Waarom kernenergie niet kan concurreren met steeds goedkopere zonne-energie

Eén van de belangrijkste uitgangspunten van het energiepact is de geplande kernuitstap in 2025. Uit een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie blijkt alvast dat nucleaire energie een stuk duurder is dan zonne-energie.

“De dalende kosten van hernieuwbare energie zorgen ervoor dat kernenergie niet kan concurreren met de goedkope zonne-energie in ontwikkelde landen”, meldt het jaarrapport van IRENA. “Wereldwijde hernieuwbare energiekosten dalen zo snel dat ze vanaf 2020 consequent goedkoper zijn dan fossiele brandstoffen.”

‘Opvallende’ prijsdaling

Het rapport benadrukt dan ook de ‘opvallende’ daling van elektriciteitskosten uit zonnepanelenprojecten sinds 2010. In die tijdspanne is de prijs van zonne-energie met 73% gezakt tot gemiddeld 8 eurocent per kWh. Volgens IRENA zullen zonnnepanelen binnen de twee jaar energie leveren voor 3 eurocent en minder per kWh.

De reden voor de scherpe prijsdaling is de scherpe concurrentie tussen de verschillende energiebedrijven. Tegelijk wakkert die een voortdurende technologische innovatie aan. Tenslotte hebben ondernemingen met de jaren heel wat kennis en expertise opgedaan voor de bouw van grote projecten.

Bronnen: VRT Nieuws, 13 januari 2018 & Energy Matters, 15 januari 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

  1. Het is kort door de bocht om wind en zonne-energie op aanschafprijs van de installatie te beoordelen. Bij zonloze, windstille dagen moet alles door andere bronnen worden opgewekt. Alleen kern- en geothermische energie kunnen permanent en zonder CO2 uitstoot. Wanneer langdurige energieopslag mogelijk wordt verandert alles maar tot dan kan CO2 uitstoot enkel worden vermeden met kernenergie en dergelijke. Aardgas laat ons alleen een beetje trager doodgaan en produceert ook enorm veel NO2, zelfs in one keukens. Wat veroorzaakt allergie?

  2. Ik kan aannemen dat de prijzen van de zonnepanelen sterk dalen wat te verwachten was aangezien de subsidiest afgeschaft zijn, heeft men al anders geweten?? Wie heeft er eigenlijk de subsidies opgeraapt? Máár betreft de vergelijkig met de kernenegie zou ik toch eens willen zien wat de echte cijfers zijn! Heeft soms niemand de laatste twee maand naar zijn zonneproduktie gekeken? Van waar komen die Mwatts die maanden? Graag daar eens nieuws over! Komen dan die Mwatts uit het zuid? Langs welke transport lijnen? Zijn die er al of moeten die er nog komen en wat gaan die kosten, plaatsen en onderhoud? Om dan maar te zwijgen over de nachten en de winter periode, hoe lost men dat op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS