iLubat thuisbatterij iLumen
Waarom thuisbatterij iLubat ook na invoering digitale energiemeters een goede investering is

Eén van de meest gestelde vragen door onze klanten is of de aankoop van thuisbatterij iLubat nog wel zinvol is na de invoering van de digitale energiemeters. Het antwoord is volmondig ‘ja’ ! Wij leggen uit waarom.

In combinatie met een omvormer met een kleiner vermogen, draagt de iLubat bij tot een gevoelige besparing op het prosumententarief. Deze heffing van de Vlaamse overheid is afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe groter dit vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. Voor een gemiddeld gezin loopt het prosumententarief al snel op tot zo’n 500 euro per jaar.

Einde prosumententarief, wat nu?

Onlangs maakte de Vlaamse Energieregulator VREG het compensatieregime voor de terugdraaiende teller bij de digitale energiemeters bekend. Hieruit blijkt dat zonnepaneleneigenaars niet langer het prosumententarief dienen te betalen van zodra zij overschakelen naar een digitale energiemeter. Hier tegenover staat dan weer dat het principe van de terugdraaiende teller enkel behouden blijft voor de eigenlijke stroomprijs en niet voor de distributienettarieven.

Zolang u niet over een digitale meter beschikt, dient u het prosumententarief te betalen en kan u gebruiken blijven maken van de terugdraaiende teller volgens het bestaande regime.

Vereenvoudigd cijfervoorbeeld

Veronderstel een elektriciteitskost van 0,3 €/kWh, die voor één derde is opgebouwd uit de eigenlijke stroomkost (0,1 €/kWh) en voor twee derde uit distributiekosten (0,2 €/kWh).

Uit een studie van de VREG blijkt dat bij Vlaamse gezinnen gemiddeld 28% van de geproduceerde zonne-energie direct wordt gebruikt in het huishouden. De overige 72% maak eerst nog een omweg via het net (= indirect verbruik).

In het nieuwe compensatieregime wordt uw distributiekost berekend op basis van de hoeveelheid energie die indirect in uw huishouden wordt verbruikt. Hoe meer energie een omweg via het net maakt voor deze in uw huishouden wordt verbruikt, hoe hoger uw distributiekost.

Situatie 1: zonnepaneleninstallatie met digitale meter en zonder iLubat

Zonder iLubat wordt er geen zonne-energie opgeslagen en wordt slechts 28% van de geproduceerde energie onmiddellijk verbruikt in het huishouden.

grafiek zonder iLubat

Assumpties

We gaan uit van een gemiddeld gezin met een stroomverbruik van 4.000 kWh/jaar.

Direct verbruik zonne-energie: 28% (cfr. studie VREG)
Indirect verbruik zonne-energie: 72%

Totale energiekost voor elektriciteit = 0,3 €/kWh
Eigenlijke elektriciteitskost = 0,1 €/kWh
Distributiekost elektriciteit = 0,2 €/kWh

Besparing

Besparing op direct verbruik zonne-energie
= percentage direct verbruik x verbruik/jaar (kWh/jaar)  x besparing stroomprijs (€/kWh)
= 28% x 4.000 kWh/jaar x 0,3 €/kWh
= 336 €/jaar

Besparing op indirect verbruik zonne-energie
= percentage indirect verbruik x verbruik/jaar (kWh/jaar)  x recuperatie terugdraaiende teller (€/kWh)
= 72% x 4.000 kWh/jaar x 0,1 €/kWh
= 288 €/jaar

Zoals eerder gemeld geldt na introductie van de digitale meter enkel een compensatie voor de terugdraaiende teller op de eigenlijke stroomprijs en niet op de distributiekosten.

Totale besparing zonnepanelen zonder iLubat = 336 €/jaar + 288 €/jaar = 624 €/jaar

Situatie 2: zonnepaneleninstallatie met digitale meter en met iLubat

Dankzij opslag in de iLubat, wordt tot een maximum van 60% van de geproduceerde energie direct verbruikt.

Assumpties

We gaan uit van een gemiddeld gezin met een stroomverbruik van 4.000 kWh/jaar.

Direct verbruik zonne-energie: 60% (dankzij opslag in iLubat)
Indirect verbruik zonne-energie: 40%

Totale energiekost voor elektriciteit = 0,3 €/kWh
Eigenlijke elektriciteitskost = 0,1 €/kWh
Distributiekost elektriciteit = 0,2 €/kWh

Besparing

Besparing op direct verbruik zonne-energie
= percentage direct verbruik x verbruik/jaar (kWh/jaar)  x besparing stroomprijs (€/kWh)
= 60% x 4.000 kWh/jaar x 0,3 €/kWh
= 720 €/jaar

Besparing op indirect verbruik zonne-energie
= percentage indirect verbruik x verbruik/jaar (kWh/jaar)  x recuperatie terugdraaiende teller (€/kWh)
= 40% x 4.000 kWh/jaar x 0,1 €/kWh
= 160 €/jaar

Zoals eerder gemeld geldt na introductie van de digitale meter enkel een compensatie voor de terugdraaiende teller op de eigenlijke stroomprijs en niet op de distributiekosten.

Totale besparing zonnepanelen met iLubat =720 €/jaar + 160 €/jaar = 880 €/jaar

Na introductie van de iLubat bespaart u in deze case met andere woorden maar liefst 256 € per jaar, naast de andere voordelen die u bij aankoop van deze thuisbatterij geniet (bijdrage stabieler net, optimaal gebruik zonnepanelen, ontlading via omvormer)

Op uw energiefactuur besparen met thuisbatterij iLubat?

Vraag uw offerte aan en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 14 dagen na offertedatum!

16 reacties

 1. Bij de laatste opname stond mijn teller op 48727 (4/06) Na deze heerlijke zomer met veel opbrengst van mijn zonnepaneeltjes staat mijn terugdraaiende teller nu op 47906 (12/09) dus 821 KWH minder. Nu de koude maanden eraan komen en de zonnepaneeltjes minder gaan produceren kan ik gebruik maken van deze 821 KWH. Maar stel dat de maatschappij mijn terugdraaiende teller vandaag vervangt door zo’n digitaal ding wat dan met mijn 821 opgespaarde KW uurtjes?? Ik betaal nu wel 607,28 euro per jaar om te kunnen gebruik maken van de terugdraaiende teller. Een idee? Wordt mijn digitale meter dan op –821 gezet? Maar ja! die meters kunnen niet negatief tellen. Wat nu????

 2. De toekomst zit mijn gedacht niet in batterijen maar in het maken van waterstof en zuurstof. Van waterstof en zuurstof kan je terug energie maken. Batterijen kunnen nuttig zijn bij donkere dagen en of het bijplaatsen van een groep. Zo kan je volledig zonder het net ! En betaal je U nooit meer blauw aan energie ! Ik versta natuurlijk ook wel dat niemand van de energieverkopers en makers daar zitten achter te springen…..of ze zouden in hun eigen voet moeten schieten……En onze pollitiekers ?????die staan daar ook niet achter ,ze kunnen geen zitpenningen meer ontvangen van deze “heren”. EN GELOOF ME DIT IS DE OPLOSSING !!!! In Nederland is men er reeds mee bezig !!!
  Maar hier is lef voor nodig, en die zullen we van onze pollitiekers niet moeten verwachten …… En zoals ik hiervoor aanhaalde…….de energiebonzen schieten niet graag in hun eigen voeten……..

 3. Ik snap het ook niet:
  Ofwel heb je geen PV : 4000 x 0,3 = 1200€
  Ofwel heb je bvb 4500 Wp => prosumententarief 4,4x80x1,21=426€
  Ofwel heb je 4500 Wp => 72%x4000x0,2 = 576€
  Of ben ik verkeerd?

 4. beste lezers, wat ik hier allemaal lees is hallicunant, wat de politiekers en de netwerkbeheerders er nu van brouwen tart alle verbeelding, wat is er nog geloofwaardig, beste mijnheer Tommelein, u hebt het één en ander in gang gezet, dure batterijen kopen, hoeveelheid pannelen afbouwen, goed werkende omvormers buiten kieperen en vervangen door anderen, vele manuren werk bij productie, daarbij de nodige verplaatsingen met extra uitstoot, hoort u het goed, veel, zeer veel onnodig afval en toestellen die nog werkzaam zijn op de afvalberg, milieutechnisch dus NIET ! OK en een regelrechte schande !

 5. Waar ik behoefte aan heb is het bijplaatsen van zonnepanelen waarvan ik de opbrengst rechtstreeks op batterijen kan plaatsen die ik ook eventueel kan opladen via het net en verder kan gebruiken via een onafhankelijk intern net doorgaans in de living en keuken waar ik het meest verbruikt, ik verwarm met elektriciteit, momenteel gebruik ik veel minder exclusief nachttarief door in uitzonderlijke gevallen de
  accumulatievuren te gebruiken( via moderne directe verwarming) in dit jaar februari en maart, ik heb vastgesteld dat het totaal
  verbruik (geleverde stroom zonnepanelen inbegrepen) nogal wat lager is dan voorheen en kan ik ook het overschot geleverde
  stroom recupereren, zou ook interessant zijn bij stroomuitval, ik heb ook nog een pellet-kachel.
  Aan mijn huidige situatie kan ik niets veranderen want ik ontvang nog stroomcertificaten.
  ik zie liever een voorstel in die zin, kan dat ook gebruiken om het net te ontlasten, dit kan dus alle kanten uit, want wat men nu wil beslissen kan in korte tijd veranderen de politiek is niet stabiel.

 6. Ik vind dat men de mensen een keuze moet laten maken. Met schijf of elektronisch.
  Ik heb 2 jaar terug mijn dag/ nachtteller omgeruild voor een dagteller met schijf en sindsdien heb ik geen verbruikskosten meer.
  Met de elektronische teller ( die geld kost ) kan een mens die uit werken gaat niet meer profiteren van zijn terugdraaiende teller en als zijn gezin ’s avonds thuis komt en begint te verbruiken, moet men daar ook weer voor opdraaien. Of je moet weer investeren in een batterij. ( is goed nieuws voor de verkoper van batterijen maar slecht voor de vlaamse mensen)

 7. Ik ben een particuliere verbruiker met 5kw zonnepanelen maar nog relatief veel verbruik bijkomend aan opbrengst zonnepanelen (dagelijks opladen plug in)
  Maar mijn stroom kost geen 0,3 euro maar 0,48 euro per Kwatt (jaarkost delen door verbruik)
  Elk jaar teken ik in op de grorpsaankoo dus waarom is mijn stroom dan zo duur?

 8. aan de kostprijs van de ilubat en dan nog omvormers verkleinen , doe je meer dan 10 jaar aan afschrijving voor je effectief bespaart ? en dan mag er niks stukgaan buiten de waarborg periode ! het wordt hoe langer hoe minder interessant om zonnepanelen te hebben /plaatsen . en zij die er al hebben zullen meer betalen met hun panelen dan dat ze er geen geplaatst hadden .

  1. Wij zijn nu enkele jaren later en het wordt alleen maar slechteronze energie minister heeft er zeker geen kaas van gegeten en de vreg zijn veranderingen zijn nog slechter men vergelijkt appelen met citroenen en geeft berekeningen van een kleine verbruiker met of zonder zonnepanelen maakt niet uit..
   Wij zijn de klos zeker wanneer de terugdraaiende teller wegvalt want dan verdubbelt uw fatuur minstens zij zeggen dat men
   energie maar moet gebruiken op het moment dat ze geleverd wordt maar de zon kan men niet bestellen en wanneer men deze het meest nodig heeft is ze er niet en als het piek tarief er is wordt het nog duurder ondanks hun beweringen.

 9. Ik heb de volgende installatie (Totaal max. AC-vermogen omvormer: 7,6 kVA ) Jaarlijks heb ik minimum 2000 kw over, die integraal naar infrax gaat. Destijds was het prosumententarief er nog niet en heb ik gekozen voor een groter installatie om het verlies van de panelen te compenseren. Uiteraard betaal ik hierdoor nu teveel prosumententarief . Als het systeem van terugdraaiende teller afgeschaft word heeft het dan nog wel zin dat ik de zonnepanelen laat liggen of ben ik beter af met een nieuwe omvormer en dan enkele zonnepanelen verwijderen zodat de netwerkkosten dalen.
  Indien ik een ilubat plaats wat is de opslagmogelijkheid hiervan en de kostprijs ? In hartje winter zijn er veel dagen dat de panelen maar 3 kw opbrengen, Is dit voldoende ?

 10. Dit verhaal klopt wanneer de verwarming en het opwarmen van sanitair water niet met een warmtepomp gebeuren. Je kan onmogelijk de in de zomer teveel geproduceerde energie met een batterij voor de winter opslaan. Als de nieuwe regeling voor bezitters van zonnepanelen met een warmtepomp niet aangepast wordt zal een dergelijke investering na 2020 niet meer rendabel zijn.

 11. En hoeveel is de investering voor zo een Battery
  Ik denk dat het altijd op het zelfde neerkomt
  De eindbalans is altijd nadelig voor de klant
  Hoe mooi het ook verteld en voorgesteld wordt een grote bende mooipraters met die overbetaalde politiekers op kop

 12. Waar halen ze toch de 28% ? Zoals we vroeger alle apparaten opzetten met nachttarief zal ik nu alle apparaten opzetten tijdens de zonningste uren van de dag. Mooie verkooppraatjes.

  1. Beste,

   Deze 28% is het resultaat van een onafhankelijke studie van de VREG. Zoals de wetgeving voor na de introductie van de digitale meters momenteel op tafel ligt, bent u inderdaad beter af met een hoger onmiddellijk verbruik van de geproduceerde zonne-energie.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

 13. Fijn om te weten, maar een ilubat kost incl 21% btw (nieuwbouw) en – de 5% korting nog steeds om en bij de 2500 euro.
  Met andere woorden, je batterij moet eerst 10 jaar meegaan vooralleer het opbrengt bij de realistische 4000Kwh productie per jaar
  De huidige omvormer vervangen naar een nieuwere zwakkere, zou ook nog eens kosten (om de jaarlijkse netkosten te reduceren). Weederom, opbrengst/kosten, 10 jaar te passeren.
  Batterrijen en omvormers hebben moeite met 10 jaar, …

  Ilubat kan oplossing zijn indien het van de eerste moment wordt geplaatst, maar anders, …

 14. Met een capaciteit van 1,25Kwh kan het groene gedeelte van de curve nooit opgeslagen worden; daar heb je minimum 5Kwh voor nodig.
  Bij een max dagproductie van 25 Kwh en direct verbruik van 28% moet er eigenlijk 18 Kwh kunnen opgeslagen worden,die tegen devolgende ochtend niet weggewerkt zijn aan eigen verbruik, waardoor de volgende dagproductie (60%) niet kan opgeslagen worden…
  Jullie berekening klopt van geen kanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS