iLubat thuisbatterij
Waarom u de investering in een thuisbatterij best niet uitstelt

Onder het nieuw tariefsysteem voor zonnepanelen is het belangrijk om zoveel mogelijk van de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk te verbruiken en/of op te slaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij. Voor de investering in een thuisbatterij werd onlangs een premie in het leven geroepen.

De Vlaamse premie thuisbatterij wordt toegekend aan gezinnen die hun zonnepaneleninstallatie uitrusten met een batterijopslagsysteem. Belangrijk om weten is dat het premiebedrag elk jaar lager wordt en vanaf 2025 zelfs uitdooft. Daarom is het zinvol om uw investering in een thuisbatterij niet langer dan nodig uit te stellen, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Zo bedraagt het premiebedrag voor een 2,5 kWh batterij waarvoor in 2021 de premie wordt aangevraagd 750 euro, ten opzichte van 562,5 euro bij een premie-aanvraag in 2022. Dit stemt overeen met een verschil van 187,5 euro. Voor een 10 kWh batterij bedraagt het verschil zelfs 825 euro!

Batterijcapaciteit Premie batterij 2021 Premie batterij 2022 Verschil
2,5 kWh 750 562,5 187,5
5 kWh 1500 1087.5 412,5
7,5 kWh 2175 1500 675
10 kWh 2550 1725 825

Om de Vlaamse premie thuisbatterij aan te kunnen vragen, is het noodzakelijk dat u over een digitale meter beschikt. Indien u nog niet over een digitale meter beschikt, kan u deze vervroegd aanvragen via deze link. Er bestaat vandaag echter geen zekerheid dat uw digitale meter nog dit jaar geplaatst wordt, hetgeen een vereiste is om in aanmerking te komen voor de premiebedragen van 2021.

Opgelet: bovenstaande berekeningen gaan uit van de (realistische) assumptie dat het premiebudget voor beide premies steeds toereikend is.

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat 2.5 en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

19 reacties

 1. U raadt de mensen aan om de aankoop van een batterij niet uit te stellen.
  Ik heb een batterij gekocht op 17/05/2021.
  Vandaag 11/10/2021 is deze nog steeds niet geleverd!!!!

 2. beste allen
  een batterij ok maar het is nog even te vroeg voor de modale zonnepaneel bezitters ( 4 kw installaties)
  het geheel moet toch een beetje rendabel blijven en hoe vele verkopers het nu voorstellen is alles koek en ei
  ik ben het daar nu niet mee eens
  het moet geen hebbedingetje zijn maar het moet de rentabiliteit van uw zonnepanelen gevoelig verbeteren
  nu de digitale niet terugdraaiende teller op komst is ….zolang u een oude meter hebt hebben batterijen geen zin
  maar ….. zolang de prijs per geïnstalleerde kw boven de 300eur/kw (all in)is is uw installatie niet rendabel nu
  subsidies daar ben ik eigenlijk niet zo happig voor het is tenslotte belastingsgeld van niet zonnepaneel bezitters ……..
  dus kunt ge beter effe niets ondernemen en wachten tot de prijzen dalen zoals voor de zonnepanelen destijds
  Ik heb nog even een vraag aan u allen …….nu we oktober zijn daald de sterkte van het licht zeer snel tot zeker
  einde februari …. kan mij iemand verklaren hoe men in godsnaam tijdens deze donkere perioden deze batterijen gaan
  kunnen opladen …..de opbrengst van mijn panelen dekt nu juist mijn verbruik dus blijft er niets over voor het opladen
  daar wordt door verkopers nooit over gerept dus tijdens deze periode zijn batterijen niet rendabel of ik zou mijn
  zonnepaneel oppervlakte x 3 moeten uitbreiden …..niet realiseerbaar
  konklusie batterijen ok maar toch nog even wachten en zeker voor elk van ons goed rekenen

 3. De grootste batterijfabrikanten zijn ALLEN gevestigd in Azië. Zie DE TIJD van 7 oktober 2021. De beste manier om ecologisch elektriciteit te produceren zijn zonnepanelen gekoppeld aan een TERUGDRAAIENDE TELLER !

 4. Vooraleer je een besluit neemt zou je best de installatiekost (- eventueel premie) moeten vergelijken met je kost van je jaarlijks verbruik. Kan je voor dezelfde prijs 10 tot 15 jaar elektriciteit verbruiken voor de prijs van een installatie en ben je wat op ouderdom dan steek je geld in een zonvakanties in egypte in de winter. Geen pijn in je knoken meer, niks koken of afwassen enz….Als je pijp uitgaat is er toch de koper van je huis die de winnaar is. Geniet zelf wat meer van je spaarcentjes ipv ze uit te geven aan iets wat niet ten volle meer gaat renderen voor je.

 5. Ik word razend als ik al die publiciteit lees en hoor ivm thuisbatterijen, zonnepanelen, electrische auto’s enz. Zolang electriciteit niet in grote hoeveelheden kan worden opgeslagen is niets een oplossing. Die batterijen gaan veel minder lang mee dan er beweerd wordt, bovendien als je batterij ontladen is en er is geen zon, ga je toch van het net halen. En vergeet het om bv wasmachien samen met vaatwas te laten draaien. Je batterij haalt dat niet.
  Voor mij niets van dat alles. Heb wel al 12 jaar zonnepanelen maar nog altijd terugdraaiende teller en die digitale meter heb ik al 2 maal geweigerd

  1. gelukzak met je terugdraaiende teller. Mij hebben ze er bij gehad met een dikke leugen. ben benieuwd bij de eerste jaarafrekenig. Zal het ergens anders moeten terug zien te pakken van de staat. Voorlopig lukt het nog met inkopen in Nederland en Duitsland.Jammer dat ik geen 30 jaar jonger ben ik had dit apenland al lang achter me gelaten.

 6. Laat je niet opnieuw kloten door een thuis batterij te plaatsen, deze is niet rendabel volgens testaankoop en de heer Ronnie Belmans (voorzitter) van de Vreg zou voordeel aan hebben als deze batterijen geplaatst worden CO van?? volgens bepaalde bronnen.
  Hier de tekst van Test aankoop, de eerste die de waarheid durven te vertellen, zelfs de media blijven de batterij promoten hoe noemt men dat fake news, maar ja zij mogen dat zeker.
  04 maart 2020
  Batterijen die de stroomproductie van jouw eigen zonnepanelen tijdelijk opslaan, oogsten flink wat aandacht, ook op Batibouw, waar er wordt uitgepakt met aantrekkelijke promoties. Maar de investering is nog niet rendabel, zo blijkt uit onze recente studie over de oplossingen met een lithium-ionbatterij.
  Nu de terugdraaiende meter geen evidentie meer is en je in de toekomst netkosten zou moeten betalen volgens de hoeveelheid stroom die je effectief van het net haalt, zijn bezitters van zonnepanelen wel eens geneigd om hun fotovoltaïsche installatie aan te vullen met een batterij. De idee is om het overschot aan productie van de zonnepanelen zelf te verbruiken op de ogenblikken dat de zon het laat afweten.
  De promoties die op Batibouw worden voorgesteld en de Vlaamse premie van € 250 per kWh opslag, met een maximum van 35 % van de investering, lijken een extra duwtje in de rug te geven. Maar onze laatste studie over de rentabiliteit van batterijen toont aan dat de investering financieel niet rendabel is.
  NAAR ONS DOSSIER BATTERIJEN VOOR ZONNEPANELEN
  Niet rendabel
  Onze studie ging uit van zonnepaneleninstallaties met verschillende vermogens en een uiteenlopende opslagcapaciteit. Maar geen enkel van de onderzochte scenario’s bleek rendabel over de levensduur van het opslagsysteem. Wat je dankzij een batterij kunt besparen aan netkosten of netvergoeding weegt niet op tegen de afschrijving van de aanzienlijke kosten. De aankoopprijs van de batterij zou 3 of 4 keer lager moeten liggen om een terugverdientijd van 7 jaar te kunnen bereiken.
  Onafhankelijk van het stroomnet werken: een moeilijke zaak
  Baas zijn over je eigen energie blijft een droom en bovendien een dure droom voor wie hoopt om zich van het stroomnet te kunnen loskoppelen en zelfvoorzienend te zijn. Zelfs de grootste zonnepaneleninstallaties en batterijen uit onze studie (van respectievelijk 10 kWp en 10 kWh) dekken over een jaar genomen gemiddeld slechts 81 % van een jaarverbruik van 5 000 kWh. Van oktober tot maart ligt dat percentage nog lager, met amper 65 %. Zo wordt het wel erg moeilijk om volledig autonoom te kunnen werken. Conclusie: als je met een batterij gaat voor rentabiliteit, kun je beter wachten tot de prijzen ervan dalen.
  Als jouw overweging van ecologische aard is, weet dan dat de recyclage van de batterij een probleem vormt dat verre van opgelost is. Tegelijk staan de benodigde grondstoffen al erg onder druk om de elektrificatie van de mobiliteit mogelijk te maken.

 7. Let op vervroegd je digitale meter aanvragen kost geld voor de installatie dit is niet gratis. Dit zou Lumen toch moeten weten.

 8. een premie……
  en volgende stap alle premie’s die uitbetaald zijn dubbel en dik recupereren?
  de overheid is de meest onbetrouwbare partner,
  een ezel……..

 9. Gaat men ons nu blijven beliegen en bedriegen .Als men voldoende kennis heeft weet men dat de terugdraaiende teller de enige goede oplossing is en was zonder al die overbodige administratie en kosten ( daar zijn we nog eindeloos sterk ) .
  Uiteindelijk is er niet veranderd want de el. van zonnepanelen komt op het net zoals vroeger en al de autobatterijen en warmtepompen
  gebruiken het .
  Het dik asociale dure vaste VREG capaciteitstarief voor de lage verbruiker ( 2000KW/Jaar ) vindt men ok al normaal in de politiek ?
  Dan maar premies geven om de kosten te drukken .Schijnbewegingen om stemmen te winnen .
  Het is en blijft een grote klucht van onbekwame mensen ( boekhouders ) in ons landje

 10. Als de overheid de oorspronkelijke gemaakte afspraken nakomt (d.w.z. geen prosumenten, geen afgeschafte terugdraaiende teller, geen slechts 15 j. maar ongelimiteerd in de tijd) zal ik misschien nog eens fors investeren. Tot dan blijft de overheid voor mij een niet meer te vertrouwen entiteit ! Met onweerlegbare goede reden ! Overigens, een batterij zal NIETS veranderen aan het probleem waarmee men ons heeft opgescheept inzake accumulatie verwarming (ook het nacht tarief afgeschaft en straks ook nog capaciteit tarief op ons bord !!!). S C H A A M T E L O O S is dit !!!

 11. Het zou wel leuk zijn als ze ook geleverd worden. Besteld bij jullie eind april en nog steeds geen installatiedatum.

 12. Ons moedertje staat is gewoon de kost wat Fluvius al jaren had moeten doen ( oplossingen voor opslag en netten) in de schoenen van de kleine gebruiker te schuiven. Daarnaast komt vanaf volgend jaar voor iedereen minimum ( lees goed ) 139 Eur bij op de energie factuur en dit door capaciteits vergoeding !
  Grote vergoedingen worden er wel gegeven aan bedrijven voor het plaatsen van batterijen !!

  Fluvius en de staat hebben gedurende jaren zelf hun zakken gevuld door zonnepaneel eigenaars niet te vergoeden voor de elektricitiet die op het net werd gezet door PV-eigenaars ( bewuste keuze ). Daarnaast hebben ze nogmaals hun zakken gevuld met prosumententarief. Eigenaars zonder PV- istallatie hebben daarnaast gedurende al deze jaren teveel betaald aan zowel elektriciteit en aan netwerkvergoeding. ( Als PV-eigenaars slecht 30% zelfverbruik hadden dan wil dat ook zeggen dat de buren die 70% hebben betaald aan de volle pot !! )

  Nu eens commentaar aan de verkopers van batterijen ( vooral de grote ).
  Als jullie in China batterijen kopen aan 30% van de verkoopprijs ( zie prijzen Alibaba – de naam op batterij kan je kiezen ) en dan vetjes doorverkopen is dat nogmaals een bedrog naar de aankopers van batterijen.
  Daarnaast hoest de belasting betaler nog maar eens op voor premies dat ons moedertje staat uitbetaald.
  Deze premies zijn wel veel kleiner dan de 120% dat zelfstadigen ( waaronder meeste van onze politiekers ook behoren) kunnen aftrekken voor hun elektische wagen ( op 4 jaar terugbetaald en dan nog eens auto door verkopen … ) Ook vetjes betaald door de belastingsbetaler. ( de kleine zal wel zijn auto betalen, zonder te weten wat er op ons afkomt wanneer de zelfstandigen elektrisch zullen rijden )

  Daarnaast kan en mag de kleine die morgen een elektrische auto wil nog eens vetjes gaan betalen aan Fluvius om z’en netaansluiting te laten wijzigen naar een 3-fasige aansluiting daar het onmogelijk is om je auto op te laden aan een monofasige aansluiting ( of 60 uur aan 1kWh => 15% extra verlies !! ;0) )
  Merk op dat Fluvius er alles aan heeft gedaan om 3-fasige aansluitingen niet meer te leveren ( laatste decinia ) aan partikulieren.
  Het is zelf zo dat veel mensen hun 3-fasige aansluiting hebben opgegeven dit bij verandering van teller !!
  Daar waar bv in omringende landen ( bv Duitsland ) een standaard aansluiting hebben van 10-30 kWh (3fasig) en dit geen probleem vormt voor het opladen van E-auto’s.
  Daarnaast heeft Fluvius er ook alles aan gedaan dat de kleine verbruiker geen grote oppervlakte aan zonnepanelen kan leggen dit door het omvormer vermogen in alle omstandigheden < moet zijn dan 6 kVA bij hybride omvormer ( 3 fasig )!! ( Men kiest daarnaast nog liever dat de kleine verbruiker min 15% extra rendementsverlies heeft bij gebruik van AC- batterij omvormer – lees documenten terug te vinden internet )
  Lees ook wetgeving plaatsen van batterijen en bv document https://cdn.flxml.eu/lt-2174905850-c2429a642f493ee9ae58a242b6ae2379652eed85ef28b43f

  Als je nu batterijen plaats dan ben je als kleine waarschijnlijk nu al de duppe van je keuze ( bv 5 -10kWh batterij ) daar deze nooit zullen voldoen om je extra aan energie aan je auto te leveren ( s'avonds overladen ). We spreken nog niet van rendement.

  Daarnaast doet ons moedertje staat en Fluvius er niets aan om onze autoleveranciers te verplichten om je autobatterij als thuis batterij te kunnen gebruiken. Op laden zal lukken maar ontladen niet !! ( kwestie van draaiende economie – iemand moet wel onze politiek sponseren )

 13. Wij investeren niet meer in alles wat met zon te maken heeft .Het is een grote leugen en bedrog achteraf bekeken .
  Steeds andere spelregels .
  Zie maar het dure asociale min VREG capaciteitstarief voor de kleine en zuinige verbruiker van minde dan 2000 KW /jaar .
  dat afkomt en door ons strot geduwd wordt als normaal
  Gaat dat dan ook via groen blijven ondersteund worden ????
  Idem de meerkost van de dure digitale teller ( incl software ) die mij geen meerwaarde geeft .
  Aan de oorzaken van dure energie die men graag betaalt aan het buitenland doet men niets .

 14. Wij investeren niet meer in alles wat met zon te maken heeft .Het is een grote leugen en bedrog achteraf beken .
  Steeds andere spelregels .
  Zie maar het dure asociale min VREG capaciteitstarief voor de kleine en zuinige verbruiker van minde dan 2000 KW /jaar .
  dat afkomt en door ons strot geduwd wordt als normaal
  Gaat dat dan ook via groen blijven ondersteund worden ????
  Idem de meerkost van de dure digitale teller ( incl software ) die mij geen meerwaarde geeft .
  Aan de oorzaken van dure energie die men graag betaalt aan het buitenland doet men niets .

 15. Ik hoor meningen dat de kostprijs/rendement niet navenant is en dat in de nabije toekomst de electrische auto als batterij zal kunnen fungeren, waardoor een thuisbatterij niet interessant zou zijn.
  Wat is uw mening hierover ?

 16. Bestaat er een premie van de Vlaamse Overheid voor een thuisbatterij gekoppeld aan een PV-installatie van ca 10 jaar oud (met GSC)? Hoeveel bedraagt deze?

  1. dag patrick
   ik heb ook zonnepanellen van 2009 met GSC. ik heb in maart een battery van gekocht van 15 kw nu is de premie 2550 euro . is gedaan door een firma
   uit zele .je moet wel digitale meter hebben .
   stevens johnny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS