Waarom is prosumententarief niet voor iedereen gelijk?

netbeheerder tool

Waarom is prosumententarief niet voor iedereen gelijk?

Naar aanleiding van de bekendmaking van de bijdrage aan het prosumententarief in 2018, kregen wij van verschillende klanten de vraag waarom deze bijdrage niet voor iedereen gelijk is.

Elke zonnepaneleneigenaar kan zijn bijdrage aan het prosumententarief berekenen door het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) te vermenigvuldigen met een forfaitair bedrag per netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend voor 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018) kan terugvinden.

Prosumententarief

Zoals uit bovenstaande tabel blijkt, is de bijdrage per kVA verschillend per netgebied. Dit kan volgens de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) als volgt verklaard worden:

Het prosumententarief is een tarief dat alleen bedoeld is voor dat deel van de energie die wel van het net werd afgenomen, maar door de terugdraaiing van de teller niet werd gemeten. Het prosumententarief staat dus in verhouding tot de normale tarieven voor afname van stroom. Als de distributienettarieven in een netgebied hoger liggen dan in een ander netgebied, dan zal zich dat ook weerspiegelen in een hoger prosumententarief.

De distributienettarieven weerspiegelen de kosten van de distributienetbeheerder, verdeeld over de klantengroepen (laagspanning, middenspanning…) en volgens de verwachte verbruikvolumes van de klanten van de distributienetbeheerder. De kosten, het type klanten en het energieverbruik van de klanten spelen dus allemaal mee in de vaststelling van het tarief. Dat zorgt voor verschillen.

Belangrijk is echter dat de distributienettarieven per distributienetbeheerder zijn kosten weerspiegelen. Men betaalt met andere woorden wat het kost. De kosten wordt onder andere bepaald door de waarde van het netwerk van de distributienetbeheerder (afschrijvingskosten en kapitaalkosten), dus de investeringen die hij heeft gedaan. Daarnaast zijn er nog de andere kosten, zoals de operationele kosten.

De verschillen hangen ook samen met de omvang van de openbaredienstverplichtingen die zijn opgelegd aan de netbeheerders. De belangrijkste is de verplichting van de netbeheerders om steuncertificaten op te kopen aan minimumprijzen.

Bron: VREG – Veelgestelde vragen over 

Prosumententarief verlagen met de iLubat?

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

Share this post

Comments (23)

 • Frank Reply

  Wij zijn 8 jaar geleden een lening aangegaan om 20 zonnepanelen te installeren. We hadden een gezin van 4 tot soms 6 mensen met redelijk verbruik elektra. Met deze zonnepanelen zouden we nog 0 (nul) kwh verbruiken. We betaalden 10 euro per maand voor abonnement, huur meter, e.d.. Op basis daarvan werd het terugverdienschema van de zonnepanelen berekend. Tot de schande zich aanbood onder de vorm van prosumententarief, Turteltaks enz. De aandeelhouders van distributienetbeheerders en Eandis stelden vast dat ze wel eens mindere uitkeringen zouden krijgen. Wie past dat nu bij ? Juist … de spelregels wijzigen tijdens het spel.

  24 januari 2018 at 18:02
 • Jean Reply

  Niemand moet nog zonnepanelen instaleren.
  Ze doen aan contactbreuk onze politiekers, niet te vertrouwen.
  Nu komt de slimme meter, wordt het eerst geplaatst bij eigenaars met zonnepanelen, waarom? Elke maand het verbruik opnemen, in de zomer overproductie gratis stroom voor de maatschappij in de winter geen productie stroom betalen? Indien dit het geval is dan doen de mensen zonder groene stroom certificaten er 100 jaar over voordat de installatie terug betaald is.
  Men zou gek zijn om nog te instaleren

  24 januari 2018 at 07:29
 • Antoon Braekevelt Reply

  Beste,
  Wanneer gaat de Heer Tommelein eens de wet leren respecteren ? namelijk dat iedere Belg gelijk is voor de wet. Wanneer gaat hij eens de Netbeheerders een eerlijke gelijke prijs opleggen voor de Prosumenten-belasting ? In zonnepanelen investeren is momenteel een grove vergissing, dat is mijn ervaring na 18 jaar bezitter te zijn ervan. Dank U wel Mr Tommelein.

  23 januari 2018 at 20:37
 • LM Winters Reply

  Heer Tommelein , u speelt een vies spelletje met uwe prosumententaks !

  23 januari 2018 at 19:55
 • Christine vande veire Reply

  Dat er een prosumententarief is, daar kan ik echt wel mee leven — we gebruiken wel degelijk de infrastructuur. Waar ik wel boos om wordt is de hoge prijs én de berekeningswijze: waarom via het vermogen van de omvormers en niét op de werkelijke productie? Wij plaatsten 2 omvormers omwille van twee verschillende hellingsgraden van de panelen en hebben daardoor een capaciteit die 10% hoger ligt dan de max van de panelen en 20% hoger dan het effectieve rendement. En da’s een pak geld in prosumententarief berekend!

  23 januari 2018 at 17:16
  • Christine vande veire Reply

   Boos om word …. Sorry voor de dt- fout.

   23 januari 2018 at 17:17
 • MVS Reply

  ik,net zoals vele betalen de helft teveel proconsumententarief. Wij zouden het net 2 keer gebruiken ,dus 2 keer betalen .Vroeger betaalde ik een keer bij het afhalen , maar de producent niet voor het opzetten. Indien toch zou de eindgebruiker het uiteindelijk toch moeten betalen . het enige dat ik vaststel is dat ik totaal zoveel betaal met zonnepanelen nu als 9 jaar geleden. Ik voel mij dik bedrogen.

  23 januari 2018 at 16:57
 • Marc Reply

  Met de elektronische , die ze ons binnenkort gaan aansmeren en nog moeten bekostigen ook , gaan we nog meer gezien zijn……

  23 januari 2018 at 16:21
 • Marc Dumortier Reply

  Gaselwest is, me dunkt, altijd al de minst voordelige intercommunale geweest voor de mensen die via hen elektriciteitsafnemers. Hoe komt dit toch ? Welk aspect je van het netwerk ook bekeek, Gaselwest had altijd al de hoogste kosten.

  23 januari 2018 at 15:59
 • Kurt Werbrouck Reply

  Korte reactie: Het is en blijft contractbreuk vanwege de overheid. Dat moet de gewone burger eens proberen te doen !

  23 januari 2018 at 15:51
  • Walter Hoebeke Reply

   Precies Kurt , met de overheid kan je geen contract aan gaan onderweg veranderen ze de regels. Ze waren wel zo slim om het een andere naam te geven om een deel van de certificaten te recupereren. Met de prosumentenratief wordt het al heel wat minder interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

   23 januari 2018 at 18:15
 • Pol Van den Berghe Reply

  waarom zijn niet alle Vlamingen gelijk? Inderdaad de mensen lokken en dan gewoon alles teug afpakken met de goedkeuring van de regering. Ik heb al een mail gestuurd naar de diensten van Tommelein met de vraag waar de elektriciteit naartoe gaat die ik op het net zet en wie die verkoopt tegen grof geld, wel geen antwoord gekregen wel dat mijn vraag zo rap mogelijk zal beantwoord worden, ik ben ondertussen al eens verjaard en wacht nog steeds.

  23 januari 2018 at 14:34
  • Ria Boonen Reply

   Zo gaat t hier in België toch altijd. Promoten, mensen lokken dus en als de mensen massaal toegehapt hebben, taksen heffen!

   28 januari 2018 at 10:03
 • Herman Reply

  Nog zo’n unfaire situatie.

  Een gezin met zonnepanelen met sociaal tarief met een netto inkomen van 5.000 Euro betalen juist vanwege dat sociaal tarief GEEN euro aan Prosumententarief. Hebben wel pech dat ze een gezinslid hebben met een hadicap… maar dan nog. Andere gezinnen hebben meestal een lager inkomen en betalen dat Prosumententarief wel.

  23 januari 2018 at 14:20
 • B J Reply

  Wat een gezever over kosten voor de distributiemaatschappij. wij zetten stroom op het net ,punt aan de lijn. Dat kost hen niets, ze verdienen eraan. Wij moeten gewoon opdraaien voor hun investeringen, dat staat er letterlijk. Die arme distributienetbeheerder kan dat toch allemaal niet alleen betalen zeker. Wij draaien op voor hun gemaakte kosten. Dat ze gewoon eens toegeven wat al langer bekend is. De subsidicultuur van de SP vrienden o.a. F. Vande bossche uit de jaren voor 2012 moet nu terugbetaald worden. En de kleine man is altijd het haasje.

  23 januari 2018 at 13:56
 • Paul Van Bouwel Reply

  Eerst mensen met certificaten over de streep trekken om zonnepanelen te installeren , want men wil groen energie en minder afhankelijk zijn van buitenlandse import.
  Zodra deze flink geïnvesteerd hebben en dus vast hangen , er een heffing op invoeren. >>> pure contractbreuk van de heren politici !!!

  23 januari 2018 at 13:51
 • van de Beek Reply

  Wat voor zien heeft het om uitgaven te doen op stroom op te slaan. Uw prosumenten tax veranderd er toch niet door. En de uitgaven van batterijen krijg ik niet terug verdiend zo lang de prosumenten tax er is.

  23 januari 2018 at 11:30
 • gilbert vandamme Reply

  het is ongelofelijk hoe de burger gemolken wordt want dit is een verkapte belasting terwijl de grote bedrijven onder het mom van rechtstreeks op het HS – net te leveren deze “belasting” niet hoeven te betalen en in veel gevallen er nog mooie subsidies bovenop krijgen één mooi voorbeeld van maatschappelijke onrechtvaardigheid en dit met dank aan onze politiekers.

  23 januari 2018 at 11:26
 • Ronny losfeld Reply

  Ik betaal op het moment meer per maand aan electriciteits met zonnepanelen dan vroeger zonder.
  Nb mijn verbruik is 0

  23 januari 2018 at 11:19
  • Raf Reply

   Same here, ik betaal als alleenstaande 66 euro per maand wat ik voorheen nog lang niet hoefde te betalen. Mijn verbruik is ook “NUL”. Sterker nog, ik steek jaarlijks nagenoeg 4000KW op het net…

   24 januari 2018 at 12:50
  • JRke Reply

   Straks zal je nog meer betalen wees gerust. De digitale meter draait niet terug, dus al wat je overdag produceert en op het net zet verkopen zij aan de fabrieken, ’s avonds als jij TV kijkt of kookt dan gebruik je stroom, de digitale meter telt alles netjes op, op het eind krijg jij de factuur !

   26 januari 2018 at 18:43
 • Annie Aerts Reply

  Als ik van heel die uitleg nu eens iets van begreep, dan zou ik me beter voelen, maar tegenwoordig is alles zo ingewikkeld geworden, sinds de pc is ingevoerd.
  Je moet alles maar zelf doen en steeds maar meer betalen. Hoe kan dan nu allemaal ?

  23 januari 2018 at 11:00
 • Maria Reply

  Wat gaan jullie nog allemaal uitvinden om er voor te zorgen dat we zonder één kw te verbruiken zo veel moeten betalen en enkele jaren geleden was dat voor ons 6€ per maand .

  23 januari 2018 at 10:21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *