Waarom is het prosumententarief niet voor iedereen hetzelfde?

Hoogspanningskabels

Waarom is het prosumententarief niet voor iedereen hetzelfde?

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht.Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied (zie onderstaande tabel) en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. De VREG beschouwt het maximale AC-vermogen als de beste indicator voor de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben. Om te weten hoeveel u moet betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag dat geldt voor uw netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend van 1 januari tot en met 31 december 2017) terug kan vinden.

prosumententarief-2017

Verschil per netgebied verklaard

Een zonnepaneleneigenaar met een groter maximaal AC-vermogen van de omvormer betaalt dus een hoger prosumententarief dan iemand met een installatie met een lager AC-vermogen van de omvormer. Maar waarom verschilt het bedrag waarmee men het AC-vermogen van de omvormer dient te vermenigvuldigen van netgebied tot netgebied?

Hoogspanningskabels

Het prosumententarief is een tarief dat alleen bedoeld is voor dat deel van de energie die wel van het net werd afgenomen, maar door de terugdraaiing van de teller niet werd gemeten. Het prosumententarief staat dus in verhouding tot de normale tarieven voor afname van stroom. Als de distributienettarieven in een netgebied hoger liggen dan in een ander netgebied, dan zal zich dat ook weerspiegelen in een hoger prosumententarief.

De distributienettarieven weerspiegelen de kosten van de distributienetbeheerder, verdeeld over de klantengroepen (laagspanning, middenspanning…) en volgens de verwachte verbruikvolumes van de klanten van de distributienetbeheerder. De kosten, het type klanten en het energieverbruik van de klanten spelen dus allemaal mee in de vaststelling van het tarief. Dat zorgt voor verschillen.

Belangrijk is echter dat de distributienettarieven per distributienetbeheerder zijn kosten weerspiegelen. Men betaalt met andere woorden wat het kost. De kosten wordt onder andere bepaald door de waarde van het netwerk van de distributienetbeheerder (afschrijvingskosten en kapitaalkosten), dus de investeringen die hij heeft gedaan. Daarnaast zijn er nog de andere kosten, zoals de operationele kosten.

De verschillen hangen ook samen met de omvang van de openbaredienstverplichtingen die zijn opgelegd aan de netbeheerders. De belangrijkste is de verplichting van de netbeheerders om steuncertificaten op te kopen aan minimumprijzen.

Bron: VREG – Veelgestelde vragen over het prosumententarief

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (9)

 • Filiep Reply

  Tom Nijsen, kan u even uitleggen met cijfermateriaal hoe dat in zijn werk gaat ivm die batterij?
  Die batterijen kosten veel en volgens mij hebt u deze vergeten op te nemen in uw afschrijving of vergis ik me?

  6 maart 2017 at 09:00
 • Neetens Reply

  Onze bestuurders kun je gemakkelijk vergelijken met wat el capone deed, daar hebben ze een razzia in die tijd gedaan om hem uit te schakelen ,wij kunnen die nu ook doen met de huidige bestuurders ,ze zijn nog meer als maffia,binnenkort verkiezingen,denk eens goed na over de graai cultuur die onze politiekers handteren.
  Het zijn poenpakkers die het juist kunnen uitleggen,zie maar het zijn bijna allen juristen

  5 maart 2017 at 10:43
 • Tom Nijsen Reply

  Ja je kan je onkostennota doorgeven! Gewoon een bidirectionele meter aanvragen aan je netbeheerder. Kost je 321€ excl. BTW en je betaalt dan enkel je echte afname (aan de volle pot), maar je krijgt ook wel betaald voor de energie die je injecteert. Als je zo een (digitale) meter hebt, dan ben je vrijgesteld van het prosumententarief. Mij brengt dit (weliswaar in combinatie met thuisbatterij) ongeveer 200 euro op per jaar!

  2 maart 2017 at 21:49
 • Ir. K. Beuckelaers Reply

  Elektriciteit is duurder geworden. Voor bezitters van PV panelen is deze kost zomaar 8 maal hoger geworden ( in mijn geval). Hierover wordt niet gereclameerd door vakbonden. Prosumententarief is ingevoerd geworden als er al vele PV panelen geïnstalleerd zijn. Prosumententarief is gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen van omvormers maar niet op het werkelijk teruggestuurde elektriciteit energie. Politiekers hebben eerst een verliespost gecreëerd met subsidies te geven aan PV paneel installaties om die dan daarna terug te dichten met extra inningen. Installatie van slimme meters zal achteraf weeral op de kap van de PV installaties zijn?

  1 maart 2017 at 14:21
 • s. Wallaert Reply

  Waar mag ik mijn kostennota sturen voor mijn geproduceerde elektriciteit van mijn zonnepanelen?
  Als ik voor 10kw gebruik van het net moet betalen dan is het toch logisch dat ik voor de 10kw geleverde elektriciteit wordt betaald!?

  1 maart 2017 at 12:35
 • Frank Ronse Reply

  Al deze kosten dienen om de politiekers te betalen in de raden van bestuur en wat doen ze “ze drinken een glas en piesen een plas en gaan naar huis en strijken hun zitpenningen op” en de consument moet dat maar blijven betalen. cfr Bracke

  1 maart 2017 at 12:26
 • Poel Freddy Reply

  Kosten ,kosten dat is het enige wat ik zie in uw artikel.Daarna word het toch afgegeven aan de politiekers die in allerhande raden van bestuur (niks ) zitten te doen.

  1 maart 2017 at 11:19
 • Blondeel Urbain Reply

  Het prosumenten tarief is niet helemaal rechtvaardig. Iemand die ervoor gekozen heeft om een “ruimere” omvormer te installeren omdat die vermoedelijk minder snel zal stuk gaan betaald feitelijk teveel.
  vb.: zonnepanelen: 3900 Kwh omvormer : 4200 Kwh
  Hopelijk worden de slimme meters snel geïnstalleerd.

  1 maart 2017 at 10:56
 • Lambert HAMELERS Reply

  De kosten voor elektriciteit/water/gas zijn en blijven hoog
  Immers de prijzen worden vastgelegd door de politieke graaiers.
  Schaf die mandatarissen af, leidt die openbare nutsbedrijven zoals zelfstandige bedrijven, zonder winstoogmerk, zonder idiote commissies voor bestuurders die nergens verstand van hebben, past de juiste BTW toe en alles wordt goedkoper! WAKKER WORDEN!!

  1 maart 2017 at 10:55

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *