektrische auto en wamtepomp bovenop het al jaren stijgend gebruik van inductiekookplaten, droogkasten, airco’s, noem maar op … Maar het is een utopie dat dit ooit allemaal en voor iedereen met groene stroom verzekerd kan worden. Bovendien is het zo dat zolang een warmtepomp niet op100% groene stroom (= enkel zon en wind gebaseerd – geen biogas !) kan draaien, het op eerste gezicht heel goede rendement grotendeels verloren gaat door het povere thermodynamische rendement van de gas en kolen centrales , en dus blijft verwarmen op gas niet veel slechter. Zelfde verhaal voor de elektrische auto die dan ook nog eens een “lood”zware (600-700 kg voor een Tesla of Audi etron !) meesleurt.
  Zolang gas puur op jaarverbruik wordt gerekend wordt (en dat zal waarschijnlijk nog vele jaren zo zijn) is volgens mij dit de beste oplossing : elektriciteit volledig afschakelen van het net en een warmtekracht-koppeling installatie aanschaffen voor je CV. Die kan de extra elektriciteit aan goedkoop (gas) tarief produceren (3 keer goedkoper dan elektrisch) als er geen of onvoldoende zon is voor je zonnepanelen, dus vooral in de winterperiode wanneer je ook dient te verwarmen. Voor de zomerperiode gebruik je hoofdzakelijk je zonnepanelen met een thuisbatterij die enkele dagen elektriciteit kan opslaan.
  Voor koken en warm water gebruik je best ook gas en voor autorijden eveneens (CNG = gewoon aardgas onder hoge druk). Daardoor heb je geen grote pieken elektriciteit van doen : nog enkel verlichting, wasmachine, stofzuiger en wat telecom spullen. Met CNG je rijdt je ook nog vrij milieuvriendelijk aan halve prijs in vergelijking met diesel of benzine. De CO2 uitstoot is daarmee zeker niet ideaal, maar dat is ze ook niet met de elektrische optie want die heeft zonder kernenergie nooit de nodige capaciteit voor iedereen, – en van die kernenergie willen we natuurlijk ook liefst vanaf !
  En de laatste maar meest belangrijke maatregel: VEEL minder gaan verbruiken, minder frekwent en minder ver reizen en vooral zo snel mogelijk ALLE huizen isoleren want het (energiebudget voor warmte is voor een Belgische woning tot 10 maal hoger dan voor mobiliteit en de elektro noden, maar is wel 10 maar goedkoper als dit op basis van gas is ipv elektriciteit…

 3. Alternatief: Terug kolenkachel, mazout, pelletkachel, houtkachel, of CNG. Vervuilend? Biomassacentrales die nu worden gepromoot kan je qua vervuiling op hetzelfde niveau plaatsen. (in contradictie met wat er beweerd wordt). En uiteraard binnenkort je eigen energie-accumulatie-batterij systeem. En dan Saluut met de vreg / de politieke imbecielen / en de corrupte media.

 4. Is er iemand die weet hoe ze deze piekwaarden gaan monitoren? Want voor zover ik weet mogen ze slechts één keer per dag de meterstand (kWh) uitlezen, en daar kan je geen piekwaarden (kW) uit afleiden. Voor andere data zoals kwartierwaarden moet ik expliciet toestemming geven.

  1. De meterstand wordt 2000 keer per seconde gelezen en via de p1 poort kan je die stand elke sec zelf uitlezen en afhankelijk van welk toestel dat je hiervoor gebruikt wordt die stand elke seconde of om de 30 sec of om de minuut geregistreerd door uw toestel.
   Bij Fluvius zullen ze wel apparatuur hebben die de registratie van 2000 keer /sec aankan. Het programma moet er maar 1 per dag van onthouden. Bvb voor het verbruik telkens om 12 u s’nachts of voor het piekvermogen de hoogste piek die is voorgekomen op 24u en wanneer die is voorgekomen.
   Hoe meer registraties je doet hoe beter je de gebruikte toestellen kan herkennen.
   Als je ze dan kan herkennen heb je nog altijd geen controle. Je moet dan nog extra apparatuur hebben
   om ze te sturen via programmas. Bvb Mijn aangesloten toestel herkent uit de piekstromen mijn wasmachine en ik zorg ervoor dat deze niet uitgeschakeld wordt tijdens het wassen zelfs als de injectie zou wegvallen door het verdwijnen van de zon achter een wolk.
   De privacyreggels zijn zo opgesteld dat geen enkele data aan derden mag gegeven worden zonder uw toestemming. Alle data mogen enkel gebruikt worden om de berekening van uw factuur toe te laten en ook die data mogen niet aan anderen dan uw leverancier gegeven worden.
   Het zou me niet verbazen dat je vanaf de invoering van het capaciteitstarief op de display die hoogste piek zult kunnen aflezen zoals je nu het dag en nachtverbruik en injectie en realtime stroom enz kan aflezen.

 5. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de digitale meter velen onder ons geld gaat kosten. Dit artikel bewijst dit eens te meer. Het zullen vooral degenen zijn die werken en niet de mogelijkheid hebben om hun verbruik te spreiden over de dag die de rekening zullen betalen. Het zijn zij die na een werkdag thuiskomen en dan aan hun huishoudelijke taken, zoals koken, kunnen beginnen. Als ze dan ook nog een warmtepomp en elektrische wagen hebben zijn ze helemaal de pineut. Willen ze hun verbruik toch wat spreiden zijn ze verplicht om te investeren in zgn. slimme toestellen, zoals bv. vaatwasser, wasmachine, droogkast. Deze toestellen kunnen, dit wordt ons toch beloofd door de netwerkbeheerder, door de digitale meter aangezet worden wanneer er weinig verbruik en/of te veel stroom is. Dit vergt echter een investering deze toestellen + bijkomende app voor de digitale meter die niet gratis gaat zijn. Vele jonge gezinnen gaan hiervoor niet de financiële mogelijkheden hebben.

  1. Het is toch niet zeker dat je meer gaat betalen omdat je veel toestellen gebruikt.
   Als je nu veel toestellen gebruikt en je wilt het compenseren door zonnepanelen te leggen met een omvormer van 9 kVa dan betaal je ook veel. De vraag die je moet stellen is min of meer = In de veronderstelling dat het capaciteitstarief evenveel zou kosten als de prosumententax / kW kom je dan toe met een gemiddelde jaarpiek van 9 kW. (= bvb 12 kW in de winter en 6 kW in de zomer)
   hierbij moet je rekening houden dat je verbruik zelf kan stijgen en dat je toch minder distributiekost zal betalen als je erin slaagt die piek te verminderen. Dat kan je bvb doen door uw EV ipv aan 7.4kW op te laden aan 3.7 kW opladen.
   Diegenen die wel veel meer gaan betalen als vroeger zijn juist diegenen die zeer weinig verbruik hebben. Hoe weinig dat je ook verbruikt: 1 keer koken per maand aan een piek van 7.4 kW kost bij wijze van spreken dubbel zoveel als elke dag uw wagen opladen aan 3.7 kW (voor 80% van de distributiekost.)
   De digitale meter zal nooit zelf toestellen kunnen aanzetten of uitschakelen. Het is een toestel dat enkel meet en je moet andere toestellen aansluiten aan de dm om met de meetgegevens iets te kunnen doen.
   Het is niet verplicht om daarvoor investeringen te doen om zoveel mogelijk automatisch te laten gebeuren. Je kan evengoed manueel rekening houden met het feit of de zon schijnt of niet.
   Nu probeert de Vreg ons dit via tarieven op te leggen terwijl de motivatie eigenlijk moet komen door een goede voorlichting te bezorgen.

   1. Begrijp ik het goed dat het capaciteitstarief vanaf 2022 bovenop de prosumententax komt voor diegenen met zonnepanelen met terugdraaiende teller? Of geldt het capaciteitstarief voor hen niet?

 6. Tot hiertoe lees ik niet of de “piekregeling” dan ook wordt genomen voor het nachttarief (met behoorlijk vermogen).
  Alle mensen met nog elektrische verwarming zijn dan wederom de pineut.

 7. Tot hiertoe lees ik niet of de “piekregeling” dan ook wordt genomen voor het nachttarief (met behoorlijk vermogen).
  Alle mensen met nog elektrische verwarming zijn dan wederom de pineut.

 8. zal er een mogelijkheid zijn dat men een signaal krijgt dat men dicht bij zijn piek zit? of zal de digitale meter uitgangen kunnen aansturen eventueel via software zodat men bv de lading van de wagen kan stoppen of bepaalde kringen automatisch kan uitschakelen wanneer een bepaalde waarde bereikt wordt? Ik heb dit op een beurs eens gevraagd aan fluvius en die zegden dat moet je vragen aan je elektriciteitsleverancier , wij hebben zoiets niet en de leveranciers van electriciteit stuurden mij terug naar fluvius ( toen nog eandis of begin fluvius).
  die digitale meter zou toch signalen kunnen geven om zuiniger met energie om te springen . Wie kent er hier bruikbare toepassingen voor?

  1. Dat is nu net wat je meter slim zou maken. De huidige cemms die je op maakjemeterslim vind worden allemaal op de P1poort aangesloten, en dienen enkel om de meter uit te lezen en in grafiekvorm weer te geven. Dat maakt uw meter niet slim. Alleen de gebruiker kan beter zien welke toestellen veel verbruiken of een piek veroorzaken. Voor de S1 poort ken ik nog geen toepassingen. Dat is de poort die toestellen zou kunnen aansturen via software; De cemms die daarvoor gebruikt kunnen worden moeten nog ontwikkeld worden. Belgie is trouwens een van de enige landen die een digitale meter met een S1 poort heeft. Vele digitale meters in andere landen hebben enkel een P1 poort en kunnen dus niet slim gemaakt worden.
   Het kan wel zijn dat bvb batterijen en laadpalen softwarematig gestuurd kunnen worden om pieken te vermijden maar dat gebeurt dan niet door de digitale meter maar wel door de toestellen zelf.

   1. Verbetering : Als je alle cemms bekijkt op maakjemeterslim dan zou Smappee P1/S1 toestellen via de S1 poort softwarematig kunnen aansturen door relais aan te sturen maar wel beperkt tot toestellen die minder dan 5A nodig hebben.

 9. Gewoon weer een extra (drog)reden om de tarieven de hoogte in te jagen. Precies alsof dit piekverbruik zoveel uitmaakt per individuele gebruiker tov van het net. Iedereen weet dat er op bepaalde momenten van de dag pieken in het stroomverbruik zijn voor de gezinnen. (Vooral ’s avonds, als je PV-opbrengst al veel minder is). In een land waar we zoveel moeten betalen voor het aanleveren van de stroom zou je toch kunnen verwachten dat een deel van dit geld aangewend wordt om deze pieken op te vangen ? (door plaatsing van grote batterijen op wijkniveau bvb) Waarom wordt dit weer op de individuele gebruiker afgeschoven ? Ja, juist, de geldhonger van al de instanties die zich laven aan de elektriciteitsfactuur kent geen grenzen. 2,5 kW stelt echt niets voor. Daar zit je zó over. Ik ben hier al een tijdje mijn verbruik aan het meten en zelfs met een 8 kW PV-systeem heb ik nog regelmatig pieken van 5 kW en meer netto afname van het net (in de zomer maanden dan nog). Wie zoals ik een verwarming met warmtepompen heeft zal hier zwaar op afgerekend worden, zeker als ze het piekverbruik over een heel jaar als maatstaf gaan nemen. Wie gaat er nog willen investeren in groene verwarming met zo’n facturatiesysteem ?

 10. Waarom is er in dit artikel geen vermelding gemaakt van de 2,5 kW die ze minimaal willen in rekening brengen ?
  Dus de aansluitingen die een piekbelasting van veel minder dan 2.5 kW zouden hebben ( of nul verbruik, waar ze ons allemaal willen toe laten komen ) zouden ook betalen volgens een piekbelasting van 2,5 kW.
  Blijft de prosumenten taks hier parrallel naast bestaan ?
  Zo ja, dan krijg ik er gewoon nog een extra kost/belasting bij, want m’n verbruik is zo goed als nul ( zowel kW’s als kWh’s )

 11. Ze doen maar zolang de rechtszaak de vreg versus fluvius niet is uitgesproken geen slimme meter aanvaarden,als de vreugde rechtszaak wint ,wat een evidentie is ,moet fluvius onverwijld alle slimme meters verwijderen ,dus wordt echt verplicht ,even langs de rechtbank kortgeding ,een schade bedrag van 300€ per dag dat de slimme meter niet word vervangen ,dit met terug werkende kracht van financieel verlies door het plaatsen van de slimme meter op illegale wijze, pst in alle andere landen draait de slimme meter terug ,alleen in België niet,en dan is er nog de discriminatie ,dat men geen slimme meters plaatst bij bedrijven, het Europees hof voor de rechten van de mens en discriminatie vernietigd dit onmiddellijk ,Europese wet staat boven Belgische wet

  1. Beste Johan. Als de Vreg de rechtszaak wint dan wordt artikel 17 en artikel 31 van het nieuwe decreet geschrapt.
   Dat wil dan zeggen dat de regering geen prioritaire lijst meer kan samenstellen waar de digitale meters eerst moeten geplaatst worden (artikel 17). Dat wil ook zeggen dat de keuzemogelijkheden om een verschillend distributietarief te kiezen weg valt (artikel 31) . Als de Vreg dus gelijk krijgt en die kans is heel groot dan mag Fluvius digitale meters plaatsen bij wie ze ook maar willen zonder een bepaalde volgorde te moeten hanteren en zal iedereen op 1 jan 2021 geen prosumententax meer betalen maar wel het nieuwe tarief en vanaf 1 jan 2022 zal iedereen het capaciteitstarief betalen zonder uitzondering. In hun eigen consultatie stellen ze zelfs dat er geen sprake is van discriminatie tss dm en analoge meters moesten er in 2022 dan nog analoge meters in gebruik zijn.
   De reden waarom ze gelijk kunnen krijgen is vooral het mogelijks overschrijden van de bevoegdheid van de regering door verschillende tariefmethode toe te laten of zelfs op te leggen, omdat de regering zelf bepaald heeft dat het de bevoegdheid is van de Vreg om dit te doen. Op bevoegdheden respecteren is het grondwettelijk hof heel streng.
   Nergens in de vroegere energiewetgeving is er sprake van welke soort meters Fluvius moet plaatsen. In de wetteksten staat gewoon “meter” en dat kan dus een analoge zijn , een bidirectonele digitale of een gewone digitale of een van de huidige digitale meters.

 12. en de walen, wat gaan ze daar doen ? wellicht niets. Alweer zijn Vlamingen de pineut ! We leven in een raar land, zoveel is duidelijk. Dit soort beslissingen wekt absoluut geen vertrouwen in de politiek en andere overheidsinstanties. Ik denk dat een thuisbatterij met een hoge capaciteit nog de enige oplossing is om niet ‘gepluimd’ te worden. Verhuizen naar het buitenland misschien ook nog wel te overwegen…..

 13. Als ik in de winter mijn sauna opzet betaal ik mij blauw ,dit is pure afzetting ,wat met bedrijven
  Die allemaal samen opstarten ? Wanneer stopt dit ,digi meter ,prosumenten tarief,electric op het net plaatsen geen vergoeding?????

 14. Nog een reden om de digitale meter NIET in huis te halen. Trouwens waarom niet de 10 hoogste pieken per maand middelen om zo tot de ‘maandpiek’ te komen? Krijg je een veel correcter beeld van het piekverbruik.

  1. Ik vermoed gemakzucht. Onder jouw voorstel moet de software dan elke maand tien pieken uitmiddelen en voortdurend monitoren. Onder het voorstel van de VREG moet de software van de digitale meter tussen de eerste en de laatste van iedere maand telkens maar een waarde onthouden (de hoogste) en bij een volgend hogere waarde deze gewoon overschrijven en onthouden. En slechts één keer per jaar 12 waarden uitmiddelen.

 15. Blijf zeker maar bij gas want de rekening van de warmtepompen met dure electriciteit in de winter (met totaal een slecht rendement als men alle verliezen vanaf de productie in centrales erbij rekent (totaal plaatje dat men nergens kan lezen ) +el. auto’s

  De Vreg is een oplichter aangeworven door onze politieke experten

  1. Hoe lang zal het duren voor dat de transportkosten voor gas ook “aangepast” worden?De Vreg is blijkbaar een jager die altijd op jacht is waar er geld te rapen valt.Kijk maar naar de prosumenten taks alsook de afschaffing van de terugdraaiende meter;Wat we zelf doen doen we beter,toch als het op belasten aankomt!

 16. Blijf zeker maar bij gas want de rekening van de warmtepompen met dure electriciteit in de winter (met totaal een slecht rendement als men alle verliezen vanaf de productie in centrales erbij rekent (totaal plaatje dat men nergens kan lezen ) +el. auto’s

  De Vreg is een oplichter aangeworven door onze politieke experten

 17. Mensen met zonnepanelen altijd de pineut.
  VREG laat ons prosumententarief betalen volgens de omvormer.
  Als er meer installaties komen zal er nog meer uitval zijn, dus heb je minder stroom dan je omvormer zou kunnen opbrengen.
  Dat zit er aan te komen. Particulieren willen groene energie, zou het dan niet mooi zijn als de VREG ook eens zorgt dat de opgewekte elektriciteit ook op het net gezet kan worden?
  Neee, doen ze niet, wel weer een systeem waar we weer meer moeten betalen.

 18. Eerst de mensen van mazout en gas naar laten overschakelen, dan wamtepompen volop promoten, dan premies geven om een elektrische auto te kopen, dan op de valreep nog een premie geven om zonnepanelen te promoten om tenslotte bijna niet meer op kWh maar ten volle op een piek te gaan factureren. Je moet maar durven.
  En als dessert: iemand die alle dagen juist onder de piek blijft betaalt minder dan iemand die toevallig (iemand nog een feestje?) eenmalig op een maand er juist over gaat.

  Jean D, bij U kom ik al nooit dineren in gezelschap. Tussen de soep en de patatten liggen waarschijnlijk een paar uur? En je kersstfeest hou je waarschijnlijk vanaf nu op 21 juni?

  En Jean uw berekeningen zijn op termijn waarschijnlijk waardeloos. Tegen de tijd dat je gewend bent om je aan te passen aan de nieuwe leefsituatie, jij hebt geluk dat je dat in alle vrijheid kan, zijn de inkomsten waarschijnlijk weer te laag en komt er een nieuwe aanpassing waar je weer naar toe moet rekenen en je aanpassen.

  1. Beste Jef. We hebben het gisteren uitgeprobeerd. 3 kookplaten nooit tegelijk op 9 maar eens dat het (reeds warm water ) kookt na enkele minuten een andere kookplaat op 9 zetten enz. Totale kooktijd slechts met enkele minuten verlengd en de stroompiek is niet boven 3.5 Kw gegaan ( en er was geen zon; belgisch rotweer). Gewoon een paar minuten langer aperitieven en het blijft even gezellig. Wat de berekeningen betreft vrees ik ook dat er aanpassingen zullen komen want als iedereen zich in die mate zou aanpassen dat pieken ipv 6 a 7 Kw plots maar 3.5 Kw worden zullen ze inderdaad bij de Vreg en Fluvius ineens veel geld tekort hebben. Ik zou die berekeningen beter niet meegeven vooraleer de Vreg een prijs bepaald heeft dan blijven ze toch minstens een jaar niet waardeloos. Bedankt voor de tip.

  2. Juist Jef, ik heb het ook al meermaals uitgeprobeerd wat Jean zegt, maar dit is mooi in theorie. Het zal altijd oppassen geblazen zijn en meestal loop je toch eens (per maand) in de val en betaal je je blauw. We verliezen alle comfort en gebruiksgemak gewoon omdat het net het niet aan kan. We betaalden ons al blauw in het verleden aan nettarieven en toch kunnen ze de investeringen niet aan om een degelijk net uit te bouwen die jawel, ook de stroompieken zou aankunnen, en waarom ?, omdat de lokale besturen de melkkoe zijn en dit afromen. Het zijn pure belastingen. Ik was min of meer een groene believer, nu ben ik een radicale tegenstander geworden. Wij gaan terug naar de prehistorie, bij zonsopgang opstaan en werken en leven, bij zonsondergang opnieuw in ons hol kruipen. De groene hype wordt een nachtmerrie want het net is er niet klaar voor en wij zullen kunnen dokken, leve de groene industrie!

 19. Wat een lachertje, Je zal vooreerst moeten betalen op minimum 2500Watt, wat voor PV eigenaars al bijna 8 maand van een jaar een netkost is waar ze geen gebruik van maken. Lees de verdoken belastingsbriefkost, dan moet je het ook niet verkopen als een netkost (capaciteitstarief), het heeft er niks mee te maken.
  De VREG noemt het een overgangstarief om geen abrupte kostenwijziging in de makrt te zetten. Men wil uiteindelijk naar een prijssetting volgens productiecapaciteit. OK maar niet op deze manier, want wanneer de stroom (tarief) het goedkoopst is wenst men dat er veel mensen (die stroom) gaan verbruiken én net dit zal aanleiding geven tot hogere inkomsten voor de DNB omdat het capaciteitstarief flink de hoogte zal ingaan.
  Hou er ook rekening mee dat de netkosten piek/dal (dag/nacht in de volksmond) stopgezet wordt en je altijd evenveel netkosten zal betalen ongeacht het tijdtip. Nu heb je een verschil van 7ct netkost en 2-4ct eliktriciteitskost tussen piek en dal, daarna de moeite niet meer.
  En als er dan toch gedacht wordt aan EV’s, dan ziet men de laders verschuiven van 6kW naar 7,4kW en nu zelfs 11kW om deftige afstand elektrisch te kunnen rijden, met die nieuwe capaciteitsregeling de introductie van een nieuwe belastingsbrief maar wel een die in de zakken van de DNB gaat.

 20. Als het capaciteitstarief in 2022 ingevoerd wordt moet ik daar al rekening mee houden vanaf 1 feb 2021 want men kijkt naar het rollend gemiddelde van de laatste 12 maanden. (dus feb 2021 tot jan 2022 voor de eerste piekwaarde)
  De distributiekost is met het prosumententarief voor mij 770€ en dat is 83% van mijn factuur
  Ik ben nu wel overgeschakeld naar het nieuwe tarief en nu is de distributiekost lager nl 653€ en nog altijd 81% van mijn factuur. (bij de goedkoopste leverancier zijn de netkosten 62% van uw factuur en geen 43%)
  Als het capaciteitstarief 145€ per Kw wordt dan zal ik evenveel betalen als met het nieuwe tarief op voorwaarde dat ik op momenten dat de zon niet schijnt vooral de manier van koken in het oog hou. (niet alles tezamen op 3 of 4 kookplaten doen maar eerder na elkaar)
  Als het capaciteitstarief 120 € per Kw wordt hoef ik mij geen zorgen te maken en zal de distributiekost zelfs nog lager zijn dan het nieuwe tarief zonder mijn levensstijl te veranderen. (momenteel zo weinig mogelijk toestellen tezamen gebruiken en zoveel als mogelijk inschakelen als de zon schijnt)
  Ter vergelijking : het prosumententarief is een capaciteitstarief dat per Kw gerekend gemiddeld 35% lager is dan de normale distributiekost per Kwh. De kans is dus zeer groot dat het nieuwe capaciteitstarief rond de 140 € zal liggen. (65% van 140 is 91 = huidig prosumententax per Kw)
  Die berekeningen kan ik maken omdat ik sedert 14 april de piekwaarden elke minuut kan uitlezen op de P1 poort van mijn digitale meter en die waarden met het tijdstip kan opzoeken in de grafiek.
  PS : de overgrote meerderheid die verstandig elektrisch kookt zullen allemaal ongeveer hetzelfde capaciteitstarief betalen = 80% van 4.5 Kw aan 140 € = 504 € + gewone distributiekost op 20% van hun afname van het net. 504€ vertegenwoordigd nu ongeveer 3880 Kwh. Terwijl het deel waarop je dan nog kan besparen beperkt is tot ongeveer 1000 Kwh of 130€. Iemand die nu ongeveer 1900 Kwh verbruik heeft op een jaar zal zijn distributiekost zien verdubbelen. Als je 50% van je tijd in je 2de verblijf bent en je hebt in beide huizen 1900 Kwh verbruik of minder dan zal uw distributiekost in beide huizen verdubbelen. . Enkel zonnepaneelbezitters kunnen aan een hogere factuur ontsnappen alleen al omdat het prosumententarief wegvalt. Hoe hoger dit was in het verleden hoe meer profijt zij zullen maken met het nieuwe capaciteitstarief. Zij zijn ook de enigen die pieken kunnen doen verdwijnen door hun zonneproductie.
  Met een batterij kan je ook pieken verkleinen maar hou er dan wel rekening mee dat je het geleverde piekvermogen van uw batterij in rekening moet brengen en niet het opslagvermogen.

  1. Jean D.
   Dat schrijft ge toch om te lachen mag ik hopen of meen je dat ?
   Dingen na elkaar opwarmen i.p.v. allemaal tegelijk ???
   Te belachelijk voor woorden

   1. Beste Sieg. Het capaciteitstarief wordt ingevoerd om de consument ertoe aan te zetten zijn toestellen die veel verbruiken niet tezamen op te zetten. Kookplaten zijn zeer grote verbruikers. Tot 2.2 Kw per plaat. Vanaf feb 2021 kun je beter niet al die platen tegelijk op 9 zetten. Als je het wel doet dan doe je het beter in het begin van de maand want dan maakt het die maand niet meer uit. De piekwaarde zal op dat eerste moment gebaseerd worden als dat de hoogste van de maand blijkt te zijn. Dat is wat de vreg schrijft : diegenen die zich niet aanpassen zullen meer betalen maar tijdelijk zal de vreg ervoor zorgen dat je toch niet meer dan het dubbele gaat betalen. Volgens de Vreg zal het dus kunnen dat je na een tijd (voor diegenen die zich niet hebben aangepast) toch meer dan het dubbele gaat betalen voor uw distributiekost. Ik vind dat niet zelf uit. Dat laatste staat letterlijk in hun consultaties.
    Dus koken op 4 a 5 vuren tegelijk op vollen bak (bvb gedurende 5 min Mosselen voor 5 personen) zal een veel hogere distributiekost opleveren dan een elektrisch voertuig een volledige maand aan een lage volt op te laden. En zeker als je zou vergeten de stekker uit te trekken als je de mosselen aan het koken bent.

    1. Jean D
     Dat is toch te belachelijk voor woorden !
     Men gaat nog meer lachen met ons in het buitenland.
     Dit soort afzetterij zie je nergens anders behalve in Vlaanderen.
     Ik zie me al bezig als we een etentje doen, eerst zeggen tegen onze Nederlandse vrienden dat ze wat geduld moeten hebben omdat we de kookplaten niet gelijk mogen aanzetten, tjah….
     Maar we hebben dan toch iets om de avond al lachend te vullen, al zal dat groen lachen zijn.
     Men kan beter op restaurant gaan ommeduur, komt wss goedkoper uit

  2. Met 4.5Kw elektrisch koken voor een gezin: veel geluk ! Dat zijn amper 2 van de 4 inductieplaten die je mag gebruiken en als je dan nog een oven voorverwarmt of de microgolf aan zet dan zit je zeker boven die 4.5kW
   Die 4.5kW komt overeen met 20A voor heel je huis, dat is goed voor een heel oude woning waar niet veel elektrisch is (alles op gas van verwarming omdat de electriciteit het toch niet trekt) maar niet voor een moderne woning met warmtepomp, inductiekookplaten, elektrische oven…
   ’s Nachts trouwens hetzelfde: als mijn electrische boiler aanslaat om warm water voor overdag te gebruiken zal de droogkast of wasmachine niet mogen draaien. Ik dacht dat het net beter was om die ’s nachts te laten draaien als er weinig ander verbruik is ? Dus 40 A of 60 A is realistischer voor maar dan betaal je al 1000 of 1500 euro per jaar voor distributiekosten, en nog een factor meer als je 3 fasen thuis liggen hebt (1.7 keer ? dan kom je aan 1700 euro, meer dan wat ik nu voor een heel jaar betaal maar dan voor alles samen).
   Er zullen er dus niet veel winst aan doen aan deze verandering, veel gaan er verlies aan doen denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS